Last news in Fakti

2 Юли, 2017 20:29 5 663 32

Човекът, който иска да свали Путин

  • русия-
  • алексей навални-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • единна русия-
  • москва

Алексей Навални е един от най-влиятелните хора в интернет

Човекът, който иска да свали Путин - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Алексей Навални е един от най-влиятелните хора в интернет. Каналът му в Ютюб има над милион абонати. Но дали това ще е достатъчно, за да се пребори с Владимир Путин? А сегашният президент има един доста мощен съюзник.

Руският опозиционен политик и основател на „Фондацията за борба срещу корупцията” Алексей Навални е сред първите 25 най-влиятелни личности в интернет, обяви американското списание "Тайм". В класацията той заема осмото място - непосредствено след корейската попгрупа BTS и преди американския президент Доналд Тръмп.

"В една страна, в която почти всички медии са контролирани от държавата, Навални използва Ютюб, за да пробие информационната блокада на Кремъл", пише изданието. И понеже руският опозиционен политик не може да се явява по държавната телевизия, за кампаниите си той разчита на социалните медии. Неговият канал в Ютюб имал вече над 1 милион абонати.

Подготовката започна

Въпреки тази блокада, Навални се готви за президентските избори в Русия през март 2018 година. Целта му е да смени Путин като шеф на Кремъл.

Още през февруари т.г. Навални започна да изгражда своите предизборни структури по места, а до средата на юни броят им вече надхвърляше 50. На сайта му може да се прочете информацията, че неговото движение вече има свои представителства във всички градове с население над един милион жители, както и в повечето от по-малките градове. В кампанията на Навални са ангажирани около 120.000 доброволци.

В отговорна това Централната избирателна комисия на Русия обяви, че в страната все още не е официално открита предизборната кампания. А това, че Навални вече изгражда предизборните си щабове, представлявало нарушение на изборното законодателство. Иван Жданов, експерт по правни въпроси от антикорупционната фондация на Навални възразява с аргумента, всеки кандидат има право да води обществена агитация още преди официалния старт на предизборната кампания, който ще бъде даден през ноември или декември т.г.

Властите: Навални не може да се кандидатира

От руската ЦИК обявиха още, че Навални е осъждан и поради това няма право да се кандидатира за президент. През февруари тази година един съд в град Киров му наложи 5-годишна условна присъда по обвинение в кражба на дървесина. Опозиционният деец тогава отхвърли категорично обвиненията и обяви, че те са измислени, с цел да го дискредитират и отстранят от участие в изборите през 2018 година. Фактът, че възнамерява да се кандидатира за президентските избори, противникът на Путин беше обявил още през декември 2016 година.

Екипът на Навални ще обжалва присъдата от Киров пред Европейския съд за правата на човека, а адвокатът му Вадим Кобзев се надява да спечелят и това дело. През февруари съдът в Страсбург осъди Русия за произволните задържания на Навални. Между 2012 и 2014 година той е многократно арестуван по време на различни мирни демонстрации в Москва - без да има основания за подобно нещо, както смятат съдиите от Страсбург.

Шефът на предизборния щаб на Навални - Леонид Волков - казва, че стратегията им предвижда да засилват политическия натиск: "Тогава Кремъл няма да има друг избор, освен да допусне Навални до участие в изборите", твърди Волков.

Нужни са му 300 000 подписа

Официално номинациите могат да бъдат правени едва след като се насрочи датата за изборите, а това вероятно ще стане в края на тази година. Законът предвижда два начина за участие в изборите: като самостоятелен кандидат или като кандидат, издигнат от официално регистрирана партия.

Навални може да използва само първия вариант, тъй като Министерството на правосъдието на Русия отказа да регистрира неговата "Прогресивна партия". Затова той ще трябва да създаде свой инициативен комитет с поне 500 граждани, притежаващи активно избирателно право, който да събере и представи в ЦИК списъци с най-малко 300.000 подписа на руски избиратели. Хората на Навални все още не могат да стартират подписката. Но в интернет има над 450.000 души, които са се обявили в подкрепа на кандидатурата му за президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    59 25 Отговор
    Да смени Путин този палячо????....че кой ще го избере тази НПО подлога бе-те хората затова го млатят където отиде по градовете и го заливат с боя...Абе това дойче веле вече надмина и пропагандата на Работническо Дело...
  • 2 ултра

    23 57 Отговор
    Успех на г-н Навални в неравната борба срещу малкия диктатор!
  • 3 onq s konq

    14 48 Отговор
    "Палячо" казваш?...И кай ще го избере?А що не си отг на въпроса ЗАЩО ПУТИНОВАТА ВЛАСТ ГО ВЗЕМА ТОЛКОВА НА СЕРИОЗНО И БРУТАЛНО ЗАБРАНЯВА ДОРИ КАНДИДАТИРАНЕТО МУ със смешния предлог за измислена кражба "НА ДЪРВА" и съответната лепната условна присъда?А знаеш ли какви пари стоят зад него?А идва ли ти на ум че заливането му със боя е ДОПУСНАТО УМИШЛЕНО ОТ САМИЯ НЕГО С ЦЕЛ ДЕМОНСТРАЦИЯ НА КРЕМЪЛСКИТЕ БРУТАЛНИ ПРИЙОМИ ЗА НАТИСК И ЛЪСВАНЕ НА ЖЕСТОКАТА ИСТИНА ЗА ТЯХ ПРЕД СВЕТА?Или нямаш хабер каква охрана тип "малка гвардия" може да си наеме...но не това е целта,а точно обратното!

