Last news in Fakti

4 Октомври, 2017 11:45 2 860 17

Спасяването на редник Добрев

  • делян добрев-
  • бойко борисов-
  • елена йончева-
  • спасяване-
  • оставка
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Делян Добрев остава депутат. Независимо от депозираната оставка и декларираното му желание да излезе от политиката. Независимо, че след първото гласуване проплака от парламентарната трибуна, че наистина иска да си ходи. Напразно. За разлика от обичайните случаи, когато молбите за напускане са разглеждани формално и гласувани без дебати, този път обществото се видя в чудо. Историята сочи, че това се е случвало само още веднъж. С депутат от ДПС, чието име помнят само близките му.

Нормално бе оставката на Делян Добрев да бъде приета, защото хасковският Кумгейт не е мит, а депутатът от ГЕРБ действително е обримчил в паежина от свои хора възлови позиции в общината. Така смятат 48% от участниците в допитване на Факти за скандала на седмицата. В него взеха участие 1008 читатели.

За близо 1/4 или 24% от гласувалите, Добрев така или иначе бе обречен, защото Борисов е решил да го "изреже" от организма на партията, подобно на Живко Мартинов, останал в колбасаро-политическата митология с прозвището Суджука.

За 16% от потребителите обаче, Добрев е очернен незаслужено от червения депутат Елена Йончева, която упражни журналистическия си рефлекс върху бившия енергиен министър.

За 6% оставката трябваше да се приеме, тъй като е морален акт от страна на Добрев, който постъпва достойно, подавайки я веднага. Ниският процент можем да си обясним с факта, че да се говори за морал в политиката в наши дни е почти налудно. И дори да бъде демонстриран такъв, той неизбежно ще бъде обявен за позьорство.

Само 5% са на мение, че хасковският кмет Беливанов е спретнал постановка на Добрев.

Да, ама не. Делян Добрев остана депутат. Въпреки демонстрираното от него огромно желание да напусне всички възможни постове. Анкетата проведохме на фона на безпрецедентна кампания от страна на ГЕРБ в подкрепа на най-коментирания напоследък депутат. Тя надскочи представата за фарс и някак премина в партийно мероприятие в духа на една отминала, но явно не напълно епоха - с възторжени агитки и писма с подкрепа от трудови колективи. Сякаш виждахме молотовките, пълни с младежи, скандиращи пламенно "Червенков, Червенков!!!", вдигнали юмрук.

В ролята на казионното БЗНС пък влязоха коалиционните партньори патриоти. Вицепремиерът Валери Симеонов разпери криле над Добрев и нарече автора на обвиненията срещу него "неприятна персона". Колегата му Касабов държа пламенна реч в пленарната зала, с кулминацията: "Изкарайте автоматите начело с Йончева – давайте! Кръв, нали кръв искате". Спас Гърневски се върна в 1945-та, което не бе нещо ново. В хора на разтревожените и възмутените се включи и шефът на КРИБ Кирил Домусчиев, петролната и газова асоциация и кой ли още не.

Няколко дни Добрев бе разкарван от трибунка на трибунка в София, Хасково и къде ли не, и неотменно уверяваше, че слиза от политическата сцена, въпреки скръбните стонове на хората от масовката. Едни плачеха с разтреперени брадички, други ръкопляскаха, трети, а те по правило са най-много, хабер си нямаха какво се случва, но се вълнуваха. Всичко това течеше на фона на неприкрити медийни симпатии към Добрев, най-осезаеми във водещите ни телевизии. В чиито студия Елена Йончева бе приемана като клеветник-рецидивист, а тя вероятно вече е придобила комплекс за вина, от възможността да съсипе кариерата на най-безценния кадър у нас.

Такъв цирк не гледахме дори при оставката на Борисов миналата есен. Спасяването на редник Добрев се превърна в национална кауза, а самият той се оказа неоценимо национално богатство. Някакъв побългарен римейк на епичния военен филм.

Къде е Бойко? Нима забравихте, че той вече е международник. Сдобрява скарани държави и съюзи, брани стабилността и границите на ЕС от бежанци. Тук му е тясно и отегчително. Майтап. Бойко и за миг не изпуска юздите у нас. Заедно с "беквокалите" разиграха целия цирк, в който премиерът да го раздава принципен и безкомпромисен. А партийците - влюбени в обругания млад човек. Като накрая спечели партията, въпреки премиерската воля. Уж. Другата възможност - вътрешен пуч срещу Борисов? Хайде да бъдем малко по-сериозни.

