10 Юни, 2017 09:40 4 865 30

Извинете, БСП

  • парламент-
  • правителство-
  • бсп
Извинете, БСП - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Противопоставянето по оста комунизъм-антикомунизъм е остаряло и ненужно. Противоспоставянето по оста комунизъм-антикомунизъм е досадно, безпредметно и не носи никакво политическо съдържание, никакви политики, никакви решения. За това отдавна няма спор.

Новото време роди нови кливиджи, комунизмът никога не се състоя, а социализмът е едно от многото посмешища, които се си използват като лош пример в политическите разговори и спорове. Лявото политическо пространство в съвременния свят, от своя страна, отдавна няма абсолютно нищо общо нито със социализма, нито със социалистите.

Гледайки последните събития в нашия Парламент, човек силно би се зачудил коя година сме застинали, и защо някой е натиснал копчето на историята ни на „пауза“. От трибуната хвърчат реплики за комунисти, антифашисти /да се пита човек кога в България е имало фашизъм/, активни борци и ченгета. Оказа се че Славчо Велков не е бил експерт по антитероризъм, а домакин. Оказа се че Антон Тодоров трябва да бъде атакуван заради постъпки на баща си, а иронията е че същите тези които го атакуват от години непрестанно мрънкат, че децата не трябва да носят отговорност за постъпките на родителите си.

Интензивните сблъсъци от една страна „изсмукват“ цялото внимание към ГЕРБ и БСП, което е несъмнен позитив за самите партии /вече веднъж сработил в тяхна полза по време на последната парламентарна кампания/, но от друга оставят в политически грамотните хора усещането за менте, за димка, за фонов шум който да скрие нещо друго, което скърца.

За какво обаче следва да бъде критикувана БСП?

Очевидно да социалистите е изключително неприятно да бъдат непрестанно наричани „бивши комунисти“, и донякъде ги разбирам. Но кои са историята и периода, с които се гордеят, за да не бъдат препращани постоянно към времената преди 1989-та?

Може би правителството на Луканов? С мораториума върху външния дълг, с опашките пред опразнените магазини, със спящите в колите на опашките пред бензиностанциите българи, с купонната система за снабдяване с храна или с червените куфарчета и създаването на мутренските групировки на прехода?

Или пък с правителството на Виденов? С централното планиране, с наливането на безотчетни пари във фалиралите държавни предприятия, с банковите фалити, с опитът да бъде открадната цялата ни газопреносна мрежа чрез Топенерджи, със зърнената криза, с масовата приватизация, с хиперинфлацията и тридоларовите пенсии, завършили със справедливия гняв на нахлулите в парламента граждани?

Или може би с правителството на тройната коалиция, въвело квотният принцип в назначенията, въвело модела Батко и Братко, въвело заменките, постигнало спирането на всички еврофондовеза страната ни, въвело високият стил в администрацията с бентлитата и брошките на Емилия Масларова, и завършило със „здравейте, циркаджии“ и икономическата криза, която със сигурност щеше да заобиколи България?

Едва ли са тези

Сигурно се гордеят с Орешарски – с първото правителство, което официално отдаде държвата под аренда и само за две седмици успя да обедини цялото общество срещу себе си. Правителството, по чието време в София имаше барикади и пунктове за проверка на лични карти, които пропускаха хората към центъра на града. И по време на което депутатите решиха да си тръгнат от работа с бял автобус, който да се вреже в хората на площада.

Може би пък към днешна дата БСП предлагат съвременни леви политики и искат дебатът да се води около тях, а не около историята им? Интересно. Защото вместо да се бори с корпорациите и олигархията, БСП ги притежава. Вместо да защитава интересите на малките хора, БСП иска протекционизъм с който ще повиши цените на храните. Вместо да се бори за зелени политики, родната левица кара миньорите в Бобов Дол да гласуват под строй чрез сделки с държавно подпомагане на шефа им. Вместо да се бори за повече държава в икономиката, БСП приватизира успешно и с непрестанен апетит, видно от историята на председателката им и на водещи фигури от най-близкото й обкръжение.

