19 Януари, 2018 06:30 1 512 18

Дано БСП не е патриархална партия

  • истанбулска конвенция-
  • бсп-
  • насилие-
  • жени

България ще произведе голяма новина и ще покаже, че е най-консервативната европейска нация

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никога не бих предположил, че България ще бъде първата европейска страна, която няма да ратифицира Истанбулската конвенция – Конвенция N 210 на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното на насилие. А нещата отиват натам, след като изглежда в парламента няма да има достатъчно мнозинство за ратификацията. Ако направим бърз преглед на заявените позиции, става ясно, че: ГЕРБ официално подкрепят ратификацията, но е възможно не всичките техни 95 депутати да гласуват „за“; официално срещу конвенцията се обявиха „Обединените патриоти“ (27 депутати), „Воля“ (11 депутати) и БСП (80 депутати). ДПС (25 депутати) още не са се произнесли по въпроса. Набързо пресметнато, засега имаме 95 срещу 118 гласа. Мнозина заявиха, че в тази ситуация ДПС ще бъде арбитър.

Ако наистина конвенцията не бъде ратифицирана (например ДПС се въздържи), България ще произведе голяма новина и ще покаже, че е най-консервативната европейска нация. По-консервативна от Полша, Грузия, Турция или Румъния. Трудно ми е да го повярвам, но нещата могат да станат именно така.

Ако конвенцията все пак бъде ратифицирана с гласовете на ГЕРБ и ДПС (общо максимум 120 депутати, при положение че в двете групи сработи „партийна дисциплина“), ще излезе, че в България има нова разделителна ос между „либерали“ и „консерватори“, като сред последните ще бъде неочакваното сдружение на БСП, „Обединените патриоти“ и „Воля“. Не си представях БСП в подобна компания.

Трябва ли отново да напомня, че това е конвенция срещу домашното насилие и отстоява правата на жените? От много места чух, че това било само прикритие за узаконяване на разнообразни сексуални идентичности, при които децата щели да бъдат подложени на натиска да приемат тези идентичности и така да загубят собствената си. Параноята изглежда ни е обхванала здраво, защото сме склонни зад едва ли не всяка международна конвенция да привиждаме опасността от това да ни натрапят приемането на „третия пол“, на еднополовите бракове, на транссексуалните бежанци и още много други „чудовищни заплахи“.

В най-синтезиран вид тези заплахи се виждат в отвореното писмо на 36 консервативни неправителствени организации срещу ратификацията на конвенцията. Според писмото конвенцията:

„Съдържа разпоредби, криещи сериозни рискове и неблагоприятни последствия за правата на жените, родителите и децата, брака и семейството, свободата на вероизповедание, националните политики по отношение на тези въпроси, както и за вътрешния ред и сигурност и политиките за бежанците.“

„Тя ще доведе до политики позволяващи на момчета и мъже, които считат себе си за жени да ползват тоалетни, бани и съблекални, предназначени за жени, в т.ч. в държавни училища.“

„Тя ще отвори врата за узаконяване на еднополовите бракове у нас, признавайки правото за полово самоопределяне на единият от партньорите.“

„Въвеждането на определение за пол и полова идентичност, независими от биологичния пол на лицето ще доведе до грубо потъпкване на правата на родителите и семейството. Родителите ще могат да бъдат обвинени в насилие срещу тяхната дъщеря, ако тя е пожелала да я третират като момче и те откажат.“

Ако четем самата конвенция ще разберем, че нищо от горното не се третира от нея. Следователно става въпрос за страхове, съществуващи, но и съзнателно подклаждани и разпространявани в обществото. Прекалени страхове,

Съветът на Европа дори прие специално разяснение по въпроса, което пресслужбата му разпрати на много медии в България. Разяснението посочва:

Конвенцията НЕ задължава държавите да въведат в училищата уроци за сексуална ориентация.

Конвенцията НЕ задължава държавите да признаят като бежанци транссескуалните и интерсексуалните лица.

Конвенцията НЕ задължава държавите да въведат във вътрешното си законодателство признаване на трети пол.

Конвенцията НЕ позволява признаването на еднополови бракове от подписалите я страни.

Но защо тогава БСП се противопоставя официално и вече с решението на мнозинството на Националния съвет на ратификацията на конвенцията. Още в първата реакция на председателката на партията Корнелия Нинова се казва: „Винаги сме се борили против насилието над жени и деца… Застъпвали сме се за равнопоставеност на мъжете и жените. И занапред ще отстояваме тези позиции. Но няма как да приемем текстове в Истанбулската конвенция, които задължават: „страните да предприемат мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предразсъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на стереотипни роли за жените и мъжете“.

Сега отхвърлянето е по-лаконично: В Конвенцията съществуват текстове, които разделят българското общество и могат да бъдат тълкувани разнопосочно. Същевременно БСП ще искат промени в наказателното законодателство за най-строго преследване и наказване на насилниците, както и да се инкриминира „домашното насилие“, „насилствените бракове“ и „принудителното съжителство на съпружески начала“. Странно и чудовищно, ако цитирам заглавието на една статия на Владимир Ленин от 1919 г. (използвах същото това заглавие и по повод назначаването на Деля Пеевски за председател на ДАНС през юни 2013 г.).

Странно е, защото отхвърлянето на Истанбулската конвенция по никакъв начин не се вписва в намерението за нови законодателни мерки против насилието срещу жените. Конвенцията има точно такъв предмет и е допълнителна опора и инструмент за изкореняването на такива практики. Чудовищно е, защото каузата за равноправието на жените и мъжете е кауза на всички социалистически леви движения поне от средата на ХІХ век. Защо БСП се отказва от тази славна част от историята на социализма?

Въпросът е също така, в коя част от българския политически спектър БСП търси своя облик и подкрепа. Ако наистина смята, че българското общество е консервативно, тогава вероятно си представя, че трябва да заеме социал-консервативна позиция? Да се нареди до „Обединените патриоти“ (междувременно изглежда те са на път да си променят позицията, вероятно също и под натиска на ГЕРБ, а не защото за променили радикално възгледите си). Да се нареди до родните ултраконсерватори, които напоследък се чувстват в свои води, заклеймявайки всичко онова, което е в противоречие с иначе устойчивия, много разпространения и упорития стереотип за патриархалното обществото, основано на мъжкото превъзходство. Между другото, понеже последното тема е отдавна дискутирана, а аз не съм особен специалист, най-добре е да прочетем отново, наред с другото, една статия на Красимира Даскалова във в. „Култура“ от 2002 г. „Жените – скритите за историята социални актьори“.

Наближава времето за обсъждане на Истанбулската конвенция в парламента. По-добре ще е депутатите на БСП да заемат позиция, основаваща се на тяхната собствена съвест, разум и разбиране, какво е това „кауза в полза на женското равноправие“, част от политическата идентичност на една социалистическа и лява партия. Другото би било огромна политическа грешка, която ще се отрази крайно негативно еднакво на разширяването на подкрепата за БСП в Българското общество, но и на международния й престиж.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Послъгваш

    24 3 Отговор
    Без социален пол. Не искаме разни нагли да обрабтват децата ни законно как трябва да са обратни, а ти Антоний ще си пиеш уиското и ще нехаеш. А БСП да си бъде каквато си искаш, те също няма да са там. И освен това има доста други, които не са я приели тази конвенция, а и такива, които искат да я махнат.
  • 2 Гневен и прокуден Българин

    23 1 Отговор
    Писна ми вече от НПО-медузи----СТИГА --Спрете унищожаването на бъдещето ни..
  • 3 Монго

    21 1 Отговор
    Подписали конвенцията-45
    Ратифицирали я-24
    Що е това квичене в нет простронството?

    Коментиран от #5

  • 4 Бург Гаски

    24 2 Отговор
    Дано България се окаже консервативна нация! Всъщност какво му е лошото на това? Вяра в Бог, не приемане несъответстващото на социалните норми поведение. За разлика от либерастията, която е тумора на съвремието, Аз съм за консерватизма!!!
  • 5 goni

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Монго":

    Прав си! Тоя лъже още от първото изречение! После върви му вярвай!
  • 6 Morgoth

    16 0 Отговор
    Не знам дали сме най-консервативните, но начина по който се появи конвенцията не беше правилен. Опита се да влезе под масата точно по празниците. Никой не излезе да каже "Ще приемаме много важна конвенция", "Тя ще реши тези проблеми по този начин" и прочее. Мнението на народа не се искаше, а така наречената "обществена дискусия" както винаги беше проведена с БХК и подобните им. Като резултат първото което се чу не беше как ще спасяваме жени от насилие, а как ще дискриминираме мъжете и как ще си докараме трети пол и гей бракове.

    ДПС ще я подкрепят, но те така и така са единствените либерали при нас. В ГЕРБ имаше 8 министри които бяха против, така че партийната дисциплина надали ще сработи. Самия Борисов не изглежда убеден, а по-скоро готов да извъри номера "Аз дадох всичко от себе си, ама не се получи".

    Коментиран от #7

  • 7 goni

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    Бат Боби е по циркаджийските номера! Ама, тоя път ще се гърчи като настъпен червей! Няма полезен ход! Не е необходимо да си Гари Каспаров за да се досетиш!:)
  • 8 молба

    9 0 Отговор
    Факти, пуснете писмото на Александър Урумов към Бриджит О’Лъфлин: Вие сте адвокати на дявола, на които ние плащаме!

    http://epicenter.bg/article/Aleksandar-Urumov--Istanbulskata-konventsiya-i-tsarkvata-na-vsichki-eresi-/145396/11/0

    Не качвайте незти на сороските слуги ;)
  • 9 незнайко

    12 0 Отговор
    ( Публикувано във факти.бг: По-консервативна от Полша, Грузия, Турция или Румъния. ) Голямо сравнение, няма що !!! Нямаме ли си собствено мнение ? НЕ НЯМАМЕ !!! Трябва да правим това което ни кажат !!! Затова сме на последно място в тоя скапан ЕС !!!
  • 10 мнение

    2 14 Отговор
    Собствена съвест, разум и разбиране? За кого, за БСП?! Кога и с какво тази партия е доказала, че притежава такива качества? Линията на партията е - каквото прави Путин, това ще правим и ние. Същевременно влиянието на Русия, прокарвано под една или друга форма чрез партията БСП, е осезаемо. Някак оставаш с усещането, че цялата дейност на тази партия, поведението на Нинова, всичко е в името на това да тласнат страната ни назад към Русия и нейното влияние. По всички възможни начини и да покажат на Путин колко са му предани. Цялата тази конспирация по време на председателството ни говори в тази посока. Истанбулската конвенция е документ, създаден след щателно обсъждане и в съгласие с международното право. Съдържанието й непрестанно се изопачава и преиначава, въпреки публикуването й на сайта на Външно министерство. Защо да си правят труда да я четат, като да говорят наизуст е много по-лесно. Същевременно заявяват, че ще искат промени в българското законодателство за най-строги наказания за насилниците. Демонстрация на недоверие и твърдоглавство. Между другото от тази партия никога не са се съобразявали с някакви аргументи. Наумяват си нещо и го следват напред с рогата, аргументи за тях не съществуват. Колкото до патриотите, "Атака" и други патриотични образувания, позицията им е такава, че никак не помагат хората да искат да живеят на нашата територия.

    Коментиран от #13

  • 11 гост

    11 0 Отговор
    Айде стига глупости, когато Гърция, Велокобритания, Ирландия, Чехия или Унгария я ратифицират, тогава да ни сочат с пръст. Не било трети пол, ами трети джендър. Тази извратена дума е измислена за да оправдае поведението на Хомосексуални, Транссексуални, стари моми кариеристки и други подобни. Не виждам какъв е проблема и към днешна дата закона в България не преследва тези хора.
  • 12 не на ИК

    18 0 Отговор
    Сто пъти се каза,че като се махнат точките с полови девиации от конвенцията остава това ,което е гарантирано от Конституцията на Република България и законодателството.
    Ако има проблеми с домашното насилие,правата на жените,или друго, то те се дължи на неспазване на законодателството, а не на липса на Истанбулска конвенция.
    Какъв е смисъла да въвеждаме нещо,което го имаме?
    Всичко това е много добре известно на професора,но за няколко мизерни гроша е готов да си продаде душата.
  • 13 НАТО ВЕЦ

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "мнение":

    И ти, както и неуважаемият "професор" само разливате "интернационални" мъглявини, без грам конкретни аргументи. Твоя "милост" я гони някаква руска фиксация, пък негова, някакъв измислен "антикомунизъм" и псевдолиберализъм.
    Не мога да разбера, толкова ли е "лошо" човек да е "консервативен"?
    Като се писахме за първи либерали и толерасти, до къде я докарахме?
    Пък и вземете се научете това НПО-чниците, как се води дебат.
    Опонентите ви цитират членове и алинеи от Содомитската конвенция, пък вие само бля-бляката насреща.
    Айде холан.
  • 14 Ахмак

    8 0 Отговор
    Ти да видиш - за този дори и представа нямах, че е третополов! Ега ти професора - представяте ли си, на какво учи студентите???
  • 15 Райчев

    9 0 Отговор
    Професорчето, написало статията лъже във всяко изречение.... има доста европейски държави които не са я приели.... а и какво от това. Писна ми постоянно някой да ни обяснява какво трябва да правиме за да се издигаме в очите на слепите (Европа).... стига вече с тази слугинска, комплексарска и робска психика, достатъчно ни е че управляващоте ни нямат мъжки полови органи и смелост да ни одстояват националните интереси в международен план по същите причини
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 куку руку ку

    3 0 Отговор
    Нямам нищо против всеки да изповядва каквато си иска ценностна система, но да не парадира и да не търси и привилегии със содомистките си и сатанински наклонности.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.