Last news in Fakti

30 Ноември, 2017 17:00 4 354 19

Защо си със забрадка?

  • саудитска арабия-
  • мая ценова-
  • превод

Уважението към домакина е особен вид дълг на госта

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Забрадката на преводачката на Бойко Борисов в Саудитска Арабия – Мая Ценова предизвика множество коментари. Причината е, че на някои от снимките, разпространени от премиера, се вижда, че други жени от българската делегация са без забрадки.

Заради лошите коментари Мая Ценова реагира във Фейсбук и обясни своята постъпка. Постът й моментално бе споделен от стотици души и харесан от хиляди.

Ето и самият пост какво гласи:

"Преводачката Мая Ценова от СУ защо била със забрадка, та срамела българите?! Уважаеми засрамени българи, да сложа на главата си точно този шал е мое лично решение! Само че защо никой от вас не се почувства засрамен, когато влязох със същия тоя шал в залата на либийския върховен съд в Триполи преди 12 години? А да сте демонстрирали засраменост при вида, на която и да е българка, влязла на аудиенция при Негово Светейшество Папата в Рим?! Е, преводачката Мая Ценова от СУ между другото се занимава любителски с етнография. И смята, че уважението към домакина е особен вид дълг на госта.

А и нашият народ е казал в една своя поговорка "Твой дом - твой закон". Баща ми често я употребява.

Например когато с всичките си 92 години настоява да ми държи палтото, когато се обличам в дома му, за да си тръгна... Та днес ще вляза да превеждам при Н. В. краля на Саудитска Арабия с тази забраДка. С която точно на днешния ден се чувствам някак много особено свързана. 29 ноември. Международният ден за солидарност с палестинския народ."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глос

    19 33 Отговор
    ПАЧА!!!!!!!!!!!!
  • 2 ключаря

    33 9 Отговор
    Абе, не е така, ама хайде ... от нас пак да мине.
    То и тяхното официално не е риза, ама амуджата е облякъл риза.
    Една култура отива на гости на друга култура - какъв е проблемът бе, Ценова?Те като се правят на чучела - и ние да се правим - така ли?
    Какво ми месиш Либийския процес - там трябваше да се правим на по-ниски от тревата.Там може а се намаймунчиш! - защото трябваше да се отърват кожи.
    Че то ако си права -от уважение към домакина и г-н Борисов трябваше а надене чувала.
    Те си носят чаршафите защото климатът им го изисква, но към религията им за която намекваш - никакъв компромис - ти не си мюсюлманка.Християнките носят забрадки, но само на религиозни празници и срещи - тази на която си е светска- прави разлика Ценова!
  • 3 адекватност

    44 6 Отговор
    Интересно, ако саудите дойдат тук с тяхна преводачка дали тя, ще си свали завивките от главата, защото тук не е прието така ??? Ми няма, арабите не зачитат нищо друго освен тяхното си виждане за нещата, защо въпреки забраните из Европа е пълно и продължават да се влачат всякакви чаршафи, бурки, фереджета и прочие пингвини ???
    Г-жо преводачке не си права, хич !
  • 4 Гост

    9 11 Отговор
    Гледам на снимките и си мисля, че е крайно време Бойко да взема пак да потренирва по малко! Къв бивол беше преди, а сега е понапълнял.... а и му изчезнаха старите маниери! Нито ги пошляпва по вратовете, нито ръси глупости.... не му отива тва изискано поведение! Той си е като нас народа и затова и гласувам за него! Ако исках лигльо има много за които да се даде глас. Изчезва мужика в него, Ганьото! А аз за тоя Мужик Бойко гласувах. Лигльовци колко щеш, а Бойко беше различен! Ще го претопят и него. Те са казали хората с кви се сабереш такъв ставаш.

    Коментиран от #8

  • 5 Хасан

    8 14 Отговор
    Гладните отиват при богатите..разбира се че ще уважават...парите,петродоларите..

    Коментиран от #6

  • 6 Али Риза

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Петролат ще свърши, а тогава ще ядат няма да казвам кво нали :)
  • 7 jambazina

    25 2 Отговор
    Още по-срамно е, че няма българското знаме отзад. Като при Ердо, по същия начин. В Близкия изток явно така посрещат младши партньори и представители на марионетни държави.
  • 8 Прост българин

    8 16 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Жената е уважила домакините! Съвсем правилно! Обвинителите й защо не винят Бойко, че се кълчи със сабя в техен танц? Това светско ли е???
  • 9 египет

    16 2 Отговор
    като добавка само :
    християните копти си татуират кръстчета на ръцете въпреки радикалните мюсюлмани. Без да ги е страх защото ХРИСТОС е с тях. Тази жена въпреки протоколите трябва да знае каква е. Вероятно е доста слаба.
  • 10 Емир Костурски

    9 4 Отговор
    През рязаната ми карабина, че и оттатък, че Мая Ценова, живуща с Таш/ак Азис, е с забрадка или яшмак. Това не е достойно поведение. В България жените не се забулват. Абе Майче, нали те познаваме, какво демонстрираш? Уважение към домакините...! Не, драга Ташкова, "ГОСТ В КЪЩИ, БОГ В КЪЩИ"! Това е мюсюлманска толерантност! Ела в Съюза на писателите, аз с рязаната карабина да пия уиски, а ти със забрадката - чай.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 sssssss

    5 9 Отговор
    Те разните чужденци не са умрели да топят парче питка в сол или мед, както е при всяко посрещане у нас, но го правят от уважение. А в Япония много се покланят например. Критикарите, отивайте да работите и станета супер богати и ще ни уважават.
  • 13 сойкаПрисмехулка

    11 2 Отговор
    Тая най-вероятно я е било страх да не я окошарят, ако е без забрадка, ама не иска да си го признае и за това е решила да измисли версията за уважението към домакина, което било особен вид дълг на госта. По тая логика като в България дойде мюсюлманка, то тогава тя трябва ли да си свали забрадката, след което да си облече деколте и къса пола ли, показвайки уважение към българина?
  • 14 долно

    11 3 Отговор
    Затова никой и никъде не ни уважава.Когато ходят жени от Западна Европа никоя не си слага забрадка ,но българките и българите за едни пари и майка си ще продадат.Да не мислите че сама е решила тази никаквица да се забради.Така е заповядал танцуващия със саби банкянски циганин,белким изкяри някой долар.Как си представяте Меркел,Мей или Могерини със забрадка.Затова тях ги уважават ,а нас ни приемат с насмешка.Долна държава укоято с поведението си унижава собствения си народ.А тази свиня ще сравнява някакъв средновековен тиран с папата.Отврат.
  • 15 Висоцки

    6 1 Отговор
    Ако иска кюлотите да си сложи на главата все ми е тая, няма ли по важни новини от тия глупости.
  • 16 До Висоцки

    1 1 Отговор
    Новината не е толкова важна колкото показателна-какви нещастници сме.Лейката ако е проявила самоинициатива не е толкова проблем-Руслан си имаше песен за нея "тъпа овца"се казваше май, по-лошо е ако тиквун я е накарал да я сложи
  • 17 ПИЧ

    1 0 Отговор
    Преводачката Мая Ценова си взе поука ..че това са араби...богати . но араби...2-ро качество ...б отбор..и на втората среща със престолонаследника беше без забрадка !
  • 18 Гост

    0 0 Отговор
    Каква робска логика и слагачество. Те като дойдат в България да не би да си свалят чалмите и забрадките.
    По същата логика ако някой държавен глава харесва орална любов, тя трябва ли да му направи една св..ка.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.