28 Ноември, 2017 01:30 2 725 5

Да управляваш без визия*

  • времето-
  • управление-
  • герб-
  • визия-
  • некадърност

България страда от СПИН – Синдрома на придобитата институционална некадърност

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчерашният ден ни показа, че една голяма група хора страда от неизлечима илюзия, че може да се управлява без визия и без стратегия, а само чрез конюнктурни действия, чрез имитации и симулации съвременен мениджмънт, чрез отиграване на ситуации, чрез пиар и пропаганда, чрез шамански екзалтации, популистки заклинания, откъсване от реалността и живеене в паралелна реалност, нарцисизъм по отношение на себе си, чувство на страх като в обсадена крепост по отношение на опонентите и надсмиване, граничещо с презрение към всички останали („останали” в смисъл на други и „останали” в смисъл на останали засега в България).

Това пише в профила си във Фейсбук Николай Слатински.

Но понеже играем по правилата, а по-скоро по процедурите на демокрацията,

а аз съм абсолютно сред малцинството спрямо мнозинството, което ги избира (не знам дали вече не съм най-малцинственото малцинство – това, което се състои от 1 човек), аз приемам, че те ще ни управляват дотогава, докато ни управляват (а то може да е броени месеци, но може да е и неизброими години), мога да ги посъветвам следните, да го кажем, на първо четене неща:

1. Да се върнат в реалността – големите катастрофи на смятащите се за вечни управляващи се случват поради тоталното им разминаване с реалността – Тодор Живков с физиономията си на 10 ноември 1989 г. знае защо.

2. Да разберат, че между компетенции и компетентност има колосална разлика. Това, че си получил компетенциите да управляваш някакъв процес в частност или страната като цяло, не ти дава автоматично компетентността да можеш да управляваш този процес или страната. А те се заблуждават, жестоко се заблуждават, че като могат да управляват, защото властта е тяхна, те могат да управляват както трябва да се управлява.

3. Да си дадат ясна сметка, че не само какъвто ни е народът, така ще му говорят, но и както говорят, такива стават. Изкушават се (а дефицитите на образование, култура, нравственост и възпитание им помага за това) да използват нисък (понякога дори низък) език, да гъделичкат останали от соца нагласи и стереотипи, да свалят нивото на изказа, да говорят за важни неща в политиката и националната сигурност на жаргон, на диалект, като край ресторантска маса и като към прости народни маси, но тук сработва капанът на т.нар. обратна връзка и те започват да мислят, да проблематизират, да разсъждават и да си обясняват нещата, да властват и да управляват точно на това ниво – дори популистки да гъделичкат простотата и опростяването у народа, постепенно и властовият и управленски техен манталитет, властовите им и управленски способности се спихват до равнището на езика, на който общуват с обществото.

4. Да прогледнат като отворят широко затворените си очи,

че са размножили повсеместно администрации, в които е претъпкано с техни хора, протежета, съпартийци и съмишленици (съмишленици като еднакво мислене за какво служи властта и че ден във властта година в живота храни), които хора, протежета, съпартийци и съмишленици са първата администрация в последните 30 години, нежелаеща да се научи да управлява, защото е заета с други неща и има други приоритети за седенето си във властта. Затова трябва да променят рязко и кардинално кадровата си политика, като се обърнат с лице към знаещите и можещите, към кадърните и способните, към интелигентните и образованите (не като дипломи, а като същина на образованието), към младите и сравнително младите хора. В битието и съзнанието си на преподавател мога да ги уверя, че имаме огромно множество такива хора, които могат да направят чудеса в администрацията, да я заредят с капацитет и потенциал, да пресекат тенденцията за растящи непрофесионализъм и неоправност в нея, да излекуват България от този СПИН – Синдрома на придобитата институционална некадърност.

Ако властимащите направят това, дори само това, те ще свършат едно много добро за страната ни дело и много от другите им грехове ще могат да бъдат простени и даже реабилитирани. Да, те никога няма да бъдат партията, за която аз бих си позволил да гласувам, но поне ще им бъда за нещо благодарен – че обръщат тенденцията да произвеждаме прекрасни, но безработни магистри и доктори, да връчваме дипломи и награждаваме отличници, които, отчаяли се, че не са нужни на България тук, емигрират с еднопосочни билети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    22 5 Отговор
    Едно време сме имали за Цар свинар сега има с...я за премиер на това му се казва нещастна съдба!!

    Коментиран от #5

  • 2 RIDIK

    3 8 Отговор
    Това със свинаря си го измислиха комунистите за такива дето попиват без да мислят. Трябва да си голям комплексар за да изразяваш така отношение към премиера на собствената си страна. Пък може и де не си. Едва ли ти плащат в рубли. Сигурно са долари , евро , или швейцарски франкове ? Не се притеснявай. Стамболов пръв започна беси рубладжиите. Пак ще се намери някой като него. Просто въпрос на време е.
  • 3 Румяна Костова

    4 1 Отговор
    За втори път днес,,Факти,,ме изненадва приятно.Но предизвиквате тъжно настроение в средата на седмицата.Аз не вярвам в скоро бъдеще да се появи партия,за която да пожелая да гласувам.Не е активна гражданската ми позиция,зная,но това е.
  • 4 гларус кръстоносец

    4 0 Отговор
    Напразни илюзии. Как въобще си представя автора ,че ГЕРБ ще се разделят с всички назначени от тях хрантутници и бастунджии? Това означава загуба на електорат-към 400 000 администрация и държавни служители, добавете МВР , затворите и армията и техните роднини - "зетьове" от държавната хранилка .На всички тях "порциите" се раздават от изпълнителната власт през бюджет , обществени поръчки и еврофондове . Това са 1 000 000 българи зависещи от Краля- слънце. Да не са луди управляващите да се наденат сами на клона на който седят?Докато цялата ни икономика се гради но Еврофондове и заеми и зависи от изпълнителната власт ще е така. После като остане само глад и заеми ГРОБ ще изчезне, защото няма да има от къде да се краде.Любопитно ми е само .ко е ще изчезне първо България или ГРОБ
  • 5 Наблюдател

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Давай назад и си спомни още: слуга на хазартен мафиот, произточен еврогей, крадлив мадридски старец, тъмен субект мислещ се за командир.....
    Ти за кой от тях гласува?