Last news in Fakti

16 Юни, 2017 07:17 13 410 43

Пошлият цирк на статуквото

  • статукво-
  • избирателна система-
  • депутати-
  • цирк
Пошлият цирк на статуквото - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Това беше. Седеммесечният цирк след Референдума за смяна на избирателната система приключи. А очите на зрителите са пълни с прах. Политическата класа изигра пиеската си безупречно и запази устоите на своето безлично възпроизвеждане. Депутатите и занапред ще бъдат отговорни пред партийния вожд, а не пред избирателя. Ще треперят пред лидера си и ще го раздават ербап пред суверена. Пропорционалната избирателна система остава. Тя не е единствената причина страната ни да оглавява всички класации отзад напред. Но е в основата на пропастта между народа и политиците. И клонящото към нула доверие в Народното събрание. Досегашните правила на играта задоволяват всички играчи. Едни го показаха и си го казаха направо - БСП, ДПС, Патриотите. От ГЕРБ избраха по-различен подход. Внесоха за гласуване обречен законопроект, който очаквано бе екзекутиран още на първо четене. Флиртът на управляващите с двата милиона и половина българи, поискали пормяна, бе прозрачен - с вас сме, ама онези не искат и ние нищо не можем да направим.

Благодарим ви за пиеската, но нямаше нужда да си усложнявате живота. "Ако ГЕРБ решат да продадат сградата на Народното събрание, винаги ще съберат огромно мнозинство", заяви Марешки. Но самият той щеше ли да подкрепи мажоритарния вот, ако не бе сигурен, че той няма да мине. Нали това бе една от опорните точки на противниците на смяната на избирателната система. Че в бъдещия парламент ще влязат максимум три партии, първата от които ще има огромно мнозинство. И такива като трупата на Марешки ще танцуват само едно лято. И не само това. Парламентът щял да се напълни с фолкпевици и регионални разбойници. За съществуването на последните не отговарят ли МВР и прокуратурата? Нелепо е властта да ни плаши със собствената си несвършена работа. Рухна и несъстоятелната конспиративна теория, която обсеби маса народ последните месеци. Слави Трифонов играел за Бойко. За да бетонира ГЕРБ завинаги на власт. Глупости на търкалета. Видя се колко е вярно.

Гледахме нагъл уговорен мач, в който отборите не го и криеха. Когато играта върви, промени не се правят, гласи една спортна максима. Политическата класа е доволна. Играта й върви. И не желае промяна. Депутатите ще си останат пионки на партийните си секретари, ще бъдат подреждани, размествани и изваждани от играта от партийния си лидер. И ще дължат отчет само на него. Големите искат да е така.

Някой може ли да се сети какво толкова бихме изгубили при смяна на избирателната система? Какъв е залогът ни като последни в Европа? Толкова ли е страшно хората в общините да избират свой местен депутат? Който да работи в тандем с местния кмет за региона си. И ако изпадне в немилост пред партийната централа, избирателите да го защитят. Стига да е работил за тях. И да го низвергнат, ако не е оправдал очакванията им. А не както досега - напълно непознат човек, титулувал се народен представител, веднъж годишно организира приемна за гражданите и сяда на тежка софра при кмета. Кой има полза от това. Особено при тежкия дисбаланс в развитието на регионите у нас.

Но, това е положението. Статуквото не пожела промяна. Никъде в Европа нямало такава избирателна система. А има ли такава държава?!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    94 5 Отговор
    Всички са едни и същи в България,като се почне от един тъп кметски наместник и се мине през общински съветници,кметове,депутати и се стигне до президент

    Коментиран от #2

  • 2 има само една партия

    77 23 Отговор

    До коментар #1 от "Петър":

    Много ясно, ама малко го разбират, а пропагандата вече се шири и в интернет, ама няма как да го завземат изцяло.
    Циркът е на ДС-милиционерите с килийно образование и една гънка в мозъка от удар в маса.
    Също и на агентурата на Масква.
    Партията е само една, а всички са нейни креатури и това се вижда от самолет. Само БКП-та, ДС-та, руски агенти, монополи, олигарси и к..вите им.
  • 3 Тойота

    74 7 Отговор
    Господин Ганев уважение за добрата и точна статия не спирайте да пишете такива добри статии ,размисли защото не останаха ваши колеги които да казват истината на този народ безпристрастно.И ми е дотегнало от стакмистики или изопачаване на истината.Дано такива статии научат отново позабравилите вече хора каво е да се мисли и има ли почва мисалта у нас.
  • 4 БЪЛГАРИН

    85 4 Отговор
    Абе тука ти се обяснява денонощно от всякакви долнопробни предавания по телевизията че живеете добре,че гей парадът трябва да го има да покажеме толерантност,че няма проблем с бежанците щак трябвало да сме толерантни политиците не се съобразяват с мнението на народа ние не разбираме нищо да не се мешаме в политиката заплати не трябвало да се вдигат,нямало престъпност и тн. глупости.Повръща ми се от всичко това.
  • 5 Гого

    60 3 Отговор
    Едва ли ще се решат да пуснат кокала като са го захапали веднъж всичко в парламента е един фалш!

