27 Декември, 2017 10:00 2 350 14

Ах, ние добричките...

  • българската коледа-
  • дарения-
  • деца-
  • инвалиди
Ах, ние добричките... - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не изпратих SMS на „Българската Коледа“. Не гледах и концерта. Срам ме е. Срам ме е от тази приповдигнатост, с която празнуваме липсата на държава. Срам ме е от лицемерието. Срам ме е от безочието, с което държавата подвиква да им хвърлим един sms от балкона. Не, не ни подвиква, настанява се на трапезата докато вечеряме с телевизионни клипове, затъква хапките ни в гърлото, муши се в душите ни и шепне: ти си лош, ако не пратиш sms, ето, хапваш си тук спокойно, а има деца, които чакат да бъдат излекувани, ти си лош, лош си…

Това пише за сайта „Редута“ Веселина Седларска.

Лоши сме. Лоши сме, защото сме си направили държава, в която лечението на тежко болни деца не е грижа на държавата. Лоши сме, защото търпим парите да се крадат, разпиляват, да отиват за показно благосъстояние, за кич, за егоистично удовлетворение на този или онзи управник, а не за болни деца. Лоши сме, защото понасяме бездушни чиновници да решават кое дете ще живее и кое не. Лоши сме, защото години наред не можахме да принудим държавата да сложи ред във фонда за лечение на деца. За какво трябва да харчи парите си една държава, ако не за кувьози? Кувьозът е продължение на майчината утроба за деца, които се раждат преждевременно или с проблеми. Ако държавата не е купила достатъчно кувьози, това означава, че още от първия миг на това дете тя не е майка, мащеха е. От най-лошите мащехи, тези, които убиват.

Лоши сме, защото не сме оказали натиск децата с тежки диагнози да получават от държавата лекарства, протези, колички, а не семействата им да фалират, за да могат децата им да виждат, чуват, прохождат, разхождат. Лоши сме, защото не изискваме от държавата да оказва подкрепа на родителите да си намират работа, съвместима с грижите за болно дете.

Добри сме, докато се разминаваме по улицата с дете в количка, тикана от измъчена майка. Тогава душата ни се свива, миличкото то, горката тя, пази боже, пази боже! Но после не ни идва наум, че добрите трябва да се обединят, за да кажат на слепите: Длъжни сте да помагате от наше име на болните, затова сме ви избрали, това е общественият договор, държавата се създава, за да помага на по-слабите, на немощните, на затруднените, на подминатите от късмета да са здрави. Затова съществува държавата, а не за да направи клипче, да ровичка в душите на хората, да наеме най-модния за момента актьор, да направи концерт, да отчете, че сме добри, благородни хора, за да седнем на трапезата доволни, че сме изпълнили дълга си.

Не, не сме го изпълнили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dami

    26 0 Отговор
    Така е .
  • 2 ГОРАЗД

    33 0 Отговор
    Страхотна статия!Напълно подкрепям!
  • 3 Димитър

    26 0 Отговор
    много добре казано и още нещо,казва ли някой от всички тези пари колко вземат мобилните операторо,телевизията и държавата
  • 4 бббббб

    17 3 Отговор
    Както с всички дарения и тез пари ще потънат нечии джобове до другата Кореда .
  • 5 Дани

    3 26 Отговор
    Как може да разсъждавате така...какво прави държавата е едната страна а ние сме другата...в Италия всяка година има такъв вид благотворителност и продължава цял ден и директно се излъчва и дават в реално време каква сума се е събрала ..всичко обръщате все от лошата страна...като не сте се включили...Замълчете и си поглъщайте Вечерята

    Коментиран от #11

  • 6 НЯКОЙ СИ

    25 1 Отговор
    ХУБАВА СТАТИЯ.......НО.......ГЛАС В ПУСТИНЯ....

    НЕ САМО НА КОЛЕДА И ГОЛЕМИ ПРАЗНИЦИ ДА БЪДЕМ ДОБРИ....

    ЕЖЕДНЕВНО....ЕЖЕЧАСНО.......

    ПРЕДИ ВСИЧКО ДА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ ,А НЕ ЗАДНИЦИ...
  • 7 впечатлен

    9 2 Отговор
    Колкото и да е правдиво, написаното по-горе е крайно. Проблемите в държавата са много, едва ли сме ги избрали само и единствено, за да решат проблема с децата и родителите, които се нуждаят от помощ. Колко здрави и прави хора загиват по пътищата от липса на дисциплина, от злоупотреба с алкохол и наркотици. Въртим се в омагьосан кръг и така от много време. Изградили сме си манталитет, който много вреди на самите нас. И засега решение на този проблем няма. Концертът в помощ на нуждаещите се деца беше изключително тягостен! Изнудване и омерзение. Само че вместо да търсим решение на многобройните проблеми в държавата, всекидневно сме свидетели на заяждания, скандалджийско поведение, обиди, заплахи и нападки в парламента, след това те намират отражение в пресата и се занимаваме само и единствено с глупости! Крайно време е, когато отправяш обиди и заплахи по адрес на някого, да можеш да защитиш казаното, иначе да понесеш отговорност за клеветите. А колкото до Коледата, с просене на средства от гражданите въпросът няма да се реши! Защото нещата са мътни, няма доказателства и отчетност колко точно средства отиват по предназначението си!
  • 8 реалист

