Last news in Fakti

6 Септември, 2017 09:02 3 090 9

ГЕРБ и БСП еднакво корумпирани. Ами сега?!

  • бсп-
  • герб-
  • корупция-
  • борисов-
  • нинова
ГЕРБ и БСП еднакво корумпирани. Ами сега?! - 1
Снимка: БНР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Популярна социологическа агенция ни дари с резултатите от последното си проучване. Всеки втори българин смятал, че управляващите от ГЕРБ са корумпирани. Обаче всеки втори българин смятал и друго - че опозицията от БСП също е корумпирана. И тъй като към настоящия момент ще е твърде пресилено да говорим за друга парламентарна опозиция, освен социалистите, да помислим какво можем да очакваме при тях.

Корнелия Нинова обяви партията си за единствена алтернатива на настоящето управление. Към момента обаче нагласите на избирателя са в стил "тия са същите". А така няма как да се случи разместване на върха. И тук изниква въпросът, удари ли БСП на Нинова тавана на възможностите си с президентския успех и увеличения брой червени депутати в настоящия парламент.

По времето на Михаил Миков партията примирено вървеше към самозануляване, а Борисов се объркваше, докато изчислява, колко са поредните му изборни победи. Нинова се хвърли с летящ старт и хвана дефибрилатора. Реанимира своите и ги изправи на президентските избори. Да се говори за късмета на начинаещия не е редно, защото Нинова не е нова в играта. Просто бе пресен лидер.

След това обаче дойде загубата на парламентарните избори и раздорите в партията, следствие на новата кадрова политика на лидера. Полека парата във свирката бе изпусната, за да стигнем до настоящото положение. БСП е напът да се превърне в професионална опозиция и да остане такава задълго. Това не е толкова унизително за кадрите й, колкото звучи. Все пак е някаква форма на авторитетно препитание за партийния елит. Но е напълно безполезно за народа, който осигурява масрафа.

Така можем да си караме с години. Законопроектите на БСП ще бъдат обявявани за калпави от управляващите, а прякорът на Нинова "госпожа Лъжа" ще се припомня след всеки опит на опозицията да извади някое безобразие наяве. Само огромен, грандиозен корупционен гаф на управлението, отдалечен обаче на светлинни години от алабализмите със суджуци и други глупави гейтове, би могъл да предизвика сътресение горе. Но и тогава не е сигурно, че Борисов няма да излезе от положението. Дори с цената на поредна оставка.

Всичко това е възможно да се случи не и преди да се разотидат чуждите чиновниците от председателството ни. Дотогава всички ще си играят на смирение и благоприличие. През това време Нинова може да помисли на спокойствие, защо партията й е алтернатива само в нейните очи.

А останалите зад парламентарния борд десни партии ще помпат мускули на фейсбук-протести. Първият предстои на 11 септември. Твърди се, че и БСП е съпричастна към организирането му. Това ще се разбере на място. Ако проявата повтори камерния мащаб на протеста срещу работодателите обаче, то отмъщението на градските десни ще си остане в интернет-пространството...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    32 8 Отговор
    Отдавна съм го казал--всички които се занимават с политика-даже и най-дребният политик---да бъдат разстреляни пред народа ни....това е рецептата. И следващите ще си знаят...Друг изход няма.
  • 2 Неизбежно

    19 3 Отговор
    Каквито са мнозинството избиратели, такива са и управниците. На 7 от 10 мои клиенти, след като съм обяснил какъв е редът за извършване на някаква процедура, им е по-лесно да заобиколят закона, да бутнат подкуп и да си спестят усилието да излязат от кочината. И минават "петилетки"...

    Коментиран от #3, #4

  • 3 гост

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Неизбежно":

    Напълно съм съгласен. Народът има нагласа за корупция. Дори и наглед интелигентни хора бутат на полицаите пари, без да се замислят, че това утре насреща им ще излезе подобен нарушител и ще ги убие на място. Дори за работа на минимална заплата се търси подкуп от хиляди левове. За започване на работа в завод със заплата 1000лв се иска подкуп от десетки хиляди левове (знам за искат кредит към спомагателна каса на завода от 20х.лв за заплата 1000лв). Та докато хората дават, търсят да дават и искат да дават абсолютно нищо няма да се промени. Подобно на бабите с хилядарките, които ги песят десетки години, а после ги хвърлят през терасата след телефонно обаждане, корупцията е очаквана, желана и неразделна част от мисленето на мнозинството.
  • 4 юрист

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Неизбежно":

    Неслучайно в НК е криминализирано и ДАВАНЕТО, и получаването на подкуп. Докато има хора, считащи се за “тарикати“, които искат всичко да стане не по законният ред, а по техните си “правила“, ще има и корупция.Иначе съм 100% съгласна с Вашето мнение. Дори се стига до ситуация да се казва- абе за какво ми говорите- давам там сумата и нещата стават на мига...Няма как да бъде убеден човек с такъв манталитет, че абсолютно нищо не му гарантира, че давайки “сумата“- т.е. подкупа, той ще получи насрещна законна престация- т.е. услугата, която иска от съответната администрация в много по-съкратени срокове, отколкото за другите граждани. В такъв случай- да си троши главата- наказателната отговорност е лична...
  • 5 Георг Георгиев

    2 1 Отговор
    Дъщерите на БКП иначе не е възможно в унаследения тоталитарен свят.
  • 6 българин

    2 0 Отговор
    "Кажи ми, кажи бедний народе, кой те в таз робска люлка люлее?"
  • 7 българин

    3 0 Отговор
    "А бедният роб търпи и ние
    без срам, без укор,броиме време,
    откак е в хомот нашата шия,
    откакокови влачи народа,
    броим и с вяра в туй скотско племе
    чакаме и ний ред за свобода"
    Христо Ботев, 1870 г.
  • 8 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Не виждам перспективи за намаляване на корупцията.Колкото си по-високо по стълбицата,толкова апетитите са по изострени...Ама може по-умерено да се краде и понякога за разнообразие да се свърши и работа,благоприятстваща обикновените граждани.Политиците ни са се оплели в игрички за собствени интереси,а трябва и да слушат началника от Брюксел.Горките,никак не им е лесно!
  • 9 Glog

    0 0 Отговор
    Не само ГЕРБ и БСП -- на практика всичките ни партии, които успяват на избори да съберат над 1% от гласовете на избирателите, са почти еднакво корумпирани. Е, някои по-нагло, други по-фино, но приблизително са на еднакво ниво по корумпираност. Голямата разлика е само в това, че които са на власт имат най-големи възможности успешно да реализират своята корумпираност, опозицията има доста по-малки възможности, а най-малки са възможностите на извънпарламентарните партии. Но не винаги, заото те пък разбитат основно на финансираните от извънгранични източници НПО-та.