30 Октомври, 2017 09:07 4 004 17

Народът иска да гърми по крадците

  • крадци-
  • обири-
  • оръжие-
  • полиция-
  • закон
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Купи ми, мамо, топ". Това моли родителя си лирическият герой в една закачлива трапезна песен. Но вместо по невярната любима и тъщата, нашенецът иска да гърми по крадците, навестили го по късна доба. Рекорден брой читатели на ФАКТИ - 1904 - участваха в анкетата "Искате ли да се разреши стрелбата по крадец, ако влезе в дома ни?". Резултатът едва ли се нуждае от много дълъг коментар, по тази причина ще бъдем съвсем кратки.

95% от участниците в анкетата желаят да имат такива права. 73% посочват довода, че частната собственост е неприкосновена, а още 22% смятат, че щом законът не ни защитава, нека поне позволи да се защитим сами.

2% твърдят, че и сега, въпреки опасността да се озоват в ролята на иконописеца Опиц, вадят чифтето, щом видят неканени гости.

Само 2% смятат, че стрелбата по неканените е прекалено крайна мярка.

Още 1% категорично не одобрява тази възможност, тъй като стрелбата по човек е престъпление.

Естествено възниква въпросът, толкова ли е кръвожаден нашенецът, че така категорично желае да натиска спусъка по живи хора, дето и тях майка ги е раждала. Щем - не щем, трябва да се съгласим с Маркс, че битието определя съзнанието. Поне в този случай. Как да не се превърнеш в свиреп защитник на крепостта си, обсадена и превзета от нагли гадове, дори принципно да правиш път на мравката.

Колко народ е обиран в съня си?! Докато децата ти спят, из апартамента някакви тарашат за всичко ценно. И на другия ден, докато чакаш криминалистите, си духаш в пазвата, че поне не са влезли при малките. Охранителните системи се развиват постоянно. Но успоредно с тях напредва и науката по обезвреждането им. Решетките отдавна никой не ги брои за препятствие.

Да отваряме ли дума за селата и старците, оставени на настроението на бивши пандизчии и други изтънчени люде с висящи дела. Хиляда допълнителни полицаи били назначени по селата, според Борисов. В някои от големите села със статут на общински центрове може и да е дошъл нов колега. А в малките, където реално вилнеят разбойниците? Който е виждал нов униформен там, ще получи царевица и олио от местната кооперация.

Ако волята на мнозинството бъде изпълнена и законът стане по-толерантен към домакините, нека хората си имат една обица на ухото - на имен ден не се кани. Първо гледайте, после стреляйте. Може да са дошли с добро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JEEP

    90 0 Отговор
    В БГ законът е такъв, че нямаш право да стреляш първи дори крадецът, проникнал в твоя имот да е въоръжен. Не казвам, че трябва да е като в дивия запад, но много тарикати биха се замислили ако знаят, че собственикът на имота може да ги гръмне. Лично аз съм за. Обирали са ме и чувството е отвратително.
  • 2 goni

    57 0 Отговор
    Няма да стане в България да ни разрешат да се защитаваме с оръжие докато ни обират! БХК и особено Отворено общество защитават престъпниците! Наскоро прочетох във Факти че многоуважаемият г-н Сорос ( дано Бог го дари с дълъг живот за да умира бавно и мъчително) e дарил около 18 милиарда на Отворено общество!!! Не знам дали е вярно!!! Но, ако е! Дано никъде да не намери и миг покой!!! Нито на този нито на онзи Свят!
  • 3 Ядеитн

    46 1 Отговор
    Опуквам го апаша ( ако не стане работата само с бой ) без да ми мигне окото! После - на прасетата. Ща го омаат за 1 час - и зъби нема да останат. Нека го намерят. През дъртия ми е за закона. Двама - трима сме фащали с момците от охрахата и така сме ги бъйтили че и по 2-3 деня, тъй че от 5-6 години не смее да ми влазя никой.
  • 4 То е лесно ама нас да ни няма