    Коментиран от #10

  • 6 майна

    51 2 Отговор
    И запомнете: ГАРГА НА ГАРГА ОКО НЕ ВАДИ. Защо ли само Слави не го знаеше, или....?
  • 7 един

    25 5 Отговор
    ТЪЙ ША Е ТЯ.
  • 8 ХИТЛЕР

    69 4 Отговор
    ЗА БОГА БРАТЯ ПЛЮЯТ НИ В УСТАТА,А НИЕ СЕ ОБЛИЗВАМЕ...ДОКОГА?БРАТЯ ПО ОРЪЖИЕ ...НА ОРЪЖИЕ ДА СПАСИМ ДЕЦАТА СИ,А НЕ ДА ЖИВЕЯТ КАТО РОБИ В РОДИНАТА СИ.

    Коментиран от #19, #40

  • 9 по темата

    16 63 Отговор
    А бе Ганев, ти кьорав ли си! Глух ли си! Пишеш без да мислиш, или святаш четящите за идиоти, че рекламираш по този нескопосан начин мажоритарната!
    Кажи на всеослушание бе Ганев, колко мажоритарни кандидати се явиха и то известни, които напуснаха партиите си и колко гласа получиха на изборите? Защо казвайки на хората, че си мажоритарен кандидат, те питат от коя партия си, и като им отговориш, че не си от никоя, просто ти казват, че за такъв няма да гласуват – Заради това ли беше цялата Циркова програма на ЦИРКАДЖИЯТА Трифонов, за да може със закон да наложат това, което 90% от народа не желае!

    Коментиран от #11, #21

  • 10 заблудена овца

    28 8 Отговор

    До коментар #5 от "Гого":

    И как ще го пуснат кокала бе, с мажоритарните избори ли?????
    Ти луд ли си?
    Изборите не променят нещата, не го ли разбрахте вече?
  • 11 заблудена овца

    18 6 Отговор

    До коментар #9 от "по темата":

    Това бяха на Бати глупостите, един ден едно, друг ден друго, както му е кеф. Не му ли свикнахте вече?
  • 12 555

    53 7 Отговор
    Mутрата изигра поредния си циркаджийски номер за печелене на евтин авторитет.....Кога е било тоъ да предложи нещо и то да не бъде прието ...Герб най не желаят да има мажоритарен вот ..От такова преферициално гласуване отпадна Цецка Цачева , Бъчварова....Ще видим сега следващия цирк за субсидия от 1лев Може пък да мине защото Герб са се накрали за 100год. напред а и да оставят другите партии без пари по време на избори ...
  • 13 Гост

    16 40 Отговор
    За кво ревете и вие ? Референдумът не събра необходимите гласвове и това е. Върховен съд ви го каза. Оттам нататък спрете да се вайкате като малко дете за играчка.

    Коментиран от #32

  • 14 колю

    28 1 Отговор
    Мажоритарни ще им излязат по скъпо. А какво става с другите въпроси, като намаляване на парите за партиите ?
  • 15 ИЗБОРИ

    51 2 Отговор
    Какво да очакваш от 240 политически смешници.
  • 16 Той мисли

    55 1 Отговор
    Политическият елит,това е утайката на българското общество???
  • 17 Гай Баню

    10 42 Отговор
    Абе вие въобще давате ли си сметка какво ви се размина? Знаете ли въобще какво реално значи мажоритарен вот?
    Мажоритарен вот = Хъйзис Президент.
    Политиката не трябва да бъде свеждана до някакво евтино реалити шоу за "таланти".
  • 18 Jack Bauer

    28 0 Отговор
    Политическата ситуация е повече от ясна за всеки средно интелигентен Българин. Но най-важния въпрос е ние, на които ни е ясно, какво правим?! Нищо, "пием, пеем ..." или по-точно "пишем, бришем ..." коментари и на другия ден мълчим и копаме на тръстиката. За това е такава "ситуацията".
  • 19 миро

    28 1 Отговор

    До коментар #8 от "ХИТЛЕР":

    да почнем да създаваме организация,да спрем да пием а да започнем да се бием.
  • 20 ОхоБохо

