2 Януари, 2018 11:13 24 948 46

Слави е разочарован - гражданите не отстояваха позицията си

  • слави трифонов-
  • референдум

Както разби десницата, Борисов може да скърши и Патриотите

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Председателството на България ще мине со кротце, со благо. Ако му се наложи на премиера ще разбие малките играчи.

Истинският проблем за нашите неуспехи е липсата на общност, това заяви за Дир.бг в прогнозата си социолога Мира Радева.

"Колкото и да се опитват БСП и ДПС, едва ли нещо съществено ще се промени по време на Председателството, пък и през 2018 г.

Очаквам на политическата сцена да не се променя стила. Не виждам какви изненади може да ни донесе 2018 г., тъй като Бойко Борисов извън другите му умения, умее да разбива имиджа на малките играчи. И както разби десницата, нищо чудно, ако му се опъват много, да скърши и големите амбиции на Валери Симеонов и патриотите, коментира Мира Радева.

Запитана дали ще се появи нов субект на политическата сцена, спрягаха за политиката и Слави Трифонов през 2017 г., Радева отвърна:

"От къде да се появи? Аз мисля, че Трифонов е много разочарован и има основание да е разочарован от обществената реакция. Да, гражданите отидоха, гласуваха на референдума, но след това се примириха и не отстояваха позицията си. И това е характерно за политическия ни живот".

Според Радева, истинският проблем за нашите неуспехи е липсата на общност.

"Демократичното общество се гради върху общности, които отстояват своите интереси. Хората при нас са много силни в отрицанието, но те не се обединяват за постигане на определени цели. И тук е нашата голяма слабост. Примерно, инфраструктурата в "Младост 3" е потресаваща, но къде са хората, които живеят там?! Комунизмът тотално е изтрил желанието да се борим за собствените си цели. Комунизмът е постигнал целите си на едно атомизирано общество, в което всеки се бори само за личните си цели и точно защото не виждаме общите цели, не успяваме. Не вярваме, че може да успяваме, а ако някой успее, той става лош", заяви Радева.

Тя е песимист не защото политиците ни са лоши, а защото всички сме били лоши.

"Има една хубава приказка: "като не знаеш за къде си тръгнал със сигурност ще стигнеш някъде другаде". Ние нито знаем за къде сме тръгнали, нито знаем какво искаме. Тази обстановка на безвремие и апатия, на незнание какво вършим и защо, прогонва децата ни от страната. Да, тук няма перспектива, защото няма кой да я даде. Случват се и хубави неща, но българинът не ги вижда, поради общата негативна нагласа. Ние не ценим собствените си хора, но това е пак заради липса на общност", коментира Радева.

За пример тя направи паралел между концерта на Шарл Азнавур и този на Васко Василев.

"Концертът на Василев бе класи над този на Азнавур, но билетите бяха три пъти по-евтини. Във Франция най-скъпата стока е тази от родното производство, но нашата собствена стока ние не я ценим, защото Вуте ще спечели някой лев и как така няма да съм аз. Докато не създадем основи на някаква общност на хора, които разбират, че имат общи цели, няма как да се просперира. И в крайна сметка от нас ще се възползват конкретните политици на конкретния политически момент, но не само това ще се случи и с всички, които минават през тази територия", заключи Мира Радева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    87 27 Отговор
    Е ми айде да дига протести що миналата година си събра масичката есента и се скри? Кой му разпореди? Комшията Костов ли или шефчетата от Мултигруп?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    79 24 Отговор
    Всъщност, права е!
  • 4 ТАВ

    54 20 Отговор
    Глупости - общност, да не сме в родовообщинния строй. Егати социолога. Има общество, което е нормално да има политическа нагласа към различни политически партии. Апатия има защото не остана "по-малко зло", за което да се гласува. Няма измъкване, положението за нас е патово. И като продължава нищо да не се случва и българите да продължават да се изнасят у лондон, да помислят за кой гласуват.
  • 5 990

    75 30 Отговор
    Борисов не е разбил дясното, напротив даде на ДСБ половината кабинет, ами онова бижу Кънев разби ДСБ, разби дясното и свали цялото правителство
  • 6 ганьо

    60 6 Отговор
    мИ ЩО НЕ КАЖАТ "пролетарии от всички страни съединявайте се", защото при тоя капитализъм има "разделяй и владей"

