23 Юни, 2017 08:01 8 771 15

Ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка

  • унгария

71 души, сред които и четири деца, наблъскани на 14 кв.м. - без осветление, без вентилация, без прозорец. Кислородът е свършил за не повече от три часа

Ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Иво, не могат да дишат. Пищят като луди!" - "Няма да отваряш, а ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка". Основни действащи лица в трагедията с "камиона на смъртта" са деветима българи. От вчера те отговарят пред съда, припомня Дойче веле.

71 души, сред които и четири деца, наблъскани на 14 кв.м. - без осветление, без вентилация, без прозорец. Кислородът е свършил за не повече от три часа.

Бежанците от Сирия, Ирак и Афганистан се опитват да привлекат вниманието на шофьора с тропане и блъскане по вратата на хладилния камион. Мъжът ги чува, но не отваря, защото така му е наредено. Всичките 71 души загиват мъчително.

Кадрите от тази трагедия, разиграла се през лятото на 2015, са толкова шокиращи, че малко след това Меркел отвори границите на Германия за бежанците, отбелязват в тази връзка редица медии и добавят: Посланието беше повече от ясно - подобно нещо не бива да се случва никога повече!

Ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка

"Иво, пищят като луди!"

Тази седмица в унгарския град Кечкемет започна процесът срещу каналджиите, организирали курса на въпросния "камион на смъртта". Повечето от трафикантите са български граждани. Установено е, че между февруари и август 2015 те са превозили нелегално поне 1200 мигранти, от които са получили повече от 300 000 евро.

От средата на август 2015, тоест - преди трагедията със задушилите се 71 бежанци, каналджиите са били наблюдавани от унгарската полиция, която дори е подслушвала телефонните им разговори. Този факт накара много германски медии да спекулират, че трагедията е можела да бъде предотвратена. Унгарските власти обаче отхвърлят обвиненията и поясняват, че прихванатите телефонни разговори са били преведени и анализирани чак по-късно - след фаталния завършек на пътуването, довело до смъртта на 71 души.

Записаните разговори разкриват цялата жестокост и безскрупулност на трафикантите. В един от тях шофьорът на камиона, 26-годишен български гражданин, казва: „Иво, Иво, мисля, че не могат да дишат. На сто процента съм сигурен, не нямат повече въздух. Пищят като луди!”. Отговорът обаче гласи: „Абе, виж само да не прегрее таз пущина. Карай, карай и толкоз… Няма да отваряш, а ако умрат, ги изхвърли в някоя горичка в Германия".

Предполага се, че присъдата ще бъде произнесена най-рано в края на годината. Предстои да бъдат изслушани поне 200 свидетели, заяви адвокатът Миклош Магони, който е служебен защитник на един от обвиняемите български граждани.

"Та той самият има деца"

На въпрос дали клиентът му осъзнава какво е направил, адвокатът отговаря: „Разбира се, че станалото го е засегнало по болезнен начин. Та той самият има семейство и деца”. Въпросният 30-годишен българин е обвинен за подстрекаване към убийство на бежанци. Именно той, заедно с основния обвиняем - афганистанец, е дал указания на шофьора да не отваря вратите.

Адвокат Магони се оплаква пред „Тиролер Цайтунг”, че по време на процеса има огромни трудности с преводите. „Нито един от обвиняемите не разбира унгарски, а процесът се води именно на този език. За всеки един от обвиняемите трябва да се осигури преводач, а качеството на превода е просто ужасяващо”, казва той.

Обвинението обхваща 59 000 страници. Според сегашните преценки, обвиняемите ги очакват или доживотни присъди, или минимум 20 години лишаване от свобода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    87 18 Отговор
    На това му се вика УЖАС! И пак нашенецът ламти за забогатяване с цената на живота! Е как бе хора да не ти се иска да потънеш в земята?! Задавам си въпроса какво точно представлява българинът? Човек ли е или кретен! Възмущаваме се от безумията на Хитлер. Разликата е, че при него това е някаква идеология в името на добруването на германците. Българинът, способен на такава безумна жестокост, го прави само и единствено за собствено печелене на пари. Необяснимо е поне за мен как ще харчиш тези пари, как няма непрекъснато да чуваш предсмъртните стонове на хората, как?! Заслужават най-тежката присъда, възможно най-строгата. Нищо друго освен смъртна не може да изкупи такава вина! Можели са да спрат и да дадат възможност на хората да подишат малко! Боже!

