Last news in Fakti

13 Януари, 2018 10:09 3 305 20

Защо НЕ ми хареса речта на Доналд Туск в София?

  • доналд туск-
  • реч
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предполагам, че вас ви заплени по същите причини, по които ви хареса и Онзи клип. Очаровала ви е също, защото Туск говори интелигентно. Факт. Онези от вас, които ме следят по-редовно, може би са забелязали, че съм му голям фен, макар че не винаги съм съгласна с позициите му. Това написа на страницата си във фейсбук Аделина Марини.

Две неща ме притесниха сериозно. Първото е, че едва сега публиката в България и то особено частта, която смятах, че е доста по-добре информирана, за първи път открива Доналд Туск - политик, който е на европейската сцена от повече от десетилетие. Второто е съдържанието на самата реч. Да, тя гали самочувствието изпод задушаващия слой комплексиран дух, който ни е налегнал. Написана е в стил, който е много различен от простащината, с която убиват умовете ни от години. Но тази реч не ни каза какво става в НАШАТА Европа, в която трябва да участваме. Тя каза това, което искахме да чуем. И най-вече - основният адресат на речта беше премиерът и избирателите на управляващите. Да сведеш нещата до "Игра на тронове", само защото в най-популярния сериал през последните години участва български актьор, после да прелееш това върху ситуацията на Западните Балкани, която е основен приоритет на българското председателство, да обясняваш колко сме силни, непобедими и всички онези исторически флоскули, които са ни набивали в главите, за да се чувстваме, че и ний сме дали нещо на света, да ми обясниш, че ще се справя като Стоичков (Боже опази!) и накрая на практика да сравниш премиера-мутропитек със Спартак беше за мен унизително и дори обидно.

Тази реч беше точно като футболните фанелки, които световни лидери подаряват на премиера, когато идват на посещение - премерила е пулса на българския дебат, интелектуалния капацитет на управляващите, облякла го е малко по-интелектуално, за да се хареса и на малцината по-така и готово. Каза няколко думи на български, за да разтопи до край несвикналата с уважение българска душа и ето го успехът. Вече всички са в захлас и мечтаят за премиер като Туск.

Когато премиерът застана да говори след него, изглеждаше като примат, който иска да ви покаже колко хубаво може да бели банан. Впечатли се от това, че Туск е полагал усилия да изговори добре на български няколко изречения, сякаш не знае, че още при избирането му Туск едва говореше английски и беше обещал, че докато поеме поста (два месеца) ще го научи добре. И успя. Само че премиерът ни не е свикнал да получава нищо с усилия. Той никога не се потруди да научи английски и затова стои като глухоням на срещите на върха, където се решава съдбата на Европа, от която и България е част. Той е свикнал да му принасят и да си взима на цената на вашата мизерия. Затова и предпочете да не говори дълго, за да не разваля ефекта от речта на Туск. Той също добре знае, че на фона на европейската класа е примат, но пък го приемат като равен, идват му на крака, тупат го по рамото, галят го по главата, носят му фанелки и после си отиват. Значи не е нужно да се напъва като Туск.

А през това време хиляди несъгласни са по улиците и искат правов ред. Не искат да им се внесе някой добре говорещ политик отвън, а ред, който да им позволи да участват.

Та така, извинете, че ви развалих купона, но и аз снощи се вкиснах от речта. А още по-гадно ми стана като видях реакциите на брюкселските колеги срещу нея в Туитър. Просто ние отдавна сме забравили какво е добра журналистика. Свикнали сме да се прекланяме пред първото нещо, което не изглежда като мутропитек и говори умно, и изобщо не внимаваме какво ни казва. А каза ни, че на Балканите сме още на нивото от времената в "Игра на тронове" и на Спартак. Ми, dziękuję

P.S. С извинение, че отново ще ви естонирам, но моля ви да изгледате речта на Туск по повод естонското председателство. Съвсем ми стана мъчно, тежко и отчаяно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    42 20 Отговор
    Ами какво да ми хареса в речта на един капиталист? Използват бг.28 г.за техните интереси а ние тука почваме да се броим на пръсти!
  • 2 по темата

    48 16 Отговор
    Какво може да каже един лицемер в реч, от която струи лицемерие като от Ниагарския Водопад.
  • 3 Бесен Язовец

