11 Ноември, 2017 15:50 10 662 26

Огнян Минчев: Да се поучим от Запада за заплатите

  • левове-
  • заплата-
  • емиграция-
  • труд

България ще се превърне в едно перпетуум -  мобиле за превъртане на нещастници от Третия свят

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво означава да живееш на по-малко от 1000 км. от места, където заплатите за един и същи вид упражняван труд са 6-7 и повече пъти по-големи от тази, която ти плащат в твоята страна? При това тези други места и доходите в тях са пряко достъпни поради общата ни принадлежност към ЕС.
Това коментира в профила си във Фейсбук Огнян Минчев.
За обикновените хора всичко това означава

непрекъснато изкушение да заминат - на гурбет или за преселване в чужбина,

след като в България им е трудно да се изхранят и да поддържат минимално достоен живот с парите, които получават за труда си.

За много други българи въобще трудът е непривлекателна възможност, защото разликата между социална помощ (по някакъв повод) и непрестижна работа е 100-на - 200 лева. По интересно е обаче какво означават тези цифри за политическия и предприемаческия елит на България? Може би ще прозвучи брутално, но най-вероятният отговор е този: за българския елит е важно да запази контрол върху територията, а обитателите й не го интересуват много, или даже никак. През последните 25-30 години от

България емигрираха - по различни оценки - между 1,2 - 2,0 млн. души

поради липса на възможност да се прехранват и да живеят достойно в родината си.
Днес лидерите на водещи предприемачески организации яростно се противопоставят на вдигането на минималната заплата (т.е. - на вдигането на заплатите като цяло, поради неизбежната връзка и съотношение на минималната към останалите).

Вместо това, те все по-енергично пледират за вдигане на граничната бариера за имигрантска работна ръка, която да попълни липсата на предлагане на пазара. Тях не ги интересува емиграцията на българите по икономически причини.

Интересуват се от възможността да ги заменят с евтин, полуробски труд за жълти стотинки - каквито в момента плащат и на мнозина сред българите. Дали не си дават сметка тези работодатели, че вносът на украинци, филипинци или пакистанци също няма да свърши работа, защото последните бързо ще разберат, че могат доста свободно да се преместят 1000 км. на запад и да повишат рязко доходите си?

Е и какво от това - тези ще заминат, други ще дойдат.

България ще се превърне в едно перпетуум мобиле за превъртане на нещастници от Третия свят, които ще вършат за жълти стотинки черната работа - месеци или няколко години - и ще бъдат заменяни от нови вълни желаещи да стъпят в Европа на всяка цена. Затова ви казвам - тези хора, нашият "елит", се интересуват само от територията - какъв точно човешки материал я населява, за тях е безразлично, стига да работи срещу заплащане на долната граница на цената за оцеляването си. Само че интересът на тази новоучредена олигархична върхушка и нашият национален интерес са противоположни.

Ние сме заинтересовани от оцеляването и просперитета на българската национална общност - а не от просперитета на шепа негодници. За да оцелее нашата национална общност е необходимо българите да бъдат мотивирани да останат, да работят и да живеят нормално в България. За това е необходимо системно, динамично и съществено увеличаване на доходите на мнозинството хора в България. Омръзнало ми е да слушам икономически авторитети, които твърдят, че това е невъзможно.
След Втората световна война доходите на хората в демократичния свят нараснаха с нечувана дотогава динамика и за две десетилетия превърнаха всички западни страни в общества на средната класа.

Това стана благодарение на определени инструменти за макроикономическа регулация, чрез технологична модернизация и в рамките на определен обществен и политически консенсус около постигането на значими национални цели.
Всичко това може да се проучи и да се приложи с корекциите, които налага нашето време - 70 години по-късно.

За тази цел ни е необходим национално отговорен политически и предприемачески елит. Необходимо е отстраняване на паразитната посткомунистическа олигархия от властта. Г-да "предприемачи" - искате работна ръка от Третия свят? Тогава заминавайте вие за Третия свят - на добър път, няма да съжаляваме особено за вас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЦО

    86 4 Отговор
    Точно,ясно и право в целта!Поздравявам ви господин Минчев за статията.Истината е че и аз самия много се колебая дали да не напусна тази територия макар че взимам "добри" пари,според хората.Под напусна имам предвид не да ида на гурбет,а да тръгна и да не поглеждам назад.Последните 30 години доказват че сегавното ниравнище,е най-доброто на което сме способни.Българинът в мнозинството си е мързелив,крадлив,завистлив и още доста "-ив",поради това имаме пародия на държава,а не истинска такава!

    Коментиран от #4

  • 2 Минчо Минчев

    39 7 Отговор
    Огняне, такъв национално отговорен елит не може да съществува, защото такива като теб попречиха той да се развие. Борбата срещу "националното" доведе до появата на "анти-социалното". Затова се пръкнаха и разни у.р.о.д.и - бивши комсомолски мекерета, за които е по-изгодно да държат заплатите ниски.

