31 Октомври, 2017 08:00 4 224 15

Прежалихме емигрантите

  • демографска криза-
  • икономика-
  • нация-
  • български емигранти

В анкетата на Факти взеха участие 1131 души

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Най-бързо изчезващият народ в света“ е понятие, което вече не стряска никого, то е естествена част от лексиката по темата за демографията в страната ни. Никой и не очаква да чуе нещо различно. Апокалиптичните заглавия, които започват с „Топим се...“ вече не само, че не шокират, ами и не се четат особено. Българинът погледна в бездната, видя явно, че Земята ще се върти и без него, отдъхна си и му тегли една майна.

След като правителствените политики за повишаване на раждаемостта (а именно: 27 лева месечно за отглеждане на едно дете, 85 лева месечно за две, 130 лева за три, които се получават, само ако месечният доход на родителите не надвишава 400 лева) не дадоха желаните резултати, появиха се революционните идеи за връщане на български мигранти от чужбина.

По демографските въпроси, за които доскоро надаваше глас само някой пишман патриот или популист, напоследък се организират т. нар. кръгли маси, на които се търси изход от демографската катастрофа. По време на тези дискусии не бе заченато нито едно дете.

Междувременно завърши най-мащабното проучване на българските общности в чужбина. По неофициални статистики (официални няма) българите по света достигат 3 000 000 млн. души. Учени казаха в студиото на ФАКТИ, че българите са глобална нация и не е толкова важен въпросът дали ще се завърнат в България.

Като тях мислят едва 9% (101 души) от взелите участие в анкетата ни над 1100 (напълно достатъчно от статистическа гледна тока, за да се правят изводи) на тема „Има ли смисъл да се завръщат българските мигранти?“.

Много повече са романтиците – 24% (267), които смятат, че българите трябва да живеят на едно място. Сред тях, вероятно, ще намерят поддръжници носителите на идеята за спасение на обезкървената ни нация чрез завръщането на емигрантите.

49% (553) смятат обаче, че за този оптимистичен сценарий, който впрочем е и съвсем хипотетичен, тъй като за изпълнението му няма ни бюджет, ни герои, вече е твърде късно. Те са убедени, че демографската катастрофа е неизбежна. Прогнозите не позволяват тези хора да бъдат опровергани.

7% вот (78) събира крайната идея, че емигрантите не трябва да се завръщат, защото са национални предатели, сиреч по-долни са от нас.

12% или 132 души са прагматиците сред анкетираните, които предпочитат емигрантите да изпращат пари от чужбина. Фактите сочат, че за 2016 г. българите зад граница са изпратили у нас 1,667 млрд. лева. Преките инвестиции за същия период са с милиони по-малко: 1,331 млрд. лева. Ще приемем, че възприемането на 2,5 млн. работещи емигранти като инвеститор номер 1 е вдъхновяващо за мнозина.

Не знаем как щеше да изглежда демографската картина и икономиката ни, ако тези 2,5 млн. предприемчиви българи работеха у нас. Надяваме се отговор да дадат специалистите, ако са останали...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    34 7 Отговор
    Ами, да! Ние си отиваме! Вярно е! Планетата ще продължи по пътя си и без нас! Като гледам що за хора сме не си заслужава да се съжалява!:) България е много красиво и приятно за живеене място!!! Просто не е случила на народ! Но, няма да остане празна! Тук ще има хора докато все още човека съществува! Просто няма да са Българи! По-добре за мястото наречено България!
  • 2 Неканен гост

    42 1 Отговор
    Имигрантите ще изпращат пари докато има на кой. След това най-вероятно ще продадат каквото имат тук, зада си закупят скъпи имоти извън страната и чао! После всички пишман бизнесмени ще търсят работна ръка ама уви.... Даже и гастербайтерите от Украйна и други няма да искат да идват.
  • 3 ай честито

    27 3 Отговор
    Най ме накефиха мерките на ПРАВИТЕЛСТВОТО 27лева на дете ха-хааааа.А за емигрантите ме боли д£dовия,накрая ще си живеят там с м....ли и няма да могат да дойдат тука от м....ли,защото ще сме станали м....лия.
  • 4 Гост

    17 0 Отговор
    Няма как държава, която не спазва правата на децата да просъществува дълго. Това е и една от причините(освен бедността), хората да не искат да правят деца в България. Я няма да има направления, я "красиво българско разводче", я някоя институциийка - все ще се намери кой да се гаври с детето ти в т.нар. държава. А да не говорим и за елементарна сигурност. Не се знае просто от къде ще се ти дойде. За да гледаш деца ти трябва предвидимост и сигурност. Все неща, които на този етап ги няма дори и в зародиш в България, че даже и по-зле стават нещата.
  • 5 Ядеитн

    9 14 Отговор
    Предатели на Родината. Толкоз.

