Last news in Fakti

16 Октомври, 2017 06:33 3 159 26

България е наша (СНИМКИ)

  • русия-
  • българия-
  • ес-
  • нато

Не влизането, а оставането в НАТО е предателство към Русия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България и Русия са два православни славянски народа с извънредно тесни връзки в миналото. Не бива да се забравя, че Русия положи огромни усилия, за да я има изобщо българската държава – България бе част от Османската империя и Русия, която води много кървави войни с империята, поставя като една от задачите си освобождаването на православните славяни, в частност на българите.

Много е приятно, когато българите помнят, че руският цар е сред виновниците за тяхната свобода. Руснаците платиха за това, но исторически така се случи, че българите често заемат страната на противника в политиката.

За да се разберат политиката на България, близостта на нашите отношения и нашите проблеми, трябва да се разгледа ситуацията на две равнища. От гледна точка на културата и религията, от гледна точка на единния славянски народ ние сме много близки – имаме много сходна история, обичаме се и се разбираме. Отношенията между народите и културите винаги са били топли, докато между държавите – точно обратното. Като избраха Запада за свой геополитически партньор, българите се оказаха на страната на противника – затова сега продължава войната между евразийците и атлантиците.

България е разделена в това отношение.

Политическите елити, както често е било в историята, се ориентират на Запад, а народът запазва любовта, уважението, паметта и положителното отношение към Русия. Ние разбираме това и се отнасяме с разбиране към всички нападки и конфликти.

Русия не си променя така позицията – ние винаги протягаме ръка за дружба към българите и нашата позиция си остава стабилна. Ние не сме Запад, ние сме Евразия, ние сме Изток.

Следователно, ако българите имат възможност да избират лагер – западния или руския, то Русия няма такъв избор. Русия не може да напусне територията си – тя си остава постоянна, както и нашата любов към българския народ. Народът на нас не ни е враг дори когато българският елит и политическото ръководство виждат в Русия враг.

Когато се разпадаше Варшавският договор, самата Русия не представляваше нито идеологически център, нито някакъв полюс. Ние нищо не можехме да предложим и дори искахме да влезем в НАТО, затова и много страни от Източна Европа влязоха в НАТО. Не защото те предадоха Русия, а защото Русия в онзи момент сама предаде себе си, сама изгуби своята идентичност. Затова не трябва да сме прекалено строги, не трябва да гледаме на това като на предателство.

Друг въпрос е, че сега, когато Русия се превърна в полюс на суверенитет, в символ на консерватизма, традицията (в това число и православната), мисля, че отношението към Запада и към Изтока трябва да се промени. Влизането в НАТО – това е част от историята, но ние виждаме как западната цивилизация все повече изоставя консервативните си идеи, откъсва се от консервативните си корени. Самият Запад се променя и губи всяка връзка с традицията.

Затова да си в НАТО днес не е същото като да влезеш в НАТО през 90-те години.

Да влезеш не е предателство, но днес България да е в НАТО – това е предателство. Не толкова заради Русия, колкото заради самия български народ, доколкото в процеса на интеграция в западната култура България ще изгуби своята национална идентичност.

Т.е. НАТО не пази България от заплахи, а създава заплахи.

Между другото с подобен проблем се сблъска и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган – Турция е член на НАТО и в същото време Америка стоеше зад опита за държавен преврат през 2016 г. Затова днес НАТО не е инструмент за сигурност, а главен източник на опасност и заплаха за България – и от стратегическа, а и от културна гледна точка, това е предателство към българския народ. Но Русия заема по-неутрална позиция и, разбира се, не изпитва никаква враждебност към България, в нищо не обвинява българите.

За кратко се създаде впечатлението, че евразийският модел побеждава – а той е противоположен на глобализацията и атлантизма. На изборите в София победи политик, който призовава за добри отношения с Русия, в САЩ победи Тръмп, който обещаваше добри отношения с Русия, а в Кишинев – Додон, приятелски настроен към нас. Това бе момент на големите успехи. После се оказа, че Тръмп не е способен да следва такава политика, защото е заложник на глобалисткия елит. Додон е блокиран от парламента, а и в България нещата не са толкова гладки.

Но има един важен момент – това, че Тръмп е наш, Додон е наш, българските политици могат да бъдат наши – всичко това не означава, че те са агенти на Кремъл. Ние нямаме такива сили, че да развием цяла агентурна мрежа по света, това вече е минало. Но това означава, че те избират многополюсен свят, а не еднополюсен. Те избират консервативната идеология, а не доминиращата ултралиберална идеология.