Та въпросът, другари и другарки, не е защо ви критикуват затова че сте безпредметни бивши комунисти. Въпросът е в това, че вие всъщност не сте нищо друго. Не предлагате нищо друго. Не ви обединява нищо друго и не можете нищо друго.

Освен да сте едни най-обикновени бивши комунисти.

С цялата скука и досада, произлизаща от този факт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 панов

    7 4 Отговор
    по тази логика не бива да противопоставяме фашизъм-антифашизъм
  • 2 гост

    28 26 Отговор
    Герб не предлагат никаква промяна, но определено са по-малкото зло.
  • 3 Диоген

    29 15 Отговор
    Отлична статия.Огромната маса българи не четат.За да бъде осмислена статията препоръчвам на несъгласните да прочетат:"Ленин–руският демон" от Дмитрий Волкогонов ,"Златото на Партията"–Игор Бунич,"Ледоразбивачът" в 3 части,"Здрач"–Александър Яковлев "Черната книга на комунизма"–авторски колектив,"Български хроники"–4 том от Стефан Цанев,"Вторият етаж"–Костадин Чакъров.

    Коментиран от #5, #15

  • 4 гостът

    18 20 Отговор
    Статия тип ала-бала.Лакърдии.Господин Харизанов,какви са депутатите извън листите на БСП.От къде се пръкнаха.
  • 5 Будител

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "Диоген":

    Чудесно предложение, "Диоген"!Пропуснал сте автора на "Ледоразбивачът"–Виктор Суворов.Аз пък предлагам "Утопията на власт"от Михаил Гелер и Александър Некрич.Харизанов пише като човек,който е наясно с тази сериозна историческа документалистика,но голямата част от хората не са наясно.Най–голямото престъпление не е горенето на книги ,а тахното нечетене.Това са думи на нобелиста Йосиф Бродски.Това е огромен проблем!
  • 6 misli posle govori

    22 8 Отговор
    Задайте си логичният въпрос: "Защо смятате, че децата на комунистите не са получили необходимата школовка от своите баби и дядовци".
    В България преходът не се случи с "неутрализирането на бившите комунисти", това са пак същите комунисти- децата на комунизма.

    А нашите пенсионери да си търсят парите от тях, заводите, които са построили, пак при тях отидоха.
    Чудя се да давам ли примери, за едно съсипано предприятие, как точно се разколачва и как директорите са под някаква форма свързани с политическата система от различни партии, но получили квалитет по време на комунизма.Има ли изобщо смисъл.
  • 7 неутрален

    14 27 Отговор
    Този Харизанката няма какво да се прави на голям "знаяч", журналист и т.н. В едно отпредаванията му пристрастените му партийни обвързаности една зрителка го изкритикува, че е крайно безпринципен и държи едностранна политика, но не и уравновесеност и обединителен характер със своето предаване. Той съвсем нагло, аругантно и крещейки отговори - "Да госпожо, това е така, защото аз съм от ГЕРБ", е господинчо , ти итакива като тебе разединители и настройвайки хората един срещу друг нямат място в телевизионни предавания и писане на отвратителни статии, които ти носят само пари, а разединяват нацията. Такива като Вас трябва да бъдат подвеждани под съдебна отговорност за подстрекателство и подканване на вражда на хората едни срещу други, е но това е така защото ТИКВОКА ДАВА ТАКЪВ ПРИМЕР - АРУГАНТНОСТ, ПРОСТАЩИНА, УБИДНИ РЕПЛИКИ И ПРОСТАШКИ ЕПИТЕТИ. КАКЪВ ВОЖДА НА ГРОБ, ТАКИВА И ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ.

    Коментиран от #10, #19, #29

  • 8 Пешо

    16 20 Отговор
    Харизанов е лаик на тема държавно обществено-икономическо устройство и трябва да му бъде забранено да пише повече глупости.
  • 9 Смирнов

    17 6 Отговор
    ГЕРБ и БСП нямат никакви различия по фундаментални въпроси .Както разбира се и ДСП ,Воля .В резултат имаме много зле работещ парламент.
  • 10 Човек

    11 7 Отговор

    До коментар #7 от "неутрален":

    Хора,четете! За да не пишете с правописни грешки обидна арогантност!Злобата отново и отново идва от оскъдното четене или липса на такова.
  • 11 Гражданин

    18 28 Отговор
    През социализма хората живееха добре, а сега живеят зле.

