8 Август, 2017 08:30 2 633 18

Как еколозите изгубиха уважението

  • еколози-
  • протестъри-
  • зелени-
  • бенефициенти
Как еколозите изгубиха уважението - 1
Снимка: бТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

А бяха времена, когато приемахме еколозите като безкористни радетели за природозащитни каузи. Щом съобщаваха, че се гласи протест, асоциативно го свързвахме с еколозите. И обратното - чуехме ли информация за еколози, представяхме си протест. Нещо като взаимовръзката между Ленин и Партията при Маяковски. Протест за чиста природа. И смятахме без особена борба на мотивите, че те, еколозите, са прави. По презумпция. Това бе нещо естествено. Зелените организации имаха и симпатиите на неутралните политически фенове, когато се включваха в такива или онакива предизборни кампании, като бдящи за чистотата на природата нейни пазители. И най-вече, хората вярваха в чистите им помисли.

Днес сме свидетели на уникален момент, в който протестиращи и еколози са смъртни врагове. Всичко се промени. И това тръгна от момента, в който бавно и полека започнаха да се прокрадват информации за финансирането на последните вълни "зелени". Дълги списъци с умопомрачителни цифри и дейности, в които причинно-следствената връзка и здравия разум си дават тежка битка. Неравен двубой, в който накрая умира логиката, прободена от отровния рог на защитен бръмбар.

Всички знаят за какви суми става въпрос, за какви "мероприятия" говорим и никой не го е отрекъл. Когато по такъв умопомрачителен начин играе парата, логично наеженото от страховете за поминъка си население не желае да седне на една маса с новите еколози. И дори да ги чуе отдалече. Според нашия финансов министър справедливостта може и да е класово понятие, но когато едни получават чудовищни пари, за да броят брадавиците по хобота на триухия петоносец, а други не могат да си сложат ограда, защото същото създание ще се спъне в нея, нещо не е наред.

Нещо генерално е сбъркано, но не и случайно. В ход е изграждане на нова прослойка от еко-бенефициенти. Изпълнителите на платените каузи са имитатори на гражданско общество и задушават реалната му поява, която се чака толкова години. Платени еколози, платени протестъри – често припокриващи се като имена в двата „бранша“. Няма как това да бъде будната съвест на нацията. Трагикомичният резултат от действията на тези „предприемачи“ е, че когато някой с реални проблеми и празни джобове излиза на истински протест, предварително се налага да обяснява, че гневът му е спонтанен, а не платен.

Ако евро-бюрокрацията изисква да попълваме формално някакви графи и таблици с обявени за застрашени от изчезване безценни твари, подобен филм гледахме и в зрелия соц. И знаем как свърши. Така и управлението на държавата се превръща в досадна формалност, а желаещите да се захванат с политика и уж благородни каузи, го правят единствено за да се наредят на опашката за бенефициенти. Е, няма как спонтанните да седнат на една маса с платените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    9 2 Отговор
    Така е защото политиците си направиха свои еколози и ги ползват при нужда. Чета, че някакъв общинар казал:"зелените направиха картографирането на Натура 2000 срещу заплащане"! Най-вероятно иска да каже "зелените са платени"! Тези, които са свършили това са извършили някаква работа и за това им е платено, както на всеки работещ човек в България! Да не би общинарят да не е платен и да работи безвъзмездно? Съвсем друг е въпросът какво са свършили?!? Ето това трябва да се разгледа и оцени!
  • 2 Стоян

    19 5 Отговор
    Всички еколози изведнъж си намериха доста скъпи хобита.Например алпиниста Боян да каже откъде взима средства за скъпи експедиции до "осемхилядниците".Няма реално установена професия ,не се задържа много в България.Просто живота е хубав когато се изпълняват поръчки особено срещу логиката и закона. Лошото е че все още са аргумент.Мисля че най-добре е да се съберат всички еколози в Борисовата градина със свалени гащи и да им се удари по някоя друга сопа на голо.
  • 3 Пеньо

    9 1 Отговор
    Опитах се да си разясня понятието "зелени", а и "еколози", но кашата се оказа голяма. Кокво имаме на сцената:
    - "Зелена партия" 1989 на Каракачанов
    - Партия "Зелените" 2008
    - "Партия на зелените" 2001
    - "Партия на Зелените в България" на В.Симов
    - Политическа Партия "Зелена българия/Българските зелени"
    - Политически клуб "Екогласност" на Ем.Георгиев
    - някакво обединение ПП"Зелена България" на "Българските зелени" и "зелената партия" и още куп "зелени движения" и "зелени вълни".....
    От това ме побиват зелени тръпки! Някой може ли да се ориентира? Явно ще трябва да се говори за конкретни личности-така ще е по-ясно!

    Коментиран от #5

  • 4 Azazel

    9 13 Отговор
    Това, че много еколози разработват и печелят европейски проекти, и се издържат, като работят, това, за което са учили и са приели за своя мисия - да опазят природата в България, явно много бърка в здравето на милионите дребни душици и завистници в нашата държава, а? Колко ужасно и нагло - да разработват проекти, с които да привличат пари от европейския бюджет, за опазване на българската природа?! А, Вие, господин Ганев, безкористен журналист и радетел на словото ли сте, или и Вие, като тези "платени... имитатори на гражданско общество", получавате на края на месеца заплата за това, за което сте работили по 8 часа на ден? Да Ви кажа ли точно от кой рекламодател, на който тези еколози, с протестите си, многократно му попречиха да изсече Витоша и Пирин, идва по-голямата част от заплатата Ви?...

