Last news in Fakti

13 Юли, 2017 07:59 3 279 21

България изгуби основната си цел

  • цел-
  • ес-
  • българия-
  • цел

Ерозирано е чувството за общност, за онази общност, която не просто събира, а умножава енергиите ни

България изгуби основната си цел - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разпиляна е енергията, жизнено необходима за постигането на главната Цел - европеизирането, демократизирането, модернизирането и нормализирането на България.

Това написа проф. Николай Слатински във Фейсбук.

Загубена е Целта, главната Цел, която трябваше да ни вдъхнови да изградим общество, базирано на качествено нови ценности - либерални, пазарноориентирани, базирани на свободата на индивида и закодирани в личната му отговорност за неговата съдба.

Ерозирано е чувството за общност,

за онази общност, която не просто събира, а умножава енергиите ни, т.е. постига с тях синергетичен ефект, за да изкове така необходимата за промяната енергия - нормативна, когнитивна (свързана със знанието), гражданска, личностна.

Дискредитирани са ценностите, основните наши ценности, които да ни сплотят в общност, устремена към по-добро бъдеще на България, към запазване на българския характер на българската държава, вписваща българската идентичност в европейската цивилизационна идентичност и сплотяваща в един организъм българските българи, турци, роми, евреи, арменци и всички останали - тук и зад граница, които се чувстват кръвно свързани с България, смятат я за свое Отечество и съпреживяват себе си като индивидна или общностна частица от нея.

И се въртим в омагьосания кръг на загубената цел,

на разпиляната енергия, на ерозираното чувство за общност, на дискредитираните ценности. Колкото повече се губи целта, толкова повече се дискредитират ценностите; колкото повече се разпилява енергията, толкова повече се губи целта; колкото повече се ерозира чувството за общност, толкова повече се разпилява енергията; колкото повече се разпилява енергията, толкова повече се губи целта; колкото повече се губи целта, толкова повече се дискредитират ценностите; и т.н.

Една деструктивна спирала: загубена цел --> дискредитирани ценности --> ерозирана общност --> разпиляна енергия --> загубена цел --> ...

Някога Мойсей и останалите водачи (сега лидери), водеха своето племе към Обетованата земя

без да си правят тънки сметки дали те самите ще доживеят и попаднат в нея. Днес политическата каста се настани в Обетованата земя и забрави за племето си, което се скита из пустинята обезлидерено и обезверено. И не само го зарязаха там, но му продават за жълти стотинки миражи. И то засяда все по-често из тези оазисни миражи или миражни оазиси и търка ли търка лотарийни билети, за да спечели индивидуален вход към Обетованата земя, без да си дава сметка, че участта на племето винаги е една и съща – или като племе влиза в Обетованата земя, или цялото разпилява костите си в пустинята.

Ето защо не е странно, че след като сме загубили целта,

дискредитирали сме ценностите, ерозирали сме чувството си за общност и сме разпилели енергията си, то непрекъснато се разпадаме на малки групи или на спасяващи се поединично индивиди, овълчили сме се едни срещу други, спорим до прегракване и до смразяване за всичко – от Тръмп и Путин, през Европейски и Евразийски съюз, та до паметници и всякакви ориентации; изживяваме се като жертви на външни интереси и конспирации; постоянно търсим другите или различните като главни виновници за дереджето си и общуваме по Скайпа или Вайбъра с децата и внуците си, заминали далеч от нас в търсене на по-добър живот, защото животът тук е очевидно лош, доколкото никой не бяга от доброто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиночет

    46 11 Отговор
    Демокрацията ни донесе много:
    -Неработещи ц игани.
    -Разграбени и унищожени фабрики и заводи.
    -Бандитизъм на най високо ниво.
    -Унищожено селско стопанство.
    -Унищожена армия.
    -Свободно приказване.

    Ако някой се сети да е донесла нещо хубаво за България да пише...... моля Ви.