    Коментиран от #14

  • 12 Николай

    24 14 Отговор
    Отдавна статия не ми е пълнила толкова душата. Благодаря на автора - връщам се да препрочета заключението още няколко пъти :)
  • 13 По умен от простия избирател

    24 13 Отговор
    Браво на автора на статията ,истината боли!
  • 14 onq s konq

    18 10 Отговор

    До коментар #11 от "Гражданин":

    Абсолютно най-истинното заключение-"При соца хората живееха добре,а сега живеят зле".Само на пръв поглед обаче!А ето го и реалния вариант на фразата:При соца хората живееХМЕ добре,а сега живеЕМ зле".А за кои "хора" става дума?Ами за "ВАШИТЕ ХОРА"-ЧЕРВЕНИТЕ!А другите "хора"-по-точно "НИЕ",ще кажем абс същото -"При соца живеехме зле,а сега-добре"!Ама не може ЦЯЛА ВЕЧНОСТ САМО "ВИЕ" да живеете добре,,а "НИЕ"-зле...щото палачинката на историята се обръща и е желателно да приемете по мъжки и с примирение тоя факт!И без хленчене плииз:)

    Коментиран от #16

  • 15 Към

    13 6 Отговор

    До коментар #3 от "Диоген":

    списъка Ви добавям и сайта "Диагноза с Георги Ифандиев".Тогава няма да се съгласите с идиотското първо изречение на автора на горната статия,че противопоставянето по линията комунизъм-антикомунизъм е лишено от смисъл и всички били съгласни с това.Уверявам Ви ,че има доста несъгласни...Защото в България никога не е имало поне един антикомунист на власт.Та СДС беше съюза на държавна сигурност,а ГЕРБ се оглавява от трето поколение комунист.За какво говорим изобщо...никой комунист не беше дори одраскан,камо ли да изживее някакъв катарзис или да се покае.Обрече ни сме на комунизъм,независимо как ще го наречете-социализъм,либерализъм,глобализъм или друг "изъм".Всички са от едно котило-на ционизма.И за съжаление натам върви света...
  • 16 Пешо

    11 23 Отговор

    До коментар #14 от "onq s konq":

    през соца всички хора живеехме добре, нямаше бедни

    Коментиран от #18

  • 17 Истината боли винаги!

    21 8 Отговор
    Това е истината за тази партия и за нейните зомбирани поддръжници.Основно ги събира идеята да вредят на България и да си напълнят ненаситните гушки...
  • 18 onq s konq

    13 11 Отговор

    До коментар #16 от "Пешо":

    Ха!Нямало бедни...а богати имаше ли?Или по-точно всички бяха еднакво бедни?И ще попитам-а знаете ли "ВИЕ" защо живеехте добре?ЗАЩОТО БЯХТЕ ЗАГРАБИЛИ СЛЕД 9-ТИ ИМОТИТЕ НА ДРУГИТЕ "ХОРА"...включително и на дедите ми!Сега обаче "НИЕ"си ги върнахме,а "ВИЕ" ще духате супата.
  • 19 брей,брей

    12 7 Отговор

    До коментар #7 от "неутрален":

    О неграмотний и юроде...Поради что се срамуваш да сложиш истинският си никнейм "Комунист" и злословиш всуе при изречени и списувани истини...
  • 20 стоян георгиев

    11 4 Отговор
    статията кавза всичко,но за съжеление другите в политиката ни не са по-различни и са производни по идеи и кадри на бившите и настоящи комунисти.
  • 21 УВИ

    13 8 Отговор
    Днешният избирател е на принципа батко беше от ЦСКА - само ЦСКА! Мама и тате бяха червени или при Тато беше хубаво - само БСП! Ама че Тато уреждаше безплатните танкери към България с хитрост, банкети и ловни трофеи, това не се отчита. Мислене и информация нулева!

