28 Юли, 2017 08:23 5 563 42

/Необявената/ война срещу бизнеса

  • война-
  • бизнес-
  • популизъм
/Необявената/ война срещу бизнеса - 1
Снимка:; Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проблемите не винаги имат един унифициран произход или катализатор, нито пък винаги имат своето единствено решение. Особено в политиката.

Проблемът с необявената война срещу българския бизнес, например, която се води особено отчетливо в последните месеци, е породен от няколко основни причини:

Много от българските партии всъщност НЕ са политически. Липсата на идеология и на политическа доктрина поражда хаотични ходове, а усещането за фалшификат води до непрестанен подтик към популизъм, с който отново да бъде спечелено одобрението на широките народни маси. А те отново да гласуват за поредната група по интереси, облечена в някакво име, лозунг и цвят.

Много от политиците ни НЕ са хора, успели в живота преди кариерата си в политиката. Не са хора, които са гледали живота и бизнеса от гледната точка на човек, който заради вярата в собствените си сили е заложил имуществото, парите и името си в името на някакъв бизнес. Хора, които внасят в хазната, а не я източват. Хора, които разкриват реални работни места, а не се занимават с назначения на съпартийци.

Много от политиците ни НЕ са хора, които имат склонноста да правят смели промени, макар и същите потенциално да застрашават поста им, преизбирането им, кабинета им и служебната им кола. Страхът, че извън кабинета и без визитката с герба в джоба си ще се превърнеш в никой, е сковал от години политическата класа и администрацията ни. Която администрация, бидейки анонимна сива маса, за която абсолютно никой не е гласувал, успява елегантно да бламира всяка една избрана от народа власт.

Проблемите, изброени по-горе, са базовите причини поради които т.нар. преход се проточи, създаването на средна класа в България се отложи, гражданите от малките населени места и цели региони на България се демотивираха и изгубиха в новата реалност, а това накъде всъщност отиваме и как всъщност трябва да изглежда една справедлива, просперираща и привлекателна България остана мистерия – неразбираема и необяснена.

Затова и стана някак нормално политици, представящи се за десни, да прокламират национализация, отнемане от страна на държавата на частни бизнеси и засилване на контрола и регулациите чрез създаване на още администрация.

Затова и стана някак нормално в Дневник, издание на Капитал /забележете/, да излизат дълги и изпълнени с лъжи и пропаганда анализи, които наричат частните инвеститори „изедници“. Мигар частният бизнес изяде народната пара /докато всъщност само той я създава/, а не мечтаните от левичарите държавни хрантутници, зовящи се контрольори, регулатори и администратори.

Стана нормално поредната община да протестира срещу поредната инвестиция и да си иска чистата природа в която да развива туризъм, който никога досега не е развивала. Стана нормално и градската интелигенция да пляска и подпомага тези малки „победи“, въпреки че справедливостта поставя въпроса „длъжни ли сме ние да дотираме община Х със 70% от бюджета й всяка година, ако тази община упорито не желае да привлича инвестиции и да разкрива работни места?“

Сиромахомилската атака срещу бизнеса от страна на синдикати, зелени и червени /често е едно и също/ и всякакви други активисти лесно намира своето топло посрещане от страна на същите тези демотивирани и озлобени от ниския си стандарт на живот широки народни маси. А те, от своя страна, са масовите избиратели. Което пък, съотнесено към политици без ясна идеологическа и политическа ориентация, лесно води до жалките опити да се яхне вълната на народното недоволство. И до това политиците, в някак естествения си стремеж да се харесат и да бъдат преизбрани, да се включат в хора на обявяващите частните предприемачи за „изедници“.

Проблемът? Проблемът е огромен.

Огромен, защото веднъж обявен за „изедник“, частникът става лесна плячка. Днес му отнемаш законната концесия за плаж. Утре му отнемаш законната концесия за добив на мрамор. Вдругиден му махаш законната сергия със сувенирчета от курорта. За капак вдигаш минималната работна заплата за да вдигнеш осигуровките, които той плаща на служителите си, оставяш добавката за стаж и продължаваш да наливаш пари в държавните му конкуренти, за които да дъмпингират, да работят на загуба, да се уреждат с „инхаус“ обществени поръчки от принципалните си министерства и да не си плащат данъците и осигуровките навреме не е никакъв проблем.