Това означава „наши“ - не просто руски сили, а консервативно и национално ориентирани, това са традиционалисти от целия свят, включително и от България, Молдова и Америка. Където има традиционалисти, там има и от нашите – независимо от това как се отнасят към Русия. Това е много важно, това е въпрос на принцип. Но пък, като видят, че Русия се явява първи пост на консервативната идеология, националистите изпитват симпатия към нас.

Консерватизъм и Русия, традиционализъм и Русия, съвременна Русия, путинска Русия, суверенна Русия, многополюсна Русия – всичко това са синоними.

Русия сега е далеч от това да има възможности да се бърка във вътрешната политика на други държави – още по-малко на приятелски или неутрални. Русия гледа на България или като на приятелска страна, или като на неутрална, защото България не застрашава нашите национални интереси, не се явява крепост на русофобията, не поддържа разрушителни тенденции вътре в Русия, а българският народ е един от най-приятелските и близките с нас. Затова ние не можем да имаме нито възможност, нито желание да се намесваме в българската политика. Ако България следва българските национални интереси, на нас това ни е достатъчно.

Всъщност, Русия днес решава вътрешни проблеми.

У нас има много силна „пета колона“ от прозападни либерали – като видяха, че Путин се приближава към последния си мандат (така е според конституцията), те се раздвижват. Ние имаме проблеми със Сирия, там водим много трудна война с „Идил“. Имаме проблеми с Украйна – изобщо не ни трябват проблеми с България. Мисля, че руското ръководство се отнася много положително към България и приемаме със съжаление периодичните агресивни изказвания, но това не е симетрично.

Ако политическият елит на България ненавижда Русия и разпространява мита за „руското вмешателство“, то Москва не го забелязва, а нашият народ винаги запазва приятелско и роднинско отношение към православния братски славянски народ.

Никой руснак няма да разбере, ако по време на избори го попитат: „Как се отнасяте към България?“ Защото всички партии, всички кандидати, дори и най-либералните и прозападни, ще отговорят: „Положително.“ Много е важно, че в отношението към България от страна на Русия няма разделение, у нас всички са българофили – и партиите, и населението. Ние, консерваторите, обичаме българите, защото те са православен славянски народ, а либералите ги обичат, защото са в НАТО.

Съответно, когато ни казват, че еди-кой си в България не ни обича, че имало някакви русофоби, на нас ни е трудно да го разберем. Ние обичаме съседа си, а всъщност половината му семейство ни ненавижда – трудно ни е да си го представим. Защо? Кое не е наред? Руският цар, Руската православна църква, руският народ, руският войник, нашите предци, които загинаха – какво лошо сме направили на българите, за да ни ненавиждат?

В съветско време помагахме на българите.

А все още не се вижда какво по-добро им донесе Западът или влизането в НАТО и в Евросъюза.

Моите познати, които посещават България, забелязват катастрофичното положение, привнесено от Запада. Това е въпрос на техен избор – но нас защо ни ненавиждат? Честно да ви кажа, не виждам причини. Ние сега не сме комунистическа държава, ние сме държава с консервативна ценностна система. За всяка ненавист трябва да има основание.

Когато ми казват, че в България има русофили, това е разбираемо – всички руснаци са българофили. Но когато ми казват, че в България има русофоби, тук се стъписвам и се опитвам да разбера за какво става дума, защото това е противоестествено. За това трябва да има някаква изкуствена политическа посока или пък го говорят хора, получили западно възпитание, които гледат и на Русия, и на България с очите на Запада.

За това, че Западът не ни обича, също няма основания.

Не ни обичаха, защото бяхме два клона на цивилизацията – православната и западнохристиянската католическа или протестантска. Изначално тези два светогледа спорят помежду си, а България винаги е била на наша страна като част от православния византийски свят. Дори съществуваше идеята за Велико Търново като наследник на Византийската империя в период, когато българското царство бе по-силно. И в този смисъл близостта на православни пост византийски народи ни удържа в един и същи лагер.

Затова към хората в България, които ненавиждат Русия, си струва да се гледа не от гледна точка на това как се отнасят към Русия, а как се отнасят към самата България. От българската история и идентичност не произтича неприязън към Русия, за това няма основания. Такива основания има само западноевропейската цивилизация. Политиците, които говорят, че „Русия е враг“ и че тя „ще ни бомбардира“, не са българи, а особена секта русофоби. Това са някакви колониални сили, които налагат на България политика, която истинските българи не биха водили. С други думи – русофобията в България е противоестествено явление, тя е заболяване, тя е патология.