    Отлична статия!
  • 22 Арбитър

    17 8 Отговор
    Харизанов е прав.Няколко часа се спори отново на тема комунизъм–антикомунизъм.Докато комунистическата идеология не се разобличи,дотогава ще има бегом на място.Затова и ГЕРБ няма шанс да израсне.При такава БСП–такъв ГЕРБ.Това е за баланс. БСП в момента е символ на ретроградното.Не е нормално да правиш капитализъм,а да имаш лява фразеология.Два цитата:"Комунизмът е идеология за невзискателни мозъци"–Пол Джонсън и "Социализмът е идеология на завистта"–Николай Бердяев. За да се проумее това ,трябват години развойна дейност.Или казано просто–правете това,което се прави в държавите,където най–често ходите на екскурзии или накъдето заминават децата на България.
  • 23 555

    14 18 Отговор
    Платена статия ....Хайде Харизанов направи една такава критична статия и за ГЕРБ ...само че социалистите няма да ти платят....Истината я каза най квалитетното списание ФОРБС...коети Тиквата не може да купи ....а тя е БОЙКО БОРИСОВ -Тъпоумен премиер Не чух такова обидно но заслужено сравнение за другите управляващи от световната преса а за нашите платени кокошкари може да се очакват и такива статии като настоящата...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ПБТ

    6 5 Отговор
    ...да се пита човек имало ли е фашизъм в България. Тази теза я разви Ал.Лилов и я поднесоха тайно на седесарчетата и те ревнаха с пълен глас.Какво беше целта на лилов.Трябваше по всякакъв начин да разсее истината за фашизма у нас до 09.09., тъй като в същност защитаваше фашизма след 09.09.44 г.и предпазваше бКП от забрана като осъдена идеология и от Папата и от съда в Нюренберг.
  • 26 БАБА ГЕНА

    9 5 Отговор
    КАТО СЕ ПРАВИ НА ГОЛЯМ ПОЗНАВАЧ АВТОРА,ЗАЩО НЕ НАПИШЕ НЕЩИЧКО ЗА ДЕБЕЛОТО ПРАСЕ,ЗА КРЪГА ОКОЛО НЕГО.И ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ,И ЗА ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА,И ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО УЧАСТИЕ В ОГРАБВАНЕТО НА КТБ ,И ЗА МНОГО ДРУГИ ПОДОБНИ НЕЩА.
  • 27 БАБА ГЕНА

    9 7 Отговор
    КАТО СЕ ПРАВИ НА ГОЛЯМ ПОЗНАВАЧ АВТОРА,ЗАЩО НЕ НАПИШЕ НЕЩИЧКО ЗА ДЕБЕЛОТО ПРАСЕ,ЗА КРЪГА ОКОЛО НЕГО.И ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ,И ЗА ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА,И ЗА ПОЛИТИЧЕСКОТО УЧАСТИЕ В ОГРАБВАНЕТО НА КТБ ,И ЗА МНОГО ДРУГИ ПОДОБНИ НЕЩА.
  • 28 misli posle govori

    2 4 Отговор
    През 15-20 години откакто е получена бг "свободата" се случва подмяна на паричната система.Разбирайте ограбване на народа по един и същ сценарий.
    Жив свидетел съм, през комунизма сами направили спестовен влог, който преди 2 години реших да осребря към ДСК.
    От наличната сума 4300лв. от банката с влажен котешки поглед ми обясниха, че ще получа 2.30лв, а 2лв. трябва да платя на банката.
    Това е един от пладнешките обири на нацията.
    Затова Винаги, човек трябва не да спестява в хартийки, а да превръща парите си в ДМА(дълготрайни материални активи), а ако все пак има КЕШ то тогава да върти парите в оборот, а не да стоят под дюшеци.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Стефан

    1 1 Отговор
    Бсп и бкп са едно и също нещо. Нов бърдак с стари к..ви не се прави.