Което всъщност е точно обратното на това, което едно дясно управление би следвало да прави.

Защото на едно дясно управление би следвало да му е през шлифера за накърнените чувства на синдикатите, които отказват да приемат *истината* за търтеите и ще се жалват в ЕК от работодателите и предприемачите – тези, които всъщност генерират всички пари, които държавата преразпределя.

На едно дясно управление би следвало да му е през шлифера за накърнените чувства на съкратената администрация, която след изграждането на електронното управление ще се лиши на първо място от дребните /и не толкова/ рушвети, а на второ - от работното си място на прословутото гише с прословутите опашки и прословутите входящи номерца.

Дясното управление е управление, което е съюзник на предприемача, на средния и малък бизнес, на индивида, на единицата. Управление, което не иззема от всички според възможностите за да даде на всеки според нуждите. Управление, което е наясноq че развитата социална система е резултат от развития капитализъм и успешния частен бизнес, а не негов антипод.

И ако в повечето сектори на държавата и нейните власти – правосъдие, администрация, енергетика, регулации, има нужда от ясна политическа воля за законодателни промени и дълбоки реформи, то българският бизнес има нужда само от едно: Да бъде оставен на мира.

Резултатите са видими с просто око – средните доходи за последните 8 години са се увеличили над два пъти, на фона на тъжните 0,6% годишно за които клетите синдикати ще се жалват на „европата“.

И тези пари са създадени от „изедниците“. Държавата просто преразпределя. Точка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боян Таксиров

    39 25 Отговор
    Горкият честен бизнес, тормозен от зли синдикати и алчни търтеи, които искат заплатата им да стига поне за храна...
    Как управниците не могат да разберат една проста истина за дясното управление - ако заплатите се намалят поне наполовина, ще има повече работни места и честният бизнес ще създава повече блага!

  • 2 Работник

    47 15 Отговор
    Браво, като четеш статията оставаш с впечатление, че България е станала един малък рай за бългрския работник последните 8 години,. Но ако за вас тези " мизерни" 0.6% са нищо, за много хора са начин за оцеляване. И ако всички " бизнесмени" разсъждават така, ще продължим да сме нй- бедната държава в европа
  • 3 мързеливо ми е

    44 8 Отговор
    Те казаха ,че като не ти стигат парите това е щото си мързелив а не щото заплатата е малка.Оня зализания ги разбира тия неща ама с честен труд толкова казват ти мързелив си нема пари за теб като не ти харесва емигрирай -айде чао.

    Коментиран от #9

  • 4 Трезвомислещ

    55 1 Отговор
    Политиците НЕ са хора те са марионетки на хората с парите! Имаш пари имаш власт! Във България така стоят нещата, за съжаление и в много други страни. Средна класа в България няма и няма да има, защото така наречени "лява партия БСП" под ръководството на Сергей Станишев през 2007 прие плосък данък върху дохода и печалбата, резултата десет години по късно- страната с най-много работещи бедни. С колко се е повишила средната работна заплата не ме интересува- по важно е с колко се е повишила минималната заплата!
    На къде отиваме е ясно, унищожение на малкия средния бизнес средната класа и Благоденствие на Монополите Картелите и всякакви други Тръстове.
    Все по нормално ще става хората да протестират защото няма институция която да защитава интересите на народа-битова престъпност, убийства, корупция, рекет, и тн. И накрая, че държавата разпределя парите разпределя ги, ама на кой и как вече знаят и децата.
  • 5 МИСЛЕЩ

    41 6 Отговор
    До автора-с подобно мислене ще докарате гражданска война в България- предшествано от падането на кабинета Борисов 3-много внимавайте какви глупости пишете!
    Всички знаем, че заплатите няма да се увеличат ако махнат класа. А понятие като квалифицирани млади специалисти не съществува, както твърдят работодателите. Опитния работник е по- ценен от току-що завършилия "инженер"-е как тогава няма да получава по голяма заплата. Но работодателя не иска да я даде...
    Всички знаем, че заплатите ни не са увеличавани от години.
    Всички знаем, че ще стане така, бръкнете ли в джоба на бедния Българин.
  • 6 Елемент

    23 2 Отговор
    Да видиме дали ще махнат клас прослужено време и с колко ще с намали заплатата и после какво още ще махнат щото пак ще им се струва висока по същото време в което заплатите в другите държави се овеличават нали хората трябва да имат пари за да им се повиши покупателната способност за да има какъвто и да е бизнес то е елементрно
  • 7 Иван