    42 14 Отговор
    Хубаво е че тия са тука да видят на живо техното протеже в каква мизерия е превърнало БГ.за 10 г.
  • 4 Истински Българин

    28 32 Отговор
    Точно си бях повярвал,че този път,няма да оплюем това събитие и човека положил усилия да произнесе речта на български.Но,а дано ма,на дали.Изненадахте ме,поне мен.То не бе мразене,негативизъм,комплекси,мрънкане,сравнения с другите,завист,то не бе чудо.Малко срам и уважение,бе хора,погледнете един път с добро на нещо случващо ви се!

    Коментиран от #13

  • 5 Топлата вода

    24 7 Отговор
    Това което каза за корупцията че я имало и в други страни.Пълен тъ..панар.Сега вече сме спокойни.И най вече политическата ни клоака. И сега си мислят какво пък крадем си най нагло от без това бедният си народ,но и другите го правят.Е тогава всичко е ок.
  • 6 кирил

    14 18 Отговор
    блестяща реч
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 даката

    10 22 Отговор
    на впутинците им е причерняло

    Коментиран от #12, #14

  • 9 майна

    26 9 Отговор
    хубава реч, достоино се представи на хубав български,не ни е той виновен за несгодите, ние сме си виновни,за състоянието на държавата
  • 10 Булгар булгар

    29 9 Отговор
    Всъщност, какво толкова е станало ?!

    Едни фалшиви, неуки, оядени, корумпирани и крадливи "политици" от БГ, случайно им е дошъл реда да са домакини на други фалшиви, оядени, корумпирани и крадливи политици от ЕС.

    А единственото, което ще вършат, е да си прибират заплатите от по 50 000 евро, да се тупат взаимно по раменете, да се хвалят и превъзнасят едни други, да благоговеят пред "успехите" ни, да обясняват как добре живее народа (със заплатите си от 300 евро), и колко много работа е свършена за благото на ЕС и БГ.

    Гнусни, мазни, оядени, корумпирани и лъжливи европейски среднополови тарикати, GO HOME PLEASE ! :-(
  • 11 Георг Георгиев

    20 10 Отговор
    Лицемерна реч на един необичан от поляците поляк!
  • 12 Нерон

    5 4 Отговор

    До коментар #8 от "даката":

    Погледни си минусите та на
    тебе поне да ти просветне!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Диоген

    16 10 Отговор
    Тук е поляк. През 1444г. поляците идват да ни освобождават-Владислав Варненчик...После Ян Собиески освобождава Виена.В новата история немци и руснаци мачкат поляците...Така че като Ви говори представител на Полша, моля по- смирено!..
  • 16 antimediator

    12 14 Отговор
    Матросовците да стоят на амразурата и да не си отвличат вниманието !
    Позволено им е само когато става дума за Путин да го похвалят.
    Осторожно, вокруг вас много врагов !
  • 17 България

    16 8 Отговор
    Каквото и да се направи българина трябва да плюе и недоволства, чудо невиждано. Да не казвам зе се срещам със сънародници в чужбина устроени с къщи, имат работа, не им липсва нищо и пак плюене и негативизъм.
    Беше невероятно да се чуе речта на роден език, комплименти на човека положил усилия.
    А за това че сме на това положение в България само ние сме си виновни.

    Коментиран от #20

  • 18 МАРИЕТА ЙОРДАНОВА

    4 0 Отговор
    защо в програмата на откриването беше ИЗПЯТ химна на Европа?
    Цитат:
    Поради многото различни езици в Европейския съюз химнът е изцяло инструментален, а текстът на немски от Фридрих Шилер, по който Бетовен пише мелодията, няма официален статус.
  • 19 Vasco

    1 3 Отговор
    Моля ви , поне се подпишете за да знаем автора българин ли е ..
  • 20 Гастарбайтер

    5 6 Отговор

    До коментар #17 от "България":

    Бегай на чиниите, гастарбайтерче, че докато дращиш глупости, са се понатрупали...

    Къщи вдигнаха най-вече циганите джебчиики, сводниците и просяците, вие работите за 20% от заплатата на местните и вече нищо не вдигате !