Last news in Fakti

18 Януари, 2018 10:00 2 336 12

Дано не поканим руски инструктори за "доброволната" армия

  • казарма-
  • армия-
  • отбрана-
  • доброволна служба-
  • велизар шаламанов

Не е ясно каква ще е новата казарма

Дано не поканим руски инструктори за "доброволната" армия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Накратко - професионалната служба е доброволна служба по договор срещу заплащане по закона за отбраната и ВС. Каква ще е новата "доброволна казарма" още не е ясно, но почти сигурно ще свърши като търга за нови модулни патрулни кораби. Хем беше пробив в процеса за превъоръжаване с участие на нашата индустрия, хем единственият кандидат се отказа да изпълни това, което беше толкова сериозно постижение на МО.

И още нещо - наистина сериозно: всяка военна подготовка трябва да бъде под строг демократичен граждански контрол, защото иначе може да осъмнем с военно подготвени, които да действат срещу тези, които са платили подготовката им - т.е. българските граждани.

Импровизациите в отбраната стават все по-опасни - от провалени поръчки за превъоръжаване, през загуба на офицер и хеликоптер поради проблеми в подготовката и подръжката, до директно възлагане на поръчки в края на годината по общи рамкови договори и опит за пряко договаряне с руски фирми от "забранителни списъци", а сега и бързане за въвеждане на нов вид военна служба без сериозни публични консултации и оценка на въздействието върху отбраната и сигурността на Родината ни. Дано поне не ги пращат доброволците на обучение в Русия или да поканим руски инструктури, защото те са готови да предложат тази услуга на конкурентни цени. Или може би в центъра за хуманитарни операции в Ниш?

Може ли да чуем военната експертиза - нали тя щеше да е водеща! Армиите, които въвеждат форми на ограничена "наборна служба" първо са осигурили добро заплащане, ефективна подготовка и модерно оръжие на професионалната си армия, а и младежите им не си търсят унивеситети и работа главно в чужбина.

Докато браним Пирин и Витоша да не изгубим армията си?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    26 9 Отговор
    Абсолютно недоразумение, като самия министър,агент на ДС! ЛУСТРАЦИЯ!
  • 2 НАТО

    21 11 Отговор
    Патриотите са ви Крайно Леви комунисти! За съжаление! :) :) :)
  • 3 сссссссср

    15 27 Отговор
    Нищо чудно, тези "доброволни" отряди да се превърнат в една платена частна армия на НЯКОЙ олигарх, който да реши да наложи чужди интереси в България!?
    Като се има предвид, че предложението идва от човек на службите, ДС, които са филиал на КГБ(ФСБ), може само да предполагаме, чии интереси ще обслужва тази "доброволна армия".
    Явно някой силно иска да подкопае българската държавност и интереси!
    Явно другарят Путин иска да пренесе модата на частните армии и в България!
    Българското правителство и НАТО трябва веднага да реагират на подобна заплаха за националния ни суверенитет и сигурност.
  • 4 сссссссср

    27 5 Отговор
    Мафията в България си има държава, много скоро Мафията в България ще си има и собствена армия, която да я пази от народната любов!
    Доброволни наемници, готови да ви трепят, за да защитят господарите си!
    Усещате ли, на къде отиват нещата?
  • 5 моя страна моя България

    25 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Явно някой силно иска да подкопае българската държавност и интереси!Публикувано във факти.бг: Българското правителство и НАТО трябва веднага да реагират на подобна заплаха за националния ни суверенитет и сигурност. Абе приятелю, решението за доброволната армия е на правителството на България, не го е взел руският президент.......не се ли усещаш че пишеш глупости.......и каква държавност и интереси сънуваш, ти не живееш ли в тая страна, не виждаш ли че години наред тия интереси се продават и подаряват за жълти стотинки и тия дето управляват в последните 7-8 години направо съсипаха и малкото дето имаше.......или това не ти прави впечатление, драскаш като платен соросоид.
  • 6 Г Вид

    21 10 Отговор
    100% съм убеден вече,че НПО-тата в България и разните там соросоидни фондации трябва да бъдат забранени със закон! И точно автора на тази боза ме убеди напълно....
  • 7 Варна

    14 4 Отговор
    Големи тъпотии са написани в тази статия!
  • 8 Трети пол

    16 7 Отговор
    Няма да са руски а американски от третия пол
  • 9 РУСИЯ ТРЯБВА ДА ВЪРШИ СЪЩОТО КОКТО НПО

    11 4 Отговор
    НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВО ЦВЪРКАТ ХОНОРАРНИЦИРЕ НА КОЗЯК. РУСИЯ Е ЗАДЪЛЖЕНА ДА ПАЗИ ОНОВА ЗА КОЯТО ЕДИНСТВЕНИ С НАШИТЕ БУНТОВНИЦИ СА ПРОЛЯЛИ СВОЯ КРЪВ. КРЪВ С КРЪВ СЕ МИЕ. А НЕ СЕ ОТДАВА ЕЙ ТАКА НА КРАДЛИВА СГАН. ЧАКАМ РУСИЯ СИЛНА И МОЩНА ОТНОВА В НЕ НАТОВСКА И НАРОДНА БЪЛГАРИЯ. А ТУ ЧЕ НА АПАШИТЕ И ДНЕШНИТЕ ЧОРБАДЖИИ НЕ ИМ УДИСВА, А НАС ХОРАТА ОТ УЛИЦАТА ПИТА ЛИ НИ ВЯКОЙ НИЕ КАК ИСКАМЕ ДА ЖИВЕЕМ С ВИНЕТКИ ?
  • 10 Morgoth

    11 0 Отговор
    Какво значи доброволна? Ще се плаща ли нормално или колкото едновремешната казарма - пари за един стек цигари месечно? Ако не е платена проучено ли е ще има ли кандидати? Ако пък е платена каква е разликата от професионалната армия (то и за нея в момента кандидатите недостигат)? Какво ще правят войниците освен да се учат? Защото едно време доста малка част от службата отиваше реално в учене - повечето беше охрана на обекти в които сигурно вече нищо не е останало. Защо изобщо е необходимо да бъде под формата на служба след като един съкратен военен курс би могъл да осигури цялата подготовка давана от казармата? Последното го казвам от личен опит и моля хора които са виждали казарма само по телевизията да не ме апострофират.
  • 11 киро

    5 3 Отговор
    Американските инструктори си падат по момченца !
  • 12 гостенин

    3 0 Отговор
    Бай ви Шаламан пак се е изложил.Нали при него нарязаха ракети СС.Унищожиха техника,казарми,вази,почивни станции на военните.Сега се тюхка.ами обчй си НАТОТО.Нали ревахте със Соломон Паси.