    Коментиран от #5

  • 3 Реалист

    35 3 Отговор
    Напълно е прав ! Питам се обаче сега ли ги разбра тия неща и ако не , защо досега не сме чували от него коментари , относно ниските заплати в БГ ?
  • 4 jambazina

    29 7 Отговор

    До коментар #1 от "ИЦО":

    Българите не са само мързеливи, крадливи и завистливи, просто тези са които господстват от известно време.
  • 5 Къкрен

    34 5 Отговор

    До коментар #2 от "Минчо Минчев":

    Нашият "елит" се състои основно от внуците на селско-комунистическия елит, който се възцари у нас след 1944 г.
  • 6 АХВ

    34 5 Отговор
    Всеки които е по млад и кадърен да се ориентира докато е време.Тум няма оправия и за в бъдеще не се вижда нещо да се промени.Не си струва човек да си прекара живота във нерви и безпаричие.Все пак един път се живее.България е хубава и красива като природа.Но пък 2-3 пъти във годината на почивка е достатъчно да и се налюбуваш.След това си отиваш там където ти плащат добре и ако живееш по тяхните правила нямаш проблеми.
  • 7 К.К.

    16 4 Отговор
    Още сме в процес"натрупване на първичен капитал"кога ще свърши този етап???55
  • 8 Пешо

    4 2 Отговор
    Баща на долна крадла и дава акъл?!
  • 9 Общи приказки

    22 1 Отговор
    От един мъдрец запомних много съдържателен израз: "Общи приказки, дребни монети и мек х*й всеки може да извади...." Та така относно голямото събитие, че някой си поставял нещо във фейсбук! Ние всичко това го знаем, но какво като е писал? ....
  • 10 Общи приказки

    13 2 Отговор
    От един мъдрец запомних много съдържателен израз: "Общи приказки, дребни монети и мек х*й всеки може да извади...." Та така относно голямото събитие, че някой си поставял нещо във фейсбук! Ние всичко това го знаем, но какво като е писал? ....
  • 11 no name no face no number

    7 15 Отговор
    Намерили от кого да се учат хахаха. И запада са голяма работа, колкото две малки. Едра риба цаца това е запада. И докога само ще се оправдавате? То е ясно, че няма нищо за унене там. И там системата е смотана. За няколко часа мога да измисля в пъти по - добра.

    Коментиран от #12

  • 12 Андроид

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "no name no face no number":

    Ти си типичното чадо на изродената след 1944 година нова ,неграмотна пасмина....обикновени селяни си бяхте...сега сте еволюирали до селяндури.! Казах !!!!
  • 13 Ментор

    4 3 Отговор
    Ицо,
    Не е лошо малко да се ограмотиш, преди да пишеш становища.
    По отношение на темата, напълно съм съгласен с изложеното.
  • 14 Ядеитн

    12 6 Отговор
    Що да внасяме украинци, негра и др. гаджали? Затварят се границите, въвежда се всеобща трудова повинност. Който има пари - ще се откупува, който нема - ша бачка! Висшистите задължително да бачкат 5-6 г. минимум по разпределение, особено докторите. Па за разни компютърджийчета, ако няма работа по туй дето са учвали - кирки и лопати дал Господ. Забравиха наште управници как се варди и управлява ДЪРЖАВА... само за едни пари мислят как да изкярат.
  • 15 Бедни и наивни

    11 5 Отговор
    По начин на живот и мислене сте много далеч от Запада.Радвайте се на 600 лв заплата.Даже и тази сума е множко.
  • 16 Мила

    11 0 Отговор
    Ако живее в малък град като нашия какво ще направи?Има 2,3фирми,където можеш да си намериш работа за унизително ниско заплащане.Във фирмата,в която работя ако поискаш повишение ти казват чао има други балъци или ти "повдигат"
    заплащането с огромните20лв При това сме в сивата икономика ако отстояваш правата си пак си чао,не знам защо има институции ,чиновници с добри заплати,които са длъжни да следят как се спазват законите ама не.Вече три години никой не се е радвал или ако дойде с работещите балъци никакви контакти ,по какъв начин можем да задължим шефа си да ни повиши заплащането,няма такъв,а иначе качеството е супер работим само за износ.Това е положението в малкия град.

    Коментиран от #23

  • 17 Мръсният Хари

    12 0 Отговор
    Както в живота на всеки човек има решаващ период за неговото развитие така има и за развитието на дадена държава.След 1990година България изпусна златен шанс да се превърне в това което не е сега и никой не говори и пише за това.За какво става дума, веднага след 1990г много реномирани европейски и световни фирми се насочват към източна европа,все пак хората са образовани квалифицирани в дадени сектори, какво става обаче докато в другите страни Полша, Чехия,Словакия,Унгария масово навлизат и се кооперират (черна ,бяла техника, части за автомобили производство на автомобили и всякъкви други производства ,то нашите комунисти правеха точно обратното по всякъкъв начин гледаха тия фирми да не навлезат у нас(ние няма да си дадем заводите на мръсните капиталисти)за разлика на мошенически такива (шивашки в южна България),защото ако бяха тука сега тия фирми щеше да има този дух на взаимно отношенията на заплащането на работата,просто тези които станаха наши капиталисти те нямат никакъв капацитет да ни изведат на това ниво (средно европейско) никога,за сведение ние влязохме в ЕС с 150-200 долара средна заплата ,а другите с 900-1000долара.Вижте Румъния само от инвестицията на "Рено"(Дачия)колко дръпна напред,но понеже нашите комунисти не си признаха ,че са изтеглили късата клечка(идеологически)искаха те и децата и внуците им да са капиталистите на България но те толкова могат и с тия хора никой да не се заблуждава че нещо хубаво ще се случи за МАСОВИЯ народ който и ще
  • 18 Мръсният Хари

    2 0 Отговор
    Както в живота на всеки човек има решаващ период за неговото развитие така има и за развитието на дадена държава.След 1990година България изпусна златен шанс да се превърне в това което не е сега и никой не говори и пише за това.За какво става дума, веднага след 1990г много реномирани европейски и световни фирми се насочват към източна европа,все пак хората са образовани квалифицирани в дадени сектори, какво става обаче докато в другите страни Полша, Чехия,Словакия,Унгария масово навлизат и се кооперират (черна ,бяла техника, части за автомобили производство на автомобили и всякъкви други производства ,то нашите комунисти правеха точно обратното по всякъкъв начин гледаха тия фирми да не навлезат у нас(ние няма да си дадем заводите на мръсните капиталисти)за разлика на мошенически такива (шивашки в южна България),защото ако бяха тука сега тия фирми щеше да има този дух на взаимно отношенията на заплащането на работата,просто тези които станаха наши капиталисти те нямат никакъв капацитет да ни изведат на това ниво (средно европейско) никога,за сведение ние влязохме в ЕС с 150-200 долара средна заплата ,а другите с 900-1000долара.Вижте Румъния само от инвестицията на "Рено"(Дачия)колко дръпна напред,но понеже нашите комунисти не си признаха ,че са изтеглили късата клечка(идеологически)искаха те и децата и внуците им да са капиталистите на България но те толкова могат.4862
  • 19 Макето

    5 0 Отговор
    Прав е човека , в момента работя 6 дни в седмицата по 10-14 часа на ден за 1200лева но не знам още колко ще издържа по добре е да се работи наванка

    Коментиран от #20

  • 20 124

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Макето":

    И в чужбина не е лесно.Познвам доста хора които работят в чужбина от 5-10 години и почти нищо не постигнаха в живота.Добрата страна е че живеят в Европа далече от мизерна България.
  • 21 Мила

    4 0 Отговор
    В един прекрасен момент даже призовах колегите си на следващия ден да си платим ние на работодателя,затова че му работим съвсем лоялно ,почтено и професионално.Става въпрос,че има колеги с по20г. стаж в професията но това че сме разединени сме си виновни само и единствено ние,като казвам че трябва да сме единни и така да отстояваме справедливо заплащане на професионално свършената работа мнозина казват стига с тези комунистически лозунги,а още от много време преди нас е казано. разделяй и владей,никой работодател не иска да има добър колектив, разумният работодател заплаща достойно.......
  • 22 овен 222

    8 0 Отговор
    До коментиращите:
    Щом се държим като овце - ще ни доят като овце (и аз съм в това число).
    До г-н Минчев и останалите "социолози" и "политолози":
    Вие кога добихте това велико прозрение (което е очевадно и вярно) или имате тайна информация, че корабът потъва и е време да запеете друга песен. Къде бяхте през последните 28 години. Ще ви кажа къде - под масата до краката на господарите, угоднически мъркайки и се радвахте на подхвърлените трохи или почесване зад ушите. Пиша в множествено число понеже почти цялата "социологическа гилдия" сте все такива подлизурковци, но сега нещо почвате да се обръщате на 180 градуса, да не би да се готвите за нови господари, пък ние (електоратът) да не знаем ...
  • 23 Патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мила":

    Уродите управлявали родинат в последните 30тина години направиха народа(този, които им плаща целият "масраф", гласува им доверие и в чийто интерес тябва да работят) роб в собствената си държава. Положението е най-вероятно същото като по времето на турското робство.
    За това всеки политик от времето на прехода заслужава да увисне на бесило. С куршум би се свършило с такава гад много бързо е безболезнено.
  • 24 123457

    3 0 Отговор
    Браво.

    Също и герберската ни политическа класа да заминава за третия свят. А пък колегите им комунистическо-русофиска политическа класа да заминават за Сибир.
  • 25 Аспарух

    0 0 Отговор
    България под българско робство !
  • 26 ЯСМ

    0 0 Отговор
    Цветан Цветанов ще ни оправи!
    Цецо! Цецо! Цецо!
    Бойко! Бойко! Бойко!