    Коментиран от #2, #5, #6

  • 2 неслучаен

    55 7 Отговор

    До коментар #1 от "случаен":

    Случката е ужасна, но историята познава много подобни случаи в световен мащаб. И това не е българин, а такъв с българско гражданство. Ако правите разлика.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    35 11 Отговор

    До коментар #2 от "неслучаен":

    Не е точно така, защо англичаните не кажат че Тайсън Фюри е ц*****н или германците за Йозил че е турчин, та и тези момчета ако бяха направили нещо хубаво нямаше дума да кажем какви са. Но за съжаление те са българи колкото мен и теб. Това че ставаме малцинство е сериозен проблем за който "държавата" не прави нищо е още по лошо. КОЛКОТО ДО ТЕЗИ УБИЙЦИ ТРЯБВА ДА ГИ НАКАЖАТ С МАКСИМАЛНАТА ПРИСЪДА.

    Коментиран от #4

  • 4 Гоуст

    44 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Какво да прави Държавата като тя е точно като шофьора: изпълнява заповеди на "началниците", взима пари и затрива собствения си народ
  • 5 неутрален

    11 10 Отговор

    До коментар #1 от "случаен":

    Не се кахъри много,да не ти се вдигне кръвното!
  • 6 Лупи

    42 6 Отговор

    До коментар #1 от "случаен":

    Да точно всички българи са такива! Браво описал си ги точно! Ти българин ли си? Явно и ти си такъв нали?Ламтящ за пари безочлив и нискоморален изрод с черен тен на кожата и некъпан от 1 седмица, това ли си ти? Аз ще ти отговоря. Българи има всякакви, аз познавам много хора, но такива описани от тебе не познавам лично и за мен българина няма нищо общо с това, което си описал. Значи ти може да генерализираш, че всеки имащ българска лична карта е българин и е кретен ламтящ за пари, а аз мога да ти кажа че българина е упорит и трудолюбив, миролюбив човек искащ да си изкарава прехраната по честен път и не всеки с българска лична карта е етнически българин. Съжалявам, аз познавам само такива хора- честни и миролюбиви българи работещи яко и тук и в чужбина. За мен това е българина в по-голямата си част. Извода какъв е? Ами нямаш право да генерализираш даден етнос по постъпките на единици индивиди! Колко са каналджиите българи? 100?1000?10 000? Колко от тях са убийци и безочливи отрепки? Какъв % от цялото население са тия отрепки? Под 1%? Ай стига бе... ама иначе българина е... А сега колко познати имате дето работят честно, плащат си всичко и си гледат децата? Да не се се окаже, че повечето дето познавате са такива? Иначе лесно се плюе под общ знаменател!

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Лупи е нещастник

    4 13 Отговор

    До коментар #6 от "Лупи":

    Само такива познаваш, ама дръжки! Това се говори от чист популизъм, за да се хареса на възможно по-голям кръг хора. Истината е съвсем друга - мераклии за лесно забогатяване, тарикати, използвачи. Хора, които веднага ще се приближат и ще те запитат на ушенце: "Абе, не можем ли да врътнем некоя далаверка?".

    Говориш за 100,1000,10,000 каналджии, които, разбира се, не представляват народа. Това е така, но освен каналджиите има трафиканти, крадци, убийци, биячи, наркомани, хазартаджии, измамници... И те ли са малко? Проф. Марко Семов навремето прави чудесна илюстрация на това какъв е българина и той съвсем не излиза морален и хубав човек. Алеко Константинов на кого се подиграва в "Бай Ганьо" - сигурно на 10,000 каналджии?
  • 9 Бугарин

    5 3 Отговор
    Има ли търсене ще има и предлагане , било то цигари,дрога или дори човешки животи.
  • 10 случаен

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Лупи":

    Напоследък наблюдаваме един фалшив приповдигнат патриотизъм. Щом се чуе как българинът е замесен в престъпления, веднага започват едни писания как бил мургав, как всъщност не бил българин и други подобни глупости! Истината е, че не сме били такива, в момента за съжаление това не е най-ниското ниво, на което можем да паднем. Можем още да потъваме. Би ли ми обяснил защо като чуят, че си българин в Европа, започват да те гледат с недоверие и отвращение. Точно заради такива българи като тези. Те за съжаление никак не са малко. Какво ще кажеш за похитителите на бизнесмени, които се гавриха с тях на родна земя? А за мърлявщината ни, за това как съсипваме всичко, как само шмекеруваме и едва ли не се гордеем с това?! Мога да ти дам още примери, но не си заслужава. Истината, не фалшив патриотизъм. Не оправдани престъпници по една или друга причина. Докато съдебната ни система е в това състояние, стремглаво ще падаме, това не е най-ниското ниво, може и още по-ниско! Има и свестни хора, да, така е, и те се чувстват като жертви, защото държавата не ги защитава. А няма как да се защитаваш сам, подсъдно е!
  • 11 Али Бабата

