23 Март, 2017 10:48, обновена 24 Март, 2017 14:14 6 947 19

Ужасът се завърна в Европа! Кой е следващият?

  • лондон-
  • брюксел-
  • тероризъм-
  • стокхолм

Войната е тук и сега. В нашия дом – Европа

Ужасът се завърна в Европа! Кой е следващият? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мадрид, Лондон, Париж, Брюксел, Ница и отново Лондон. Кой е следващият? Такъв със сигурност ще има и то скоро. Ние сме във война! Конфликт, който може да сложи край на света, който ни заобикаля. Навремето ни плашеха с ядрен апокалипсис, но за щастие всичко се изчерпа само с няколко Терминатора и още подобни холивудски интерпретации по темата. Е, тази битка е много по-страшна.

Случва се тук и сега. В нашия дом – Европа. Битка с уж познат до болка противник, който обаче не спира да ни атакува с поразяваща точност и то на родния ни терен. И въпреки цялата сила на обединена Европа, в тази война, в настоящия момент, ние сме слабата страна. Нещо повече, всички вече усетиха, че сме и лесна мишена.

След кървавата баня в Брюксел и клането в Ница дори и най-запалените хуманисти най-после разбраха какво става. В Европа дойдоха хора, които искат да палят, убиват и изнасилват. На тях не им пука за нас. Не им дреме за „свободата, равенството и братството”. А ние ги пуснахме сами в дома си.

Вече не съм сигурен какви мисли всъщност е имала в главата си Ангела Меркел, когато покани бежанците в Европа. Вероятно опиянена от собственото си могъщество е решила, че е дошло време да изкупи греховете на Германия от Втората световна война. Сигурно си помисли, че може и трябва да приюти толкова хора, колкото изби Хитлер преди 60 години. И те не чакаха втора покана и потеглиха към Европа. Преминаха границата с идеята да останат. Останалото го гледаме и в момента по телевизията.

Военните стратегии са важна тема за света от векове. Без значение на времето и авторите. И всеки един от последните в момента алармира, че ние изобщо не сме готови за случващото. В Европа вилнее противник с мисъл, светоглед и маниери от 14 век. Само оръжията му са от настоящето. Вече няколко пъти споделях тук мнението си, че не сме готови за всичко това. Колко бих искал да не съм прав. Не само, че не сме готови, но и не правим нищо по въпроса.

Европа отдавна е разграден двор, в който всеки влиза и излиза, когато си поиска. Неспособна на абсолютно нищо, за да интегрира тези, които сама покани. Осигурява им подслон и храна, а те в отговор рушат и убиват хора. С продукти от кварталния магазин, купени вероятно със социални помощи, с парите на европейския данъкоплатец.

Помните ли 11 септември 2001 г.? Деветнайсет фанатици, разполагащи с ограничени финансови ресурси, хвърлиха в паника най-могъщата икономически и технически държава и предизвикаха криза в световната дипломация. Техният акт доведе до милитаризиране на американската външна политика, предизвикала впоследствие разцепление между САЩ и Европа.

Но Америка реагира и то бързо, и най-важното – успешно. Критичната ситуация коренно промени визията им за граждански права. Създадени бяха нови служби за сигурност, а старите започнаха да работят по нов начин. Специалните агенти влязоха в милиони компютри, телефони и лична кореспонденция. И почти никой не протестира, защото суровата мярка им осигури спокоен сън.

В онези години европейските медии и политици, особено френските, се надпреварваха да съдят колегите си зад Океана. Президентът Буш беше нарочен за унищожител на свободата и човешките права. Само че сега в Ню Йорк, Ел Ей и Чикаго се разхождат без страх за живота си. На източния бряг на Атлантика стандартите са други.

13 ноември 2015 година. Френската столица Париж е окървавена след серия атентати, които приключват с повече от 140 жертви. Само по щастливо стечение на обстоятелствата терористите не успяват да ликвидират президента на Републиката, който присъства на мача на петлите срещу Германия. До него на подобни двубои често стои канцлерът Меркел, но този път пропуска дербито заради натоварена програма. Жалко, ако беше там, можеше да види нещо, което й убягва напоследък.

18 март 2016 г. Белгийската полиция провежда показна операция в Брюксел. В квартал „Моленбек” е заловен единственият оцелял атентатор от Париж. Телефонните линии Франция-Белгия загряват от поздравления и взаимни благодарности за добре свършената работа. Само четири дни по-късно.... пак Брюксел.

Терористите удариха първо Париж – градът, който ни завеща идеалите на свободата. После Брюксел – столицата на обединена Европа. Какво да кажем за мегаполиса Лондон, който винаги е бил привлекателна цел за теористите.

