Last news in Fakti

16 Декември, 2017 17:38 2 168 5

Молекула срещу автоголове няма

  • бойко борисов-
  • румен радев-
  • лекарства-
  • здравеопазване

Премиерът Борисов ще "преразгледа" решението на парламента за мораториум върху новите лекарства, гласувано два пъти

Молекула срещу автоголове няма - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лошите ГЕРБ взимат нечовешки и неразумни решения, а добрият им лидер Бойко Борисов се вслушва в гласа на хората и по традиция има и лична история, свързана с всяка тяхна болка. Затова поправя депутатите си. Гледали сте този филм много пъти през последните години, гледате го отново – и по казуса с мораториума върху новите лекарства.

Само ден след като ГЕРБ се опитваха да аргументират ината си да отхвърлят ветото на президента Румен Радев върху текста за новите медикаменти по начин, предизвикал масово възмущение в социалните мрежи, и след като депутатите на управляващата коалиция, подпомогнати от "златния пръст" на Веселин Марешки отхвърлиха ветото, премиерът Борисов даде знак от Брюксел, че ще преразгледа решението им. Еднолично – с "готов съм да преразгледам".

Разбира се, евентуалната отмяна на решението за мораториума върху лекарства, които може да са единствената надежда за хората с тежки диагнози и техните близки, е добра новина, пише Десислава Николова за "Капитал". Стряскащото е, че народът винаги трябва да бъде "спасяван" – от единствения, който може да го спаси, при това с парите на народа.

Два месеца неразбрал?

Мораториумът върху заплащането на нови лекарства и нови болници и клиники беше предложен в края на октомври от финансовото министерство и беше вписан в проектобюджета на здравната каса. Той получи подкрепата и на здравното ведомство в лицето на новия министър Кирил Ананиев, и на самото правителство. След това бюджетът на касата, заедно с този текст беше защитен от парламентарните здравна и бюджетна комисии, както и от министерството с мотив, че в здравеопазването много се краде и трябва да се даде глътка въздух, за да се извършат реформи.

Тъй като спирането на 21 нови лекарства, които ще струват 25 млн. лв. на фона на бюджет на здравната каса от 3.8 млрд. лв. изглежда точно като управленска немощ, властта активира безброй директори на държавни болници, които се назначават от здравния министър, да обясняват, че за тези болести вече има медикаменти, че това са експериментални лекарства, за които не се знае дали имат ефект и че парите за лекарства са толкова много, че няма нужда да се дават още.

Понеже това не изглеждаше достатъчно достоверно, а пациентската организация "Български пациентски форум" организира протест срещу мораториума пред посолствата на европейските държави и им изпрати писма, властта организира и две показни събития, които да покажат как се краде в здравеопазването и защо има нужда от мораториум.

При премиера през уикенда преди две седмици се събраха ръководителите на службите, главният прокурор и здравният министър, за да съобщят, че са разбили нелегален канал за износ на медикаменти, в който са участвали и фармацевти, и лекари от болници. Две седмици след това съобщение така и не е ясно кои са обвинените за това с изключение на споменатото име на един сириец, за когото не се знае къде е, на каква стойност е нелегалната търговия и кои са участвалите лекари, болници и аптеки.

Междувременно се състоя и първата пресконференция на новия здравен министър, на която той се появи в компанията на главния прокурор и вътрешния министър, за да съобщят, че започват проверки за неизгодни договори, които са сключили държавните и общинските болници и с които се източва здравната каса.

След двете събития в рамките на няколко дни нито един от специалистите в онкологията, онкохематологията, белодробните болести и т.н., в които няма да има нови лекарства за пациентите, не се осмели да коментира мораториума.

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че е готова да атакува забраната за плащане на нови медикаменти и болници пред Конституционния съд. Пациентите засипаха президента Румен Радев с молби да наложи вето върху мораториума с мотив за неговата противоконституционност и той го направи.

Как се вкарва автогол

В деня, в който ГЕРБ бранеше мораториума в парламента, правителството разпредели над 700 млн. лв. за инфраструктурни проекти и опозицията логично атакува, че на този фон нямат 25 млн. лв. за лекарства.

От парламентарната трибуна Стефан Данаилов от БСП изнесе реч, гледана и разпространена с подкрепа от хиляди души в интернет, и призова колегите си да проявят човещина и да не оставят болните хора без лекарства. Като онкоболен той декларира "конфликт на интереси", подчертавайки в същото време, че не пледира за себе си, тъй като може да си позволи скъпото лечение, за разлика от други.

