Last news in Fakti

3 Юли, 2017 22:27 3 777 13

"При нас това го няма"

  • европа-
  • гей-
  • хомосексуалист
"При нас това го няма" - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има три модела на отношение към хомосексуалните в Европа. Най-лошият е източноевропейският, който се описва с изречението: ”При нас това го няма”, пише Кръсто Лазаревич в рубриката на Дойче Веле „Моята Европа”.

През 2001 година Холандия взе решение да сложи край на дискриминацията на хомосексуалните и да разреши браковете помежду им. През 2003 година Белгия последва този пример, а през 2005-та - и католическа Испания. Вярно е, че Католическата църква продължава да клейми браковете между хомосексуални, но така тя клеймеше навремето и вещиците и дори ги гореше на клада. Католическата църква, меко казано, никога не е била на висотата на обществения прогрес. През 2015 година и ирландците "отсвириха" препоръките на папата и разрешиха браковете за всички с референдум.

В петък миналата седмица и Германия взе същото решение. Бундестагът проведе гласуване по съвест, с което разреши хомосексуалните бракове, макар че канцлерката Меркел гласува против тях. Гласуването всъщност трябваше да определи не само това дали съвместното съжителство на двама души от един и същи пол може да бъде наречено "брак". Ставаше дума за принципния въпрос дали искаме равни права за всички или си измисляме абсурдни причини, за да запазим собствените си привилегии и да дискриминираме другите. Измислените доводи срещу „брака за всички” са недостойни за едно либерално общество.

Три модела

В Европа има, най-общо казано, три различни модела на отношение спрямо еднополовите двойки. Първият модел може да бъде наречен "западноевропейски и скандинавски". Той се практикува във Франция, Португалия, Финландия и Люксембург. В тези страни гейовете и лесбийките могат да сключват бракове и се ползват със същите права като хетеросексуалните двойки. Германия сега се присъедини към тази група държави.

Има и друг модел, който се характеризира с изречението: „Нямам нищо против хомосексуалните, но ...". Към него се придържаше и Германия до миналата седмица. При този модел хомосексуалните имат право на т.нар. "регистрирано партньорство", но те не са действително равнопоставени на хетеросексуалните двойки. Сходна дискриминационна политика водят Австрия, Чехия, Швейцария, Италия, Гърция и Естония. В Словения парламентът първоначално разреши „брака за всички”, но впоследствие той беше отменен чрез референдум и заменен с нов закон за регистрираното партньорство. Най-върлият противник на брака за всички в Словения е Католическата църква, което едва ли е изненадващо.

В Австрия консервативната Народна партия сега попада под засилен натиск да последва германския пример. Председателят на партията Себастиан Курц обаче избягва да говори по тази тема по тактически съображения, за да не отблъсне определени групи от избиратели. Някои от привържениците на консервативната партия в Австрия и до днес смятат гейовете и лесбийките за ненормални и отвратителни.

Категорично отхвърляне

Страхливото поведение на Австрийската народна партия все пак е далеч по-добро в сравнение с третия модел, който аз наричам „източноевропейски”. Той се характеризира с изречението: "При нас подобно нещо няма!" Така на практика се игнорира съществуването на хората с хомосексуална ориентация. Страни като Румъния, Албания, Косово и Босна/Херцеговина принципно не признават „брака за всички”. В повечето от тези страни темата изобщо не се обсъжда сериозно, защото хомосексуалността е до голяма степен табуизирана.

В рамките на „източноевропейския модел” има и една подгрупа от държави, които дори са фиксирали в конституциите си, че бракът е представлява семеен съюз между мъж и жена. Към тези страни спадат Литва, Латвия, Полша, Беларус, Украйна, Молдова, Словакия, България, Сърбия и Черна гора. През 2013 година в Хърватия се проведе референдум, след който в конституцията на страната беше записано, че бракът е семейно съжителство между мъж и жена. Католическата църква там също яростно пропагандираше срещу хомосексуалните бракове.