    45 8 Отговор
    Доста популистка статия ! Подозрително много наподобява на стила на изразяване на Кирил Домусчиев, той ли я диктува ?
  • 8 Николай Николов

    37 4 Отговор
    За информация - пиша от плажа. Първото, което научих когато започнах работа на 19, е че българският работодател частник е много склонен да инвестира в машина и въобще неще да инвестира в работници. После се оплаква, че го крадяли, били глупави и мързеливи. Та, глупаците лентяи благодарение на тази работодателска политика понамаляха в България и - разбираме работодателите в усилията им да задвижат икономиката - ще внесем пролетарии от чужбина. Тъй като глупостта е неизлечима болест остава да видим след колко време ще се развалят (побългарят) и чуждестранните трудещи се. Интересно ми е дали статията е поръчкова или на автора толкова му е акъла.
  • 9 Елемент

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "мързеливо ми е":

    Да видиме след години кой ще им работи за тези смешни пари.То и сега много българи работят на вън.
  • 10 misli posle govori

    18 5 Отговор
    Сметката е проста:
    15хиляди, учащи
    30хиляди, работещи
    Дърпай чертата и ще разбереш в перспектива 5г.;10;15.20;50години

    Пенсионерите са бреме, което умира и тежи върху социалната система, както и циганетата, които продължават да не се образоват..
    Резултатът ще бъде в следната последователност от рухващи системи на държавата, което ще ни превърне в племенна роводо-общинна територия:
    1.Здравната система
    2.Образователната система
    3.Социалната система
    4.Основните институции на изпълнителна, законодателна и съдебна власт

    Резултатът: Искам да ям, ама няма откъде.Като няма откъде гражданска война и взаимно самоунищожение.
    Гледайте Африка и Судан, Сомалия например.

    Коментиран от #11

  • 11 Елемент

    42 0 Отговор

    До коментар #10 от "misli posle govori":

    За пенсионерите да ти кажа ,че са в по голямата си част хора достойни за уважение които 40-50 години са работили здраво за тази държава и най малкото което може да направи държавата за тях е да им дава дстойни пенсии ама говоря за тези които са работили по заводи в производство строителство и тн а не за военни които не са се преработили хич.Така,че е хуваво да има някакво уважение към тези заслужили хора и това,че тежът това е пълна глупост.
  • 12 ввв

    28 4 Отговор
    Горкичките работодатели мултимилионери от една страна реват, че няма мераклии за работа от друга, че заплатите били много високи. Свикнали в годините на прехода да не плащат сега всичко им е криво защото кадърните отдавна са напуснали българи и си бачкат някъде в чужбина едва им се искало да се махнат но са заминали заради ей такива тарикати като БГ работодателите. Сигурно ако тук мин заплата стане около 1000лв. а средната 2-3хил лева мноого от емигрантите ще се върната ама не работодателите искат да плащат по 200-300лв. и искат супер работници да бачкат по 15 часа като машинки ако може по 30 дена на месец...
  • 13 Борислав

    17 3 Отговор
    Авторът пише: Мигар частният бизнес изяде народната пара /докато всъщност само той я създава/. В България тъй нареченият частен бизнес не се олицетворява с малкото магазинче (големите вериги го унищожиха) или с малкия цех и работилница (едро производство няма). С други думи тъй нареченият в България частен бизнес не прави нищо друго освен да изяжда народната пара. Той не създава или не създава почти нищо, защото основно се занимава с заграбване на направените от народа бивши предприятия и с използването им докато носят някаква печалба за сметка на държавсата и народа. Затова и се нарича бизнес = неизвяесно какво, а не предприемачество, което предполага лично участие и използване на лични идеи за развитие на производство и търговия, които носят печалба. Българският, частен бизнес е едно раков образование и паразит, който живее и съществува само на гърба на българския трудов народ и българската държава, докато ги унищожи и най-добра илюстрация на това са действията на българските партии и политици.
  • 14 misli posle govori

    10 14 Отговор
    Тези старите колко са работили и с каква производителност в сравнение със западните си колеги.
    На запад имат по 40г. стаж, тук по 25-30г. през комуната
    Там има внедрени технологии, които произвеждат повече и по-качествени стоки, отколкото през комунизма...
    А за японското икон. чудо- техните дядовци и баби са работили 14-16часа и за 40години са втора икономика в света.
    Ще се съглася, че системата беше лоша и че после другарите оплячкосаха създаденото от нашите баби и дядовци, както се грабеше при идването на социализма след1944г.

