30 Юни, 2017 10:44 4 316 16

Божидар Димитров с разяснения за македонския език и държава

  • македония-
  • език-
  • икони
Божидар Димитров с разяснения за македонския език и държава - 1
Скопие Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тъй като около 2 август и след това ще се развихрят диви дискусии относно „македонския” език, „автономията на Македония”, за която се борили македонските революционери и т.н. – а авторът на тези редове ще бъде по това време на инспекционна обиколка по разкопките на НИМ извън столицата, смятам, че моят професионален и служебен дълг е да дам разяснение на българските журналисти, политици и обикновени хора по тези въпроси. Все пак и за това получавам заплата.

Македонски език

Античен македонски език е гръцкият. Него използват в античната македонска държава и Филип, и Александър Македонски.

През Средните векове жителите на вече географската област Македония говорят и използват българския език. Защото са българи. Македонската „историчарска” наука изпада в безумно противоречие. На иконите на Светите братя Кирил и Методий във всяка македонска църква те държат разгърнат свитък с българската азбука, а надписа над главите им е „български просветители”. Е, в много църкви „български” е замазано с боя или закрито с лейкопласт („Св.Неделя” в Битоля, „Св.Панталеймон” във Велес, „Св.Йоаким Осоговски”).

Съвременният „македонски” език е създаден през октомври-ноември 1944 г. под ръководството на Благой Конев – студент в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”, завършил цели три семестъра и поради това обявен в Скопие директно за академик, когато се събира комисия от 12 такива като него учили-недоучили интелектуалци. Блаже Конески (така се преименува Благой Конев) връчва на комисията българската граматика на проф. Любомир Андрейчин (най-добрата и досега) и им казва „Сменяйте букви, сменяйте думи, но сътворения от вас македонски език не трябва да прилича на българския”. Чудовищна грешка: българският език е единственият всред т.нар. славянски езици без падежи и колкото думи и букви да сменяш, той си остава български. Друго щеше да бъде днес, ако Блаже Конески бе влязъл и дал на комисията сръбската граматика на Вук Караджич. Сега „македонците” щяха да говорят език с падежи, но по-близък до сръбския, отколкото до българския. Сменили са две-три букви, елиминирали две-три други, като „ъ” например и дотук. Като виц и то в македонски медии съм чел, че Блаже все бил недоволен и на всяка междинна представена му разработка казвал: „С този език все още ще приличаме на българи”. Измъчен член на комисията предложил: „Друже Блаже, предлагам да се приеме закон – да се отреже лявото ухо на всеки македонец. Тогава напълно ще се различаваме от българите”.

Днес най-отговорните световни лингвистични институти, между които френския и руския, смятат македонския език за идиом (диалект) на българския.

Идеята за самостоятелна македонска държава

Македонските „историчари” и политици натякват често, че „македонските революционери” се борели за автономна Македония, т.е. за независима македонска държава. Вярно ли е това? Вярно е, само че чрез малко съществено уточнение – автономна държава на българското й население. Иначе казано, втора българска държава.

Защо БМОРК – ТМОРО – ВМОРО – ВМРО ще застанат зад тази идея? Та нали са поделение на Българското военно разузнаване.

Защото идеята е българска държавна идея и е вменена на македонските революционери от български политически елит. В София си дават ясна сметка, че Великите сили няма да позволят България да се увеличи със сто хиляди квадратни километра – толкова е тогава организационната територия от Черно море до Албанските планини. За Великите сили това означава нова велика сила в Европа – България ще бъде по територия колкото Великобритания и съвсем малко по-малка от Германия и Италия. Вярно, велика само по територия, а не и по икономика и военни възможности, но Великите сили знаят, че това е преодолимо в рамките на 30-40 години. Затова са против. Със създаването на втора българска държава България се опитва да направи „римейк” на номера с Източна Румелия. Е, този път не става.

Понятието „Македония”

Понятието „Македония” в Античността се отнася до гръцка държава с монархическа форма на управление, разположена изцяло на територията на съвременна Гърция. Самите македонци се смятат за гърци и особено политическия им елит.