    48 0 Отговор
    Не разбрахте ли, че политиците си играят на доброто и лошото ченге? Ако днес БСП бяха на власт, те щяха те да предложат, а ГЕРБ да отхвърлят законопроекта. Всичко е прах в очите, но не всичко е приключило! Още малко да им писне на хората и ще има 1997- втора част, време е който плаща за музиката, той и да я поръчва!
  • 21 Грую

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "по темата":

    Там е бедата, че и кандидат политиците и тези дето вече са политици от незнайно вече време не щат мажоритарно да се явяват. Искат да се крият зад партийния вот, дремейки на депутатски стол. как след като има такава възможност за преминаване на депутатския живот ще накараш някой да се яви мажоритарно, да поеме персонални ангажименти и най-вече персонална отговорност за изпълнението им. Партиите са универсалната изтривалка на оцапано, та дори оплескано от продажност , некадърност, мързел, а понякога и от чиста проба простотия. Как иначе би се опазил човек от тези неща и с какво би се забърсал?
  • 22 Снайпериста

    24 6 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 23 Палко

    31 2 Отговор
    Аз знам едно" власт с кръв се взема и с кръв се дава" никой в сегашния парламент няма да гласува против себе си!?....
  • 24 Йойо

    31 3 Отговор
    Само бой ще свърши работа
    Боя не оправя но помага
    Ако се изсипят 50000 души как ще ги спрат
  • 25 цъвти

    6 26 Отговор
    Хора..а!С всичкия ли сте?Защо се връзвате,че с новата система ала "Учен дол"нещо ще промените?Помислете само:кой ще ги издига тези депутати?Искате ли куцо и сакато да се пише кандидат депутат!!!И какво?Как ще работи с местния кмет?Нали същият този кмет е издигнат от партийна централа и после избран мажоритарно,но.....изпълнява пак чужди нареждания и чака пари от правителството!!!За абсолютно всичко!!Пари няма!Приходи по селата НЯМА!А КАКЪВ ЩЕ ГО Д..ВИ ТОЗИ ДЕПУТАТ?Ще напусне парламента и ще дойде у ВАШЕ село да ви оправя бабишкелите ,пътищата и т.н.и т.н.Блажени са верующите,защото тяхно ще е царството небесно!По добре да искаме увеличение на пенсиите поне двойно,защото се задава ЕВРОТО и тогава ще Ви питам:Що ще ручате?Цените същите само,че в ......ЕВРО!бЕНЗИНА СЪЩАТА ЦЕНА....НО В ЕВРО!!оСТАВА ПРИКАЗКАТА САМО:бИТИЯТ -БИТ!Е...ЯТ -Е-.АН!!!Айде ,чао ви!

    Коментиран от #43

  • 26 XXL

    25 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Никъде в Европа нямало такава избирателна система. А има ли такава държава?! "
  • 27 Роги

    11 2 Отговор
    Путин е виновен и руските хакери
  • 28 Ники

    18 2 Отговор
    Излиза така, че можем да си изберем президент например с под 1 милион гласа, а да кажат нещо 2,5 милиона - нищо...
  • 29 БаиГанчо

    20 1 Отговор
    НЕ ВИ ЛИ СТАНА ЯСНО ЧЕ С ДОБРО НЕ СТАВА 25 ГОДИНИ СЕ ЕДНО И СЪЩО ЩЕ СЕ ОПРАВИМ АМА ДОГОДИНА .ТЕ САСИПАХА ВСИЧКО НЯМА МАЛЪК И СРЕДЕНБИЗНЕС ИМА САМО ТЕХНИЯ ТАКИВА КАТО ДОУЗ-ЧИЕВ И ДА НЕ ГИ ИЗБРОЯВАМ ТО ВСИЧКИ ГИ ЗНАЕМ ТЕ КРЕПЯТ ВЛАСТИТЕ ДАВАТ ПАРИЧКИ И НИКОИ НЕ ГИ ЗАКАЧА . КОНТРАБАНДА ИМАЛО МИТНИЧАРИТЕПОДКУПИ ЗЕМАЛИ ЧЕ МОЖЕ ЛИ ТОВА ДА СТАВА БЕЗ ЗНАНИЕ НА ВИХРУШКАТА АААААНЕ И КАТО СПРАТДА ДАВАТ ИЗ ИЗМИСЛЯТ СЦЕНАРИИ АМА ОСЪДЕНИ НЯЯЯЯМА ЩОТО НЯКОИ ЩЕ ПРОПЕЕЕ МЕСТИМ ГО ДРУГАДЕ . ТОВИЖ НИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР НА ОПРАСЕНА 100 ПЪТИ СВИНЯ ПРИЛИЧА И САМО ГЛУПОСТИ ДРАНКА НИЩО СЪЩЕСТВЕННО МИ БОИКО 3 ПЪТИ ГО ИЗБИРАТ КО ИСКАШ ОТ ТОЗ НАРОД НЯМАЛО ПО ДОБЪР АМИ ДА ОТДЕ ДА РАЗБЕРЕМ АКО НЕ СИТЕХЕН ЧОВЕК КОИ ЩЕ ТЕ ПОКАЖЕ ЧЕ СЪЩЕСТВУВАШ .ДСАМО СЛАВИ МОЖЕ ДА ПОВЕДЕ ТОЗ НАРОД И ТО КАТО ГЛЕДАМ СКОРО ЩЕ СЕ СЛУЧИ. ЗИМАТА ИДВА ТОКА СКАЧА И ДРУГИ НЕЩА ЩЕ СКОЧАТ С 500 ЛВ. КО ЩЕ ПЛАЩАТЕ ПО НАПРЕД
  • 30 Селянина с колелото