    37 1 Отговор
    Закона могат да направят лесно но господата рими са им мили затова са оставени да си безчинстват безнаказано . Целта е на по младите да им писне да се изнесат по възрастните да измрат след това младите да си продадат наследствените имоти тук защото те вече са взели чужбина за своя страна а и след като родителите им ги няма вече няма за какво и да се прибирата. После идват пенсионираните европейци купуват имотите на безценица до два месеца правят законите за самозащита гърмят се стотина айдука и европейците живеят на най прекрасното място на земята без проблеми младите са им ратаи по запада с отвратителните климатични условия и така само се чудя още ли ще наричат местноста България
  • 5 ha ha ha

    28 1 Отговор
    Абе бием и без закон, ако оцелее - ще се оплаче, значи нема да оцелева :D
  • 6 ЪРП

    25 0 Отговор
    АКО , ЖАЛКИТЕ НИ И МИЖИТУРСКИ УПРАВНИЦИ НАИСТИНА МИСЛЕХА ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА-БЪЛГАРСКИ, ТО ТЕ ЩЯХА ДА РАЗРЕШАТ ЛИБЕРАЛНОТО И КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО НА ПСИХИЧЕСКИ ЗДРАВИТЕ И ОБРАЗОВАНИ (СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ) БЪЛГАРИ, ДА НОСЯТ ОРЪЖИЕ И ДА ЗАЩИТАВАТ ПРИ ЕКСТРЕМНИ СЛУЧАИ ЖИВОТА НА СЕМЕЙСТВОТО СИ , СОБСТВЕНИЯТ СИ ЖИВОТ И ИМУЩЕСТВОТО СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    НО ,ТОВА БИ СТАНАЛО САМО И ЕДИНСТВЕНО, АКО ИМАХМЕ ЧИТАВИ ПОЛИТИЦИ, А НЕ ЖАЛКИ И КРАДЛИВИ МИЖИТУРКИ, КОИТО ГИ Е СТРАХ ОТ СОБСТВЕНИТЕ ИМ СЪГРАЖДАНИ!!!!!!!!!!!
  • 7 ЪРП

    24 0 Отговор
    ДА НЕ ГОВОРИМ, С КОЛКО ДЕСЕТКИ %-ТИ БИ СЕ СТОПИЛА ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ, АКО ПАК ПОДЧЕРТАВАМ.....ПСИХИЧЕСКИ ЗДРАВИТЕ И ОБРАЗОВАНИ БЪЛГАРИ ИМАХА ПРАВО СВОБОДНО ДА ПРИТЕЖАВАТ И НОСЯТ ОГНЕСТРЕЛНО КЪСОНАРЕЗНО ОРЪЖИЕ!!!!!!!!!

    БИХА СЕ СПЕСТИЛИ МИЛИАРДИ И МИЛИАРДИ РАЗХОДИ ДЪРЖАВНА /НАРОДНА/ ПАРА И КОЛКО МНОГО БИ ПОВЛИЯЛО БЛАГОТВОРНО НА ПРАВОСЪДНАТА НИ СИСТЕМА, ТОВА ДРЪСТИЧНО НАМАЛЯВАНЕ НА ПРЕСТЪПНОСТТА!!!!!!!!!!!!!

    ПРОСТО ЗАЩОТО БАНДИТИТЕ, КРАДЦИТЕ, ИЗНАСИЛВАЧИТЕ, УБИЙЦИТЕ БИХА МНОГО,МНОГО,МНОГО СЕРИОЗНО СИ ПОМИСЛИЛИ, ПРИ ВСЕКИ СЛУЧАЙ, ПРИ КОЙТО ИМ СЕ ПРИИСКА ДА НАРАНЯТ ИЛИ ОГРАБЯТ НЯКОЕ СЕМЕЙСТВО...........ДАЛИ ОНЗИ НЯМА ДА МУ ПРЪСНЕ МОЗЪЧЕТО, АКО МУ СЕ ПРИИСКА НА ПРЕСТЪПНИКА ДА МУ НАВРЕДИ!!!.......А, ДАЛИ НЯМА ПОЧТИ ДА ЗАБРАВИМ ,КВО Е ТВА ПРЕСТЪПНОСТ И НАБЕЗИ НА ЧЕРНОКРАКИ ОРКИ???????????????
  • 8 Варна