...

Александър Дугин е руски философ, идеолог на евразийската идея, чиито тези се споделят и от президента Владимир Путин. Коментарът е публикуван в консервативното руско издание "Геополитика".

Преводът е на Клуб Z.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    27 13 Отговор
    направо не мога да повярвам, че медико-юристо-пациента на 4-ти коилометър, стоянчо или някой от другите тролове не се е изцвъкал още.
  • 2 аха

    37 29 Отговор
    Стига глупости . Няма безплатен обяд. Целта на Русия беше босфора на Черно море , ама не стана !
  • 3 ВМОРО

    37 20 Отговор
    Стигнах до третото изречение престанах да си губя времето, четейки фантастични приказки от "1001 нощ". Лек и спорен ден пожелавам на всички! Да живее България и Българщината!
  • 4 ВМОРО

    35 22 Отговор
    Интересно заглавие впрочем. Кой го измисли? Ей затова загубихте обичта ни. Ще загубите и малкото останало уважение! Българинът ярем не търпи. България на българите! Завинаги!

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 someone

    23 21 Отговор
    Добро мнение като цяло и статия , крайно време беше някой да каже истината. Не бива да се забравя обаче ,че и Русия е грешила например с вечната си любов към Сърбия и предпочитание за сметка на България и с съпротивата си към Съединението ни. Като цяло обаче положителното е много повече и връзките ни ще си останат.
  • 7 Иван

    21 15 Отговор
    Този г-н Дугин явно или не разбира едно основно нещо или прост ос това си вади хляба след като не схваща одновния филосовски въпрос а именно, че въобще не става дума за това кой е славянин и на кого си дължим свободата, а че става дума за ценностна ориентация и че там е проблема, а не славянство и така наттък. Те на самите руснаци не им пука за това той седнал да ни поучава.
  • 8 БЪЛГАРОФИЛ

    30 14 Отговор
    Меко казано професор Дугин не познава история на взаимоотношенията а нашите две страни.
    До преди Освобождението цяла Добрудра, Нишавска област /Моравия8 и Пирот са населени с етнически българи.
    Цяла македония също!
    Сега благодарение на парчетосването на България от страна на Русия - българи там няма.
    Русия е обезбългарила около 1 милион българи в Вардарска Македония-- ДНЕС ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН ДЪРЖИ НА ТОВА И РУСИЯ ИСКА ОФИЦИАЛНО В БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ПРИЗНАЕ МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО. Малко български граждани знаят това.

    ВЪОБЩЕ РУСИЯ Е ГОТОВА ДА СИ ПЛЮЕ НА ИСТОРИЧЕСКОТО МИНАЛО- САМАТА ТЯ Е ПРИЗНАВАЛО МНОГОКРАТНО БЪЛГАРСКИЯ ХАРАКЕР НА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ ЦЯЛА МАКЕДОНИЯ.

    Има и много открити въпроси между двете ни страни:
    1. Къде са "изчезнали4 около 1 милион българи, които при руско преброяване на населението са фигурирали в Царска Русия.
    2. Защо след като населението в Татарсстан са образували Българска съветска република, 2 години след това тези прабългари са обявени за татари и страна е прекръстена на Татарстан?

    И още десетки защо, защо защо от областа на политиката, църковните дела, икономиката и т. н.

    ИСТИНАТА ПЪРВО, А С НЕЯ ЩЕ ДОЙДЕ И ПРИЯТЕЛСТВОТО !!! ДОБРЕ, ЧЕ ИМА И РУСКИ УЧЕНИ, КОИТО СПАЗВАТ НЯКОИ НОРМИ БРАТСКО ПОВЕДЕНИЕ И ИЗБЛИЦИ НА ПАТАЛОГИЧЕН, БЪЗПЪРДОНЕН .... ФАНАТИЗЪМ.

