4 Декември, 2017 14:59 3 369 10

Бареков в УНСС - 200 марки и едно прасе

  • бареков-
  • николай бареков-
  • унсс

На дъното

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да поканиш Николай Бареков на публична лекция за фалшивите новини пред студенти в УНСС е цинично. То е като да поканиш Гьобелс да говори за свободните медии и правата на малцинствата. Бареков е човекът, който имаше основна поддържаща роля в една от най-големите фалшиви новини в България през последните години - Костинбродския скандал с "фалшивите" бюлетини за изборите през 2013. Тази история повлия на резултатите от вота тогава и помогна на власт да дойде коалицията "Орешарски".

Това коментира в. „Капитал“.

Появата му в ролята на лектор по тази тема е абсурдна от гледна точка на почтения човек, но има обяснение откъм перверзната логика на проправителствената пропаганда. От години медиите около Пеевски следват стратегия, която в шаха се нарича "огледална защита". В нея се повтарят едно към едно действията на противника. Например някой нарича Пеевски "олигарх" и веднага всичките му хартиени и електронни гласове започват да плюят на 360 градуса към различни хора, че са олигарси. Някой нарича медиите му "кафяви" и моментално хорът му отговаря със същото.

Този конгломерат от медии, бизнес и политика (един от запъртъците на който е Бареков) от самото начало е корпорация за фалшиви новини. И псевдовойната им срещу тях е просто поредната цинична огледална защита. Появата на Бареков пред студентите от УНСС обаче е вредна по особен начин - защото им казва, че пътят на въпросното, хм, лице е достоен за следване. Казва им, че успехът в България днес е да лъжеш, да участваш в схеми за крадене на публични пари и да го правиш с много наглост. Показва им, че да си слуга на олигархията се възнаграждава щедро.

За УНСС трудно може да се каже, че това е падение - университетът, който трябва да образова бъдещите икономисти, отдавна лази по дъното. Толкова отдавна, че преди повече от 12 години "Ъпсурт" го възпяха по начин, който, изглежда, още е верен. "Примоция в УНСС: три изпита за 200 марки и едно прасе." Сега не става дума за изпит, а за лекция, марките изчезнаха, но схващате идеята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отвратен

    10 0 Отговор
    Без коментар!!!
  • 2 гост

    9 8 Отговор
    Май не бяха фалшиви бюлетините от Костинброд.
  • 3 синя трева

    13 0 Отговор
    ПА АКО И ИЗСВИРИ НЕЩО НА ДУДУК, ЦЕНА НЕМА ДА ИМА.
  • 4 jambazina

    6 1 Отговор
    Бареката е долен няма спор, ама е български евродепутат - и за това няма спор, като такъв са го поканили в унсс-то.
  • 5 me be re

    4 1 Отговор
    Автора, покали са точния човек. Сам казваш, че е участвал в най-голямата фалшива новина, амо човека разбира, знае как ... мен ли да поканят.
  • 6 Радо

    19 0 Отговор
    Не обиждайте Гьобелс, сравнявайки го с български политици.
  • 7 иван

    3 1 Отговор
    ТРИ ИЗПИТА ЗА 2 КЕБАПЧЕТА И ЕДНО КУФТЕ
  • 8 Барекоф

    4 0 Отговор
    Пак да гласувате за мен !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гощо

    4 0 Отговор
    Стига с този палячо беее...... Голям го вадеше като Цветан Василве му даваша мангизи!?!? Сега е господин никой стига го лансирахтя този Пинокио!!!! Лекций ще чета ахахахахахах той изобщо може ли да чете?!?!