    Коментиран от #9

  • 7 отговор

    59 55 Отговор
    Вечно търсим под вола теле. Трите мандата на Борисов дадоха възможност на партии да се изявят според програмите си, поведението си и личностите, които излъчиха за участие в правителството. Така и не ми е ясно как така Борисов трябва да бъде обвиняван затова, че те се издъниха и автоматично отпаднаха. Няма как един човек да е виновен за всичко, случващо се в държавата ни, включително и за провала на някои партии. Имаме много дъски за дялане, но за съжаление никой не се занимава с това. Вниманието ни е отклонено ту насам, ту натам, но никога не с истинските, належащите проблеми като корупцията например. Тя почти е узаконена за огромно съжаление! И ми писна от "разочарования Слави"! Какъв е тоя, за какво е разочарован? Сигурно че няма какво да прави парите си? Новогодишната му програма беше образец и пример за властващата простащина в държавата ни, той винаги е бил и ще си остане само това! Да не се прави на политик. Такива като него - бол! Долу чалгата и чалгаджийството!
  • 8 Observer

    80 46 Отговор
    Поредният ТЪП анализ! Защо отново се винят хората за трагичната ситуация в България? Вече близо десетилетие държавата се управлява от една конкретна МУТРА. Защо не му се потърси отговорност на него? И стига с тоя комунизъм!!! Първо, в България никога не е имало комунизъм, а социализъм. Това самите комунисти го казваха. И второ, от 1989 минаха почти 30 години!!! Прехода скоро ще стане по-дълъг от управлението на Тошо. Не е виновен НАРОДА, а КОНКРЕТНИ хора, много от които всички много добре ги знаем. За тях трябва да говори Мира Радева.

    Коментиран от #18

  • 9 хахаха

    30 6 Отговор

    До коментар #6 от "ганьо":

    Ами то не останаха вече пролетарии бе, Ганьо! Всеки вече върти нЕк,ъФ бизнес:)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ултра

    56 16 Отговор
    Ужасно много е права М. Радева! Проблемът е, че проблема на проблемите на българина, е именно в това, че НИКОГА, АМА ТОЧНО НИКОГА не е имал това чувство и усещане за ОБЩНОСТ, за УВАЖЕНИЕ на другия /съсед, колега, приятел/, за ВЗАИМОПОМОЩ и СЪСТРАДАНИЕ, като се почне още от времето на хановете, мине се през разделените царства, благодарение на което останахме и 500 години под робство, продължи се през гадния и дебилен комунизъм, та се дойде до днешното безвремие..........

    Коментиран от #20

  • 12 Рок кафе

    41 35 Отговор
    Дреме ми за позицията на един Чалгар!Каквато му е музиката,толкова струва и той!
  • 13 волен сидеров

    46 6 Отговор
    българчето чака винаги някой друг да му свърши работата...
    иначе хейтъри и драскачи-разбирачи зад клавиатурата бол-и то едни и същи комплексари....
    Чкаме бай иван или ...да дойде да на спаси и тогава пак шепа българе като на шипка ще въстанат а други ще се бият в гърдите...ама типчно за назе де...

    Коментиран от #40

  • 14 ЦРУ

    32 14 Отговор
    Гражданите отстояват Позицията си и за това Слави е изоставен от Гражданите,които са на противоположната Позиция!:):):)Простите неща са най-трудни за осмисляне,а за Чалгар са невъзможни!:):):)
  • 15 Гражданин

    35 20 Отговор
    Ние разбрахме,че Позицията на Слави ще бетонират БСП и ГЕРБ във Властта,а той ни лъже в обратното!:)Това е Фалша на Чалгата!:):):)От това чалга-изпълнение Слави не спечели нищо!:):):)
  • 16 Русенец

    48 10 Отговор
    Радева е платена социоложка, нагълтала се с милиони. Тя не разбира, че проблема не е в народа а в това, че нямаме Лидери, честни и готови на саможертва. Последният такъв е бил Левски, след него всички са Файдасъзи, които гледат само да захапят кокала !
    Борисов дойде с толкова обещания и критики към тройната коалиция, а ще завърши без да е постигнал нищо от обещанията си, потънал в блатото на корупцията и безпътицата, но възхваляван от платени социолози като Радева! Слави е платена фигура, която също си гледа интереса и е бетониран от управляващите в БТВ !
  • 17 Qwe

    47 8 Отговор
    Дясното бе разбито от Костов! Това е причината да сме все така!
  • 18 Много точно си го написал!

