Last news in Fakti

30 Ноември, 2017 12:00 2 617 8

Какво не ни казва Борисов?

  • бойко борисов-
  • европредседателство-
  • ес-
  • глобализация-
  • интеграция

Бюрокрацията се е глобализирала, но се е откъснала от народите

Какво не ни казва Борисов? - 1
Снимка: БТА/АР, Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво не ни казва Борисов в навечерието на председателството?

Много активният на международната арена наш лидер Бойко Борисов дотолкова се е влюбил в г-жа Меркел и г-н Юнкер, че вижда общия ни европейски дом в розова краска. Но дали има основания за оптимизъм. Според американския политолог Франсис Фукуяма няма такива основания, защото:

1. Европейският съюз е направил много малко за създаването на обща идентичност. Никой от живеещите в него не се чувства първо европеец, а след това според собствената си националност; често регионализмът, а не европеизмът се поставя на първо място: красноречив е примерът с Шотландия, Каталуния, с Брекзита.

2. Популизмът се засилва сред простолюдието, когато институциите се управляват от малобройни и безконтролни елити.

3. Проблем в съвременния свят е неравенството при икономическата интеграция; нещо повече - тази интеграция не води до културна и още по-малко до религиозна интеграция сред половинмилиардното население на Европейския съюз.

4. Не само печалбата движи хората и обществата, културата и идентичността имат голямо значение. Това не го разбират вече три десетилетия във Вашингтон и Брюксел, затова и бюрокрацията се е глобализирала, но се е откъснала от народите, от религиозните и културните общности.

5. Миниатюрният елит, който управлява и се обогатява от властта си, смята себе си за световен гражданин, за който географията, историята и културата са без значение, защото са удавени в утопията на еднополюсния глобализъм. Изгодите от тази глобализация, тип „Вашингтонски консенсус”, не са споделени равноправно в икономическо и социално отношение, което задържа хората на национално и регионално равнище на мислене и чувстване. И отдалечава, а не приближава интеграцията върху „евро-атлантическите ценности”.

И това е неумолимата истина – за днес и утре!

Проф. Димитър Иванов

Източник: epicenter.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 европееца

    20 3 Отговор
    Той и да ни каже нещо, в повечето случаи не е вярно.
  • 2 Грую

    15 0 Отговор
    " Да гребем с пълни шепи от Великия Съветски съюз.........." Тодор Живков опааа грешка Европейски съюз и Бойко Борисов.
  • 3 един

    4 28 Отговор
    Единственият човек, на когото вярвам в тази държава, е г-н Борисов! Отговорността му е огромна, за всичко е обвиняван, всеки му търси отговорност за какво ли не без никакви доказателства, разбира се, просто ей така, за да се радват Корнелия, Елена Йончева и техните подопечни! И колкото повече това продължава, толкова по-незаменим става г-н Борисов! Какво казва и какво не, само той си знае. Да се прониква в съзнанието и мислите му сигурно е резултат от опита на големи таланти, но не чак толкова доказали се! Да е жив и здрав, защото е последната надежда на България. Ако не, Путин пристига на бял кон, а на седлото зад него г-жа Нинова. Радев на любимия си самолет кръжи тържествено над тях! Това е мечтата на подчинените на червените госпожи.

    Коментиран от #5, #8

  • 4 123

    4 7 Отговор
    Разбира се, Московският консенсус е най-добър.
    И оттам следва неумолимата истина - от поне 150 години рублите се услаждат на много българи...
  • 5 Мунчо

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "един":

    Ти тая сутрин пи ли си хапчетата? Къде изобщо видя, през последните 28 г. политик, на който може да се вярва? Предишните соц. години ги изключвам, понеже тогава нямахме алтернатива и по задължение "вярвахме" на Партията и правителството.
    То, само 5% от всичко, което чухме като обещания през "демократичните" години да беше изпълнено всичко щеше да е коренно различно.
    ДА, ама НЕ!
    (лека му пръст на Петко Бочаров)
  • 6 миниелектро

    9 2 Отговор
    Само да попитам това онзи Димитър Иванов от Държавната сигурност ли е?Ако е така по-добре да не четем...
  • 7 Шаран БГ

    5 1 Отговор
    Българинът ги разбра тия неща, още на втория ден след като други двамата "чисти" българи го вкараха - и в НАТО, е В ЕС !!
    Без някой да го пита, разбира се.....
    Все си е друго, г-н Фукуяма да ни го подреди и напише ЕнтЕлЕгЕнтно !
    Проф.Д.Иванов ни го е превел и написал - надявам се точно!
    Само по 2-ра и 4-та точка имам възражения и искам време за реплика !!!
  • 8 Патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "един":

    Още като чухме, че спира проверката във фабрика Леденика му вярваме безрезервно.
    За саджуците и филето Елена му вярваме.
    За 20-те милиарда пръснати за 6 месеца също му вярваме.