Last news in Fakti

10 Януари, 2018 17:00 2 775 8

Защо предимно ЛГБТ организации обсъждаха Истанбулската конвенция?

  • истанбулска конвенция-
  • лгбт организации
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Е, тогава кой е той

този предан нам герой,

спъващ сам по почин свой

болшевишкия им строй.

„Някой некадърник наш,

скрит под кадров камуфлаж,

но с глава от алабаш.

Валери Петров, "Репортаж за трите хаш"

Ние сме народ с много рани. Пресни рани. Помня, когато на православните християни им забраняваха да ходят на църква. Помня как християните протестанти от учители ставаха чистачи, помня как смениха името на един от треньорите в гребния ни клуб и ние не знаехме как да го наричаме вече, помня как подпийнали комсомолци организираха хайки за хомосексуалисти в Докторската градина… Примерите са безкрай и аз не искам да продължавам да ги изброявам.

В последните месеци много ме зарадва лозунгът на нашето председателство - “Съединението прави силата”. Научили сме си урока. Раните ще заздравеят. И какво стана? На първото заседание на Министерски съвет от новата 2018 г., първо и за нашето председателството на ЕС, като първа точка в дневния ред избухна бомба. Бомба която отвори нова рана, която раздели хората. За пореден път.

За Истанбулската конвенция бяха написани много неща. Някои от тях подкрепям, други - не. Но не е важно какво мисля за конвенцията. Има нещо друго, което ме притесни.

Основни действащи лица бяха външният министър г-жа Екатерина Захариева и правосъдният министър г-жа Цецка Цачева. Една след друга те успяха със завидна скорост да наредят провал след провал.

Първият провал беше преводът. Неясноти и истински слаб превод (виж статия в webcafe.bg "Третият пол" и Истанбулската конвенция")

Вторият провал беше подписването на Истанбулската конвенция, без да се направи сондаж на общественото мнение. Например, никой не беше питал обществото дали трябва да подписваме конвенция за защита само на жените или тя трябва да защитава и мъжете, подложени на домашно насилие (в съответствие с чл. 4, ал. 1 от Закона за защита от дискриминация).

Третият провал беше липсата на обществен диспут преди гласуването на конвенцията в Министерски съвет. Министър Захариева заяви на 3 януари 2018 г., че такъв е проведен. Справка показва, че консултации са правени със следните НПО:

Български хелзинкски комитет,

Фондация "Ресурсен център - Билитис",

Младежка ЛГБТ организация "Действие".

Фондация "Български център за джендър изследвания",

Фондация "Джендър алтернативи",

сдружение “Център на неправителствените организации в Разград”,

Фондация "Асоциация Анимус",

Фондация "SOS-семейства в риск",

Сдружение „Алианс за защита от насилие основано на пола”,

От тези девет организации поне шест са основно ангажирани да застъпват интересите на ЛГБТ общността. Няма нищо лошо да има представители и на тези групи, но те ли са единствените, които представляват обществото ни? Защо не е водена и дискусия с Българската православна църква, с другите христянски деноминации, с представители на мюсолманското и юдейското вероизповедания? А представители на родителски организации? Българския лекарски съюз? Съюза на учителите? Не беше ли редно да се обсъди и с тях ратификацията? Лице в лице, а не чрез медиите.

Четвъртият провал беше създаването на конфронтация в обществото в началото на нашето председателство на ЕС. Това създаде впечатлението, че управляващата партия ГЕРБ се старае да прокара на тъмно по бързата процедура закон против желанието на обществото.

Петият провал беше създаването на конфронтация в управляващата коалиция. Обединените патриоти се обявиха против, но повечето министри на ГЕРБ се обявиха за приемането на Истанбулската конвенция. И тази конфронтация ще продължи през целия мандат на правителството и ще се експлоатира безжалостно на следващите избори.

Шестият провал беше създаването на конфронтация в управляващата партия. Конвенцията влиза за ратификация в парламента. Публични фигури от парламентарната група и министри публично заклеймяват конвенцията. В същото време някой от ГЕРБ трябва да я защити публично. Този някой става практически неизбираем на следващите избори.

Седмият провал беше забавянето на законодателство, което ще защити жените в риск.

Осмият провал е, че по време на нашето председателство на ЕС ратификацията настройва обществото срещу Съюза и асоциира европейските ценности с ерозиране на българския морал.

Тези провали са най-вече на г-жа Екатерина Захариева. Те доказват, че тя:

Не говори добре английски и не разбира какво подписва

Не може да води диалог с общественноста

Не може да постига единение и консенсус

Няма политически усет как ще реагира обществото

Затова пък г-жа Екатерина Захариева доказа, че може със завиден размах:

Да ни изложи пред “чужденците” - задграничните доброжелатели клатят снизходително глава каква е “тази България”.

