Last news in Fakti

8 Март, 2017 08:30 2 016 4

Текат процеси на дестабилизиране на Македония

  • македония-
  • правителство-
  • мирсолав ризински

Мирослва Ризински смята, че Зоран Заев трябва да получи мандат за съставяне на правителство

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Мандатът безусловно трябва да се даде на партия или партии осигурили парламентарно мнозинство. Смятам, че е логично и правно издържано да се даде мандата на Зоран Заев. В момента, за да стане албанския втори официален език, ще е нужна промяна на конституцията. Паралелно текат процеси на дестабилизиране на държавата. Самата конституция казва, че в региони, където има над 20% граждани от други етноси, служебен език е и езикът на тези етноси.“ Това заяви пред Факти.бг Мирослав Ризински - – зам.-председател на сдружението – „БМОРК Илинден-Преображение“ . Той коментира напрежението около съставянето на ново правителство в Македония.

Има ли въобще някакви шансове за формиране на правителство от Социалдемократите?

Трудно е да се каже. По-скоро да. Трябва да се има в предвид, че отказа за даване на мандат от президента Георге Иванов е противозаконен. Мандатът безусловно трябва да се даде на партия или партии осигурили парламентарно мнозинство. Трябва да видим и целия натиск от страна на ЕС и НАТО за даване на мандата на Зоран Заев. Смятам, че е логично и правно издържано да се даде мандата на него. Все още обаче чакаме това решение. Паралелно текат процеси на дестабилизиране на държавата. Това се провежда от близки до лидера на ВМРО – ДПМНЕ Никола Груевски. Той измества темата от македонските проблеми и се обявява за човек, спасяващ Македония от албанската платформа. Той не прави разлика между албанска платформа и правителствена програма. Ние трябва да чуем тази програма пред парламента. От законовите решения, които ще произлязат от тази програма, ние ще можем да разберем дали те са срещу конституцията. Също така трябва да изтъкнем, че тази концепция , която в момента разширява ВМРО – ДПМНЕ през лъжите, че ще бъдат променени знамето и химна, са нереалистични. Тези промени са единствено възможни с промяна на конституцията. За такава промяна на конституцията е нужно по-голямо мнозинство. В момента Зоран Заев има парламентарно мнозинство от 67 депутата. Най-доброто решение е президентът да даде мандата на Зоразн Заев. Така страната ще се стабилизира. Всяко друго решение води към дестабилизация и напрежение по етническа основа. Точно това всички държави – членки на ЕС и НАТО са го забелязали. Те коментират, че това може да излезе извън контрол и да предизвика подобни процеси в региона. Нещата са свързани.

Има ли основание в опасенията за албанизиране на Македония?

В момента, за да стане албанския втори официален език ще е нужна промяна на конституцията. Може да се предположи, че в коалицията, която в момента се създава, ще се правят промени или подобрения на албанския език в рамките на актуалната конституция. Самата конституция казва, че в региони, където има над 20% граждани от други етноси, служебен език е и езикът на тези етноси. В много македонски общини албанският език е и официален език. Има си и закон за употреба на албанския език. По-скоро тези пропагандни изказвания и страхове са прехвърляне върху друга тема. Избягва се отговорността, която трябва да се понесе пред официалната прокуратура. Да не забравяме, че тази албанска платформа, която сега толкова нашумя, излезе пред публичност преди да започнат преговорите на ВМРО – ДПМНЕ. До тогава тя не беше проблем. Лидерите на албанските партии споделят, че Груевски е прихванал всичко от нея. Не се е съгласил само с работата на специализираната прокуратура. Знаете какво политическо бъдеще тя носи за тях.

Повдигат се обвинения срещу Груевски и хора, които са управлявали с него през последните години. Избягването на отговорността пред закона се прехвърля на друга тема. Тази с лъжепатриотизма.

Може ли да се състави коалиция без албанските фракции?

От там излезе изказването Еди Рама, че без албанци няма Македония. Конституцията казва нещо съвсем друго. Условно казано в коалиция винаги са били македонска партия и партия на македонските албанци. На предложения да се състави коалицията на етническа основа само от македонци има отговори, че такава Македония няма да има. Виждаме какви са реакциите от другата страна. Трябва да се води политика, чрез която Македония да се чувства за собствена държава всички граждани на тази държава. Така ще се запази нейния суверенитет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    8 1 Отговор
    Къде е позицията на българското правителство и държава?!

    Коментиран от #3

  • 2 Постоль Войвода

    7 1 Отговор
    Црно и е пишано на тая пуста Македония!
  • 3 отговорник

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Каква да е? Ти чувал ли си някъде подобна албанска наглост - без Албания нямало Македония. Все едно без Албания няма България.
    За жалост тая матрица не е за нашите държавни мъже.
  • 4 Истински Българин

    2 0 Отговор
    Каква е тази измислена държава Македония и защо се хабят сили и нерви да се запазва и поддържа изкуствено цялостта и!Да се съберем с Албания,Гърция и Сърбия и да се разберем как да го поделим това измислено псевдо-държавно образование Македония и да се свършва с тези глупости!