Last news in Fakti

20 Януари, 2018 23:30 1 961 0

Пряк избор за съдебни заседатели

  • съдебни заседатели-
  • съд-
  • реформа

Има процедури за тяхното избиране, но то става под масата

Пряк избор за съдебни заседатели - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заседателите по презумпция са представители на гражданите в съдебното състезание, сиреч на данъкоплатците

През всичките тези години, съдебната система е като в бункер. Избираме изпълнителна и законодателна власт, нямаме отношение към съдебната.

Това коментира в профила си във Фейсбук Петко Симеонов.

Сега дори съдебни заседатели не избираме. Нещо което, макар и проформа, го имаше при тоталитаризма.

Защо като се говори за съдебната система се захващаме с прокуратура, следствие, съд, а виж съдебните заседатели все едно, че ги няма. А пък вещите лица много рядко попадат в полезрението на медиите.

Става дума за структури от съдебната система - заседателите и вещите лица.

Заседателите по презумпция са представители на гражданите в съдебното състезание, сиреч на данъкоплатците, които плащат заплатите на всички в съдебната система. Как заседателите представляват гражданите? Никак.

Има процедури за тяхното избиране, но то става под масата. А гласа на съдебния заседател е равен на гласа на съдията. Нали така? Или нещо бъркам?

Предлагам на формиращата се зад завесата "нова политическа сила" да се заеме с проблема за съдебните заседатели и те да станат избираеми от гласоподавателите!

Вие не знаете, че вървят усърдни "консултации" по създаването на "истинската, единствено правилната, новата, чистата и святата нова политическа сила"?

Не съм ви виновен...

Проблемът със съдебните заседатели е реален.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА