Last news in Fakti

25 Ноември, 2017 18:01 1 739 8

Защо гласоподавателите не започнат да плащат на държавата?

  • полина паунова-
  • субсидии-
  • партии
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бюджетната комисия в Народното събрание ограничи субсидията на извънпарламентарната опозиция до 1 лев за получен глас, обаче запази държавните средства за парламентарните формации и така те ще продължат да получават 11 лева за гласувал.

Чудя се защо така семпло и предвидимо подходи мнозинството, приемайки държавния бюджет за догодина. Можеше да заложи на по-хитроумни идеи. Например: всяка явила се на избори партия, която е останала извън Народното събрание, да плаща такса. Даже не такса – да плаща за всеки гласоподавател, осмелил се да даде своя вот за някой различен от традиционните ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриоти. Това заяви в свой коментар Полина Паунова пред телевизия BiT.

Самият гласоподавател също да дължи пари на държавата. А накрая да изтърпява и някакво обществено наказание. Така хем с приходи може да се похвали правителството, хем с присъди. Намирам подобен подход за отличен.

А сега сериозно – любопитното е, че предложението за намаляване на субсидията за извънпарламентарната опозиция, което ще я лиши на практика от живот или ще я прати в лапите на олигарсите, дори досега да не е била там, бе направено от Воля на Веселин Марешки. Партията, която много вероятно при следващ вот да остане извън парламента.

И още по-любопитното, с лидер, който откакто е клиент на прокуратурата усърдно защитава идеите на мнозинството, че и внася такива, които въпросното мнозинство с охота прегръща. Така погледнато дали прокуратурата е политичекси инструмент… Не знам, не знам.

Утре предстои конгрес на ГЕРБ. На който партията ще избира лидер. Партийната сбирка щяла да продължи точно 3 минути. Като в тях се включват и благодарствените речи. Но сега сериозно – по думите на Цветан Цветанов формацията щяла да приеме декларация, че никога, ама никога няма да управлява с БСП. От всичко това на мен ми се поражда един въпрос – защо ГЕРБ не приемат декларация в същия стил, че никога, ама никога няма да слугинстват на Пеевски?

Иначе – както знаете, предстои председателството ни на Евросъюза и по този повод различни представители на управляващите мине се не мине ден, ни уверяват в плестящите дипломатични качества на Бойко Борисов. Аз не се бях убедила в тях до момента, в който той сам ги разкри.

“С Ангела се прегърнахме да й дам кураж, дано състави правителство”, съобщи министър-председателят. Ето бе – човекът участва в международната политика. Нежно и гушкайки.

Иначе… в деня, в който Европейската комисия излезе с доклад, че в целия Европейски съюз нашите раково болни умират най-много, бюджетната комисия реши да им спре лечението. Ами така де, според политиците ни – по-добре да няма раково болни изобщо, отколкото да помрачават председателството ни с някаква си статистика.

Колкото до новия шеф на Върховния административен съд и встъпването му в длъжност – добре, че свещеници пяха по време на церемонията. Като знаем как беше избран, съвсем си е за опело на съда работата.

И последно – в края на тази седмица се заговори за свободата на словото. Гарант на въпросната свобода е самото слово – задаваните въпроси, засяганите теми, тона на дискусиите. Точно по тази причина ние ще се опитаме да поставим важните въпроси в следващите два часа. Въпросите за прокуратурата, съда, политическото брокерство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гроб за ГЕРБ

    15 1 Отговор
    ГЕРБ много усърдно и прилежно прилага доктрината на
    Хитлер за изтребване на болни,недъгави и старци.

    Коментиран от #2

  • 2 мъка

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гроб за ГЕРБ":

    ДА да и дори Хитлер е бутал Арийската раса , а Тиквата бута М....лоидната раса.
  • 3 юрист

    0 6 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Гарант на въпросната свобода е самото слово – задаваните въпроси, засяганите теми, тона на дискусиите....“ Хайде, пак неверни неща....Гарант за свободата на словото са конституцията и законите ни- казано простичко, те ги прогласяват и те им слагат юридическа рамка- т.е. до къде е законно да се простират и от къде свободата на словото се превръща в престъпление или в злоупотреба с правата на другите. Добре е да се прочете поне конституцията ни, както и съотносимите решения на конституционният ни съд , касаещи юридическите предели на свободата на словото, и чак след това да се прочете блога на проф. Нели Огнянова, в който тя коментира и публикува решения на ЕСПЧ по отношение на свободата на словото, и чак тогава да се пише по тази тема...

    Коментиран от #7

  • 4 Зъби

    2 2 Отговор
    Това Полина мъж или жена е?
  • 5 The TRAPPER

    3 1 Отговор
    Това което предлагате отдавна става , - на тях кой им плаща ? Българският народ е подложен на геноцид. Вкарайте си го най-после в тъпите кратуни.
  • 6 безпартиен

    1 0 Отговор
    Всеки който иска да гласува да си плаща таксата от 10лв.и да влиза в стаичката с бюлетините!Да видим тогава колко ще отидат да гласуват!
  • 7 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "юрист":

    Ти наистина ли вярваш, че в РБългария се спазват законите и Конституцията?! Хайде стига с тези празнодумства! На всички ни е ясно, че системно се погазват с цел разчистване на опонентите! Ти като юрист би следвало да ги виждаш доста по-ясно! Или пък - не...
  • 8 Баба Гена

    1 0 Отговор
    Пълзящи Диктатура,която не се забелязва от някои хора.А авторката е съвсем права за всичко.