13 Декември, 2017 13:02 9 772 45

„Воевода“

  • воевода-
  • филм

Още в самото начало разбираме, че ни очакват тежки минути

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Филмът започва с надписи в стил "In a galaxy far far away", само че с драматичен текст за турски зверства и кланета по учебния план за 2017/2018 година.

Това пише в блога си Летящата Козила.

Още в самото начало разбираме, че ни очакват тежки минути. Това го разбираме от няколко съвършено нелепи сцени:

1.Румена е напъхана в корема на изкормен вълк от баща си. Никой не разбира защо. Според мен е тренд от Леонардо ди Каприо. Той в кон, ние във вълк.

2.Румена е малко момиче на 10 години. Като всяко българско момиче по време на османското робство, Румена е облечена в прилепнал панталон, къса, тясна блуза без ръкави и деколте, която се повдига, когато Румена се наведе.

Следват сцени на терор, пушек и мъгла. Румена се жени още на 10, защото турчин с мустак я желае. Сватбата е традиционна за българската кинематография - посърнали, неможещи да играят хора стоят около някакви паници в мълчание и пушек. Положението е арт.

Та, да го караме накратко - Румена порасва, плюят й в голия задник, тя става хайдутка с традиционно облекло за войвода - прилепнал панталон с висока талия, блуза без ръкави, кърпата на Джак Спароу. И разбира се, спирала за мигли от тези, традиционните, изковани от стааари спирални майстори от Осоговската планина.

В най-общ план: никой не може да играе. Никой от участниците мисля никога не е чувал за нещо, наречено актьорска игра. Или както се казваше в стария виц, вероятно братът на някой от участниците някога е виждал актьор да играе, но връзката е до там.

Операторската работа е ад. Ако операторът беше турчин, а аз българска девойка, щях да посветя живота си да освободя кинематографията от това операторско майсторство и неговите пророци.

Следва езикът. Езикът в този филм е несъществуващ. някаква ужасяваща смесица от селски диалект на пияни студенти, няколко неправилни ударения и изречения, произнесени като в централните новини. Всъщност всички играят като в Централните новини.

Имаше изнасилване, имаше цица, имаше мълчание и пулене. Както си трябва за български филм в най-добрите традиции.

Езикът ми разкърти психиката, операторът ме смаза, актьорите ме отчаяха, НО СЦЕНАРИЯТ. СЦЕНАРИЯТ МИ ВЗЕ ДУШАТА, УБИ НАДЕЖДАТА МИ за бъдеще и ме захвърли в тъмните недра на депресията.

ПП. Накрая идва един от Assassin's Creed и ликвидира всички. Щеше ми се да бе дошъл по-рано

Наистина се надявах, че ще видя Румена Войвода - една от великите жени на своето време. Вместо това видях нещо, което ме накара да стисна очи и да си поискам нещо от все сърце. Никой повече да не пипа нищо. Никой да не прави филм за никого в България. Никога. Ако иска, да направи филм за себе си. Може пък да има някой желание да го гледа. Но просто оставете хората да почиват в мир. Забравени, незабравими. Нека живеят във фантазиите, книгите и историята. Просто оставете ги на мира. Оставете ги, правете порно. Ама и това не можете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 о какви претенции

    77 13 Отговор
    НАПЪЛНО подкрепям !
    ужасяващо трагично "направен" филм
    ужасяващо !
    но пък с претенци
    о какви претенции !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 2пак

    31 30 Отговор
    Това пише в блога си Летящата Козила. - Коя е тая летяща коза и защо нейното мнение трябва да ни интересува?
  • 4 Бесен Язовец

    17 13 Отговор
    Ха-ха хаХаха отново пародия без капка оригиналност!
  • 5 Милчо

    40 22 Отговор
    Филмът показва истината , а това че на някой не му харесва си е негов проблем. В него се виждат престъпланиятя на поробителя и те не трябва да бъдат умаловажавани . На всеки нещастник от рязан вид , който твърди , че е нямяло робство и се старае да промени историята на България искам да му кажа , че няма да му се получи и по-добре да емигрира в животинската си земя ту.ия където преди около 5 години откриха тоалетната хартия.
  • 6 Капитана