    Коментиран от #15, #32

  • 15 Елемент

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "misli posle govori":

    В края на коментара си каза най важното евала.Няма смисъл да се питаме защо на запад живеят добре а тук не съвсем защото е ясно.
  • 16 Пазарен Либерализатор

    19 4 Отговор
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си ... да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава."
    Това са думи на един велик българин, унищожен от комунистите.
    До като наследниците на комунизма управляват България ще е така.
    Народа е овчедушен. НЕ работете без справедливо заплащане, просто е.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    21 3 Отговор
    Работил съм за български компании в няколко бранша. Сега работя в чуждестранна. Това което мога да обобщя от моят опит е, че 95% от българските работодатели нямат желание да влагат в работниците, държат се робовладелски, за собствените си грешки обвиняват всички надолу, никаква финансова политика и планиране (освен, че иска GL и нова къща в Бояна - скоро!) и т.н. Сигурен съм, че всеки може да изброи още недостатъци. От известно време съм в чуждестранна фирма и разбрах, че и в България човек може да се чувства както съм се чувствал когато съм работел в чужбина. Надявам се никога повече да не ми се налага да работя в Българска фирма. Започвам всеки ден да се убеждавам, че има нещо вярно в приказката за матрияла..
  • 19 Julio

    5 16 Отговор
    Класът прослужено време трябва да отпадне. Комунистческа отживелица нямаща нищо общо с времената в които живеем. Човек сам трябва да си договаря възнаграждението. Като не си знаеш цената и уменията - робувай. Но да има някаква нормирана ставка за увеличаване на заплатата е изцяло в угода на некъдърниците и в ущърб на истинките бачкатори.
  • 20 Различен

    3 13 Отговор
    Евала за този анализ!!!
    И аз го повтарям същото от години, ама няма КОЙ да чуе!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гост

    12 11 Отговор
    Абе еййй, до всички пишещи до сега.... Що говорите само за получаваните от вас заплати? Ами създайте собствен бизнес, наемете работници, платете на всички разрешаващи и контролиращи органи, платете всички данъци, осигуровки класове и т.н. Платете на наетите от вас работници по 10 000 лв заплата.... и после с милионите останали за вас, айде с яхта на Карибите...!!!

    Коментиран от #24

  • 24 Различен

    14 11 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Абсолютно вярно пич, абсолютно!
    И аз казвам: Всичките синдикати, държавна администрация и всякаква сволач, живееща от траншове и на държавна софра, да ни направят показно! Да си направят фирми, да изтеглят кредити, да си заложат задниците, своите и на семействата си, да бачкат по едни 12-15 часа на ден, без събота, без неделя, да забравят за отпуски с години и да ни демонстрират, как се прави бизнес!
    След като толкова години ние внасяхме само пари в тази държава, то да си разменим местата и сега ние да чакаме заплати от държавата.
    И след това, да не забравят да ни поканят, да им направим НИЕ проверки, как се спазва законодателството в България!
  • 25 Бачкатор

    25 1 Отговор
    Да попитам! А този"бизнес", откъде натрупа толкова парици??? Дали с работа, или както се изцепи един известен бизнесмен, сега покойник, че продал бащиният "Вартбург" и със парите заминал в Гърция да реже подводници за скрап!? И станал милионер! Да бе!
    Пък след като го гръмнаха се оказа от онези с червените куфарчета.
    Другите са същата стока! Като ги слушаш ще си кажеш -Милия тоъсе е измъчил да си изкара първият милион! Бля бля! Всичките пеят една и съща песен, и смятат че ние т.е материаЛЪТ, им вярваме. Ако някой, някога разрови дълбоко в нещата им, ще му падне шапката. От откровенни мутри през 90-те, се превърнаха в българската "бизнес класа". Не им стигна че ограбиха страната, че съсипаха селското стопанство и всякаква друга промишленост, сега станаха голямата работа в енергетиката, горивата и къде ли не. Само "смучат". Работиме за центове, пенсионерите умират от глад, децата излизат от училищата по-прости от преди това, можещите хора избягаха от България, циганите дерибействат, политиците ни корумпирани и то от бизнеса, страната загива от неграмотно управление. И как иначе, като това е целта и на политиците, не знам защо ги наричам така като от политика разбират колкото прасе от духова музика,цел и на т.н "бизнес" да се заграби всичко, да осигурят себе си, родата, любовниците и т.н а, за народа се сещат само по избори. И това ако е българският бизнес, не, не бих го подкрепил никога.
  • 26 Голям Търтей