    Коментиран от #24

  • 9 БЪЛГАРОФИЛ

    21 6 Отговор
    Има и нормални руски историци и политици, за които българо- руската дружба е равноправна, исторически обременена, но НЕПРИКОСНОВЕНА.
    ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТЕ СА МАЛКО!
  • 10 стоян георгиев

    25 17 Отговор
    тоя убавец е е съвременния руски ленин.само че вече няма кои да му се връзва на тъпизмите.помагали,обичали,освободили...и т.н. клишета.всъщност проблема на българия и русия е сблъсъка на култури и цивилизации.ние не искаме да живеем като руски крепостни селяни и разни дългобради идиоти да ни обясняват че 100 долара са достатъчни да си щаслив докато те харчат на наш гръб милиарди.да,наистина и унас има огромна група такива като руснаците ,но активната част от населението не сме,дори и феновете на путин.та евразииците от изтока нека си го карат по евразииски ,но на изток!
  • 11 Morgoth

    18 9 Отговор
    Логиката ми казва ЕС, сърцето Русия. Колко хубаво би било да можеше Русия да влезе в ЕС, а начина на управление да е нещо по средата. За момента обаче не можем да се надяваме на такова чудо.
  • 12 Русия и интереси

    28 3 Отговор
    Русия си е имала собствена политика срещу турция от поне 300-400 години. И аз подозирах, че когато са завземали Крим, то те са мислели за българите и тяхната свобода. Благодарни сме й, че нейните интереси в един момент са съвпаднали с нашите. Но ако нейните не съвпадат с нашите, то е нормално ние да го имаме предвид и да си плетем нашата си кошница както е важно за нас. Да си рисофил, американофил, германофил и да си българин е несъвместимо. Не е нужно да русофоб, германофоб и т.н. също. Просто уважаваш всички, а обичаш само родината. Другото е предателство.
  • 13 кирил

    21 10 Отговор
    дугин,кратка биография.руски евреин,син на офицер от кгб,разведени родители. като студент е арестуван за участие в банда за грабежи с взлом на апартаменти и вили.освободен с мотив невменяемост с помощ на бащата.брак,проблеми с алкохола,развод.единствената му дъщеря бяга от него,живее в австрия и е заявила че кракът и няма да стъпи в русия.
  • 14 РБГ

    26 11 Отговор
    Трябваше да има надпис "пропаганда за деца от 3 до 5 годишна възраст", толкова е жалко...
  • 15 Различен

    13 6 Отговор
    Не мога да разбера, защо ние не сме на принципа: Винаги с Европа, никога срещу Русия? Защо другите народи си гледат интересите и си правят бизнесите и правят милиарди, а ние :"Силно да любя и мразя"!
    Да съсипваме всичко постигнато, да режем всичко на скрап и след това на мястото на пепелищата да се мъчим да изграждаме колиби!
    И след това другите са ни виновни, че сме бедни!
    Не, ние сами сме си виновни, че се водим по акъла на продажни и плиткоумни български и чуждестранни политици, за което си плащаме с кръвта на нашите деца и внуци. С обезлюдяването и етническите промени на държавата, с опустошенията, нанесени ни от псевдо благодетелите, интересуващи се единствено от себе си и печалбите си, но коварно настройвайки ни едни срещу други, за да ни "Разделят и Владеят"!
    Кога ще се родят и дойдат на власт достойни политици, за които първият въпрос, във всякакви преговори да бъде: А какво ще спечели България от това, а не :Какво ще спечеля аз, продавайки България и интересите и!
  • 16 Antimediator

    23 10 Отговор
    Поредната руска пропаганда!
    С кои от съседите си имат нормални и приятелски отношения ?!
    Кой даде Нишкия санджак на Сърбия и след това Македония ?
    Кой изтъргува Северна Добружа за Бесарабия ?
    Кой измисли македонската нация?
    Кой финансираше БКП да вдигне Септемврийското "въстание", взриви "Света Неделя", организира атентати и саботажи ?
    Кой ни продаваше горива на двойни цени и ни набута реакторите за Белене ?!
    Кой в момента има огромен дисбаланс в търговията с България умишлено ?
    Кой финансира разни измислени партии у нас за да е нестабилна държавата ?
    Русия не иска да ни приеме за равноправен партньор и поради това по-младите на които не са промити мозъците не са и фенове.
  • 17 Гост

    16 8 Отговор
    през последните сто години няма друга държава, която два пъти да е нахлувала в България и да е причинила толкова нищета и смърт, както Русия. Проклети да са и по-далеч от тук!!!
  • 18 onq s konq