    32 18 Отговор
    Стефанаки като не ти харесва филма просто не го гледай.
    В момента в България се правят толкова малко почти никакви филми и ти тук настройваш хората с твоите изказвания да не го гледат,какво да се гледа:пълната простотия на Биг-Брадър,измислените турски сериали,които заливат всички телевизий или други прости предавания ли? Евала на хората,че са се постарали да направят филм на някаква смислена тематика,за която съм сигурен че има доста Българи,които даже и не знаят и не са чували за името на тази Воеводка Румена,качеството на филма основно се определя от бюджета,който е заложен,мисля че бюджета на този филм е малък,но хората все пак са се постарали да направят нещо.Не плюйте и не унижавайте Българското и Българщината,особено когато става въпрос за историческа тематика.ХОРА ГЛЕДАЙТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ !!!
  • 7 ГруюДемилапа

    26 7 Отговор
    Че на филмът му липсва качество се видя. Но не в тези аспекти, за които говори авторът-хейтър. Това си е направо критика в стил "ранната Албена Вулева". На мен лично сюжетът ми допадна, играта на актьорите-донякъде. Това, което не харесах беше абсолютнта липса на динамика и повтарянето на едни и същи сцени тип "Сфумато", изтъкващи вътршния психодраматизъм.
  • 8 Недоволна

    55 3 Отговор
    Снощи гледах първа част. Първото, което ми направи впечатление е, че се изпада в огромна абстракция, точно както и в “Дякон Левски”. Не става ясно какво и защо се случва, ясно ми е какво се е опитала да постигне Зорница София, но определено не й се е получило, станало е едно огромно мазало. Липсват нюанси в героите, всичко е плоско и еднопластово, което дразни. Някои от визиите не са исторически точни- мъжете са с дълги коси, Румена е с потници и прилепнали панталони. Освен това диалог на практика няма. Разменят си по 1-2 думи от време на време и то служебно- “слезте”, “тръгнете”, “спрете” и т.н., почти не се случва да казват цели изречения. Актьорите са невероятно посредствени. Никога не съм харесвала Валери Йорданов, защото излъчва злоба, Александър Алексиев пък е на всяка манджа мерудия- “Откраднат живот”, “Възвишение”, сега и тук. Повечето от тези хора не излъчват абсолютно нищо, липсва им харизма и при все, че са “доказали се” актьори, просто са бездарни и това е. Мен лично с нищо не ме грабнаха и не ме накараха да ги гледам с удоволствие. Друг неприятен момент е, че във всички български филми се събират мама, татко и аз. В “Дякон Левски” беше синът на онази, която помогна с финансирането (забравих й вече името), тук е дъщерята на Зорница София. Поне да можеше да пее това момиче, а то като захвана песента и ми гръмнаха ушите, добре, че беше другият герой, да я отсрами, той пееше невероятно, имаше хубав и плътен глас. Музиката много ми хареса, както и
  • 9 Хасан

    5 58 Отговор
    Кога по каналите ще дават вече хубавите турски филми..не сериали а филми..имат много добри филми

    Коментиран от #10, #11, #18

  • 10 Анонимен

    40 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Никога, да се надяваме от сърце.
  • 11 Зле

    40 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Ходи в Турция и си ги гледай !
  • 12 Аяши

    32 1 Отговор
    Няма край таз мъка с наший футбол и кино. А пък що пари се потрошиха покрай туй пусто робство, с тях можеше да се купят самолети и никой да не си и помисля вече да ни поробва. Наша свобода от нас зависва. Ибах ва у кинаджиите и най-веке у тонрежисьорите...
  • 13 Колобар

    32 2 Отговор
    "Капитан Петко Войвода" също е по Хайтов и стана хит. От всякъде ! Значи не е до сюжета, а до кинаджиите . Пък и големите ни герои са натоварени с много народна любов и е трудно да тги покажеш като живи хора. Ето, от "Възвишение" почнах да си мисля , че Общи не е толкова черен, а Левски ... Левски просто се беше скрил, в очакване да стане РеволУцията.
  • 14 Безумен

    41 3 Отговор
    Лелее, очакванията ми за тоя филм искрено бяха съвършено различни.Наистина е много лошо направен! Почти няма диалози, нищо не се разбира и ...много е лоша идеята да бъде озвучен на развален албански, просто пълен неуспех е тоя филм. Поне разяснителните надписи, които излизат от време на време да бяха с по-едър шрифт - и на 50 инчов телевизор трудно се четат.
  • 15 Иван

    16 6 Отговор
    Бащата сложи детето в изкормения вълк, за да го стопли, защото беше посиняло. Май само критикуваме, а не мислим!
  • 16 ......

