20 Октомври, 2017 07:30 4 717 10

Георги Готев от Брюксел: Властта в София смята сайта ми за „опасен”

  • георги готев-
  • ес-
  • сайт-
  • председателство
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колегата, стартирал преди ден своя нов критичен сайт bulgarianpresidency.eu, е изненадан от необичайно острата реакция на управляващите в София срещу проекта му и съзира координация в две медийни атаки по онлайн изданието му. Според него те „напомнят за времената, в които комунистическа България се страхуваше от радио „Свободна Европа”. Това отбелязват от Съюза на българските журналисти.

Работилият първо като дипломат в МВнР, а после и като журналист във вестниците „Сега” и „Стандарт” Георги Готев, който от години вече живее в Брюксел и е заместник - главен редактор на онлайн изданието с европейска тематика EURACTIV, стартира свой собствен нов сайт под наименованието bulgarianpresidency.bg.

Амбицията му е в него през критичния журналистически поглед да се поднася информация за отношенията България - ЕС, както и специално за 6-месечното българско председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари 2018 г. В представянето на своя сайт Готев отбелязва, че това е независим, но разполагащ с моралната подкрепа на EURACTIV проект, който стриктно ще се придържа към европейските журналистически стандарти.

Колегата Готев обаче е бил изненадан от необичайно острата реакция на управляващите в София срещу проекта му, съчетана и с атаки по онлайн изданието му от две медии, които той счита за близки до властта.

Ето как самият Георги Готев коментира ситуацията в своя публикация на сайта си:

Вчера сутринта (17 октомври) стартирах този сайт (bulgarianpresidency.eu). Няколко часа след това Министерството за българското председателство публикува прессъобщение, в което предупреждава за сайт, използващ неправомерно името на българското председателство, като министерството заявява, че „категорично отказва” да приеме подобни „целенасочени злонамерени атаки”.

Нещо повече – вестник, близък до правителството – „24 часа” – публикува статия, според която властите се опасяват, че сайтът, който съм създал може да се използва за „охулване на България пред партньорите й”. Статията завършва със следното изречение: „В България обаче има съмнения дали не става дума за хибридна война и финансиране от определени кръгове в България".

Материалът не е подписан. Никой от „24 часа” не се е свързал с мен, въпреки, че телефонният ми номер е публикуван на сайта.

Тази сутрин телевизия „Европа”, и тя близка до правителството, също излъчи критичен материал за мен и моя проект. Отново никой не се свърза с мен. Това е обичайно за журналистическите стандарти в България.

На първо място искам да отбележа, че засега цялото финансиране на проекта се покрива от личните ми спестявания. Надявам се да привлека реклама. Тези, които са си направили труда да прочетат публикуваните на сайта статии, вероятно са забелязали, че спазвам журналистическите стандарти на EURACTIV, медийната мрежа за Европа, която ме подкрепя напълно.

Тези атаки ми напомнят на времената, в които комунистическа България се страхуваше от радио „Свободна Европа”.

За съжаление медийната свобода в България постоянно се влошава след влизането на страната в ЕС. Индексът за медийна свобода на „Репортери без граници” постави България на 109 място през 2017 г. За сравнение – Мавритания е на 55 място, остров Мавриций и Мадагаскар са на 56-то, Сенегал – на 58-мо, а Доминиканската република – на 59-то.

България е на по-ниска позиция в световния индекс за свобода на пресата, от която и да е друга членка на Европейския съюз. Това се дължи на средата, доминирана от корупция и тайни споразумения между медии, политици и олигарси”, се казва в доклада на „Репортери без граници”.

Със съжаление трябва да кажа, че властите в България виждат медиите само в две категории: „приятелски” и „опасни”. Приканвам читателите да продължат да следят този „опасен” сайт и да реагират на статиите, включително на тази. Това е най-добрият начин да подкрепят проекта ми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    15 31 Отговор
    Не бих подкрепял,каквото и да е,най-малко плюещи псевдо журналисти"патриоти" от чужбина,лесно е да се криете зад някакви си "евро стандарти"от м..ната си!

    Коментиран от #2

  • 2 Борис

    12 19 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    А и то какъв журналист ?Работил като дипломат МВР и сучайно попаднал в Брюксел.Само да не се окаже че е репресиран, и сега да почне даобяснява колко е бил лош строя дето го е убучил.

    Коментиран от #3

  • 3 АЙЛЯКЧИЯ КОНСУМАТОР.

    27 6 Отговор

    До коментар #2 от "Борис":

    АБЕ ТИ ПРАЙШ ЛИ РАЗЛИКА МЕЖДУ МВР И МВнР. ЯВНО НЕ . НЕГРАМОТЕН И БОС СИ И ДРЪНКАШ ГЛУПОСТИ ЧИЛЯК СИ. ПО ДОБРЕ СА ЗАВИВАЙ ПОД ЮРГАНА КУПЕН СИГУР ОТ БАБА ТИ.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Radoslav Deyanov

    16 2 Отговор
    Не виждам нищо лошо в създаването на този нов сайт. Полезно е да има повече информация за хода на българското председателство на Съвета на ЕС, идваща от различни източници. Брюксел е добро място за отразяване и оценяване на събитията, свързани с това важно председателство. В централата на ЕС, до която г-н Георги Готев има достъп и полезни контакти като журналист, е концентрирана много информация и има редица забележителни политически наблюдатели и анализатори, които могат да предложат компетентни мнения за неговия ход, постижения и възможни проблеми. Нещо повече, г-н Георги Готев неведнъж е показал задълбоченост и актуалност на своите журналистически публикации, привличайки разнообразни източници и интервюирайки видни международни личности. Журналистът Георги Готев може само да спечели от бившия си дипломатически опит. Той е доказал, че спазва журналистическите стандарти на EURACTIV, към която принадлежи, както и на цялата медийна мрежа за Европа. Българските власти нямат сериозно основание да се страхуват от този нов сайт, който може само да помогне за популяризирането на постиженията България. Обяснявам неадекватната им реакция с тяхната естествена нервност на текущата подготовка и на съзнанието им, че не разполагат с достатъчно подготвени дипломатически кадри от новото поколение. Пожелавам успех на г-н Георги Готев в новото му начинание и добри постижения на българското председателство!
  • 7 Шаран БГ

    13 1 Отговор
    Ако има безгрешни държавници на този свят -- те са в България !
    Захапвайки властта те вече са чистички - като ангели небесни......
    Само не мога да разбера, защо стават такива злобни и отмъстителни и дращят със зъби и нокти за позициите си във властта ???
    Изведнъж се превръщат в изключително умни и даровити човешки същества . От никого ум и разум не искат и започват да управляват, както си искат! Странна порода е българския политик.........
  • 8 Силва

    6 0 Отговор
    Това е страх. Добрата журналистика плаши ограничените псевдо политици. А и всички, които с елементарни думички обслужват властта. С интерес ще следя новия сайт, защото разчитам на обективност. Даже съм сигурна, че всички професионалните правила ще се открояват.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 марко т

    2 1 Отговор
    Синът на Горан Готев - независим журналист!