    17 4 Отговор

    До коментар #8 от "Observer":

    Много точно си го написал.Но някои хора няма да разберат
  • 19 Славей Ков

    34 7 Отговор
    Матряла се слави с повече предатели, отколкото герои - справка Историята! Божо Димитров може да потвърди, че сме предателско племе, еснафи, подлизурковци, сметкаджии и национал патриоти, когато някой ни плаща ))) В БГ хубавото е, че всичко се КУПУВА!
  • 20 Оооо

    39 5 Отговор

    До коментар #11 от "ултра":

    Явно или си много млад или си живял на някои остров. Напротив хората преди бяха по-добри имаха приятели,колеги и с комшиите се уважавахме,а сега само завест омраза нацупени по улиците.За един крив поглед ще те пребият кото куче.Виж какви сахора по улиците , учениците в училище и тн..т
  • 21 СССР

    6 14 Отговор
    Другари Славуца наш !
  • 22 майна

    27 10 Отговор
    тоя пък гологлавия чалгарин,нали беше уж патриот,сега и на него сме му криви ние,щото не го допускат до властта
  • 23 Гого

    17 7 Отговор
    Манаф политик не става...
  • 24 Джингиби

    23 4 Отговор
    И ако Бенковски забиваше камата само на масата в кръчмата априлско въстание нямаше да има. Хайде слагай шапката и перото отпред покажи програмата след която да тръгне народа и ще се случи.
  • 25 Шаран БГ

    27 9 Отговор
    Уважаеми съотечественици : Вярвате ли, че този Референдум бе направен от С.Трифонов ?
    Като му гледам понякога шоуто, аз не мога да повярвам ! Но той е лицето,фронтмена на това предаване. И всички / може би с основание или просто по навик/ се нахвърляте срещу личността С.Трифонов.
    Аз все си мисля,че целия му екип, най-вече сценаристите /млади, умни и даровити хора/, са инициатори на въпросния Референдум. И защо никой не си спомня и не критикува 6-те / шестте/ пункта , които бяха предложени.
    Защо цялата политическа класа /Парламент,Правителство, Президентство и Съдебна власт/ се нахвърлиха яростно срещу тези предложения. Осакатиха го и го опорочиха!!!!! И го " заметоха под рогозката"
    Какво му е лошото да имаме 120 депутата, които да си вършат работата, а не да се шляят по страната и чужбина и да спят в пленарната зала. Че за тях сега това не е работа !! Имат го за привилегия с всичките и привилегии. И са безсрамни и арогантни, независими на практика от суверена - народа, който ги е изпратил там.Никой не може да бъде отзован !! Само те самите могат да го изхвърлят ако краде по-малко или по-вече от "общоприетото" !!
    Впрочем малко от тези , които гласуват, знаят за кого гласуват. Гласува се за Партия, а тя си курдисва този, които и е удобен на съответния пост.
    Какво му е лошото Партиите да имат / да не е 1 лев/ 2,3 или 5 лева субсидии от Държавния бюджет за гласоподавател годишно. Най-бедната държава с най-богати дотации, за най-некадърните пишман-п

    Коментиран от #26

  • 26 до лапни Шаран

    31 9 Отговор

    До коментар #25 от "Шаран БГ":

    Абе ти луд ли си или на луда гащите носиш ? Какви млади и даровити хора видя в екипа на тоя цървул .... Боже , боже - мъка ... Прост народ - слаба държава !
  • 27 Шаран БГ

    14 8 Отговор
    за некадърните пишман-политици.
    Защо никой не отбелязва и коментира ролята на т.н Конституционен съд, който спи или си затваря очите пред противоконституционнтите решения на президенти и Парламент, но беше "на ниво" и обяви точки от Референдума за противоконституционни ??? Ами шашмите на ЦИК ? Слави, та Слави...
    Днес Слави и нас ни има, но утре няма ни. Ще ги има само тези горе, които ще душат българите, които са останали тук!!
  • 28 Шаран БГ

    15 5 Отговор
    Да, аз съм луд ! НО много добре помня, какво се предлагаше в 6 -те пункта на Референдума !!!!
    Тях критикувайте! Коя от тях е луда и защо ! Мене кучета ме яли !!
  • 29 Siegfried

    17 23 Отговор
    Благодарение на "тази конкретна мутра", държавата върви леко ( засега ) нагоре и
    напред.Доказателства много , едно от тях са банковите влогове.През 2013 г. бяха
    30 млрд лв. ,сега са 43 млрд. лв. Това са спестявания само на домакинствата.Знам
    какво ще отговорят червените мръснишки тролове, че това са спестяванията на богатите хора,а те са 5-10 % от народа.Истината е обаче ,че богатите хора при тези
    мизерни лихви , не си държат парите в банки.Предоочитат недвижими имоти, акции и
    д-р. варианти.