    11 2 Отговор
    Може те ли да мислите поне малко логично?!
    БЪЛГАРИН или български гражданин!
    Има огромна разлика. Българин е етническа принадлежност,а български гражданин може да бъде всеки,който няма нищо общо с българският етнос.

    Дете на 12г. на 26 ноември миналата година, щяло да извърши терористичен акт в Германия. Медии спокойно написаха за произхода му, бил роден в Германия ,но от Ирак. Значи може германци да определят своите граждани по етнос и никой не вдигна аларма ,но тук специалисти оплюват България.
    Когато американската полиция застреля негър,как да отразят тази новина българските медии? Само американец,или афро американец?!Китайци родени в България с българско гражданство,българи ли са? То бива тъпотия,ама вашето е вече ПАТОЛОГИЯ!

    Всеки в Европа е наясно с особеностите на циганите.И че те коренно се различават от другите етноси в държавите, в които живеят.Но не е политкоректно да се споменава циганският етнос, Защото веднага ще скочат един куп организации.Много по-лесно и изгодно е да ги обявиш за българи.По българите спокойно може да се плюе.И същите отрепки,като този дето рита в гръб жена в берлинското метро,го правят-плюят.

    ЗАЩО циганин,когато върши мизерия в чужбина, медиите крещят "Българин - престъпник!". А циганин,когато яде шамари в България, медиите крещят "Дискриминиран ром!"Пресен пример: Април миналата година- циганчето Митко от Овчеполци.

    Как така при едни обстоятелства циганите стават роми и получават привилегии за това, а при др
  • 12 Али Бабата

    16 0 Отговор
    Как така при едни обстоятелства циганите стават роми и получават привилегии за това, а при други криминални явления същите цигани стават българи.Един голям фокус-мокус .Всеки окаян циганин навсякъде е българин,а в България - онеправдан ром.Красота!!
  • 13 Ники

    7 1 Отговор
    Искам да ви кажа че няма никакво значение националността на престъпниците , просто в случая са Българи !! Идиоти има навсякъде !! Аз колкото и пари да ми дават , и колкото и да не харесвам тая сган дето идва от Сирия, Афганистан, Ирак и т.н. не мога да си представя какъв малоумник трябва да си , за да направиш подобно нещо !!! И те не са просто жестоки !! Те са идиоти , защото как 71 човека ще ги затриеш и ще решиш проблема като ги метнеш в горичката ?!! 71 !! В момента който тия хора починат , всички вие сте довиждане !!! Самия факт да набутат хората в хладилен камион е обречен на този резултат защото в него въздух влиза единствено от хладилния компресор а той едва ли е бил пуснат !! И накрая .. не знам какъв трябва да си !! да ти тропат , да си мислиш че умират от задушаване и да не направиш нищо по въпроса !! Да си изгният в затвора !!!

    Коментиран от #15

  • 14 Барчо

    4 0 Отговор
    Каква е разликата когато морски екипаж на гемия качва 500 бежанеца, включително жени и деца, като знае, че не може да качи повече от 50. Гемията потъва и повечето се давят!!! Тези са убийци в доста по-големи размери, а са направени и много курсове. Колко корабчета потънаха!?!?!? Цял свят настръхна за случая с камиона, а за потъналите гемии само споменават в новините. Колко капитани на такива корабчета съдят в момента???? Тези корабчета в края на краищата плуват под някакъв национален флаг!!!!! Съгласен съм, че извършеното от нашенците е наказуемо и много жестоко. Но след като има съд за тях, трябва да има съд и за другите. Писна ми България и българите непрекъснато да ги свързват с такива случки, а гърци и турци да са света вода ненапита.
  • 15 Барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ники":

    За сведение, климатика върти един и същи въздух, който се намира в хладилния фургон и го изстудява. Дори да е бил пуснат пак са щяли да се задушат. Жалко за хората, а като си помисля, че даже са си платили за това. Баща платил за смъртта на детето си. Тези трябва да ги изпържат. Както и тези с потъналите гемии с бежанци.