    18 1 Отговор
    Разбира се че парламента няма да разрешат самозащитата и носенето на оръжие в облекчен, либерален режим.
    Те добре съзнават, че поведението им би застрашило животът им именно поради факта, че хората намират парламента и изпълнителната власт за шайка крадци.
    - Не е изключено при по- свободна продажба на оръжие, сградите на жълтите павета да се превърнат в стрелбища.
    Аз лично и вероятно, бих се възползвал от по-либерален закон позволяващ ми да закупя оръжие за защита на собствеността си.
  • 9 тато

    15 0 Отговор
    що не ги трепете бе само ги копайте добре нема труп нема проблеми
  • 10 Stefko 88

    10 1 Отговор
    Оръжие никой няма да види освен ако не е "наше момче" . Т.е човек от властта или "негов човек" на властимащия потомствен комунист . Е ви кажа една истина дълго съм си мислил защо да не се даде оръжие на хората? По закон всеки що гоге има право обаче ... обяснихме на кой се дава ... но не обяснихме защо .... ЗАЩОТО ВЛАСТТА ВИНАГИ Я Е БИЛО СТРАХ ОТ ВЪОРЪЖЕНИЯ ГРАЖДАНИН . И най - вече полицията , която пази властта , защото не е подготвена да работи с въоръжен гражданин. Помните и имаше преди време някакъв дето бяха отишли да му вземат пушките и какво стана ? Барикадира се уби един полицай и се видяха в чудо. Зятова на нас обикновените хора никога няма да има . А ако група хора решат да изразят недоволството си от властимащите? Ще му испъснат юздите съвсем , затоа не се дава . До тези размишления стигнах едина сутрин и си направих извода :
    АЗ ,ВИЕ , РОДИТЕЛИТЕ ВИ , ПРИЯТЕЛИТЕ ВИ сме друга категория хора за тези "властимащи" те могат да си усигурят охрана (с наши пари ) , но вие нямате право да се защитавате от "избирателите им". Може цял цивот да се бъхтите и да ги правите по-богати , но нямате право да се защитавате. Дори и с тояга . Има една трета гатегрия "хора" които трябва да си карат каруците и да колят бабите по селата безнаказано и да забременяват 13 годишмите си сетри (имаще скоро такъв случай). Те трябва да се пазят и да гласуват а вие да работите за да има за тях помощи , за ушев заплата , за депутатите - охрана итака нататък да не подхващам темат
  • 11 Джак

    11 0 Отговор
    Всичко е заради вип етноса. Нали се сещата че ако се одобри подобна мярка, електората на някои заинтересовани рязко ще намалее.
  • 12 Бат Мишо

    9 0 Отговор
    имам права лопата и много земя и 2 каракачанки
    чакам отдавна да додат крадци ама нема късмет
    оръжие ,стига да имате желание ПОД ПЪТ И НАД ПЪТ
    законно или не ко ва еве
    по добре 6 ма за та съдят отколкото 4 да та носят-
    после лопатата - нивата
    и с тас заета да прибира такси спокойствие от дилъри и алоизмамници полиция НЕМАТЕ НИКВИ ГРИЖИ

    Коментиран от #13

  • 13 На ТАНАС дъртия

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бат Мишо":

    И 20 кила нафта преди да го заровиш. Да не го раздърпат чакалите!!!
  • 14 споделете

    0 0 Отговор
    https://web.facebook.com/weponlaw/
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 споделете

    3 0 Отговор
    Facebook: Закон за притежание на огнестрелно оръжие
  • 17 ТНТ

    3 0 Отговор
    Коментар по темата от един едър балканджия, собственик на кравеферма нейде из Балкана:

    "Я с айдуците сам се рАзбрал: що докачат - алал да им е. Ама ако я се случим там - че си имат работа сас попо. Он ми е приятел и казА, че че ги опее без пари..."