17 Юни, 2017 07:45 3 361 4

Изводите от пожара в Кулата Гренфел

  • гренфел тауър-
  • лондон-
  • пожар-
  • блок

Шокът отстъпва място на гняв. Появиха се страхове и у нас

Изводите от пожара в Кулата Гренфел - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Опожаряване на Кулата Гренфел (Grenfell Tower) в Лондон ни ужаси. Човешките трагедии късат сърцето на всеки, който се замисли за десетките жертви (вероятно над 50) изгорени живи в блока. Броят на жертвите ще е по-голям от всеки терористичен акт във Великобритания с изключение на сваления от либийците през 1988 година самолет над Локърби. Предстои Обществено разследване (институция, която смятам, че трябва да въведем в България), което вероятно ще трае години.

Случаят естествено започна, макар и деликатно, да се ползва за набиране на политически точки. Шокът отстъпва място на гняв. Появиха се страхове и у нас. Естественият въпрос е: няма ли нашето саниране да доведе до подобна трагедия. Обичайната ни реакция е: ако в един от най-богатите европейски градове в Европа стават такива неща, няма как някой ден София да не пламне като факел. Без съмнение е много важно стандартите и практиките на така нареченото саниране да бъдат подложени на оценка. Преди да видим първоначалните резултати от разследването за Гренфел трябва да внимаваме със заключенията.

Все пак ето няколко предположения. Първо: Разпространяваното твърдение, че трагедията е резултат на бедността и класовото разделение е неуместна. За санирането на блока наскоро бяха похарчени €10 милиона. Това прави по 83,000 евро на апартамент. (Сума, която е добре да бъдат запомнена от онези, които смятат, че 200 лв/кв2. е грабеж.)

Второ: Изглежда, че за облицовка на сградата е използван материал, който е запалим, макар и да е в съответствие със стандартите, и който е само 5,000 евро (за целия блок) по-евтин от пожароустойчивата версия на същия материал. Трето: Между облицовката и сградата е имало разстояние, което вероятно е действало като комин и е разпространило бързо огъня, обгърнал целия блок. Такава практика не се използва при стандартното саниране в България, но се използва при някои фасади. Иронията е, че ако целият блок беше построен от дърво (технологията съществува), но без въпросното покритие, подобен пожар не би бил възможен.

За да не допуснем подобни трагедии са необходими стандарти, стриктно приложение и образование - както на национално, така и на общинско равнище. Не мисля, че рискът в България да се случи подобен пожар е висок, но мисленето никак не е достатъчно, за да предотвартим подобна трагедия. Гренфел ни задължава да преоценим риска.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    6 0 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Сума, която е добре да бъдат запомнена от онези, които смятат, че 200 лв/кв2. е грабеж" Санирането в този вариант си е направо грабеж. На закупен "стар" апартамент направих пълен ремонт включващ смяна на дограма, входна врата, фаянс, гранитогрес, санитария, права и обратна вода, външна изолация. Знам колко ми излезе. За цялостен ремонт на порива дадох допълнително 100лв.
  • 2 дяда гошо

    5 0 Отговор
    Извода е ясен -----санирането трябва да се спре Но как да го спрем след като то пълни касичката на Герб Иначе народа си е тъп радва се на облицовката и не обръща внимание на станалото в Лондон
  • 3 професора

    3 1 Отговор
    Абе какво го гледате все тоя Лондон, там нищо чудно и някой терорист да е запалил блока. Заслужават си го, цял живот са колонизирали и ограбвали целия свят, от там са тръгнали и през 17 век още завоевателите, които са основали САЩ и са избили безпощадно всички местни индианци, за да наложат господство и да грабят с пълни шепи от богатствата на континента, и на целия свят. Тази държава в момента заедно с щатите стоят зад цялата порочна банкова система, която не позволява на никой трудещ се народ да изплува, а само обрича всички на мизерно съществуване и зависимост. Те заслужават напълно съдбата си! Дори им е малко!
    А за САНИРАНЕТО- много малко хора знаят, че това е СМЪРТ за въдуха в една сграда и рай за всички микроби и бацили с последващо трагично съществуване на хората вътре. Нарушаването на естествената циркулация на въздух в жилищните помещения чрез херметизиране на дограмите и стените, води наистина до икономия на енергия, но и до чудесна среда за развъждане на всякакви бацили, вируси и микроби, особено ако се топлите с климатик. А това води до непрекъснати и хронифициращи се у индивида болести и в крайна сметка до трайно инвалидизиране и неспособност за репродуциране у населението, което е и целта на определени хора. Затова те си заслужават съдбата!Неслучайно е всичко, има Бог и той се грижи за баланса в живота!

    Коментиран от #4

  • 4 Пук

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "професора":

    Ами то има и прозорци за проветрение...