Да сее раздори в правителството, партията си и народа

Да прави проблеми точно тогава, когато те не са нужни (Председателството на ЕС)

Да принуждава колегите си (г-н Бойко Борисов, г-жа Цецка Цачева, г-жа Лиляна Павлова и др.) да обясняват на едни изненадани и гневни родители какво означава за възпитанието на техните деца “... включване на ... учебен материал по въпроси като … нестереотипни роли на пола ... в официалните учебни програми и на всички образователни равнища.“ (Чл. 14, ал 1)

Остава да разберем защо г-жа Захариева прави всичко това? Конспирация за блокиране на Истанбулската конвенция? Брънка от елегантен план да се насочи България в орбитата на Русия? Разклащане на правителството? Разцепване на партия ГЕРБ и отваряне на път на друга партия или просто надменна некомпетентност?

Скромния ми опит от досега ми с нашата администрация ме кара смело да заложа на последното. Остава тогава въпросът имаме ли нужда от такъв външен министър.

Доц. д-р Марин Генчев, дмн

неврохирург

www.drguentchev.com


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    11 3 Отговор
    Все пак Герб направиха много за равнопоставеността на гейовете и лесбийки, стъпка по стъпка .......може да допускта грешки ама нали видяхте референдума на Слави Трифонов - казва им гласувайте 3 пъти да и те гласуват без да знаят какво е мажоритарен и др
  • 2 Morgoth

    12 0 Отговор
    Защото тези организации са си платили винаги и всичко да се обсъжда с тях. И не е задължително плащането да е директно на властта, достатъчно е да могат да платят на достатъчно журналисти за да може да изискват предварително съгласуване с тях под заплахата да се разбучат по медиите и в България и в Европа.
  • 3 Живо Тописов

    13 0 Отговор
    Изключителен коментар.ГЕРБ си правят харакири с глупостта на "дуета" Захариева-Радева"!Борисов може да разбира от банкерки,но с министърките е зле.И скоро ще ближе горчиви рани освен,ако както е обичайно при него не направи някой изненадващ ход обратно.
  • 4 куку руку ку

    14 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Остава да разберем защо г-жа Захариева прави всичко това?
    Защото е от някой от третите полове.
    На земята има 3 пола; мъжки, женски и болни мозъци!
    Третият обединява всички известни, извън създадените от Бог!
  • 5 колело

    14 0 Отговор
    тепърва ще разберете значението и предназначението на ЛГБТ, АМА ЩЕ Е МНОГО КЪСНО, ...и на ваш гръб...

    Към Доц. д-р Марин Генчев: Поздравления за една от малкото адекватни реакции в нашето медийно пространство!
  • 6 Комсомолци

    8 0 Отговор
    Паритйците (от всички партии, но в момента от ГЕРБ) се държат като комсомолците от преди 30 години: трябва да изпълним повелите на партията (в момента на шефовете от ЕС) и приемат всичко формално и без да мислят. Независмо дали то е добро за България или не и без да се мисли как да го направят добро за българите. Това включва и този случай, където мацката министър се обърнала към тези дето крякат най-много, без да обяснява на много другите какво се случва. А това, че по този начин нарушава правата на много повече хора, отколкото на тези, които се чувстват потиснати не е интересно. Ако обратните не бяха агресивни, никой нямаше да им се бърка.
  • 7 Гражданин

    4 0 Отговор
    Моите поздравления и адмирации за доц. д-р Марин Генчев! Един смел интелектуалец, който не раболепства пред диктата на Брюксел и Вашингтон! Дано в България има повече като него! Дано България вземе пример от Полша, Чехия и Унгария, които навремето неприемаха диктата на СССР, а сега - на ЕС, докато България и преди, и сега смирено навежда главата, за да бъде страната ни отново обезглавена. Такъв народ сме - роби. С малко изключения, като доц. Генчев.
  • 8 Кака Гинка

    2 0 Отговор
    Сред розите в статията отново се спотайва змия:ББ е невинен и пак е подведен от некомпетентните си сътрудници,които сам е назначил!Излиза,че те си правят каквото искат зад гърба му,подписват документи с общодържавно значение ей тъй,както им хрумне;еднолично и без да се консултират с лидера си?! Хайде бе! А ако все пак приемем това за истина, какъв извод следва да направим: че въпросният лидер няма никакъв контрол над "паството" си, т.е. не става за нищо.Та по-леко със защитата станала популярна напоследък: "добре,че е ТОЙ, да ви рине л>>>та." Всъщност е доста забавно,ако си представите картинката буквално,а пък може и да го бива за това - пак буквално...