    19 5 Отговор
    Абсолютно поръчкова статия господин Харизанов. От натягане чак сте се оляли.
  • 27 dragula

    13 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Публикувано във факти.бг: Не са хора, които са гледали живота и бизнеса от гледната точка на човек, който заради вярата в собствените си сили е заложил имуществото, парите и името си в името на някакъв бизнес. Хора, които внасят в хазната, а не я източват.
    Да политиците не са такива хора, категорично, но и Домусчиев, Велев и Данев също не са такива хора.
    Логично е на хората с харизан бизнес да им е трудно да го организират ефективно, да осигурят висока производителност и да могат да си позволят да дават нормални заплати.
    Хората, които са изградили бизнеса си от нулата, с риск за семейното имущество, се справят много по-добре с тези задачи
  • 28 Министър

    11 5 Отговор
    Действително поръчкова статия!
    Т.нар. "бизнес" са всъщност едни фирми и компании, носещи "колективна отговорност" т.е. ПЪЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ към работниците си (издевателства и експлоатация) и към околната среда (най-големите щети са точно от алчността за печалба НА ВСЯКА ЦЕНА) и не можеш да ги пипнеш, защото с армия от адвокати и подкупи на служебни лица винаги излизат на чисто, а л..ата ги ядат гражданите! Обаче Видовден идва за всички и е неизбежен!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Различен

    10 0 Отговор
    Много бяс и гняв има в коментарите.
    И сте прави и не сте!
    Нека, ако обичате, да правим разлика между "големият" бизнес и бизнеса на по обикновените хора от дребната и средна класа, защото те са тези плащащи данъците в тази страна, а не големите и великите, особено инвеститорите от "Запад"!
    Та за тези с многото милиони и яхтите сте прави, но за другите, по-обикновените не сте!!!

    Коментиран от #34

  • 31 Макаров

    14 0 Отговор
    Ми не знам, а ти ми отговори, защо при неефективност да речем 50% на българските работници (само условно се съгласявам), защо нашите велики работодатели - например вериги бензиностанции ОМV, кауфланд и други, не дават на българските си служители 50% от заплатите, които дават в германия и австрия на работещите на едни и същи позиции . У БГ то един бензинджия едвам връзва 200-250 евро. Един дето реди ориза и брашното по щандовете в германия и австрия взема 1200-1500 евро, а тука 200 евро.

    Коментиран от #35

  • 32 хххххх

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "misli posle govori":

    този, който мисли и после говори да прочете повече за системата на заплащане в япония.
  • 33 ИМА

    5 6 Отговор
    Голямо благодаря на автора, всепак в тая дъжава някой мисли трезво.
  • 34 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Различен":

    Съгласен съм, че има бизнес и бизнес, но също както незнаенето на закона не те прави по-малко невинен, незнаенето как да се държиш с хората и как да правиш бизнес, не те прави по-малко извинен, за нещата които причиняваш на работниците си. Може би преди 10-15 години нямаше такава достъпност на информацията, но сега има достатъчно. Има курсове, има видеа, има всякаква информация за да може човек да бъде успешен в бизнеса си. А това работник да иска да работи за теб не е само да вдигаш заплата и да си задн.к. Аз съм напускал работа с която докарвах над 1200лв. месечно 2009г. точно в началото на кризата, без изгледи да си намеря толкова доходна друга и при положение, че още няколко месеца искаха да се върна, защото шефа беше абсолютен малоумник. Разбирам, че сме минали комунизъм и хората са с овчето мислене - дай да крадем, щото иначе ще ни вземат за балъци, но вече минаха 27 години. На готово и бързо вече можеш да се научиш на основни неща, които липсват в бг фирмите. Не се ли смениха поне малко тия поколения? След още 20 години при този глад за кадри на запад ще има ли изобщо някой който може да смята в тая държава? За какъв бизнес ще говорим тогава?

