31 Юли, 2017 08:00 1 741 1

Дешифриране на икономическата устойчивост на Китай

  • китай-
  • икономика-
  • ръст

Китайската икономика ни изненадва често

Дешифриране на икономическата устойчивост на Китай - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Стивън А. Роач за Project Syndicate.

Стивън С. Роач е бивш председател на „Morgan Stanley Asia” и е експерт в института по глобални въпроси в университета „Йейл“.

Още веднъж китайската икономика се противопостави на натрапчивия негативизъм. След спад на растежа през последните шест години, сега се очаква той отново да се повиши през 2017 г. Годишното увеличение от 6.9% надвишава ръста от 6.7% през 2016 г.. Преди няколко месеца очакванията бяха за ръст от 6.5% и спад до 6% през 2018 г.

Дълго твърдях, че фиксирането на основния БВП пренебрегва по-дълбоките проблеми. Това е така, защото китайската икономика е в средата на извънредна структурна трансформация. Моделът на ръководството все по-силно отстъпва място на модела на услугите.

Доколкото това предполага промяна в състава на БВП далеч от изключително бързите печалби в инвестициите и износа, към относително бавно нарастващото вътрешно частно потребление, забавянето на растежа на общия БВП е неизбежно и желателно. Възприятията за уязвимостта на Китай трябва да бъдат разгледани в този контекст.

Този дебат има дълга история. За първи път усетих полъха от него през 90-те години, по време на Азиатската криза. От Тайланд и Индонезия до Южна Корея и Тайван, Китай се смяташе за следващия.

И все пак нищо не можеше да е по-далеч от истината. След вдигането на праха Китай почти беше пропуснал битката. Реалният растеж на икономиката се забави временно до 7.7% в периода 1998 – 1999 г., преди да се повиши до 10.3% през следващото десетилетие.

Състоянието на Китай по време на Голямата финансова криза също говори само за себе си. В средата на най-лошото глобално свиване след 30-те години на миналия век Китай продължава да отчита годишно покачване от 9.4% в периода 2008 – 2009 г. Регистриран беше ръст от 12.7% в тригодишния пик на кризата. Ако не беше устойчивостта на Китай по време на финансовата криза, световният БВП нямаше да се свие с 0.1% през 2009 г. , а с 1.3%., което щеше да е най-големият спад в глобалната активност след Втората световна война.

Последният песимизъм за китайската икономика се съсредоточи върху затягането на имотния пазар или по същество японския застой. За пореден път западната лента беше извън фокуса. Подобно на Япония, Китай е икономика с висок спестяемост, която дължи нарастващия си дълг основно на себе си. Все пак обаче Китай има повече предпазители от Япония, за да избегне евентуална криза с устойчивостта.

Според МВФ националните спестявания на Китай вероятно ще достигнат 45% от БВП през 2017 г., което е значително над 28% от спестяванията на Япония. Точно както Япония успя да избегне дълговата криза с дълг от 249% от БВП, Китай със своите 49% задлъжнялост има далеч по-добри перспективи да го направи.

Естествено може да има проблем с нарастващия корпоративен дълг на Китай, който достига 157% от БВП в края на 2016 г. Това затвърждава императива на реформата на държавните предприятия, която ще е по-важна през следващите години.

Освен това има основателна причина да се притесняваме за китайския пазар на недвижими имоти. В крайна сметка нарастващата средна класа се нуждае от жилища на достъпни цени.

През последните десетилетия китайското население непрекъснато нараства. Но това означава, че китайските пазари на имоти - за разлика от тези на други напълно урбанизирани големи икономики - се радват на голяма подкрепа от страна на търсенето. Предизвикателството пред Китай е да управлява разумно растежа на предлагането на жилищата, който е необходим за задоволяване на търсенето на нуждите от урбанизация, без да се насърчават прекалените спекулации и опасните балони на активите.

В същото време китайската икономика привлича източници на циклична устойчивост в началото на 2017 г. В същото време увеличението с 10% на коригираните според инфлацията продажби на дребно до средата на 2017 г., което е с 45% по-бързо от темпа на растеж на БВП, показва впечатляващия ръст на доходите и ръста на онлайн търговията.

Прогнозите смятат, че е трудно да се противопоставим на наслагването от представянето на големите икономики в Китай. Това беше грешно разбиране в миналото, като днес отново е погрешно.

Copyright: Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оценител

    9 0 Отговор
    Авторът нищо не казва, само кухи фрази. Нито една теза, нито едно доказателство. Само "усетен" полъх на нещо като мнение.