През римския период Македония е име на римска провинция. През VI век името изчезва и се появява като име на византийска административна област с територия в днешна Източна (турска) Тракия.

Българите, които владеят тази земя, нямат точно определено име за тази територия. Наричат я: Кутмичевица, Долна Земя, Долна Мизия и др.

Името Македония се връща на европейските карти от европейските хуманисти чак в XVIII-XIX век. Пътешественици, военни, дипломати и разузнавачи твърдят, че в тази географска област живеят преобладаващо българи и малко турци, албанци, цигани, но не и македонци. Етнизирането на понятието „македонец” ще стане чак след 1944 г. Дотогава името „македонец” е означавало просто българин от географската област Македония. Затова българските власти не бягат от понятието „македонец”. Дори военни части получават това прилагателно – Македоно-Одринско опълчение. Пета Македонска армия, 3, 4, 5 македонски полкове и т.н. Обратно Сърбия гледа да изтрие това понятие поради обвързването му с българската същност. В периода на кралското управление на Македония (1918-1941 г.) името Македония е изтрито от административната карта на Югославия и заменено с Вардарска бановина.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нпанов

    7 3 Отговор
    федералисти македонисти е имало още по времето на п.славейков за което той свидетелства.преди балканските войни е имало макар и съвсем малоброен елит който е бил с македонско национално самосъзнание.ако бг политиците бяха приели предложенията на гърция 1910-1912 за подялба на южна и северна македония най вероятно македонизъм сега нямаше да съществува.

    Коментиран от #4, #8

  • 2 момчилов

    3 1 Отговор
    съгласен съм с всичко освен че идеята за самостоятелна македонска държава е на българския политически елит.върховистите които се ръководят от българската държава воюват най ожесточено с македонистите от вмро
  • 3 VMORO

    17 0 Отговор
    Какви македонисти от ВМРО, какви дележи на Македония ви гонят??? Преди да драскате безсмислици из интернет, прочетете някоя книга или попитайте някой по-възрастен да ви обясни някои неща.
    "Нека утрешните поколения знаят, защото времето отминава, а нашата преходност е налице, че ние направихме ВМРО не за да правим две Българии, а защото нямаме една целокупна!" - думи, казани от последния ръководител Иван Михайлов. За делба на Македония (а и не само) дума не може да става - това са изконни български земи, населени с основно с българи.

    Коментиран от #5, #7, #9

  • 4 VMORO

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "нпанов":

    Моля те, изброй десетина имена, принадлежащи към този малоброен "елит"
  • 5 нпанов

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "VMORO":

    запознай се с излслдванията на густав вайгант и ще разбереш.иначе всяка от балканските историографии събира от 9 извора вода за да докаже своите си тези,като в същото време премълчава всичко което не им изнася.никога населението в македония не е било чисто българско.българите винаги са били под 50% от общото население.например мелник е бил чисто гръци град
  • 6 гост

    4 2 Отговор
    когато п.яворов е назначен за войвода в драмска област,той пише че от 28 села може да разчита само на 5-6. останалите са с гръцко,турско и гъркоманско население.също пише че обръща внимание на г.делчев дейците на вмро да спрат с антибългарската пропаганда,на което делчев не обръща никакво внимание
  • 7 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "VMORO":

    прочети хайдушки копнения,спомени от македония на яворов и тогава помисли. прочети и най добрия български познавач на македония васил кънчов,учен и политик.ще разбереш че 40%от гръцките чети се състоят от гъркомани които ние наричаме така,а те никога не се определят като българи.също до 100%от състава на сръбските чети се състоят от местни хора от македония
  • 8 Morgoth

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "нпанов":

    Гърците определено успяват да си отстояват интересите. Ако се бяхме държали с тях сега щяхме да сме на тяхното ниво. Е вярно, че ВСВ можеше да дойде с много повече жертви, но пък след това щяхме да сме в правилния лагер и нямаше да ни ограбва СССР, нито да се водим загубили и да плащаме репарации.