Сърбия не е пример за подражание

"Да, но правителството в Сърбия се ръководи от лесбийка", ще възрази някои. Това наистина е напредък на фона на факта, че през 2010 година хомофобите в Белград се бяха опитали да линчуват хомосексуалните. Положението на гейовете, лесбийките, бисексуалните и транссексуалните в Сърбия няма да се подобри автоматично с избора на новата министър-председателка. Досега Ана Бърнабич не се застъпва открито за равенството на хомосексуалните пред закона. Лесбийките и гейовете редовно биват дискриминирани и дори малтретирани публично.

Европейските страни, които взеха решение за равнопоставеност на хомосексуалните, биха сторили добре, ако се опитат да мотивират страните от Централна и Източна Европа да последват техния пример. При всичката еуфория от промяната в Германия не бива да забравяме, че все още има държави, в които хомосексуалните са принудени да се крият. И то в сърцето на Европа ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    19 0 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: В рамките на „източноевропейския модел” има и една подгрупа от държави, които дори са фиксирали в конституциите си, че бракът е представлява семеен съюз между мъж и жена....“ Естествено, и това не е нещо лошо, а е стремеж към запазване и увеличаване на ВЪЗПРОИЗВОДСТВОТО на нацията! Готова съм да споря с представител на дойче веле, и да ги попитам- правото на ЕС отхвърля ли задължението на гражданите на ЕС държава да спазват конституцията и законите й? Е- и конституцията, и законите ни казват, че бракът е съюз между мъж и жена. ЕКПЧ казва, че този въпрос- за съдържанието на брака - е от правомощията САМО на всяка конкретна държава. Така, че- гледайте си германия и не се месете в нашата конституция. И това няма абсолютно нищо общо с религията в България, а с факта, че ТРАДИЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО са такива, че бракът е сюъз между мъж и жена!
  • 2 Всичко е във вашите ръце...

    23 2 Отговор
    Пак същата история! Слушате само чалга... Кефите се на турски и индийски сериали... Новият клип на Азис е събрал почти 4 милиона гледания... Деца раждат деца... Евроатлантическите ценности -висша цел на народа!Фашистки шествия... гей паради... етнически партии... БЕРМУДСКИЯ ТРИЪГЪЛНИК Е ВАШЕТО МЯСТО!
  • 3 юрист

    7 1 Отговор
    “Публикувано във факти.бг: бракът е сюъз между мъж и жена!“ т.е. бракът е СЪЮЗ между мъж и жена“- КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ Чл. 46. (1) Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак
    Семеен кодекс Чл. 4. (1) Само гражданският брак, сключен във формата, предписана от този кодекс, поражда последиците, които законите свързват с брака. (2) Религиозният обред няма правно действие. Чл. 5. Бракът се сключва по взаимно, свободно и изрично съгласие на мъж и жена, дадено лично и едновременно пред длъжностното лице по гражданското състояние.
    Закон за наследството Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
    (2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория.
    (3) (Доп. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Ако няма други наследници по предходната алинея, съпругът получава цялото наследство.
  • 4 юрист

    10 1 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: ако се опитат да мотивират страните от Централна и Източна Европа да последват техния пример...“ Да, ама не можете- този въпрос е от юрисдикцията на всяка отделна държава:) Не можете да наложите санкции, защото тогава България може да съди ЕК за нарушение на ЕС законодателство и за нарушение на ЕКПЧ:) А СУВЕРЕНЪТ на държавната власт в България е българският народ- т.е. всички граждани с избирателни права. Така, че- ако искате- и ние ще си нарочим референдум, на който да попитаме всички български граждани съгласни ли са да има еднополови бракове и ще стане като в Хърватия:):):) Тези неща не стават насила, но някои все още пробват....
  • 5 Хасан

    17 1 Отговор
    Юриста аз сьм сьгласен с теб...прав си...не мога да обясня на детето си защо двамата чичковци се целуват в коридора...
  • 6 Пазарен Либерализатор