    Коментиран от #6

  • 4 SSS

    32 5 Отговор
    Статията е доста преувеличена неоснователно, като се има предвид само, кой е източникът на информация???
  • 5 стоян георгиев

    16 33 Отговор
    няма как да успее .в русия е важно само кои брои гласовете другото е без значение.жалкото е че ще го убият при първа възможност,а човека е голям куражлия и последния останал такъв.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пазарен Либерализатор

    6 36 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Съгласен, кокала е голям и по него има много месо, Путлер няма да го изтърве лесно. Очакват ни интересни години, оня ръб Ким Чук Тъп ще издразни Доналд, Путлер ще даде на Северна Корея читав носител и качамака е готов.

    Коментиран от #11

  • 8 Реалист

    27 7 Отговор
    DW поръчано-написано.
  • 9 Е400

    36 9 Отговор
    Почти всеки руски автоблогър има няколко милиона последователи в ютуб, спрете да си побутвате подлогите....5 години живях в Русия нито някой иска Навални, нито някой се съобразява с него. Царят се нарича Владимир.Точка.

    Коментиран от #10

  • 10 юрист

    11 31 Отговор

    До коментар #9 от "Е400":

    Какво правят руснаците в собствената си държава, изобщо не ме засяга. Но когато русия изнася като стока своите агресия, омразата срещу по-малките народи, пропагандира започването на руска завоевателна трета световна война срещу НАТО, ЕС и сащ, това пряко ме касае, защото България е член на НАТО от 13 години, и е член на ЕС от 10 години. Една руска война срещу НАТО и ЕС, означава и руска война срещу България. Тази агресивна руска реторика, руската психологическа и информационна война в българският мейнстрийм отблъскват много български граждани от русия и руския народ и ме прави безразлична, нечувствителна или откровено пренебрежителна към обикновените руски граждани, техните вътрешнополитически проблеми или техните житейски проблеми. Дошло е време разделно- всеки, който иска собствената му държава да не бъде обект на руска военна агресия, трябва да се замисли , че след като руските граждани масово подкрепят външната политика на путлер, значи одобряват и руските военни агресии от края на 20 и началото на 21 век. Руските граждани са и руски избиратели- на техният глас се държи путлеристкото агресивно управление и за това всички руски гласоподаватели- руски граждани, са отговорни за състоянието на държавата си.

    Коментиран от #29

  • 11 стоян георгиев

    2 20 Отговор

    До коментар #7 от "Пазарен Либерализатор":

    кореиците могат да свършат курса за седмица,но проблема е после кво ще се прави.нали виждаш в близкия изток диктаторчета и разни талибани отнемат няколко месеца на сащ и нато,но после се затъва в блатото.та кимчо ще чеше коня и ще плаши гаргите още десетина години щото не му е дошъл реда.

    Коментиран от #12

  • 12 555

    19 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Кимчо е втори по подводници след САЩ Кимчо изглежда ще стане и втори по ядрено оръжие след Русия ...
  • 13 Иван Господинов

    19 1 Отговор
    Интересно дали се издържа с монетизиране на клиповете в Ютюб. Да градиш структури из тая огромна държава се искат огромни финансови ресурси. Как финансира тая си дейност Навални ми е интересно.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Абе празни кратуни са

    21 4 Отговор

    До коментар #13 от "Иван Господинов":

    НПО-това му е финансирането. Реално руснаците тотално го мразят-не заради Путин или че иска властта-а за това,че Невални си е чиста подлога,която не разбира мирогледа и желанията на руснаците. Затова Невални разчита основно на пубери от 15 до 18-19 годишни,като им обещава планини от злато. Преди последният протест,беше обещал на всеки арестуван учасник,че ще осъди държавата да му плати по 10 000 евро.-има го офицялно в неговата страница в нета....Естествено няма никакви искове след това-а пуберите започнаха да питат къде са им парите..-та и подписаните в нета ще намалеят драстично
  • 15 кокото

    13 3 Отговор
    кавални .....
  • 16 Сибирь

    21 4 Отговор

    До коментар #13 от "Иван Господинов":

    навальний е дипломиран юрист , отделно беше назначен в Аерофлот. Но... тоя е толкова нечистоплътен и крадлив ,че никой не иска да се занимава с него. Съден е за мошенничество ,заедно с брат си са прецакали клиоентите си от "Ив Рошен",отделно има втора присъда за кражба източвал е пари от държавата. Като управител на "Кировлес" е продавал дървен материал на занижени цени,който после е препродаван на пазарни. И по двата случая ефективните присъди са подменени с условни и глоби. Тоя явно има зад гърнът си някой изключително силен. Преполага се ,че е чубайс. Понеже все пак е осъждан , о законите на РФ няма право да се кадидатира за президент. Отделно огромна част от руснаците го ненавиждат.

