15 Декември, 2017 11:30 3 946 13

Български снаряди, купени от ЦРУ, са попаднали при ИДИЛ

  • български снаряди-
  • цру-
  • ислямска държава

9m111 „Фагот“ е създаден в оръжените заводи в Тула по времето на СССР, а в България се произвежда от Вазовските машиностроителни заводи

Български снаряди, купени от ЦРУ, са попаднали при ИДИЛ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мощно противотанково оръжие, тайно придобито от ЦРУ в България, е попаднало в ръцете на Ислямска държава – съобщава Buzzfeed, позовавайки се на доклад на групата за мониторинг на въоръженията Conflict Armament Research (CAR).

Противотанковите снаряди са закупени в края на 2015 и само два месеца по-късно са се оказали в ръцете на терористите от ИД. Това е показателно за слабостите на американската тайна програма за въоръжаване на сирийските бунтовници, коментира авторът Арам Ростън.

CAR е проучвала в продължение на три години оръжията използвани от Ислямска държава. Организацията е наблюдавала какви оръжия на терористите са попадали в плен на иракските, сирийските и кюрдските въоръжени сили. Противотанковият снаряд „Фагот“ не е изключение. В доклада е записано, че са „засечени значителни количества противотанкови муниции“ доставени на сирийските опозиционни сили от Саудитска Арабия и САЩ.

Противотанковият управляем снаряд – 9m111 „Фагот“ е създаден в оръжените заводи в Тула по времето на СССР, а в България се произвежда от Вазовските машиностроителни заводи. BuzzFeed News проучва от три години доставките на „Фагот“ от ЦРУ. Според изданието, американската централа е сключила през 2014 г. договор за 600 такива снаряда с фирмата Kiesler Police Supply.

Засеченият от CAR снаряд е доставен именно от Kiesler и е закупен в България на 15 декември 2015, според CAR. Само 59 по-късно той e бил използван от Ислямска държава в Рамади, Ирак.

България се споменава повече от 200 пъти в дългия 201 страници доклад. Страната ни доставя над 50% от оръжията в конфликтната зона, с превес на доставките за Сирия, твърди проучването.

Проблемът с американските военни доставки е, че се нарушава оръжейното ембарго като се заобикалят редица международни споразумения, но не само това. По-рано отново разследване на Buzzfeed разкри, че сред посредниците за тези доставки са фирми свързани с българската организирана престъпност.

Друго разследване на международен екип на BIRN и OCCRP с участието на Биволъ доказа, че българската държава е един от най-големите доставчици за тайните програми на Пентагона и ЦРУ. Българските власти изразяват задоволство от финансовите постъпления и новосъздадените работни места в оръжейния сектор.

Разследванията на BuzzFeed, BIRN и OCCRP за българското оръжие доставяно в Сирия от САЩ и Саудитска Арабия можете да проследите в нашата специална рубрика „Убийствен удар„. Разследването „Убийствен удар“ получи една от най-престижните награди за разследваща журналистика – Global Shining Light Award за 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    20 17 Отговор
    Ако не купят от нас ще купят от Китай или рашка. По-добре хляб за български стругар, отколкото за ушанка...

    Коментиран от #5

  • 2 ЪРП

    45 2 Отговор
    ТО ВЕЧЕ САМО ПЕЛЕНАЧЕТАТА НЕ ЗНАЯТ КОЙ ФИНАНСИРА, ВЪОРЪЖАВА И ОБУЧАВА ТЕРОРИСТИ!!!
  • 3 onq s konq

    18 8 Отговор
    Не е въпросът че наши снаряди са достигнали до ИДИЛ,а ЗАЩО ЧРЕЗ ЦРУ а не директно без посредник?!Дори можем безплатно като бонус да им гравираме на снаряда "За родину,за Сталину","Аллах акбар" или каквото там си поискат...
  • 4 😁Ами

    34 3 Отговор
    Терорист номер 1 в света доставя оръжие на своето отроче ИДИЛ.
    Да няма все още учудени?
  • 5 Ярослав Станчев

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Точно тъй.По-добре някоя хилядарка за български трафикант на бежанци отколкото за турски или за гръцки.И после що "бежанците" правят бунтове и палят лагера в Харманли,що взривиха стадиона в Париж,що правят поразии из Европа,що мачкат хора с камиони и какви ли още не мизерии?Щото такива лицемери като теб и ония мазните американци за една шепа жълтици продадоха и майка си на чалмите.

    Коментиран от #11

  • 6 Бизнес

    5 4 Отговор
    Тия ще ни съсипят бизнеса , хаааа, наглеци такива. Сакън друг да не продава оръжиени цигари . За нас бизнеса си е бизнес .
  • 7 факт

    9 0 Отговор
    МОЖЕ БИ ПО-ПРАВИЛНО Е ДОСТАВЕНИ
  • 8 стоян георгиев

    4 4 Отговор
    днес излезе и едно друго изследване за руското оръжие при идил.оказа се че произведеното в русия е наи-използваното от терористите дори пред китаиското.тва обаче не е проблем за путинофилиците тук.за тях проблема е българското такова.другари преди 1990 година когато българия правеше подобни на сегашните обороти ,другаря живков на кого продаваше оръжие основно?дали сте чували за фатик и баща му шабан?та казано обобщено оръжието се произвежда за да убива и всяка страна дето го произвежда търси да го продава и често оръжието и става боино такова на терористи.освен българия огромна търговия към сирия и региона прави и сърбия ,за русия вече казах!
  • 9 Тони

    5 3 Отговор
    Тези от ЦРУ , съвсем през просото, оставили всички да разберат , че те продават оръжие.Нещо ми се не връзва тази информация.
  • 10 Бета

    8 0 Отговор
    Излиза, че най-големият контрабандист на оръжие е САЩ. Трябва да им се наложат санкции
  • 11 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ярослав Станчев":

    Милиционерът в теб заговори.
    Ама първо виж себе си. В Симеоново ви учеха как да мачкате алчните търговци и ченчаджий и за 100 долара на черно вкарвахте хората в затвора, а после вие станахте първите капиталисти с фирми, чейнчбюра и банки. Един беден милиционер не познавам.
    А като си работил "първа категория труд" на бюрото и си се скатавал на топло и на 45г. си станал млад пенсионер с макс. пенсия, на въпросните стругари им се разгонва майката от вибрации, студ и трудови злополуки. И за разлика от теб те създават стойност, а ти я "усвояваш".
    Така че по-уважително за българския стругар.
  • 12 некойси

    2 1 Отговор
    Големоглавия мутрочовек да обясни какво става.
    Дали срещите на високо равнище с презокеанските приятеле са били ползотворни.
  • 13 Bat Sande

    0 0 Отговор
    Ах каква изненада!
    После ще кажат "Вие продавате оръжие на терористи. Трябва да затворим и тези заводи!"