    14 7 Отговор
    Защо след като сме вече в НАТО и ЕС което ни прави "предатели" в очите на Русия,ТЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ЗАНИМАВА С БЪЛГАРИЯ?!Нали уж народите ни са безпроблемно славянски и се обичат,КАКВО Я ИНТЕРЕСУВА ЧЛЕНСТВОТО НИ В НАТО НАПРИМЕР,СЛЕД КАТО САМАТА ТЯ ПРИЗНАМА ЧЕ "НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАМЕ ЗАПЛАХА"?А защо иска да излезем и от ЕС,след като имаме БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ИКОНОМИЧЕСКА ИЗГОДА под формата на Евросубсидии и безмитна търговия,а нашите работници ползват права на европейци?А значи ли това че Русия иска БЕДНА И БЕЗЗАЩИТНА БЪЛГАРИЯ СЪС НАСОЧЕНИ НАТОВСКИ РАКЕТИ КЪМ ТЕРИТОРИЯТА Й и затова настоява да напуснем НАТО?А не е ли това пътят за ИЗКУПУВАНЕ И НА ВТОРАТА ПОЛОВИНА ОТ РУСНАЦИТЕ НА ЧЕРНОМОРИЕТО НИ,СЛЕД КАТО ДЕПУТАТЪТ ОТ РУСКАТА "ДУМА" ТОЛСТОЙ ЗАЯВИ НЕДВУСМИСЛЕНО НЕОТДАВНА ,ЧЕ ВЕЧЕ "ПОЛОВИНАТА БЪЛГ.ЧЕРНОМОРИЕ Е ИЗКУПЕНО"?А ще ни върнат ли правото да твърдим че славянската азбука е изключителен български принос,а не МАКЕДОНСКИ,КАКТО ЗАЯВИ ПУТИН?И да уточним -Това са въпроси на които всеки българин трябва да си отговори сам,а не към руските апологети в Москва,дето им сърбахме 45г попарата.
  • 19 Гост

    10 3 Отговор
    Прочетох до:

    Публикувано във факти.бг: Не бива да се забравя, че Русия положи огромни усилия, за да я има изобщо българската държава – България бе част от Османската империя и Русия, която води много кървави войни с империята, поставя като една от задачите си освобождаването на православните славяни, в частност на българите.

    и спрях да чета - булш.т.

    Никой никого не освобождава ей така - винаги има собствени интереси - и немци и американци и руснаци и каквито искаш - всеки гледа себе си. И правилно!
  • 20 гост 1

    6 10 Отговор
    Мен пък ме кефят братушките.... най-вече с това че, правят всичко на обратно и на пук на долните кравари !
  • 21 юрист

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "ВМОРО":

    +++++++++++++++++++++++++++++++! Адмирации за Вашият коментар - българофобският бълвоч се чете много трудно , защото всяко изречение съдържа косвено обвинение към българския народ, че сме “предали“ русия! В задачката се пита- как един българин може да предаде...ЧУЖДАТА държава русия, на която не е гражданин и която не е неговата Родина и към която няма никакви законови и юридически задължения- като плащане на местни данъжи и такси, акзици и т.н.:D
  • 22 Йордан Иванов Геолог

    1 1 Отговор
    Русия е славяно болгарска империя създадена след смърта на ЦАр Петър Великопреславски. Царя преминава специализирано обучение след смърта в наша военно полева академия /подават от горе/ изпратен е в Киев с цел бърза славянизация и въвеждане на православието и кирилизация. Благодарение на неговия екип и досега огромни региони на земята се охраняват строго НЕСЪЗНАТЕНО с церковно славянски/Руски език и кирилица.
  • 23 ЙОрдан Иванов

    0 2 Отговор
    СЛед исключителни жестокости срещу Нашия руски славянски народ започнали след 1917 година есента на 1941 година Лично СВЕТИЯ ДУХ поема охраната на Съветския съюз.
    Има ясна граница между огромните региони охранявани от Светия дух и други зони.Руския език много бързо включва висока охрана на огромни територии вкл кавказ,памир,Евро Азия.
    Украинския диалект се ползва за бърза диагностика на проблеми и откриване на опасни духове проникнали сред хората>Българския велико търновски защитава Долнодунавския разломен сноп.БЪлгарския охридски защитава тежко увредени региони от оръжия в минала инвазия.НЕ БИВА ДА СЕ ОГРАНИЧАВА РУСКИЯ ЕЗИК вкл в ГЕРМАНИЯНОСИ ИМ БЛАГОДАТ
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТНТЧНХ

    3 0 Отговор
    "...какво лошо сме направили на българите, за да ни ненавиждат?"

    1885 година...
    Варна...
    Балчик...
    Добруджа...

    Да изброявам още?
  • 26 Хасан

    0 2 Отговор
    що не казва нещо за поробените чеченци,дагестанци,абхазци,татари и много други..години наред се опитват да им заличат културата,традициите,езика но те се опъват...той е идеолог на агресивния панславизъм ...българите са си тюркски племена..по близки са до татарите отколкото до руснаците