26 Февруари, 2017 08:00 22 581 18

НАСА ни подготвя за среща с извънземни

  • алексей стоев-
  • наса-
  • извънземни

Според Алексей Стоев ще са нужни поне 40 години за изпращане на сигнал до новооткритата система от планети

НАСА ни подготвя за среща с извънземни - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Теоретично астрономите считат, че животът на Земята не е единственият във Вселената. Сред толкова много хиляди планети, които сме открили с помощта на съвременните методи, на практика десетина отговарят на условията, които ние сме формулирали, за да може на тях да съществуват някакви условия за живот. Трябва да се подготвим, че откритието на дори примитивни представители на живот, ще е голям шок за планетата.“ Това заяви пред Факти.бг астрономът д-р Алекссей Стоев. Той коментира информациите от НАСА за откритието на система от планети, на които е възможно да има условия за живот.

Как ще коментирате новината на НАСА за откритието на система от планети с размерите на Земята. Може ли на тях да има условия за живот?

Теоретично астрономите считат, че животът на Земята не е единственият във Вселената. На този въпрос освен с теоретичен уклон да се отговори, че това е така, защото има огромно разнообразие на звезди и планети. Ние познаваме милиарди звезди, а от 10 – 15 години познаваме и около 3000 извънслънчеви планети. Техният брой със сигурност е много по-голям. Няма как някъде да не съществуват условия за живот. Въпросът е да го открием. Астрономите правят много сериозни усилия в тази посока. Сред толкова много хиляди планети, които сме открили с помощта на съвременните методи, на практика десетина отговарят на условията, които ние сме формулирали, за да може на тях да съществуват някакви условия за живот. На първо място звездата да бъде от такъв спектрален клас, от какъвто е нашето Слънце. Тези звезди съществуват дълго време и имат достатъчно време на еволюция, за да може животът да се усложни и да придобие разумен вид. Ние се интересуваме основно от разумния вид живот. Другото е че планетата трябва да бъде в т.нар. зона на обитаемост. Тоест да не бъде много далеч, защото тогава цялата вода ще бъде замразена и да не бъде твърде близо, защото тогава цялата планета ще бъде на пара. Нито в единия, нито в другия случай, живот е възможен. Тоест водата трябва да е в течно състояние и да е в достатъчно количество. Другият фактор, е, че в атмосферата на тази планета да бъдат намерени такива газове, каквито има в атмосферата на Земята. Това е трудна задача. Говоря за кислород и производните на него химически съединения. От цялото голямо многообразие от планети и тела, около десетина отговарят на тези условия. Все още не е сигурно и дали можем да говорим за кислород. Просто спектралният метод, който използваме, не дава категорични резултати.

Какво трябва да очаква човечеството от откритието на извънземен живот?

Учените побързаха да кажат тази новина. Все пак човечеството трябва да се подготви. Трябва да се подготвим, че откритието на дори примитивни представители на живот, ще е голям шок за планетата. Едно е да говорим за зелени човечета и е друго науката да докаже, че има открит живот в друга система, бил той и на примитивно ниво. Явно от НАСА за това са избързали да кажат това. Все пак в тази сфера се хвърлят колосални усилия и средства. Това вероятно е реверанс към колективите, които работят в тази сфера. Това е много сериозна работа за науката. Това е като начало.

Кога можем да установим дали там има живот?

От там нататък, за да се търси разумен вид, нещата са сложни. Тези планети се намират на голямо разстояние от нас. Говори се, че най-близките са на 40 светлинни години. Това е разстоянието, което светлината изминава със скорост от 300 000 км/с. за време от 40 години. Това са няколко хиляди трилиони км. Няма как бързо да изпратим сигнали и да разберем дали някой там ще ги приеме и отговори. Съвременните методи не са толкова добри за откриването на т.нар. астроинженерство. Тоест по-голямата степен на усвояване на околната среда на тази вероятна цивилизация в средата на тези планети. Даже ако някой се приближи до Земята, няма така лесно да намери белезите от планетно инженерство, което ние извършваме. Колкото и и големи структури да сме построили.

Следващите етапи са ние по някакъв начин да отпратим сигнал, който да пътува и часовникът на желанието за връзка да бъде стартиран. Така след около 40 години сигналът ще стигне до там. Има специален код, за който се предполага, че е универсален за хората, независимо къде са създадени. От тук нататък следва да се заредим с търпение и да чакаме.

Това е трудна работа. За сега ние сме във фаза на търсене на общи условия, така да ги наречем. Специалните условия и тяхното влияние върху живата материя, вече можем да очакваме да наблюдаваме през следващите години. Нужно е време.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qqqqq

    17 14 Отговор
    И случайно извънземните ще ни нападнат за да ни вземат ресурсите. После ние ще ги победим и ето ти едно глобално правителство от хора собственици на корпорации. И обикновенния човек ще си мисли че се е освободил, а всъщност ще стане още по голям роб.

    Коментиран от #2

  • 2 ддд

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "qqqqq":

    на марс ресурсите са същите като на земята
    но те ще нападнат нас да се белосват?
    а и надали ще имат достъп само до
    нашата слънчева система
    ти от два парцела единия празен
    другия населен от едни с незаконни построики
    кои парцел че избереш?
    населения да ги накараш да работят за теб?
    а накараи ги
  • 3 Vasik Atanasova

    6 42 Отговор
    извънземни НЯМА
  • 4 ЦОЛЕ

    24 6 Отговор
    подготвя ни, че има едни пари, дето трябва да се лапнат
  • 5 Space

    22 5 Отговор
    Извънземните са тук. Който си мисли че няма да се хвърли от 1метър.
  • 6 Лупи

    10 5 Отговор
    Много закъсняла статия, те пристигнаха в четвъртък вечерта с късен полет от Марс.
  • 7 Гост

    22 6 Отговор
    И като открият извънземния живот какво? Ще им занесем нашата демокрация/мизерия да ги научим как трябва да живеят. Едно време индианските племена са били много щастливи хора преди да дойдат белите с болестите, огнената вода и християнството.
  • 8 СОСА

    7 6 Отговор
    ПАК ПРОСТОТИИ. НАСА НИ ПОДГОТВЯ ЗА ТОТАЛНА СМЯНА НА ЖИТИЕТО И БИТИЕТО НИ КАТО ЕНЕРГОРЕСУРСИ И ПРОЧЕЕ.НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПУСНЕ КОКАЛА И ДА СИ НАМЕРИ НОВ. НО СРУЩУ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ КАК ЩЕ ГО ПОСТИГНЕ НЕ ЗНАМ
  • 9 Сульо

    7 25 Отговор
    Извънземни няма разбира се.
    Доказано е че животът е уникален на земята,ама този пишман астроном нали го питат и очакват да каже сензация и той да не ги разочарова...
  • 10 Лоли Моли

    15 1 Отговор
    Не можем да отричаме с лека ръка. Май много станаха напоследък подобни информации... Сигурно има защо.
  • 11 пишман Сульо

    12 2 Отговор
    Ти наистина си Сульо добре си се описал , извънземни нямало пък даже и сигурен, доказано било че животът на земята бил уникален хахахха....аллло ти кух ли си бре...никой нищо не е доказал всичко са догадки и хипотези. при тая безкрайна вселена със милиарди звезди да няма някъде живот, само на земята понеже ние сме много специални и вселената се върти около нас.....хохохохо ...верно требва да си Сульо да го мислиш
  • 12 МИСИЯТА НЕВЪЗМОЖНА

    5 8 Отговор
    ТЕ ЧЕ СА ХОДИЛИ НА ЛУНАТА НИ ИЗЛЪГАХА И ЕДНА ТЯХНА РАКЕТКА НЕ МОГАТ ДА СГЛОБЯТ ПЪК СЯ НОВ ЖОКЕР НИ ВАДЯТ ОТ РЪКАВА ТИЯ ИЗМАМНИЦИ.
  • 13 kabagaidarov

    3 12 Отговор
    Наистина е вярно ИМА ИЗВЪНЗЕМНИ. Днес следобед видях едно зелено човече да обръща градината и да сее други зелени човечета. Но като се загледах се оказа че е кукер....ХА-ХА-ХА
  • 14 👽👽👽зелено човече

    16 1 Отговор
    Май е време да се покажа вече ?
  • 15 Кореняк

    9 4 Отговор
    Леле, колко заблуда има по тоя свят! Всяко по-задълбочено изследване показва, че ние - Хората, сме извънземните, пришълците, скакалците, експлоататорите на това райско зрънце в космоса. И нито Господ, нито Дарвин дават логично обяснение за нашата поява тук. Да - физиологично сме близо до прасетата и маймуните, но мозъкът и ДНК-то ни са с неземен произход.
    И сме тръгнали да търсим други, вместо да се вгледаме в самите себе си - най-близките ни извънземни...
  • 16 Валя

    21 2 Отговор
    Всички които си МИСЛЯТ, че не съществуват извънземни да натиснат-на този коментар-, а другите, които вярват в тях да натиснат +. Защото тези с + имат ум в главата. Естествено, че те съществуват, защото няма как в цялата вселена да има само една цивилизация.
    За НАСА. няма как да пътуваме чак до другата Слънчева система, защото :
    1.Може да пътуваме години наред.
    2.Нямаме достатъчно кораби
    ОТГОВАТЯЙТЕ МИ КОЛКОТО СИ ПОИСКАТЕ, НО ВСИЧКО ТОВА Е ВЯРНО
  • 17 странгер

    5 0 Отговор
    Само в нашата глактика (млечен път) има нчколко милиарда звезди... със средно пет планети около...- кога и с какви ресурси уточниха колко от всичко това има потенциал???
    Дори в слънчевата система за повечето обекти няма задоволителна информация, а за галактиката нашата. инфото е 000000,0001
    Даже съм оптимист.... а ако си говорим за вселената???
  • 18 Кирка това което ни!!

    1 1 Отговор
    Спокойно хора заредена съм с водка и ракия 😂😂😂😂😂😂