19 Октомври, 2017 10:08 2 722 6

Слави и Радев дебнат статуквото

  • слави трифонов-
  • румен радев-
  • статукво-
  • парламент-
  • избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Наскоро читателите ни бяха категорични, че алтернативата на сегашното управление не е в действащия парламент. Дойде време да видим има ли я изобщо. 920 потребители на ФАКТИ се включиха в анкетата "Коя е алтернативата извън този парламент".

Точно 1/3 или 33% от тях смятат, че извън Народното събрание няма политическа сила, която да замени успешно настоящия политически елит.

Резултатът е напълно естествен, като имаме предвид, че сред читателите има привърженици на парламентарно представените партии, както и такива, изгубили напълно надежда за нещо ново на политическия хоризонт. По-любопитни обаче са останалите резултати.

25% виждат надеждата за промяна в заявения от Слави Трифонов политически проект. Както знаем, нищо в природата не се губи, само преминава от един вид в друг. В случая гласовете, дадени на Референдума, иницииран от Слави, нямаше как да отидат в небитието. Колкото и усилия да положи статуквото за това. С лъжливи обещания, сладки приказки и откровени лъжи. Докато накрая не казаха в хор "сори", като измамниците във филма "Топло".

Сори, ама тази енергия няма как да иде току-така в небитието. И вече зависи само от Трифонов кога ще натисне копчето на проекта. Началото бе положено с обявеното набиране на качествени хора за неговия екип.

Близък до неговия резултат дава евентуалният политически проект на президента Радев - 21%. БСП изпусна да използва инерцията от победата на Радев, за да спечели и парламентарните избори. Защо пък на един по-късен етап това не направи самият Радев чрез евентуалната си президентска партия. За подобен проект първоначално само се шушукаше, но вече все по-открито се говори. Подобна политическа сила ще му бъде в огромна полза за очакваната от мнозина "битка на титаните" между него и Борисов за следващия президентски мандат.

Дотогава има много време, но защо подобен проект да не бъде реализиран и да влезе в действие още при евентуални предсрочни избори. Няма гаранция, че Борисов ще докара докрай поне третия си мандат. Все пак за такъв проект е по-реалистично да се говори след края на Председателството, с което тепърва ще обясняваме и оправдаваме редица решения на нашите политици.

Как да си обясним доверието към Радев? Тук неминуемо се срещаме с остатъчната енергия от президентските избори. Но огромна роля има и тотално сбърканата стратегия на ГЕРБ в отношението си към него. Колкото пъти Борисов се заяде, че Радев не е бил кандидат на БСП, толкова по-симпатичен за хората става президентът. Чудесно, значи е независим. Значи е президент на всички. Нещо, което Борисов обяви за невъзможно още преди изборите - президентът можел да е такъв само на своите симпатизанти.

Същият ефект се получава, когато Цветанов скача на Радев за изтребителите, от които и бъкел не разбира, или за семейното му положение. Половин България е разведена, той ще цака Радев с топла бира. Всичко това надува с попътен вятър платната на президента. Колкото повече го атакуват управляващите, толкова повече го харесват обикновените хора. ГЕРБ можеха да го приласкаят, докато го обезличат напълно, но със сбърканата си тактика на даден етап могат да го превърнат и в парламентарен фактор. Не е късно, може и да се усетят и да сменят плочата, защо пък ние да ги открехваме на тактика.

Трета извънпарламентарна надежда за нашите читатели с 9% се оказа оформящият се нов Реформаторски блок около Христо Иванов, генерал Атанасов и петте партии/ДСБ, Да, България,ДЕОС, Зелените и БЗНС/, демонстриращи напоследък активност, най-вече чрез декларации по проблемите в съдебната сфера. Напълно реалистично е към групата партии да се включи и ДБГ, особено след като Димитър Делчев замени на председателското място Меглена Кунева. Докато това съвсем не е сигурно за СДС, където Божидар Лукарски бе преизбран за лидер и засега няма никакви индикации, че тази партия би влязла в битка срещу ГЕРБ.