    17 1 Отговор
    Аз пък си мисля че на тези мърши кокала май е време да им се избие от зъбите заедно с тях. Сещам се за един инцидент на един стадион в една държава където подобни мърши ги събрали на 1 място и вместо да им раздават награди ги поръсили с патрони от АК-45.....и после всичко се оправило хората заживели мирно и щастливо! Еххх каква хубава приказка а?
  • 31 Българин

    23 2 Отговор
    Много добър анализ. Държавата както винаги се управлява от 5-6 човека. Останалите са миманс .Депутатите - бутонаджии, просто натискат бутона от банката по заповед, министрите - живеят с жизнения цикъл на Премиера и задоволяват неговото его. Ласкатели, наколенкаджии и обикновени мъжки проститутки. Да живее България!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ЧЕСТНО

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    ТРУДНО ПРИЕМАМ НАДУТИ ДЪРВЕНИ ФЕЛОСОФИ НЕЗАЦЕПВАЩИ ЧЕ НЯМА НУЗАСЕГНАТО СЪСЛОВИЕ ОТ ЕВРОМУТРЕНСКАТА УПРАВЛЯВЯЩА КЛИКА. ТАЯ КЛИКА Е БЕЗПАРТИЙНА ДНЕСКА СА ГЕРБ УТРЕ ПАТРИОТИТЕ ВДРУГИДЕН БСП.
  • 34 Fox Mulder

    20 2 Отговор
    Нужен е преврат и тотална революция в БГ. Народът, като че ли обаче е загибил борбеност и идентичност за подобни радикални действия от Турско робство насам...
  • 35 ПНА

    15 0 Отговор
    мм да така е кучето скача според тоягата тези в парламента правят каквото си искат защото ние "Българският народ " им го позволяваме и докато не им покажем че ние "около 8 милиона човешки души " сме по важни от тях "240 крадливи и безочливи и незаслужаващи титлата народен представител човека "те няма да ни чуят
  • 36 Алекса

    3 1 Отговор
    Ма хора, не сте единствени в Европа и помежду съседите е сщата без значение дето се всяка нова власт заклеймва да ще смени изборната системе и намали броя на депутати поне на половината.
    Но как се казва "кучета лаят, влакове минават" тоест не се променя
    нищо понеже системите се поставени така да без значение кой е на власт не се променясистема на владеене. Персонално не важно кой е депутат, министър или президент, и да е Исус Христос ще стане поткупен, властен и отчужден от народа. Найлесно се владее с страх, а те се през цялото им време изплашени да ако паднат от власт какво ще стане с тях. Що се по дълго на власт по-близко се до затвора- па какво друго хора да прват нода си продължават!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гост 7

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "ХИТЛЕР":

    Какви деца ,какви роби в наша страна ,приятелю.Нашите деца няма да са тук като роби ,защото ще се оправят по добре навън.Никой няма да се върне тук ,докато не се изкорени тая сган крадлива.
  • 41 Garrincha

    12 1 Отговор
    Иде ми ... понякога, да сложа двете брадви на кръста, да взема знамето и да тръгна пеш към София (от Русе) - за една седмица съм там ... Ако в София зад мен има още 100 000 ви обещавам да запаля парламента - това долно бунище !!!
  • 42 Кучето

    6 1 Отговор
    Те всички революционери в нашата история са мислели че като вземат калъчката и едно знаме и като тръгнат старо и младо ще тръгне подир тях, да ама не, такъв ни е жалък народеца!
  • 43 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "цъвти":

    Пенсионерче, чакам да дойдеш със "страшната" си 307-ца да ме набиеш в София!
    Ела да събереш нещо от рогозката!
    Хайде да те видим колко си смел, щом смяташ, че 2,5 млн. българи са много зле!