    Коментиран от #15

  • 5 Azazel

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пеньо":

    Ти "зелените" партии не ги гледай - повечето от тях са зелени и еколози, колкото БСП са социалисти, ГЕРБ - десни и европейски, а Атака - патриоти... Истинските еколози и еко-активисти са в академичния и/или неправителствения сектор.
  • 6 smart

    17 2 Отговор
    Къде бяха днешните еколози-рекетьори, когато затваряха реновираните блокове на АЕЦ Козлодуй за да изчислят колко дървета ще бъдат изсечени за огрев, заради скъпия ток
  • 7 Фен на Реал

    17 4 Отговор
    никакво уважение не мога да имам към еколозите, защото те изобщо не са такива. за съжаление. тази дума загуби смисъла и доби по-скоро отрицателен такъв заради действията на т.нар. зелени. казусът калиакра го доказва за пореден път

    Коментиран от #9

  • 8 пурко

    12 1 Отговор
    Много малко са истинските еколози. Повечето са платени. Вдигат врява когато трябва и където трябва, безплатно разбира се. Парите им идват от броенето на комари по Дунава и други такива простотии .А може и да си траят ,ако е по изгодно. Що никой нищо не каза за джиповете към Рилските езера(примерно).
  • 9 Azazel

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Фен на Реал":

    Всъщност, казусът Калиакра показа точно обратното - срещу еколозите се води една добре платена от определени икономически кръгове, дезинформационна кампания, която цели да ги злепостави пред обществото и по този начин да ги премахне като пречка пред проектите на тези икономически кръгове. Фактите (виж картата, която МОСВ публикуваха) ясно показаха, че забраната за икономическа дейност обхваща съвсем малка местност, по протежение на брега, която при това - в голямата си част е държавна... Забраните в една малко по-голяма местност край първата, пък не обхващат селскостопанската дейност. За капак, забраната за риболов се оказа фалшива новина... Това обаче не попречи на въпросните икономически кръгове да подемат една брутална дезинформационна кампания, да организират подплатени протести и да се възползват от глупостта и необразоваността на хората от селата в региона, за да ескалират положението до сблъсаци, с надеждата съвсем да компроментират въпросните еколози. Е, като гледам повечето коментари, явно са успяли...
  • 10 Дюни

    3 3 Отговор
    хахаха що ли не си спомням тези времена.....уважението отдавна е в кофата!
  • 11 Иван

    7 3 Отговор
    Какви еколози? Те са шепа наглеци, които изпълняват поръчки!
  • 12 Poli

    4 3 Отговор
    Интересни съждения от човек, който пише срещу заплащане. Статията само намеква за факти, без господин Главния редактор да даде поне едно доказателство за твърденията си. По този начин се вменяват определени мнения , които уронват престижа на много хора милеещи за природата и работещи за опазването и. Жалко, че имате трибуна, а я използвате по този начин!
  • 13 Morgoth

    7 1 Отговор
    Гражданското общество е утопия. С достатъчно пари много лесно се имитира гражданско общество, а истинските будни граждани просто нямат времето и силите да се противопоставят на платените. Платени протестиращи, платени екоорганизации, платени правозащитници ...
  • 14 Гост

    2 1 Отговор
    Поздравления за статията!
  • 15 melina

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Azazel":

    AZAZEL-След като привличате европейски пари за опазване на природата,къде се осчетоводяват,къде се отчитат-приходи разходи,къде се отразява свършената работа?Къде плащате данъци върху доходите?Къде?Вие сте вредни за България-за развитието на инфраструктурата й и за развитиета на частната инициатива!Създавате нестабилност и напрежение в държавата!Злепоставяте страната ни в ЕС,а всички ние плащаме след това глоби,благодарение на вашата ''дейност''!Къде е прокуратурата ,да ги разследва?

    Коментиран от #16

  • 16 Azazel

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "melina":

    melina, кое те навежда на мисълтта, че съм от еколозите? Не съм, но тъй като съм привличал европейски средства по няколко други линии (програма за култура и програма за наука, и образование), мога да ти отговоря къде се осчетоводяват и отчитат европейските средства, и резултатите от изпълнените проекти - пред съответните държавни агенции и служби, които се занимават с управлението на тези средства, не пред форума на "Факти"... Повярвай ми, всички бенефициенти на евросредства подлежат на изключително строг контрол от началото до края и освен съотвентата служба/агенция, одит се прави и от една специализирана агенция към МФ, както и от съответните европейски служби, така че, гарантирам ти - там, където има нарушения, е сигурно, че ще бъдат хванати. Аз данъци върху доходите (уви, много минимална част от субсидията остава за хонорари) си по европейски проекти винаги съм плащал, както си му е реда, в България и предвид броя на службите, които следят проектите, гарантирам, че и стотинка не може да се скрие. Друго нещо да ти обяснявам ли, или вместо да плюеш хората, които се трудят да привличат европейски средства в България, ще вземеш и ти да отвориш сайтовете на програмите, да ги разгледаш, пък, току виж и ти вземеш, че свършиш нещо полезно за страната?

    Коментиран от #17

  • 17 Светльо Чернев

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Azazel":

    Толкова ревностно ги защитаваш, че човек няма как да не си помисли, че си един от тях. Ако обаче не си, означава че хал хабер си нямаш за какво иде реч. Хубаво е да знаеш, че голяма част от тях не са еколози, дори и не са с професии близки до екологията. Също така е добре да знае, че същите тези еколози изнудват години наред хората. Освен това са странни еколози. Има примери, когато в територии с много тежки забрани се извършва строителство и гласчето им не се чува. Защо ли? А за усвояването на средства от "еколозите"... там е мътна и кървава.
  • 18 Румяна Костова

    0 0 Отговор
    Чудесна статия!