Новият Реформаторски блок неминуемо поема от пасивите от участието във властта в предния кабинет на Борисов. И независимо, че хора като Христо Иванов, Радан Кънев, Гроздан Караджов и Атанас Атанасов се разграничиха и се превърнаха в яростна опозиция на ГЕРБ, бяха сложени под общия знаменател като "келепирджии", заедно с Москов, Лукарски, Ненчев, Кунева и останалите лоялни към Борисов реформатори.

Другата черна точка за тях е грантаджийството, с което се свързват немалко техни лидери, функционери и апологети. Както и видни привърженици, самопровъзгасили се за "умни и красиви". Стигна се дотам, мастит десен политолог да обяснява, че грантовете не били нищо по-различно от евросубсидиите. Един вид платеното формиране на обществено мнение е като отглеждането на пуйки. В опуйчено общество като нашето, разликата може и да е тънка. Всички ли са пуйки обаче...

4% от анкетираните виждат алтернатива в Движение "Възраждане" на Костадин Костадинов. Последно за тази политическа сила се говореше около намерението й да дари субсидията си, която единствена получи като невлязла в парламента. Бъдещите намерения на движението и лидера му засега остават загадка, но Костадинов има своите симпатизанти.

С по 1% в дъното на анкетата ни остават АБВ и Движение 21. Младият наследник на Георги Първанов прави впечатление на възпитано, честно и в общи линии добро момче. Хубави и ценни качества, които за съжаление са крайно недостатъчни за успех в родния политически курник. Константин Проданов трябва да вземе от самочувствието на предшественика си с двата президентски мандата, както и от безпощадния сарказъм, граничещ с донякъде забавен цинизъм на другаря си Румен Петков. Ако не желае преждевременно да се завърне на добре платената си работа в онзи офис, който напуснал, за да започне политическа кариера.

Татяна Дончева играе своето си уан-мен шоу, превърнала се в човек-движение. Пустосва всички наред в честите си телевизионни участия. Но и съвсем прагматично се възползва от подареното й ефирно време, за да брани видните си клиенти от "лошите". За последните две политически сили бъдещето в най-добрия случай е като част от управляваща или опозиционна парламентарна коалиция. Самостоятелно участие в парламентарни избори на този етап за тях би било пагубно. 

6% от участниците в анкетата имат друг свой фаворит като извънпарламентарна алтернатива, който не сме конкретизирали в допитването. Щом ценим биоразнообразието, да ценим и политическото такова.

Показателно е, че анкетираните дават доверието си в аванс на политически сили, които още реално не съществуват. Това е логичният резултат от доминацията на статуквото. И печалните класации, които "гордо" оглавяваме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    4 3 Отговор
    Имаше хубави мниния-статии. Сега напоследък четем само някакви статистики от Милен Ганев.
  • 2 СССР

    6 3 Отговор
    Другари - Славуца наш !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кибик

    9 1 Отговор
    Извод: Матр'яла е обезверен, разединен, пасивен, чуди се кой му с.а в гащите и чака ли чака някой да дойде отнякъде си и пак да го "освободи". Само че не ясно кой. И Матушката, и Савецкия Съюз, и Краваристан, и Еврогейския съюз вече пробваха, но на нас май си ни харесва да сме си в кочинката. Тя си е наша, свикнали сме си в нея, хапваме помия, грухтим пред талавизоро и по форумите, силно и жално квичим само когато дойде ред нас да ни колят, а когато колят друго прасе си подвиваме опашчиците, мълчим си и все се надяваме че на нас няма да се случи, стратегията за оцеляване се свежда до търкане на билетчета от разните лотарии или че най-сетне ще получим някое наследство. Жалка картина.
  • 5 onq s konq

    4 1 Отговор
    От чисто любопитство без грам лоши мисли -КОЛКО ПОЛУЧАВА АВТОРЪТ ЗА ИЗФАБРИКУВАНЕ НА ПОДОБНА "СТАТИЯ"?...подкрепена с неопровержими факти от социологично изследване и задълбочен политически анализ:)
  • 6 Умерен главорез

    3 1 Отговор
    На снимката Суави е на инвалидния стол .... и този ще ни " оправя " а някакви 20 годишни ще се записват в партийката му да " оправят " България .... абе Вие наред ли сте ?