Срещу него се изправи Цветан Цветанов от ГЕРБ, който обясни, че баща му е починал от рак и че Вежди Рашидов и Йорданка Фандъкова са преодолели същото заболяване. Своя принос поведението на управляващите да бъде наречено цинично даде и самият Рашидов, който обясни, че се е лекувал в чужбина срещу 70 хил. евро, но "че има теч на парите за здраве е ясно за всички" и трябва да се даде възможност на министъра да го спре.

Председателка на здравната комисия д-р Даниела Дариткова, отскоро член на тясното ръководство на ГЕРБ, също защитаваше яростно мораториума.

Хасан Адемов от ДПС обяви, че е имал възможност да се лекува с нова терапия и упрекна властта, че е дала 70 млн. лв. на здравната каса да си купува имоти, но няма 25 млн. лв. за лекарства. От БСП след гласуването обявиха, че ще атакуват текста в Конституционния съд.

Как ще вземат завоя

Пред медиите здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще спази обещанието си здравната каса да плаща новите лекарства, ако те се покриват в поне девет държави в ЕС. Факт е, че новите за България медикаменти съвсем не са нови за ЕС и се плащат средно в поне 15 държави. Това обещание на практика обезсмисля мораториума и е напълно неясно защо ГЕРБ и Обединените патриоти така упорито го защитаваха. Вероятно на принципа "ако мине".

В същото време от Центъра за защита на правата в здравеопазването по време на дебата напомниха, че приоритет за европредседателството на България е именно достъпът до лекарства. Самите пациенти обявиха, че ще протестират пред НДК по време на председателството и ще запознават всички гости с "геноцида", както нарекоха мораториума.

"Въпреки всичко, понеже винаги съм бил човек, който е диалогичен, защото толкова важни неща се случват в Европа, толкова добре стои страната, че не виждам никакви основания това да се говори в България, съм готов веднага да преразгледам и мораториума за лекарствата и ако в една трета от европейските държави се употребява, да го пуснем и ние на пазара. Майка ми, Бог да я прости, умря от рак. Ние със сестра ми си продадохме, каквото имахме, за да й купуваме молекула за борба с рака. Не искам да си играят със страховете на хората, защото ние все пак сме прогнозируемо правителство, нация, далече над средното интелигенти. Щом в Германия това е така, в една трета от 28-те страни ако го има, ще го платим веднага, просто грижа за хората", поясни от Брюксел Борисов.

Той обяви, че е готов да преразгледа мораториума, дори ако трябва да се срещне с президента и "ще го вкараме в парламента и ще го решим". Което означава, че управляващите ще трябва да се аргументират отново – засега неясно с какви обратни на досегашните тези.

Въпросните лекарства са минали през всички възможни съвети и комисии, които да доказват медицински и икономически ефект от тях и са изпълнили всички законови изисквания да се плащат от здравната каса. В кампанията на властта те бяха обявени за алтернативни, експериментални, с неясен ефект и т.н. Въпросът е докога това ще бъде приемано за нормално.

Автор: Десислава Николова, "Капитал"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МММ

    27 1 Отговор
    Благодарим ти, вожде! Грешка - Боже !
  • 2 Шматков

    28 1 Отговор
    Мама... ((( като беше болна, ние с кака... продадохме всичко за да съберем 8000$ за молекула, а мама взе, че патакса :( /дано тия глупаци не се сетят, че тогава молекула нямаше/
  • 3 Бойко се оказа голямо

    28 1 Отговор
    Дори когато човек краде, пие бира и яде суджук може да помогне на обикновените хора. Раздава без никакви оценки милиони на ляво, на дясно, без оценка нито какво е нужно, нито как се харчат. А в същото време е готов да убие всичко, което не му носи пари: БАН заради 15 милиона, които хвърля на вятъра на други места, сега най-болните хора в държавата. Сигурно той е предложил Менда Стоянова за почетен професор дано се докосне до голямата академичност :) Жалки души

    Коментиран от #4

  • 4 българин

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко се оказа голямо":

    Бъркаш, не те са жалките, а тези които ги избират. И нямам впредвид само боклуците от герб, а и всички останали. Обикновения българин сам си е виновен, вместо да се събере, да хване брадвата, той джавка по форумчета и разни статийки.Дели се на леви, десни, и т.н., а ония боклуци седят и се хилят от парламента. Еми...заслужава си го българина.
  • 5 факт

    10 1 Отговор
    НЕЩО КАТО МОЛЕКУЛЕН СУДЖУК