    Коментиран от #19

  • 17 Цар Вул

    18 8 Отговор
    Ей,юристе!Откъде падаш ти бе?От Марс или от друго място?!Каква агресия и война те е взела?!Кой ни бръсне нас за нещо?Закачиха ни към НАТО и ЕС за "миманса"!За масовките -демек!И такива "галфонери" като теб да плюят и храчат по ВЕЛИКАТА РУС!
  • 18 прост човечец

    11 6 Отговор
    Само да не вземе да свърши като АНА ПОЛИТКОВСКАЯ и др. като нея.
  • 19 Смях у каруцата на оня с коня

    11 3 Отговор

    До коментар #16 от "Сибирь":

    Виж сега,
    Аз съм си за Путин, защото той е доказан водач, но с Навальний нещата не са точно така, както изглеждат! Навальний го ненавиждат поради това, че той не се идентифицира с народа, а народът е една лесно манипулираща се тълпа с не особено висок коефициент на интелигентност. Гледал съм по телевизията колко често Навальний яде бой без причина по улиците - тълпата е така насъскана срещу опозицията, че е готова на невероятни мръсотии.

    Присъдите от руски съд са доста подозрителни. Навальний не им трябва в затвора, условните присъди по делата са напълно достатъчни, за да прекратят каквато и да било кандидатура на осъждано лице. Бих се учудил да е виновен действително по някое от обвиненията, достатъчно е да напишат в медиите, че е откраднал, а пресата в Русия е като българската - все в угода на властта.

    Колкото до гледаемостта в Ютюб - даже целият милион гледали клиповете на Наваляний в Интернет да гласуват за него, пак ще трябва да намери още 15-20 милиона души, за да се мери с гласувалите за Путин. За какво да го убиват като Политковская?
  • 20 Бивш руски гржданин

    6 24 Отговор
    Само ако се вгледате в подръжниците на Путин, всички са с псевдоними. Да не забравим, че професията на Путин е висш шпионин от КГБ и нищо чудно тези тролове да са от руските тайни служби. Руското общество е манипулирано, неинформирано, болно от сталинизъм и деспотизъм. Не забравяите, че десетилетия милиони нямаха паспорти и не можеха да пътуват свободно по собствената им старана. Не забравяйте огромния репресивен, руски апарат: армия, тайна и явна милиция, съдебна система, държавен апарат. Накратко, Империя на злото, жалко за нещастния руски народ. Затова и милиони руснаци се заселват както в страните на НАТО, Европейския съюз, САЩ, Израел и заживяват в страните на гнилия капитализъм

    Коментиран от #23, #31

  • 21 по темата

    18 2 Отговор
    Ако този беше американец и се държеше така там, доста отдавна щеше да е история, и изгнил в земята.
  • 22 Настрадин Ходжа

    16 2 Отговор
    На тоя измисления тъй ще му го подадат устно, че няма да може да се оплаче и писмено!!! Тръгнал срещу чичко Путин да рипа измекера ...
  • 23 на бившия другя бивш

    15 4 Отговор

    До коментар #20 от "Бивш руски гржданин":

    Ало..бившия...какъв репресивен апарат те гони бе -полиция ,армия,прокуратура и т.н....по твойта логика САЩ тогава са СУПЕР империя на злото-защото има 21 силови ведомства...Абе на това соросите защо ли ви плащат пари??? Толкова елементарни коментари да пишете-и стотинка не заслужавате..
  • 24 Ulavia

    14 4 Отговор
    Хахаха тоя същия Жириновски го направи на 2 ст. нарича го как ли не оплю го и го наби за изпроводяк. Ха ха ха
  • 25 Пеньо

    3 16 Отговор
    Падението на едно джудже! Като няма за какво друго, да го осъди за кражба на дървесина! Джуджешка му работа!
  • 26 Путин

    10 4 Отговор
    Може да ми свали само ципа на дюкяна!
  • 27 Kcaniba

    4 4 Отговор
    Как се казва улицата на която се намира руското посолство във Вашингтон и защо....
  • 28 Тодор

    11 3 Отговор
    Навални е кандидат за президент само на Дойче веле,май,дето хич не водят хибридни войни!
  • 29 Спиро

    4 9 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Браво!
    Добре казано.
    Мисля по същия начин.
  • 30 СЛАВА РОССИИ

    5 0 Отговор
    ЩЕ СТАНЕ НО АКО ИМЕТО МУ Е ПУТИН В.В. ИНАЧЕ НАДЯВАЙ СЕ Х НА ПИЯНИ ЖЕНИ! СЛАВА РОССИИ! И ТУЙ ТО? Има ли въпроси? Няма ! Приена се !
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 antistalinista

    1 0 Отговор
    Kojto e za Navalni e srestu demokraziyata.Hora,bdete!Julius Fuchik.