    28 2 Отговор
    А беше време когато имахме кино, филмът не струва...
  • 17 мдааа

    7 29 Отговор
    Единственият свестен български филм на историческа тема и ще се намери някой безродник да го оплюе .. опс той бил грък
  • 18 Бай Стамат

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    Имало хубави турски филми ... хаххахаха . На времето колумбийските сериали и филми бяха по-добри от простата рязана сапуниера , която заля българския ефир . Поне актьорите имаха визия а не като тея да мясат на магарета и да ръсят тъпотии.
  • 19 Такава тъпня отдавна не съм гледал!

    15 3 Отговор
    Голяма тъпня и некадърност!
  • 20 Луд

    42 1 Отговор
    Озвучаването на новите българки филми ме кара да искам субтитри, нищичко не им разбирам. Филма е силно разпилян, трудно се разбира кое заради какво се случва.

    Коментиран от #21

  • 21 Пенева

    30 1 Отговор

    До коментар #20 от "Луд":

    И аз нищо не чувам и не разбирам, не стига ,че говорят на старобългарски ами ненормално бързо, нищо не разбрах.Текста с малки букви и се скрива бързо, чудя се кой им прави озвучаването, ужас.Фоновата мелодия по скоро за трилър.А бях с големи очаквания...
  • 22 Разочарована

    26 1 Отговор
    Що за филм е това! И тая режисьорка,как реши и артистка да става! Кой я излъга,че има талант за актриса и за режисьорка!
  • 23 Павел

    25 2 Отговор
    В тоя "филм" единствено нощните сцени стават за гледане ! Ясно и точно се вижда логото на телевизията и часовника на телевизора....
  • 24 Кирилов

    4 25 Отговор
    Критиците-хейтъри тук,знаете ли защо съществуват т.н литературни критици? Защото са бездарници и не могат нищо да сътворят,така се изхранват на гърба на творците.Колкото и слаб да е филма,все пак е някаква творба в която е вложено и майсторство и много труд. Вие тук некадърни о-в Крит и какво сте създали?
  • 25 Кирилов

    9 0 Отговор
    некадърници*
  • 26 ТАД

    18 0 Отговор
    Филма е тотален крах....
  • 27 cinema

    18 0 Отговор
    Като чета коментарите и си мисля,че филма е същата помия,като на оня Максим Генчев.Защо позволяват на такива некадърници да се подиграват с история и личности?
  • 28 КИНО ФЕН

    33 0 Отговор
    Големи очаквания и още по-големи разочарования! Филм, все едно гледам селска вечеринка в началото на 20-и век. Филмът има нужда от субтитри. Не, че нещо има много реплики в него, но и малкото думи, които си разменят героите са трудно разбираеми. Чак толкова мръсни и проскубани ли са били тези хайдути, бе? Че те направо ме отвращават. А горката Румена, кой не я хвана, той не я .... Сигурно и така е било? Този филм, по-скоро трябваше да е на спортна тематика. То не е тичане, то не е суетене на едно място, то не е хаос в сцените, то не е едно чудене (а сега какво следва). Това е филм, който утре не мога да разкажа за какво иде реч. Няма да ме учуди, ако в някой кадър, зад някой храст пъкне и съпругът на Зорница София. Пореден провал. Съвет: Спрете да правите филми по българска история, не Ви се получават!
  • 29 ghost

    12 0 Отговор
    Искам да споделя моето разочарование от прехваления филм,чието заглавие дори ми загатна,че нещо не е наред-"ВоЕвода" е пародия на една войвода-щом и заглавия с правописни грешки поставяме на филмите си,какво остава за съдържанието им?!

    Коментиран от #30

  • 30 бесният язовец на оня с коня

    14 1 Отговор

    До коментар #29 от "ghost":

    Преди двете форми войвода и воевода бяха дублетни, но от десетина години правилно е само войвода.
    Сега учениците упорито ще пишат воЕвода, хаха. Щото те книги не четат, гледат филми и постановки- но и това пак е нещо.
    А филмът си е абсолютна боза!
  • 31 ЕЕЕ

    9 9 Отговор
    Изборът на Нова ТВ за "филм" е потреаващ и изненадващ предвид като цяло доброто ниво на телевизията.

    Не смятам за удачно да се дават филми които наслагат етническо напрежение и това не е в националния интерес на България.
    Историята на България е много богата и разнообразна. Не разбирам защто трябва да се фокусираме върху негативното.

    Крано време е хората да започнат да гледан напред и да мислят какво могат да направят за да помогнат на България а не да гледат в миналото. Живеем в прекрасна държава и трябва сме супер благодарни за всичко което имамеме и да направим всичко на което сме способни да я оставим в по-добро състояние от това в което сме я заварили.