Как обаче да се бориш с противник, който е в пъти по-слаб от теб, но е ръководен от фанатична мотивация? И вече живее в твоя квартал. И удря там, където най-боли.

Звучи доста обезоръжаващо, но един от най-могъщите политически съюзи изглежда безпомощен. Самолетоносачите и ракетите с лазерно насочване са силно оръжие, но губят ефективност на „Шанз-Елизе”, в лондонското метро или на площада пред ЕК в Брюксел. Силните думи няма да помогнат, мосю Оланд, фрау Меркел и мисис Мей. Трудните времена изискват трудни решения. Предимството може и да изглежда загубено, но Европа е по-силна от тях.

Едно е повече от сигурно, не трябват думи, а дела. Крайно време е Европа да стане това, за което претендира от шест десетилетия – обединена. Организационно, военно, дори в мислите си. Не е нужно ново революционно откритие. Успешните модели са пред очите ни – на първо време на другия бряг на Атлантика.

Ако шепа варвари, останали в умственото си развитие някъде в средните векове, могат да хвърлят в страх и ужас цял един континент, значи нещо не е наред. Тези кретени определено не оценяват мястото, където са попаднали. Само че това е нашият дом. Време е да го защитим и няма кой друг да свърши ни работата.

„Рибата се вмирисва от главата”, казва мъдър народ като българския. И е прав. Дългата поредица от грешни решения, които продължават от години, доведоха до днешното положение. Нужна е нова европейска стратегия за борба с тероризма, нова визия за интеграция на чужденците. Думата имат експертите. Има общ пазар, валута, политика. Защо в началото на 2017 г. все още още няма единна европейска служба по сигурността? Защото, ако френските и белгийските служби си говореха по-често, ако към тях конферентно се включат Скотланд ярд и останалите, вероятно новините напоследък щяха да са различни.

Европа от десетилетия е просто хранилка за хиляди чужденци. Те идват, някои и работят, но продължават да живеят в своя си свят. Те не са като нас и не искат да бъдат. Свободата е нещо прекрасно, но трябва да се защитава. Тук и сега. И не непременно с оръжия, защото, ако няма друго решение, вече сме безвъзвратно закъснели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 FUCK OF

    39 4 Отговор
    ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ Я.....АМА САМИ СТЕ СИ ВИНОВНИ.....USA И ТЕХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ ЛИКВИДИРАХА САДДАМ И КАДАФИ ДА СЛОЖАТ РЪКА НА НЕФТА....И КАКВА СТАНА...? ЮРНА СЕ ,,АРАБСКАТА ПРОЛЕТ'' И СВЕТА ПРОПИЩЯ ОТ ТЯХ....
    СЕГА СТРАДАТ НЕВИННИ ХОРА ЗАРАДИ АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ....
  • 2 Патето Яки

    27 6 Отговор
    Последиците от арабската "пролет" нападението на Либия, Ирак, Сирия и Йемен.
    ЕС активно участва в тази агресия и как да е мирно и спокойно в ЕС.
    Не се страхуваме и защитаваме ценностите си са приказки ала бала за матряла.
    Краят на войните не се види, жалко за жертвите и разрушените държави.
  • 3 8888

    32 3 Отговор
    Да живее толерастността, еврогейските ценности и др. подобни будалщини!!!
    Докато едни се дупят по разните им там паради, съчувствуват и заклеймяват, орките не се шегуват. Сами пуснаха пора в кокошарника.
    Да поканят още и изчакат да се поразмножат.
    Има ли наивник, вярващ на "атентата" на 11.09.2001г.? Държава с най - развитото ПВО ще допусне тези атаки? Друга е работата. Садамчо не слушка, иска да продава нефтец за друга валута, а има бая нефт. И оп - тряа го накажем. Как ща стане туй? Много лесно! Ама тез били саудитци. И кво ут туй.
    Речено сторено. А сега една арабска пролет.
    После всеки го знае. Тръгват "бежанците". Ама не тръгват към богатите държави на едноверци, а към европата. Защо? Причини много. Може би една от тях е и отмъщение?
    Бюрократите от брюксел вместо да ги ограничат с временно пребиваващ статут или по - правилно въобще да не ги допуснат, сълзливо гъгнеха за толерантност и милост. Да ама за чужда сметка. И хоп - злата немска баба заяви, че ги кани. Като видя, че орките са много хайде квоти. Не ще сама да сърба попарата си. Онези, слъчасалите от брюксел пригласят :
    - Да помогнем на бягащите от войната семейства.
    Какви семейства бе господа дупетати? Та те над 90% са кочове на възраст до 40 години.
    Ами защо сред тях няма християни от тези държави? Какво стана с тях? Нито дума по този въпрос.
    И после кво?
    Олелеее тея бежанци изнасилват и убиват! Убиват зер! Не се шегуват. Като си затварят властите очите така щ
  • 4 Бай Тен