    Коментиран от #3

  • 2 Morgoth

    27 4 Отговор
    Либералните ценности ерозираха, защото либералите взеха властта и започнаха да я прекрояват в диктатура, а Европа която е мотора на този модел не се справи достатъчно добре нито икономически нито политически. Това е глобална тенденция и няма нищо общо с България.
  • 3 Morgoth

    26 32 Отговор

    До коментар #1 от "Пиночет":

    Ами нека да видим тогава:
    - Привилигированата клика намаля. Да пак са си там и пак са същите, но сред тях вече може да се влезе и с труд, не само с членска книжка и интригантство.
    - По магазините има огромен избор от всякакви стоки - всичко от Кореком вече е в кварталния магазин.
    - Не се чака с месеци за телевизор и с години за кола.
    - Не е нужно да се кланяш на партията за да влезеш в университет.
    - Можем да пътуваме в чужбина.
    - Можем да учим в чужбина.
    - Имаме свобода на словото (поне частично) и ако разказваме вицове за Бойко Борисов няма да идем в Белене.
    - Няма го Белене.
    - Богати чужди компании инвестираха в България с което някои браншове дръпнаха и заплатите станаха на европейско ниво
    - Вече никой не ни лъже колко сме добре, въпреки че това не е толкова положително, защото залитнахме в другата крайност да ревем, че сме много по-зле отколкото сме.

    Коментиран от #4, #7, #18

  • 4 Боже мой

    24 12 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Какви простотий си написал бе приятел,
    колко време си живял по времето на соца?
    Аман от такива писачи!!!

    Коментиран от #6, #12

  • 5 БАЙ ГАН4О

    9 0 Отговор
    Така е като има много скорости.Всичко е менте за жалост.
  • 6 onq s konq

    3 12 Отговор

    До коментар #4 от "Боже мой":

    И ви казах на жалката ви агитка ДА НЕ ОБЯВЯВАТЕ ЗА "ГЛУПОСТ" ВСИЧКО КОЕТО НЕ РАЗБИРАТЕ...и пак продължавате.За по-лесно.Странното е че все още не се пръждосвате от България която толкова много не ви харесва и причината вероятно е неугасващата ви надежда за безплатни кюфтета...някой ден боже би... И пак повтарям -не ви е мястото в БГ-разберете го ,защото вече се превръща в чист мазохизъм и меко казано е "разстройващо" за околните!

    Коментиран от #9

  • 7 случаен

    2 16 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Точно така, даже са изброени не всички предимства, които ни донесе демокрацията. Защото по времето на живковизма всички деца на работници и селяни, както и децата на номенклатурата бяха с предимство при приема в университети. Така усилено се пречеше на истински умните и талантливи деца да учат и се навъдиха едни лекари, едни инженери, не ти е работа! Когато се опиташ да изкажеш мнение по даден въпрос бесепарите по стар навик не търпят друго мнение освен своето, което е от полза само и единствено за тях самите и вместо с аргументи си служат с арогантност, обиди и отвратителен тон. Не знаят и не искат да разберат колко са противни, прости и скандалджии на дребно! Горди са със себе си, но затова сме виновни всички, за толкова години никой не успя да ги постави на мястото им!
  • 8 евроскептик

    10 0 Отговор
    "европеизирането, демократизирането, модернизирането и нормализирането на България"....
    Много е просто - това не са целите на българският народ... това са просто думички каквито бяха "братство, равенство, светло бъдеще, комунизъм и т.н....
    като си помислите какво разбираме от европеизирането и ще ви ясно що е така...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ОБАЧЕ ПЪК

    2 5 Отговор
    Обаче пък комунистите постигнаха основната си цел ! Бяха ни казали през 1991г . че ще ни накарат да ядем камъни щом не гласуваме за тях . . . И
  • 12 Morgoth

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "Боже мой":

    13 години съм живял по времето на соца и макар по това време да не съм го разбирал имам спомени. Гледал съм с големи отворени очи какво имаха децата на международните шофьори и на тези които ги пускаха да работят в чужбина па макар това да бяха Либия и Алжир. Не преписвам заучени фрази от нета. А ти?
  • 13 ААА