    Коментиран от #12

  • 6 edin

    8 9 Отговор
    Глупости, тия къде са си заминали да си седят там, те и без това са безродници...

    Друг е въпроса, че ако се повиши стандарта на българина и прираста ще се увеличи, историята помни и други подобни случаи... въпрос на воля и намирането на държавник, който да милее за страната и българите, подобно на Путин е цялата работа ;)

    Коментиран от #11

  • 7 Как да си дойдат

    14 1 Отговор
    Образование = 0 (ако не е и вредно), здравеопазване = -5 (вредно), храни = -2 (вредни и скъпи), политици = -безкрайност = нагли и неграмотни, ... И за какво да си идват. То няма кой да уважава тези, които са тук, полицаи много, дейност слаба, чиновници - огромно количество - калинки и малинки, дейност слаба. То разбира се ние сме си виновни, че ги търпим, но е много по-лесно да заминеш, вместо да се бориш с чукундури. То погледнете децата на партийците от всички парии - всички учат в чижбина и не се връщат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 81111

    8 0 Отговор
    За съжаление-жалки сме българи.ТОПИМ СЕ -ДА ТОВА Е ИСТИНАТА.За това циганите гласуват за БОЙКО-защото са сигурни че един ден ТЕ ще болшинството а българите -малцинството.ПРЕЗ това време Бойко ВЕЧЕ ЩЕ Е СУПЕР МИЛИАРДЕР и това е.ТЪРПЕТЕ БЪЛГАРИ -ТЪРПЕТЕ ТОВА Е СПАСЕНИЕТО ВИ-КОЙ Е този дето избягал в чужбина ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ В БЪЛГАРИЯ.......и ще се приема като ВЕЛИК ПАТРИОТ ИЛИ РОДОЛЮБЕЦ-*тинтири-минтири*ЗНАЕТЕ ЛИ -КОЛКО МНОГО ГИ БОЛИ УПРАВНИЦИТЕ НА ИЗЧЕЗВАЩАТА ДЪРЖАВА -ЗА ВАС............???????????-АМА ХИЧ НЕ ГИ БОЛИ .ЗА ТЯХ Е ВАЖНО КОЛКОТО МОЖЕ ПО БЪРЗО ДА ИЗЧЕЗНЕ НАЦИЯТА БЪЛГАРИ-ПЪК ТЕ ДА СА СИ МИЛИОНЕРИ.............НЯМА ПО ПРОСТ И ТЪРПЕЛИВ НАРОД ОТ БЪЛГАРИТЕ.........Една малка КАТАЛУНИЯ-ЩЕ СЪБОРИ/НАТОВАРЕНАТА КАРУЦА /НА ЦЯЛАТА ЕВРОПА.............ТЪРПЕТЕ -ТЪРПЕТЕ-НЯМА КОЙ ВИ СЪЖАЛИ............ТОВА Е НАШАТА ОРИСИЯ............И ТОВА ЗАСЛУЖАВАМЕ.............
  • 10 Реалист

    8 0 Отговор
    Е, нали това е целта на всички , управлявали след 1990 г. - превръщането ни в трудова борса за онези по-богатите и тяхна почивна база !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ванков

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ядеитн":

    Питам теб!Ако живееш в един от най бедните градове в България,работиш за 450 на месец 6 дена в седмицата и гледаш 2 деца на ръба на мизерията а си само на 26,как ще ти се стори идеята за по добър живот за теб и децата ти?Искам да подчертая, аз нямам деца защото немога да си го позволя и не съм напускал България защото не ми стиска.Щом неискаме и неможем да се справим заедно,всеки да се оправя както може тепично по български.

    Коментиран от #13

  • 13 Ядеитн

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ванков":

    Яла да работиш за мене. Ша ти давам 500 лв. като 450 са ти малко. А ако си кадърен и бачкатор - и повече. На село се живее добре и с 300 лв. И жени има.

    Коментиран от #14

  • 14 източноевропеец

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Ядеитн":

    Я обясни това и го приложи на някой западноевропеец!

    Коментиран от #15

  • 15 Ядеитн

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "източноевропеец":

    Кво ша обяснявам - сами идват на село. И при нас има един закъсал ингилизин. Кога дойде беше одърпан като мишок, че там с мизерната пенсия си е броял всекой залък и хапче, а тук за 2г. живна та стана 100 кила. И ракия пие смело и млади булки взе да закача. От време на време одим с него за риба, че дяда ви Иван да си упражнява ингилишкия.