    20 2 Отговор
    Тези хора са забравили за въшките и дойде време въшките да ги хапят. За сега само се чешат, ама ще дойде време да започнат и да се пощят. Дай боже по скоро докато не сме въшлясали дотолкова, че да е нужна парилня
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 no name no face no number

    5 15 Отговор
    Егати и смотаното заглавие. На хазарт ли всичко искате да обърнете на порно ли не знам. В место да се концентрирате в опазването на хората сеир правите. Как нямате грам човещина. То вярно, че на такива ценности ви учат от Сащ и ЕС. Но дано живота ви даде подходящ урок.
  • 7 no name no face no number

    12 1 Отговор
    Съжалявам за твърдия тон, но наистина е гнусно да се печели от смъртта на хората по света. Не всичко е пари и никога няма да бъде.

    Коментиран от #8

  • 8 Реалата

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "no name no face no number":

    Статията е ясна и много точна! Така трябва да се пише!
  • 9 случаен

    12 2 Отговор
    Само не мога да разбера какво му е мъдрото на българския народ? Всичко друго написано е така. Народ, който се върти в омагьосан кръг няма как да е мъдър. Напоследък наблюдаваме примитивни и тъпи кандидат-управници, служещи си с лъжи, с противозаконни действия като блокиране на граници, предизвикателно поведение към съседски държави. Крайно време е поне на политическата сцена да се спазват законите и дипломатичното поведение, съобразени със законите, действащи в момента, да престанем със заплахи и хулигански действия, защото падаме все по-ниско! Авторитетът е изключително важен за която и да е нация!

    Коментиран от #13

  • 10 КХВ

    0 0 Отговор
    SOFIA
  • 11 tost

    11 0 Отговор
    Ако всяка жаба си знае гьола,всичко ще си дойде на мястото.
  • 12 Нафарфорий

    20 0 Отговор
    арабите започнаха първи всичко през 711 година, тогава нито сме ги бомбардирали, нито сме ги тепали. Тъй че предлагам всич патриоти от европа, сащ и русия да се обединим в един кръстоноса поход за унищожването на ислямската гад от лицето на земята!!!!!!!!!
  • 13 Нафарфорий

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "случаен":

    а вари ти да обгрижваш арабските подчовеци и тогаз ми развявай еврогейските ценности!!!!!!!!!
  • 14 111

    19 0 Отговор
    В ислямските страни европейската култура се потиска и в много от тях практикуването на християнството е забранено със закон, а за притежание на Библия наказанието е затвор. Те мразят кръста, мразят всеки християнски символ, където видят християнски символ, те строят джамии, за да покажат превъзходството на исляма над християнската вяра. Европа се напълни с мюсюлмански имами но свещените за исляма Мека и Медина са забранени за всеки, който не изповядва исляма.
  • 15 111

    17 0 Отговор
    Ние българите трябва всеки ден да напомняме на Европа какво е било по време на т.н. от продажни български политици "съвместно съжителство" в рамките на Османската империя -жестоко поробване,клане, кръвен данък, еничаество и 5 века геноцид към българите от страна на турците налагащи исляма!
    Такива са историческите факти за "мултикулурното съжителство"
  • 16 Plovdiv

    11 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако шепа варвари, останали в умственото си развитие някъде в средните векове, могат да хвърлят в страх и ужас цял един континент, значи нещо не е наред.-----------Нужна е една малка, но съществена корекция в този цитат: НИЩО НЕ Е НАРЕД В ЕВРОПА!!! И колкото и да е странно, Турция е държавата, на която трябва да заприлича и Стария континент. Трябват авторитети, даже авторитари, ако ще, твърди, даже арогантни лидери! Толерастите, педерастите и либерастите, като меркел, оланд и оня шведския имат място на ешафода! Просто демокрацията трябва да бъде хибернирана за няколко десетилетия и Европа да бъде изчистена от тия подчовеци! Друг начин няма!
  • 17 Зигфрид

    1 0 Отговор
    Вие с вграден атавистичен антиамериканизъм , всичко зло на този свят е англо-саксонско нали ! Само че !-1 световна. ,война-САЩ се включи във войната за озаптяване на кайзерова Германия а при капитулацията на Русия през 17 год изходът на войната е много съмнителен.2 световна война-без морските конвои на САЩ, без войната с Япония ( тогава Япония щеше да нападне СССР от Изток ) и край на любимият ви СССР.Да. не говорим за десанта "Overlord " 06.06.44
  • 18 abv

    2 0 Отговор
    Завърна се защото напускаха шалварджии в Европа през годините и ги направиха "европейци".
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.