    Коментиран от #39

  • 35 Гост

    8 1 Отговор

    До коментар #31 от "Макаров":

    Тази прословута производителност, не знам и не ме интересува как се изчислява. Знам, че световни компании имат развойни центрове в България. Знае ли някой, че вторият развоен център след този в Калифорния на УБЕР е в София? Толкова много примери, но най-много ме удиви, когато бях на бригада в САЩ и търсех втора работа. Само като си казах името и ме взеха на работа, въпреки че още не наемаха. Българите били с предимство пред всички други студенти. Дали производителността ни е слаба или ни е слабо нещо друго? Това, че някой не знае как да използва потенциала на работника, не прави работника непроизводителен!
  • 36 смешен плач

    8 1 Отговор
    Кой бизнес е за ожалване господа? От кого се оплаквате? Та вие сте другата страна на същата монета. От едната страна е самопровъзгласилата се политическа класа, благодарение на която вие т. нар. бизнес елит получихте активи и възможнсти чието създаване не е ваше дело. Вие не можете едни без други, те ви създадоха за да ги храните а без тях и вас няма да ви има. Лошото и за двете страни е, че страшно много сте си повярвали и гледате с пренебрежение и презрение на третата страна участник в процеса на обществено икономическо развитие. Ето за това бягаме в други държави, там където ви няма.
  • 37 Гост

    7 2 Отговор
    г-Н "журналист", тази статия под диктовката на Домусчиев ли я написахте????

    Коментиран от #38

  • 38 истина

    3 5 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Борислав направените от народа предприятия всъщност са създадени от капиталисти преди соц преврата от 1944г отнети от комунистите и прекръстени с шумкарски имена това е разграбване глупав и мързелив чакащ наготово от работливите хора.
  • 39 Различен

    2 5 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Гледаш на нещата много едностранчиво.
    След като си много можещ и знаещ, защо не регистрира една фирма и да ни направиш показно, как се прави бизнес, как се дават по 10 бона заплати, как се спазват закони и се прави процъфтяваща държавата?
    Един прост въпрос, ако може?
    Колко закона, правилници, наредби има в България, които защитават работодателя???
    Защото тези защитаващи работника до преди 2 години бяха 191/сто деветдесет и един/!!!!
  • 40 Да ама не

    7 1 Отговор
    Работя в чешка фирма като обикновен работник от няколко месеца. Трябва да ви кажа, че такъв работодател не съм виждал никога, а съм висшист и в България съм бил началник-смяна, т.е. с никак нелоши доходи. Отношение, което досега не ме е спохождало. Режим на работа, почивки, социални и здравни жестове от страна на фирмата, добра заплата, инвестиции в твоето образование, прибавки към бъдещата пенсия, които отново фирмата внася по твоята пенсионна сметка, та чак до дребните "подаръци", които се раздават на работниците почти всяка вечер, въпреки че фирмата изобщо не е задължена - това са сладоледи, сокове, шоколад.

    Къде в България бих срещнал подобна организация и работодател? Ако има, то са рядкост. Всичките бързат да си купят джипове, яхти, самолети, а в чешката фирма началниците пътуват с влака или автобуса - точно като мен и заедно с мен, работника.

    Поръчкова статия, която не сочи срастването на бизнеса с властта и не казва, че всъщност малкият и среден бизнес е "гръбнак" на бизнеса, а се имат предвид отново големите фирми, които не плащат и данъци, осигуровки, че и заплати с месеци.

    Коментиран от #41

  • 41 Сериозно премислил

    1 2 Отговор

    До коментар #40 от "Да ама не":

    Май не си прочел коментара точно над теб. Всеки в България може да заложи семейното имущество и да придобие достатъчен начален капитал за собствен бизнес. Има достатъчно магазини, малки предприятия и даже бензиностанции, които се дават под наем и някои от тях даже изискват минимални първоначални инвестиции. После ще давате зплати от поне 4000 лева за София и 2000 за провинция. След тов ще се радвам да споделите дали сте успели да си върнете заложеното имущество.
  • 42 БИЗНЕСО И РАЗКОШО

    0 0 Отговор
    А бехме всички равни и после дадоа куфарите и се изпотепаме догде ги разделиме и Тея къде ги дадоа после си ги сакаха и пак кютек има.Бизнесо е против секакви заплати и който защитава робите не е прав.Вие ни създадоте вие че ни раните.