    Редно е да се дават позитивни неща които мотивират хората а не да се дразни Турция която е един от най-важните икономически партниори на България. Факта, че това е прави е безотговорност от страна на ръководсството на Нова ТВ и проява на лош вкус.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 вечепас

    6 1 Отговор
    Добре бре, не гледат ли тия актьори американски филми? Какво е това преиграване, толкова ли е трудно да си естествен...какво хибридно племе сме и чия мешана сперма събрала ние мозъка, че нито политика, нито култура усвояваме?!
  • 34 Е неее

    13 2 Отговор
    "Филмът"сътворен в наши дни може само да диша праха на ФИЛМИ като Козият рог направен преди век!
  • 35 Васил

    9 0 Отговор
    Адски тъп...статията буквално описва филма,дори има и какво да се допълни!!!
  • 36 Слав

    3 0 Отговор
    Филма е пълен провал.
    Жалко за добрата игра на повечето актьори.
    Нищо не се подразбира от целият сюжет.
    Жалко за добрата реклама.
  • 37 Кака Гинка

    8 0 Отговор
    Изкуството (доколкото го имаше в миналото) се срутва с такава бързина,че от него вече не е останало почти нищо.Киното е най-видимата му част и няма какво да ни учудва,че всеки следващ филм е по-слаб от предишния.Хора с измислено образование и купени дипломи не могат да сътворят шедьоври колкото и да се напъват и не им е виновен "бюджета" - милиони да им дадат,пак ще направят същите боклуци.Посредствеността не се премахва с пари.За това гледам само стари български филми и сериали,новите просто не мога да ги изтърпя,колкото и да се опитвах,честна дума...
  • 38 теда

    4 0 Отговор
    Исках да ми хареса това, което се зарадвах, че ще мога да гледам по телевизията. Яд ме беше, че не успях да отида на кино. Но уви...
    Болно ми е като видя за пореден път колко е криворазбрано разбирането за творчество в България. Още повече когато се засяга такъв болезнен за българина период от историята.
    Все пак надеждата умира последна - по мое мнение "Откраднат живот" доста еволюира. Искам да продължа да залагам на българското и все по-малко да се разочаровам.
    Дано критиките към "Воевода" да се приемат като градивни, защото, за съжаление, почти на 100 процента са основателни.
  • 39 Мима

    8 0 Отговор
    Само не мога да разбера защо в българските филми, за да чуеш ясно какво се говори във филма, трябва да усилиш до край звука на телевизора.
  • 40 p2p

    2 0 Отговор
    Не ми хареса. Очаквах нещо по - добро от "Дякон Левский", но се оказа тъкмо обратното. Некадърна работа. Ами хора гледайте филми преди да започнете да ги правите
  • 41 BESNQKA

    9 0 Отговор
    Хора, обичам да гледам бг. филми, но този ме фрапира с тъпотията си. Едно дете, с което го гледахме заедно , ме пита:
    1. Защо воеводката уби единствения турчин , който и помогна ?
    2. Защо четата и я уби и защо са толкова слаби , че накрая един турчин ги изби всичките?
    И аз се запитах защо при такава героична вековна история, са направили толкова малко възпитаваща и демотивираща простотия. Децата ни , като го гледат се срамуват след това , че са българи, при всичката заливаща ни пропаганда от чуждите филми. НЕмам думи
  • 42 333

    0 1 Отговор
    Нямаше ли един мъж, който да изиграе тази роля? Пълна пародия на филм. Смазва тотално родолюбието на народа.
  • 43 портокали

    3 0 Отговор
    Седя си, гледам си премиерата на "Воевода" по "Нова" и изведнъж текст на екрана:
    "1 кофа с портокали в "Кауфланд" само за 6.99 лв." 🤨

    Викам си: "Леле-е-е, Кауфланд е бил по нашите земи още преди повече от век и половина! Пък аз не съм знаела?! И портокали са яли нашите предци, направо без пари!"

    То има, има реклами...ама да има и мярка!
    И уважение към българската история!
  • 44 drundofil

    0 2 Отговор
    Отвращаващ народ.
  • 45 Марио Ст

    0 2 Отговор
    Стефанаки,

    филма не е перфектени не е най-добрия, който сме гледали, все пак е видеопродукция с бюджет малко повече от 300ь. евро, което не е много.

    Важното е, че като като не ти харесва, па въеми и направи по-добър, вместо да лаеш като гладно куче и да дажаш необективна отценка.

    Така е и при всички за всичко. На Който не му харесва, да направи по-добър проект!