Last news in Fakti

23 Февруари, 2017 11:10 3 725 1

Абе, къде е Ласкин?!

  • борисов-
  • нинова-
  • герджиков-
  • избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тягостната предизборна атмосфера на взаимни обвинения и закани между ГЕРБ и БСП продължава да се захранва с нови хитове по стари теми. Бликащата ненавист, искрена и донякъде преиграна, би отивала повече на родова вражда между сицилиански фамилии, а не на загрижени за страната си отговорни политици. Покрай разправията, кой от нашите се е съгласил със засиленото военно присъствие в Черно море, партийните водачи се превърнаха в орнитолози.

„Май само аз съм гълъб…“, заключи Борисов, хвърляйки камък в двора на „Позитано“, след като обвини служебния кабинет за това решение. БСП били ястреби като Плевнелиев. Корнелия Нинова го нарече врабче, а Бойко не можа да й отвърне на каква птица му прилича тя, тъй като майка му щяла да се обърне в гроба. Но при всички положения ястреб или орел Корнелия не била. Новоизлюпените орнитолози дали съзнават, че надприказването им по птичия въпрос, няма никакво отношение към качеството на живот в България. А това е сред малкото смислени теми, които би трябвало да вълнуват човешката популация у нас, гордо заемаща второто място по смъртност в света.

За да не останат по-назад от лидерите си орнитолози, помощниците им се превърнаха в нумеролози. Цветан Цветанов направи забележителен анализ на числото 11, след който астрологът Люмиер сигурно си е накъсал на парчета CV-то и го е глътнал. Кирил Добрев пък ни светна, че 10 е преди 11. Очаква се изявление от НАСА, че след изтеглените номера на бюлетините в България, новооткритите от телескопа Спитцър планети са се отдръпнали с още хиляда светлинни години от Земята. Което си е чист саботаж на опитите ни да открием ново място, годно за живот.

След освобождаването на главния секретар на МВР Георги Костов, Борисов заяви, че БСП се готви да купи изборите. И предрече кадрил сред регионалния управленски ешелон на министерството. На Костов уж обяснили, че раздялата с него е в резултат на партиен натиск, но май и той прилагал подобен похват към свои подчинени по места, за да си тръгнат доброволно. Както и да е – Костов не изглеждаше никак нещастен от затварянето на тази страница в личната си биография. Подобно на бившата си шефка Румяна Бъчварова, която имала нужда от почивка след пребиваването й в непривична среда. Задната й позиция в листата на ГЕРБ също е предпоставка за активен отдих от политическите тегоби.

Бившият военен министър Николай Ненчев попадна в съдебната зала и най-после ще има възможност да се вживее в ролята на кумира си Никола Петков пред комунистическия съд. И без друго е обявен за негов естествен наследник, както твърди партийният му сайт.

А в изборните листи, сякаш по Гео Милев, се включи всевъзможен набор от пъстроцветни екземпяри, тръгнали към ново поприще в тревожното неизвестно. Листите щедро приютиха цял етаж от НАТФИЗ, няколко сборни рок-групи, спортисти и немалко други, известни с това, че са известни в къмпинг „Градина“.

Странно или не, но Иван Ласкин и Рут Колева, които често „изригват“ във фейсбук, сочейки обществените язви, не огряха никоя листа с присъствието си. Героят от Рупча се бе заканил да влезе в политиката – само още малко трябвало, за да му прекипи съвсем. Възможно е да усеща, че тези избори ще са само началото на спиралата. Борисов предрече вот през 5-6 месеца, което навярно е хвърлило в празнична еуфория социолозите. Но нека не ги съдим сурово. Всички разправят, че не вярват на социологическите проучвания. Били поръчкови, платени, нагодени, нагласени. А с какви очи самите партии предявяват някакви претенции, да речем към служебния кабинет, след като нямаме Парламент и единствено социолозите легитимират водещото присъствие на този или онзи чрез моментните предпочитания на населението. По същата причина телевизиите канят тези, на които социолозите отреждат позиция в топ 10, тези от топ 5 са ежедневните абонати. А останалите? И Църквата на летящото спагетено чудовище може да поиска от Герджиков ревизия на всички италиански ресторанти. И защо не, когато в момента всички партии са извън парламента, а такъв скоро може и да няма.

Партийният актив продължава да смята, че вкарването на популярни лица и имена в изборните листи им придава по-голяма тежест. Легитимира политическото им присъствие и играе ролята на проводник, с извинение, на посланията им към избирателя. Под покрива на всяка партийна абревиатура се гушат, търсейки подслон и препитание люде, влезли в задънената улица на личната си реализация. Неотдавна фронтменът на „Джетро Тъл“ Йън Андерсън даде за пример мултифункционалния си колега Боб Гелдоф, който му се оплакал, че е претърпял провал и като политик, и като музикант, опитвайки да съчетае двете поприща. Така стигнал по трудния начин до извода, че такова политик-музикант, нема. Поне не и като успешен пример.

Въпреки всичко не се тревожете от евентуалния състав на следващия парламент. И децата знаят, че важните решения не се вземат там. А в нашия случай може и да е за добро. Помните ли триумфа на парламентаризма, когато един закон бе дописан на коленце по пътя му към печатницата на „Държавен вестник“ и всичко това остана без последствия? Не? Нищо, здраве да е…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Шишарко

    1 2 Отговор
    Лъска!