    18 1 Отговор
    Мили ми гн. проф. Слатински, не че статията ви е лоша напротив , но сте закъснели с нея има няма 28г. Бъдещето на държавата се реши в първите няколко години от прехода, и най вероятно тогава, и вие и аз сме били тогава най-обикновени ентусиасти,радостни от края на комунизма. А тогава 90-те години от трибуната на НС един политик вече покойник попита - Искате ли България развита и просперираща държава , и защо тогава всячески се опитвате да тръгнем по пътя на Бангладеж. Коя държава е прокопсала без своите пазари, без своите суровини , без високо-квалифицираните си кадри , и без националната си сигурност. Вярно е , че новите ни началници не ни позволиха на тези придобивки от комунизма , и ги поискаха за себеси , но как се пазариха новите ни пишман политици , дотолкова самовлюбени , и заети в схеми как да разпределят за тях активите на държавата. Можеха да поне да дадат отпор на престъпността , мутрите , и измамите с "белите якички" , а те запяха с тях в общ хор. И тогава гн. проф . се пречупи вярата на българина ,и той разбра , че ще бъде отново прецакан , и да се спасява както може. Знаете ли всеки един български гражданин който си спомня с носталгия по комунизма , показва провала на сегашната обстановка в БГ. Всяка една пропиляна година безхаберие , струва десетки години мор. И никой не е длъжен да чака , хората се спасяват.В края на Втората Световна Война-Германия е победена. Преговарящите от страна на победената страна заявяват твърдо на своите окупатори

    Коментиран от #15

  • 14 Грую

    7 2 Отговор
    Къде е формулирана тази цел бре? Има ли формула за европеизиране? Навремето имаше тезиси на априлския пленум на ЦК на БКП и те ти формулировка. Учихме ги чак в края на 80-те за политическите изпити в университетите. Сега какво разбираме под европеизиране? Има тезиси на Юнкер или на Европарламента например? Няма. Европеизирането всеки си го разбира както на него му изнася. Един да може по-добре да търгува в Европа. Друг да може да пътува в Европа. Трети да може да се докопа до пари от Еврофондове. Няма как да станем европейци само защото сме си заредили Евродизел от бензиностанцията, аккто и не станахме комунисти защото четохме тезисите на априлския пленум на ЦК на БКП от 1956г. за да ни изпитват върху тях.
  • 15 ААА

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "ААА":

    Германия заявява твърдо на своите окупатори-Щете ни колете, щете ни бесете, но ние настояваме германският работник да има добри социално и битови условия на живот, на работа , на обучение и квалификация , добро заплащане отговарящо на неговият труд , ако и да сме ви подчинени , и да работим за вас. Останалото го знаете.
  • 16 someone

    10 0 Отговор
    либералната идеология по своята същност е ориентирана към разграждане на структурата на държавата на всички нива от место до национално, тя е доктрина насочена към разбиване на общността и ценностите , чувството за национална принадлежност и гордост , изтриване на европейската култура и заместването на всичко това с див капитализъм , липса на култура и отдаване на безкрайни права ( включително чрез източване на пари от държавата и даването им безразборно на всеки, но не и на европееца) на малцинства , гейове и каквото и друго да е , но НЕ и на обикновения нормален работещ или млад европеец. Целта може да бъде само една изтриване на европейската култура и нациите и тяхното притопяване от всичко друго възможно - цигани , араби , турци ( всичко което няма нищо общо и никога не би имало с Европа и нейната същност). Започната е и битката срещу християнството главен враг на доста империи и неговото всяческо отричане ( например Меркел която каза че няма да защитава някакви си християни) и заличаване.
  • 17 Гост

    6 1 Отговор
    За съжаление има привилегирована класа в брой 100000-200000 човека, които клатят държавата, за съжаление!!!
  • 18 гост

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    ''- Богати чужди компании инвестираха в България с което някои браншове дръпнаха и заплатите станаха на европейско ниво''
    по дърта лъжа не бях чел

    Коментиран от #19

  • 19 Morgoth

    4 10 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    HP, VMWare, SAP, Microsoft ...
    Тези имена говорят ли ти нещо?

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #19 от "Morgoth":

    На мен ми говорят. Компютърните специалисти са на високо ниво в хранителната верига. Под всеки един компютърен специалист трябва да има бизнес среда ,и не само, която да има нужда от неговите програми.Тази бизнес среда ,ще се увеличава в БГ или ще намалява?Дават ли ви в България тези фирми по 20 000 долара на месец , и 50 000 долара на подписване на годишен договор , както приблизително на специалистите в своите страни, или сте подценени спрямо тях няколко пъти? Вашето възнаграждение в БГ е приблизително колкото на заварчик в Скандинавия от 50евро на час.Попитай работниците в ОМВ , ШЕЛ , Асарел идр. дали заплатите им са близки с европейските им колеги.
  • 21 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Morgoth":

    Щях да ти отговарям но №20 вече ти е отговорил вместо мен. Отговорено ти е също и на въпроса ''ЗАЩО''
    Хайде сега бягай да пасеш.