Last news in Fakti

7 Юни, 2017 08:01 4 409 9

Родители, не записвайте първолаците – вредно е!

  • първи клас-
  • ученици-
  • мон-
  • образование

Да си кажем истината! Учениците от малките училища и от провинцията не могат да разчитат на равен шанс и качествено образование

Родители, не записвайте първолаците – вредно е! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Родители, не записвайте първолаците на училище! Това е вредно и опасно за здравето на детето и за вашето.

На 23 януари публикувах във Факти.бг статия, в която безпристрастно се опитах да обясня, че промяната в критериите за записване на децата в първи клас крие много опасности.

Никой от министерството на образованието, нито от Столична община обърна внимание на задаващата се криза.

Мина се половин година и в София тръгнаха брожения срещу

незаписани деца за първи клас в кварталното училище,

защото не събрали нужния брой точки.

Родители дори изпратиха жалба до прокуратурата заради начина, по който се осъществява приемът на първокласници в столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна". Те алармираха, че има други родители, които си вадят фалшиви бележки за настоящ или постоянен адрес в този район, за да могат да запишат децата си в училището.

Според някои от родителите проблемът е в Столичната община, тъй като миналата година е имало критерий за уседналост и проблемът не е съществувал. Желанието на хората е записването да спре до приключването на проверката по случая.

Част от родителите се надяват да се прегледат документите и да има дисквалифицирани първокласници заради фалшиви бележки за местоживеене. Някои споделиха, че нямат резервен вариант, ако децата им не бъдат приети в това училище.

Учители признават, че сградният фонд не се е променял в последните 20 години и нямат достатъчно помещения да съберат всички деца. Учителите посочиха още, че не се е случвало да бъдат отписвани деца заради фалшиви бележки.

Според новите правила, които общината предлага, най-голяма тежест има постоянният адрес, а доста по-малка – настоящият, както и дали братът или сестрата на детето учат в същото училище.

По този начин напористи родители заобикалят това условие чрез временна регистрация на подходящ адрес, защото няма изискване за уседналост и детето им попада в класацията. Безумното изискване родителят да работи в района на училището също лесно се заобикаля. София може да се окаже първенец по надомно заети родители...

По този начин се къса една добра традиция в кварталното училище да се научат на четмо и писмо всички деца от едно семейство.

Да си кажем истината! Учениците от малките училища и от провинцията

не могат да разчитат на равен шанс и качествено образование.

При сегашното положение това се оказва трудна или невъзможна мисия за директорите.

Всеизвестен факт е, че ниското заплащане на учителите е в основата на кризата на образованието. Делегираните бюджети само задълбочават проблема. Директорите са принудени да привличат все повече деца, за да могат да задържат ценните си кадри.

По-високото финансиране помага и за модернизация на учебната база. В същото време в училищата с по-малко паралелки затъват все повече.

И накрая родителите били виновни, че искали за децата си най-доброто образование. Дали в министерството на образованието не са забравили, че стремежът на българинът да изучи децата си стои в основата на Възраждането ни.

Време е да натиснем управляващите. Имаме правото детето ни да учи първи клас в кварталното училище! Нали в тази община си плащаме данъците... Трябва да пишем до районния кмет и да настояваме той да гарантира това наше право!

Рецептата е проста: добри учители, дейни родители и будни деца правят школото, а не калемът на управляващите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    10 11 Отговор
    Както казвам многократно не раждаите деца в бг и кои където намери да се евакуира от тука
  • 2 Хайко

    11 4 Отговор
    "....дейни родители..." - по скоро много родители имат болни амбиции че детето им трябва да учи едикъде си...
    Готови са да прекосяват половината София по задръствания само и само детето им да учи там...
  • 3 баш батка

    5 0 Отговор
    И мойто първолаче го отказаха от 51-во при положение ,че и двамата родители живеят до него и са чисти софийци :(
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 111

    14 0 Отговор
    Не е до болни амбиции. Аз живях 6 години на квартира в кв. Гоце Делчев. Там има 3 училища - 2 с нормална репутация и едно, в което влизат всички, които няма къде другаде да ги вземат. Това не е мой проблем. Преди две години си купихме апартамент в Бояна, до онова училище, в което пролетта загина дете, убито от друго дете. Но работя до НДК, а в Бояна се прибираме към 7.30-8ч. Сами сме, няма кой да помага. Всички училища по бул. България са ми удобни. Но реших да не правя глупости и да не манипулирам. Познайте, дъщеря ми не е приета никъде. След третото класиране ще заведа дело с/у общината за нарушаване правото ми на избор. Защо се учудвате, че някой си променя регистрацията, все едно не знаете, че има квартали с по 10-ки хиляди млади семейства и с нито едно училище. 73-то например обхваща Манастирски ливади, Кръстова вада и част от Гоце Делчев. За някои е проблем да отидат в съседния квартал....детето ми го приеха на градина през 5 квартала....а сега не е приета никъде...Никой няма право да ми налага. Ожалиха се онези, които имат и родители, които да им прибират децата, а за такива като мен, които си плащаме данъците в същата тази община от 17 години, но сме обиколили цяла София, какво? тези, които живеят на квартира какво? Свекърът ми предлага като краен вариант да я запиша при тях...на 250 км. Не, благодаря, преживях го с детската градина, да тичам в петък вечер с влака, то вкопчено в мен два дни и като стане в неделя, като маймунче качено на врата ми
  • 6 Крум

    13 0 Отговор
    Добре, че не живея в Софето!
  • 7 незнайко

    15 0 Отговор
    ПРЕДСТАВЯМ СИ АКО ИМАХМЕ ГОЛАМ ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО КАКВО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ. Сега е хаос а тогава сигурно ВОЙНА.
  • 8 Образовието долу

    8 0 Отговор
    Училището да не е МВР да изнудват народа. Но си е за наша сметка, дори и на партийците, дето изпращат децата си в чужбина и крадат тук. Неграмотността прави послушни избиратели, но няма кой да работи. И сегашното правителство няма да направи нищо, т.к. учителските заплати са замразени вече повече от 10 години, но ще увеличат парите на нищо неправещите полицаи, но не и на учителите.
  • 9 Ядеитн

    2 6 Отговор
    За да знаеш от коя страна се фаща мотиката даскало ти не трябва. Много акълии се навъдиха, пък малко бачкатори. Затуй сме на това дередже.