Last news in Fakti

20 Август, 2017 08:00 1 564 4

Барселона - магнит за радикални ислямисти?

  • барселона-
  • испания-
  • терор-
  • ислям-
  • ислямска държава

Още през 2010 година американското външно министерство е знаело за високия риск от радикализиране на младите мюсюлмани в Каталуния

Барселона - магнит за радикални ислямисти? - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо точно в Барселона радикалните ислямисти са така активни, както в малко други райони на Испания? Причините са както исторически, така и съвременни - свързани с политиката на автономното каталунско правителство.

Още през 2010 година американското външно министерство е знаело за високия риск от радикализиране на младите мюсюлмани в Каталуния. По-късно това заключение беше публикувано от разследващата платформа Уикилийкс. Според документа, Барселона се е превърнала в център на движения, които трябва да ни тревожат. И още: в каталунската столица има голяма мюсюлманска общност, части от която могат да бъдат вербувани за целите на джихада. Като добавим и засилената миграция от Северна Африка, Пакистан и Бангладеш, регионът се превръща в "магнит за набиране на терористи", четем още в оценката на Държавния департамент.

Ден след атентата в Барселона испанските вестници публикуваха цифри, които потвърждават тези заключения. Барселона, Мадрид и двата испански ексклава в Северна Африка Сеута и Мелиля спадат към градовете с много на брой и много активни джихадисти. В тях живее около една трета от цялото мюсюлманско население на Испания. От 2012 до 2016 година в цялата страна са били арестувани 178 джихадисти, като четири пети от тях са били от някое от въпросните четири населени места.

Не е някаква случайност, че в Каталуния живеят много мюсюлмани. Бързо развиващата се каталунска икономика има нужда от евтина работна ръка. След като се провали в Полша, през 2003 година каталунското правителство откри в Казабланка бюро за наемане на работници. И все повече мароканци започнаха да пристигат в Каталуния, където през 2015 година вече е имало половин милион мюсюлмани - 7 процента от цялото население на автономната област.

Второ поколение мигранти

Изследователите на тероризма Фернандо Райнарес и Карола Гарсия-Калво пишат, че до 2013 година 90 процента от арестуваните заподозрени джихадисти са били мигранти, родени предимно в Мароко, Пакистан и Алжир. След 2013 година обаче това се променя: половината от задържаните вече са били хора, родени в Испания и са испански граждани. Най-много арести са били извършени в Сеута и Мелиля.

2013 година бележи повратна точка в две отношения: от една страна войната в Сирия стана още по-брутална, което доведе до радикализирането на много млади мюсюлмани; от друга страна по това време в Испания вече имаше второ поколение мюсюлмански мигранти. Миграцията на мюсюлмани в Испания започва сравнително късно - чак през 1990-те години - и около 2013-а децата на първите мигранти вече са израснали достатъчно.

Митът "Ал Андалус"

В книгата си "La España de Alá" журналистът Игнасио Чембреро пише, че "генералитетът" (автономното каталунско правителство) се пъчи с мултикултурния характер на Барселона. Но в действителност прави твърде малко за интеграцията на мюсюлманите.

Барселона е единствената европейска метрополия, в която няма голяма джамия. Автономното правителство систематично отхвърля молбите за изграждането на по-малки джамии, но редовно издава разрешителни за непопулярни промишлени зони. Също и идеята за въвеждане на часове по ислямска религия в училище остава чужда на местното правителство.

В известна степен за това е виновен и митът "Ал Андалус" за почти 800-годишното мюсюлманско господство в Испания, който все още е жив. Това е и една от причините каталунското правителство да отхвърля предложенията на богатите държави от Персийския залив за изграждане на големи джамии. "Испания и Каталуния са особено привлекателни арабите. За тях не е все едно дали влагат петродоларите си в джамии в Берлин или в Барселона, която още през далечната 801-ва година става част от "Ал Андалус", пише Чембреро.

Сблъсък на идентичностите

Проблемът в Каталуния е двойно по-сложен за разбиране: за мнозина млади мюсюлмани - второ и трето поколение мигранти - е трудно да решат конфликта между страната, от която са дошли родителите им, и тяхната нова родина; и второ са измъчвани от конфликта между религиозността в семейството и заобикалящата ги, предимно светска, среда в същата тази нова родина за тях. Съперничеството между Испания и Каталуния допълнително усложнява този конфликт. Именно тази двойна идентичност усложнява още повече интеграцията на мигрантите.

"В Каталуния наблюдаваме не само висока концентрация на салафитски движения, но и едно раздвоено общество по отношение на идентичността. Тази двойна и неопределена идентичност допълнително затруднява интеграцията на мигрантите. Много често те не знаят как да се определят - като испанци или като каталунци", пише изследователят на тероризма Фернандо Райнарес.

Не случайно и в двата региона има изключително много опити за вербуване на джихадисти. "Джихадизмът обещава на младите мюсюлмани една ясна идентичност, каквато те не могат да намерят в сложната реалност в Каталуния и Испания", пише Райнарес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    8 0 Отговор
    като не им харесва , да се оттеглят в кочинката откъдето са техните родители,какъв х-. търсят тук в Европа, да отидат и да гъзурчат на свобода в някоя джамия и викат алахакбарбарабар с всички му прелести... Нагли ,хем боли ,хем сърби.Правят се на правоверни ,искат да наложат своя свински начин на живот .
  • 2 еее

    7 0 Отговор
    Каквото се повикало, намерили къде да търсят работна ръка, тези испанци и те са едни наивници, сега какво ще правите ,след като 17-18годишни така "успешно" интегрирали.И пак същите призиви за интеграция, в този свят само мюслита и цигани трябва да се интегрират , обаче за чужда сметка ,все някой трябва да ги гали,защото и двете групи са много капризни..
  • 3 Алахчо със свинската глава

    1 0 Отговор
    Хитлер и Ку Клукс Клан в коалиция им трябва на всички тъмни и не чак толкова тъмни,брадати и забулени субекти.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.