    20 0 Отговор
    Най накрая , някой да се намери да каже истината за тази фалшива приповдигната изкуствено благотворителност . Браво Седларска ,това е истината в целия и "блясък".
  • 9 Злобна лелка

    5 0 Отговор
    Поздравления за авторката, и аз мисля така!
  • 10 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    То да е само това - с мед да ги нахраниш !
    Огромната държавна машина, раздута до неузнаваемост, започна още от първия ден на демокрацията, да ни призовава към дарителство, като нежно гали струните на нашето съчувствие и човечност.
    Некадърни ръководители с големи доходи, допускат хиляди нещастия със живи хора!! Вместо поне един да си посипе главата с пепел и да понесе вина- дай, тъпи ми народе, дай, защото малко те доим по всички параграфи. Дай , защото си добър и милостив !!!
    ГОРЕ НАПИСАНОТО Е МНОГО ТОЧНО !
    Безчувствена и жестока към народа е държавната машина в лицето на всеки един неин висш чиновник -богаташ ! Бил той партиен лидер, депутат,министър или арогантен работодател !
    Тя е жестока и към своите дребни служители - учители, лекари, полицаи и пр. От там идва и омразата и жестокостта между всички нас! ДАЙТЕ ДА ДАДЕТЕ !!
  • 11 ГОСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дани":

    Дани, ако държавата си беше на мястото нямаше да раздава пари на всички онези вложители в КТБ. Колко точно пари излязоха от твоя и моя джоб за това знаеш ли - повече отколкото Българската Коледа е събрала откакто съществува изобщо като кампания.

    Сега разбра ли какво е казала авторката?
  • 12 гост

    1 1 Отговор
    Съгласен съм, че дарителските кампании се изпозват за замяна на държавна функция, но само се замислете, че само един спасен детски живот не струва кавгите по тази тема. Всеки здравомислещ е наясно, че държавата е далеч от нормалното, но няколко милиона могат да променят живота на много деца, да даде който може. Виж, за кампанията за Хитрино съмсъгласен, че и един лев не трябваше да се дава, защото събраха няколко милиона и започнаха да строят къщи на хора, които от години не са стъпвали там и не съм съгласен да се дават по 100х.лв за къща на някои си, който не я е застраховал и сега плаче, при все че това е авария от частен изпълнител, а не природно бедствие. Давайте за децата, не давайте на дебилни същества, ало-измамници, подкупи, вредни навици или хазарт. Тогава страната ни ще стане много по-добро място.
  • 13 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    "Хадук до хайдука, за конете място няма ! "
    Нито ще забогатея, нито ще осиромашея по-вече от това, което съм, ако дам 2.3 или 5 лева. Не знаеш кой е по-големия хайдутин !?!?
    Много "разпределители", уважаеми "Гост" и там е бедата! И няма прозрачност за две пари. Или ако има, то тя е на стъклото на офиса на "разпределителите" . А аз, дарителят, от другия край на страната / тя голяма страна - 500 -600 км напряко и по диагонал- голямо нещо/,"пия една студена вода!!!"
    Преди десетина години пред мен се изтъпанчиха 3 /три/ хубави здрави жени на средна възраст, с невъобразим тоалет /модерни прически, златни гердани и пръстени, скъпи дрехи и обувки, за които моите близки от женски пол могат само да мечтаят! А с какъв джип бяха - да му падне на човек капата// и показвайки ми разни хартийки, почнаха да НАСТОЯВАТ / не да молят/ да им дам 5 /пет/лева дарение за някаква детска кампания ли, болест ли бе..... И аз ошашавен ги гледам тези" бедни просителки", мигам на парцали и мисля какво да им кажа, какво да им дам......... Моля Ви се, те почнаха една през друга да намаляват сумата на прошението си и стигнаха до-----1 /един/ лев. Накрая - "Ама нямате ли...?"
    В един момент не се сдържах, обругах ги "сиромахините", те си подвиха опашките и се изнесоха!! От тогава не ми говорете за дарение за нещо, за някого........
    Преди това не дарявахме ли за едни сестри, дето Албена и Максим ги помляха на пътя, а бащата проигра и пропи парите по казина и барове...?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.