    Коментиран от #30, #39, #45

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Злобен

    7 8 Отговор
    към ШАРАН БГ Даровити селендури ;( не селяни;-) А патриота Слави. ;( ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРОФАН И ПЪЛЕН ПРОСТАК ;-)
    Думи на проф Иван Славов
  • 33 И ти си един дол дренки

    16 9 Отговор
    Дълъг скрий се .....Омръзна ми да ти слушам глупостите. Бойко това, Бойко онова........само Бойко ти е в устата.....Като Бойко ти е главния персонаж вземи и го кръсти шоуто на Бойко......Не ми се слуша нито за Бойко нито за Гойко.......Като мислиш, че ти си човекът който ши нъ упрай участвай в едни избори и ако те подкрепи народа прави каквото и както знаеш ,а не само да плюеш по тоз и по онзи .........ши каже човек че ти си най- кадърния......
  • 34 Шаран БГ

    9 7 Отговор
    Аз не критикувам С.Трифонов, нито го хваля! Мисля че предложеното в Референдума бе изгодно, бе от полза за българския народ.
    Разбирам, че Трифонов и екипа му са най-долните хора на този свят, а аз съм лудия !!??
    Но никой не казва нищо по отношение на предложеното, точка по точка, в Референдума ! З А Щ О ?
    Защо само злоба и плюене по хората, дори и да го заслужават.
    Повтарям се !! Тях, мен , Вас - утре ни няма. Но това , което твори политическата класа у нас е ненормално, противочовешко и и остава като традиция! Това не бива да продължава, само поради факта, че на някого главата е бръсната. Докажете,че е и празна, оборвайте предложеното от неговия екип - селяндури, простаци, луди и всякакви- точка по точка !!
    И какво не Ви харесва ??????

    Коментиран от #43

  • 35 Съйъгжъмйхъгсвсьфж1334342

    9 5 Отговор
    Боко + Цецо+ВИС+СИК+ДС никой не може ги мръдне. Цяла България е тяхна ,а ние сме им ратаи.
  • 36 факт

    7 2 Отговор
    И ТОЯ Е ВЪЗДУХ
  • 37 Гринго

    3 3 Отговор
    Шаран Бг, подкрепям те напълно за точките от Референдума и че щяха да са полезни. Безчинствата на политици и депутати сега никога няма да свършат. Но Матряла си е матрял. Затова още дълго ще яде дървото. Защото нищо не става от него. Това е обяснението че 30 години почти позволи да се слупи това, а ДС не спа. ДС не е от БСП, СДС или която и да е политическа формация.
  • 38 куртвалтхайм

    3 0 Отговор
    боли ма хикса
  • 39 Гастербайтер

    8 0 Отговор

    До коментар #29 от "Siegfried":

    Много си прост бе,тия спестявания идват от патриоти като мен,които работим навън,а спестяваме в Родината!
  • 40 FUCK OF

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "волен сидеров":

    ДЯВОЛСКИ СИ ПРАВ ВОЛЕНЕ.....
    НА БЪЛГАРИНА ВСЕ НЯКОЙ МУ Е КРИВ.....
    ВСЕ ЧАКАМЕ НЯКОЙ ДА НИ ОПРАВИ....

    ГОЛЕМИЯ БРАТ.......МАЛКИЯ БРАТОВЧЕД....

    И НИ ОПРАВЯТ........

    АМА....ВСЕ ТЕ СА ОТЗАД....

    Коментиран от #42

  • 41 WW3

    2 3 Отговор
    Да беше влязъл в политиката, като е голям разбирач.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Дарина

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Шаран БГ":

    Чакаш наготово, бе, Човек! Какъв еТвоят принос? Някой да направи революцийка, а Ти и Аз да седнем наготово? Е, не става - всички сме виновни, дори на един протест за повишение на цените не излизаме!🤔😎

    Коментиран от #44

  • 44 FUCK OF

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Дарина":

    ЕВАЛА ЗА КОМЕНТАРА....+++++++++++++++
  • 45 Maxman

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Siegfried":

    Влоговете се увеличават по една причина!
    МАСОВО хората напускат България, след като влязохме в ЕС и каквото успеят да спестят, го пращат в България! Друга причина няма!

    Коментиран от #46

  • 46 Избягал навреме от кенефа

    3 0 Отговор

    До коментар #45 от "Maxman":

    Ако съдя по себе-това ще е до време. И аз превеждах парите си към бг.сметките ми,но след фалита на КТБ спрях - каква е гаранцията,че и бг. банката в която са парите ми няма да я сполети същото в Мутроландия.Отделно,че лихвите който местната банка ми дава са с пъти по-големи от тези в Бг.Сега спестявам там къде пребивавам,а парите от бг.сметките си ги харча/изпразвам за покупки на самолетни билети,резервации на хотели и др. когато съм в отпуск...