    21 1 Отговор
    Не виждам по какъв начин гейтаците са дискриминирани и лишени от права. Единствено не могат да сключват граждански и църковен брак, което не е болка за умиране.
  • 7 Ироничен

    19 3 Отговор
    Авторът услужливо забравя, че вещиците всъщност не са били вещици, но хомосексуалистите са си хомосексуалисти.
    Никакви привилегии не се опитваме да запазим за себе си.
    Мисля, че единственото ограничение на този тип бракове трябва да бъде осиновяването на деца. Родени по нормален начин, те ще получат объркан модел за семейството, а начинът за размножаване, при всички опити на гейовете си остава един.
    И, да - омръзна ми всеки ден да ми говорят за горките гейове, които не могат да си направят романтична сватба. Да си намерят поп актьор.
  • 8 Шаран БГ

    9 1 Отговор
    Някъде из Библията е написано : " И настанаха усилни времена. Строяха и градяха, женеха си и се развеждаха и ЗА МЪЖЕ ОТИВАХА ! "Не помня глава,стих и т.н., ако нещо греша - моля, поправете ме. Всичката тая помия, която залива целия свят, е явно сбъдване на пророчеството - колкото и да не вярваме в него ! Хомосексуализмът е антиприродно явление, а официалното "Брак за всички" е абсолютно ненормална тъпотия от страна на съответните държави и управниците им!! НО, /
    на кого му се иска, на кого - не /пророчеството ТРЯБВА да се сбъдне !!!
  • 9 майната ви

    6 2 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ....упоритата промивка продължава---ама у нас удряте на камък...
  • 10 Лупи

    7 0 Отговор
    Според мен най-лошия модел на хомосексуално отношение е в Германия и после в САЩ въпрос на гледни точки :)
    Иначе на автора писал или копирал неадекватния бълвоч от думи ще му кажа едно, ако може да го осмисли. Всяко действие в природата поражда равно по големина и сила противодействие т.е. изкуствено насажданата толерантност от медии, като вашата ще породят точно в тия държави дето са за "пример" сили със същата големина, но обратна посока и тогава неодобрението на содомията в Източна Европа ще ви се стори песен! Хомосексуализма НЕ Е естествен поведенчески модел на човешко същество и винаги е пораждал и ще поражда негативни състояние на булшинството хетеросексуални люде и тези негативни емоции ще са толкова по-силни и яростни, колкото е по-силен и нагъл хомосексуалният модел. Ще го кажа с думи прости, така че дори български журналист в DW да ме разбере- Ако педер..гите се е.ат тихо и кротко по къщите си никой няма да ги закача и обратното, ако долен ляв пе.ал дойде и прокара закон как всяко дете няма пол и то само трябва да си го избере докато навърши 18 и му прожектират филми в предучилишната и училище как няма нищо лошо да прави секс с който си иска без значение на пол, роднински връзки, целуват се по улиците с провокативно облекло и други и други извратении тогава с право хората не само ще ги мразят, но ще предприемат остри негативни действия срещу тях!
    Напишете хвалебствена статия, как в бежанския център в Харманли има всек иден разпрани г.зове от х
  • 11 Morgoth

    1 0 Отговор
    Към момента гражданският брак има много повече символична и традиционна стойност отколкото да бъде някакъв източник на права. Затова и много от младите вече не искат да се женят.
    Единствената сериозна морална дилема е дали хомосексуаните двойки да могат да осиновяват деца. Всичко останало е чесане на езици.
  • 12 мунчо

    1 1 Отговор
    чешете си езиците колкото си искате,но за мен бракът
    това е този КОЙТО ГО ПРИЗНАВА БИБЛИЯТА!
    всичко друго е ПЕРВЕРЗИЯ И БЛЯ-БЛЯ,или
    тъпотии на БОЛНИ мозъци!
  • 13 реалист

    1 1 Отговор
    Е то ако не беше паднал третия райх въпроса щеше да бъде отдавна решен ... но, то и сега не е късно...