22 Юни, 2017 12:40 2 863 5

Сега Динко ли ще спасява Заев?

  • зоран заев-
  • динко вълев-
  • македония-
  • корнелия нинова-
  • бойко борисов-
  • румен радев
Сега Динко ли ще спасява Заев? - 1
Снимка: Факти
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новият премиер на Македония Зоран Заев избра България за първата си визита извън страната. Това толкова трогна държавните и партийни ни лидери, че почти задушиха с любезност и обгрижване съседския премиер. Размяната на комплименти премина обичайното дипломатическо ниво, но това не бе изненада с оглед по-специалната връзка между двата народа.

"Нашето приятелство е искрено", заяви Заев. И обяви срещата си с Борисов за исторически момент за него и страната му. Той поиска от нас помощ и подкрепа за бъдещо членство на Македония в ЕС и НАТО. А по болезнените за двете държави теми отсече, че затваряме страницата на национализма и ще се прекланяме заедно пред общата ни история.

Борисов го заведе до паметника на българския цар Цар Самуил и обеща на 2 август да посети паметника на същия владетел в Скопие. За тогава се готви и подписването на договор за добросъседство между двете страни. Заев бе приет и от президента Румен Радев, който подчерта, че е крайно време двете страни да обърнат нова страница в отношенията си. И обяви усложненията между нас за противоестествени и неотговарящи нито на историческите, нито на съвременните реалности, нито на бъдещите ни цели.

Накрая и Корнелия Нинова посрещна госта, а Заев, като лидер на македонските социалисти и социалдемократи, съвсем се отпусна, заобиколен от представители на "посестринската" партия. И заяви, че на "Позитано" се чувства като у дома си.

Тук някъде инстинктът за самосъхранение у Заев се обади и прецени, че е време да застане на стендбай. Оставаше му само да проведе срещи с Божидар Димитров и Красимир Каракачанов и спокойно можеше да остане в България с временна тапия, докато му изкараме наш паспорт. Какъвто навремето получи бившият премиер на съседите Любчо Георгиевски. Дори можеше да се включи в процеса на подмладяване на БСП, който стартира Нинова. Все пак е само на 42.

Още докато Заев отдаваше почит пред светещия нощем Самуил, на политическите му противници в Македония вече излизаха светкавици от очите. И "предател" бе най-невинното определение, което му дадоха комшиите ни край Вардар. Според тях той бе предал всичко, което може да се предаде - държава, народ, история, език и писменост. И дори му направиха колаж - вкараха образа му в българската книжна двулевка, на мястото на Паисий, пресмятайки за колко се е продал.

И над Зоран надвисна опасността пак да яде бой, както при неотдавнашния калабалък в скопския парламент. Нищо, че според Бойко белезите го правят по-мъжествен. На чужда глава и пет шева са малко. Предстои да разберем колко крехко е постигнатото с кански мъки политическо примирие в Скопие.

За броени часове драгият ни гост се озова в ролята на герой от филмите "Свой сред чужди, чужд сред свои" и "Прелъстен и изоставен". Дано на границата по обратния път към дома не го чака македонският викинг Миленко. Онзи с чука от Каймакчалан. Тогава Динко да му е на помощ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ценител

    14 0 Отговор
    Бойко днес обеща в нова тв ,че ще се вози на лада нива. Сигурно с нея ще ходи.
  • 2 Тодор Александров

    7 1 Отговор
    Македонизмът не е някакъв спотанен шовинизъм. Той е проектиран като активно Коминтерновско мероприятие на Москва и Белград за разпокъсвне на българския и други Балкански народи чрез възпитаването им във взимно насъскване и омраза, брутално противопоставяне, напакостяване, както и саботиране на всеки опит за добросъседство, взаимоуважение и сътрудничество ! С други думи, той е средство за налагане на изпитаната деструктивна Имперска стратегия РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ ! Сега целта му е да попречи на влизането на Македония в НАТО и Европейския съюз и да я доведе до разпадане !

    Коментиран от #3

  • 3 ЗАПАРТЪК

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор Александров":

    Такъв си се родил и такъв ще си одиш .
  • 4 Две нищожества народни предатели

    0 0 Отговор
    Туй дето Хитлер с оръжие не успя /покоряването на Европа/, днес тези двамата го "сервират" своеволно! ПОЗОР ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ - лишавайки ни от национален суверенитет и самостотелност. Ние не ще сме вече, народ и държава със свои интереси а жалка ненужна човекоподобна МАСА, от която колкото се може, по-бързо трябва да се освободят. България е като фалирал бизнес, обявил всичкия си инвентар на разпродажба.
  • 5 гост

    1 1 Отговор
    Македония е изкуствено създадена държава от страните победителки след войната . Жалкото е че поставеното управление на страната е успяло през годините да промие мозъците на хората и от чисти българи ги е превърнало във фанатични "македонци ".