    Коментиран от #11

  • 9 Morgoth

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "VMORO":

    Те затова понеже са изконно български и населени с българи и особено защото не искаме да даваме и половината сега сме ги дали изцяло, а населението далеч не се чувства българско.
  • 10 Македонеца

    3 0 Отговор
    Нека да се знае - докато "ВМРО" са в властта, бе признат "македонския" език от външния министър на България и те не протестираха.
    Имотите на ВМРО се оказаха по апетитни от идеите им.
  • 11 нпанов

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Morgoth":

    точно го каза.гърия е искала съюз с нас като равнотежест срещу турция.предлагали са граница 40 км от солун,там където е бил граничния камък от времето на цар симеон.за гърция важни са били островите,егейското крайбрежие на анатолия и константинопол.ние сме искали солун,а това те не са могли да приемат.ако имахме излаз на бяло море щяхме да сме средиземноморска страна.сащ и великобритания нямаше да ни оставят в съветската зона.най малкото щяхме да сме със статут на неутралитет като австрия финландия или югославия

    Коментиран от #15, #16

  • 12 misli posle govori

    5 0 Отговор
    Какво е населението на Македония и колко са преобладавали българите, там ще разберете, когато се създава Българската екзархия с Антим І 1870г.
    Задайте си въпроса защо има толкова много градове, които са искали да се присъединят към нея, а не към фанариотите(гръцкото духовенство) или сръбската Печка църква.

    Коментиран от #13

  • 13 петър

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "misli posle govori":

    и колко са ексзархистите в мелник струмица гевгелия . нула.колко пъти мелник е опожаряван от българи,ако тръгнем да си казваме правичката ,какво е било населението по бг черноморието,кой опожари поморие-анхиало,кой прогони населението от там,колко са избитите цивилни в драмското въстание,повече от илинденско преображенското и априлското заедно.кой извърши тези престъпления.стига с този примитивен национализъм,ако от европа сме икономически 50 години назад в мисленето сме 100 години назад.
  • 14 симеонов

    6 0 Отговор
    мога да свидетелствам по спомени на моите дядо и баба за населението от елховско.между българи и гърци е нямало никакви различия.имало е смесени бракове,еднакви носии,танци,празници.проблемите започват с националните пропаганди.от приятели роднини и съседи,хората стават врагове.последните гръцки семейства се изселват около 1934-35 година.част от домовете им остават празни в други се нанасят българи.след 1950 се появяват първите цигански къщи и колиби
  • 15 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "нпанов":

  • 16 VMORO

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "нпанов":

    По силата на Букурещкия договор (1913 година) България губи Вардарска Македония (в полза на Сърбия) и Егейска Македония (в полза на Гърция). През вековете гърци и сърби са се доказали като крайно неблагонадеждни съюзници.
    В състава на гръцката въоръжена пропаганда в Македония влизат основно гърци, родом от Крит, Лесбос, Пелопонес, и българи-ренегати (голяма част от тях бивши членове на ВМРО/ВМОРО). Гърците от Македония са малцина. Гърците не говорят български и често ползват преводачи при общуването си с местните. Ренегатите пък твърдят, че са "българогласни елини" или "славяноезични гърци". Ето и няколко такива: Константин Христов Саров (Котас Христу) - бивш деец на ВМОРО, преминава на заплата на гръцка страна, убива Лазат Поптрайков; Павел Киров (Павлос Киру); Лазар, Гоно, Димитър и Траян Доямови - бивши четници Апостол Петков (Ениджевардарското слънце); Никола Котев (Кольо Добровенски) - бивш четник на Марко Лерински; Петър Сугарев; Павле Илиев; Симо Стоянов; Вангел Георгиев Начев - бивш войвода на ВМОРО; Вангел Апостолов Плачков (Геле Търсиянски) - бивш член на ВМОРО; Трайко Браянов - бивш подвойвода на ВМОРО; Стоян Цицов.