Какво да правя, като го обичат, нямах време да се видя с групата, вдига рамене премиерът. Знаем, че Бойко винаги се завръща, както е озаглавена последната книга за него. А Делян дори не може да си тръгне. След подобно изпълнение Фреди Меркюри щеше сам да прекрати шоуто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ярослав Станчев

    58 2 Отговор
    Парлами за пред плебеите.Някой мислил ли е сериозно,че тоя ще се махне от политиката?Той ако иска да се маха никой и никога не може да го спре.Щом е толкоз честен да си хваща парцалите,да им бие една м..на на Герб и да си ходи.Ама не би.Няма куче,което доброволно да е оставило кокала.
  • 2 бай Величко

    47 1 Отговор
    на 5-тте процента вярващи, че делянчо и чист като сълза, ще им кажа да се поровят в биволъ и в търговския регистър, да разучат малко роднинските му връзки и после да кажат в какво вярват
  • 3 П Стефанов

    49 1 Отговор
    Разбира се,че е мега-корумпиран и отвсякъде е в конфликт на интереси.Но тези които го защитават са същите,и изобщо не ги интересуват обикновенните хора,защото ги презират.
  • 4 Гост

    41 1 Отговор
    Млад милионер. Човешкото око е алчно. Колкото и да натрупа няма да спре. Ще продължи докато не бъде спрян. Затова трябва да се борим с корупцията. В момента борбата зависи от най корумпираните, затова и няма резултати. Липсата на върховенство на закона и липса на институционален капацитет при нас затрудняват опитите за справяне с вкоренените системи на корупция. КОРУПЦИЯТА при нас вече е в ДНК-то на правителството. Не визирам ГЕРБ! Практиките не са изключение за никоя ПП.
  • 5 българин

    33 1 Отговор
    Народът мрази всички политици на прехода. И те си го знаят. И ги е страх. Затова са всички тези циркове.
  • 6 Гостенин

    14 1 Отговор
    Територия!
  • 7 гост

    44 1 Отговор
    Като иска човека да напусне парламента и всички постове, защо го спирате, бе ГЕРБерасти?
    Сега ще работи и захлебва без желание. А каква полза от човек, който работи без желание?
    Показват сплотеност! Каква? Че всички са в едно семейство с меркантилни кумове, братчеди, съученици, приятели!
    Повръща ми се........! Уаааааааааа!
  • 8 Спасов

    31 1 Отговор
    Ха-ха-ха! Високо моралният парламент!
  • 9 Варна

    39 1 Отговор
    Добър обзор от автора,
    Трудно бих добавил нещо в статията!
    Жалкото, е че това не е роман от книга и за нещастие героите са реални...

    Съжалявам за следващите ми думи, но ми се струва, че все по- наложително е разходка до жълтите павета със с"урвакниците". Народните ни избранници имат нужда от "разтриване" и най- вече групичката около каратиста- премиер, пожарникара- кмет, мутрата- полицай.

    Със всеки изминал ден у мен се засилва чувството не да говоря а да бия
  • 10 Гостенин

    20 2 Отговор
    Струва ми се ,че пак ни отклоняват вниманието.
  • 11 Живото доказателство

    19 1 Отговор
    Това момченце е живото доказателство,че от цигане не се получава човек с протестантска трудова и бизнес етика,колкото и да е учило за пухкавелно юпи в хамерикански университети.
  • 12 стоян георгиев

    18 2 Отговор
    тва е поредния цирк.не мога да разбера що ни занимават толкова дълго?подавал оставка ,обиден бил....те пък нямало да му я приемат....абе стига щуротии!!!в българия всяка политическа партия като доиде на власт и изважда група добревци с родата напред и почва ореждането и краденето.тва е манталитетно ,част от народопсихологията ни от времето на баи ганьо до днес.стига сте ни занимавали с тоя убавец дето много се обидил щото не било вярно ама нямало да го сменят щото бил много ценен и т.н. глупости!
  • 13 бай Пешо

    24 1 Отговор
    Този турски театър дето го разиграха ГЕРБ е жалка работа.
    Сега разбирам какъв голям грях е да се показват публично бакиите на управляващите. Сакън, не може така да им се разваля рахата на хората, глава ги боли!
  • 14 мишо

    13 2 Отговор
    абе , тоя Добрев , скоро не го ли съдиха , нещо по АЕЦ Белене . За няколко милиона само беше ощетена държавата ?
  • 15 Спиро

    11 1 Отговор
    След като е сгафил трябва да си ходи и да се приложи законът за конфликт на интереси и законът за противодействие на корупцията, с една дума всички замесени в случая да ги осъдят. Политиците трябва да дават пример, и ако ще се променяме в морално отношение трябва да се започне от тях. Да не говорим, че най големият проблем в държавата е шуробаджанащината. Слагат калинки на ключови постове, които реализират десетки милиони загуби на държавата поради некомпетентност и не кадърност, а в конкретният случай умишлено насочване на средства в роднински кръгове.
  • 16 бббббб

    8 1 Отговор
    Това е мафиотската структура на ГРОБ.Не можеш да си тръгнеш ейтака .Прекалено много знае и много е обвързан.
  • 17 шайка

    3 1 Отговор
    шайката герб ограбва бълхария и изнася националнотобогатство навън фашизъм