Last news in Fakti

20 Януари, 2018 16:00 5 171 2

Георги Вълев: Никога не съм поръчвал убийство

  • георги вълев-
  • петър христов-
  • килърите

Излежаващият доживотна присъда по делото “Килърите” отрича да има връзка с покушението на Петър Христов

Георги Вълев: Никога не съм поръчвал убийство - 1
Снимка: Галя Дачкова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Явор Дачков, "Гласове"

Аз не съм поръчвал никога никого”: това заяви Георги Вълев, който излежава доживотна присъда по делото “Килърите”, в отговор на въпроса дали е поръчал убийството на великотърновския бизнесмен Петър Христов. С Петър Христов винаги сме имали перфектни отношения, подчерта Вълев. "Аз от затвора една торта не мога да си поръчам, камо ли да организирам подобни неща”, добави той. "Не знам Петър Христов да е имал врагове, но имам едно предположение. Онзи, който му е дал толкова много власт и бизнес, колкото той не може да поеме, е виновен за неговата смърт", коментира Георги Вълев. "Това интервю е първото, което давам след убийството на Петър Христов, всичко друго са фалшиви новини, подчерта Вълев.

- В медиите излязоха хипотези, че сте поръчали убийството на Петър Христов. Какъв е Вашият коментар?

- Първо, аз никога не съм поръчвал никого. Въпреки че съм осъден, това не означава, че съм поръчвал някого. Второ, тази версия се лансира, за да се хвърли прах в очите на хората. Тя бе тиражирана масово от определени медии. Искам да кажа, че това е първото интервю, което давам на медия след убийството на Петър Христов. След като приключим с вас ще говоря и за бТВ. Всичко друго, което излезе тези дни, са фалшиви новини. В един столичен вестник излезе измислено интервю с мен. На първа страница. После беше тиражирано и от други медии. А аз интервюта не съм давал. Друг абсурд - в търновския вестник "Борба" излезе "новината", че съм поръчал Петър Христов за 60-ия си рожден ден. И тя беше тиражирана от най-различни медии и обиколи интернет. Дори не бяха уцелили рождената ми дата. Аз съм роден на 9-ти, а не на 8-ми януари. И, трето, аз от затвора една торта не мога да си поръчам, камо ли да организирам подобни неща. Това е нещо страшно!

- Почеркът на убийството на Петър Христов говори за висок професионализъм и сериозна организация. Не ми се вярва да хванат извършителя.

- Значи извършителят може да не хванат, но е напълно възможно да осъдят мен за поръчител. По същия начин както ме осъдиха за другите, без да имам нищо общо с тези престъпления. Да не забравяме това!

- Какви бяха отношенията ви с Петър Христов?

- Познавам го от около 25 години. Той е един от крупните бизнесмени във Велико Търново. И не само - той е бизнесмен от национален мащаб за разлика от мен. Аз се занимавах с бизнес на регионално ниво. Познаваме се много добре и винаги сме били в много добри отношения. Не мога да кажа, че сме били приятели, но отношенията ни винаги са били коректни. Никога не сме имали каквито и да е пререкания, конфликти, нито спорове за бизнес и за каквото и да е.

- Не бяхте ли конкуренти във Велико Търново? Имаше публикации, че той е "помогнал" на службите да влезете в затвора, за да ви вземе бизнеса. А сега Вие си отмъщавате.

- Никога не сме били конкуренти, защото той не е в хотелиерския бизнес, а в млечната промишленост. В началото имаше охранителен бизнес, после нощни заведения, сега и за хранене. Аз нощни заведения нямам. Не сме били в пряка конкуренция, въпреки че имахме заведения в съседство, но неговото бе нощен клуб, а моето дневен ресторант. Колкото до отмъщението - не знам как да ви отговоря, защото няма за какво да му отмъщавам. Нямам информация той да е помагал за делото "Килърите". И тези, които го твърдят, не говорят с факти. Те трябва да кажат по какъв начин той е помагал.

Няма как да отговоря на голословни твърдения. Спомням си, че когато бяхме на втора инстанция пред Апелативния съд във Варна в медиите излязоха публикации, че към Петър Христов незаконно е изтичала информация по моето дело от полицията във Велико Търново, чрез началника на ГДБОП Орлин Тодоров. Каква точно е била тази информация, дали е използвана срещу мен или не, аз не зная. Тогава пред ваши колеги цитирах тези публикации, за да покажа как се извършват манипулации, от страна на полицията. Как скалъпваха обвиненията срещу мен и намираха кошаревски свидетели да лъжат по мой адрес, но никога не съм отправял обвинения към Петър Христов. Тогава само цитирах общоизвестни и публични факти: Петър Христов, Бог да го прости, беше човекът на ГЕРБ за града. Той беше силният човек на ГЕРБ за града и това всички го знаят.

- Имате ли хипотеза кой може да е поръчал неговото убийство?

- Аз съм изолиран в затвора, нямам информация. Не знам да е имал врагове, но имам едно предположение. Онзи, който му е дал толкова много власт и бизнес, колкото той не може да поеме, е виновен за неговата смърт.

- Някой, който му е дал толкова много власт и бизнес! Кой?

- Не искам да повтарям всеизвестни факти. С оглед на атаките срещу мен от определена медийна група, мога да си правя и аз мои изводи в духа на поговорката "Крадецът вика дръжте крадеца".

- Имате предвид групата на Делян Пеевски?

- Собствениците на търновския в. "Борба", "Уикенд", "България днес" и т.н.

- Казвате, че всичко, излязло в медиите през последните дни, което ви свързва с убийството на Христов е клевета?

- Да. И искам да затворя тази тема с още няколко думи. Никога, до ареста ми и след ареста ми, Петър Христов не е проявявал негативно отношение към мен. Нито аз към него. Не е имало удари под кръста. Например, след ареста ми колеги от Велико Търново, дето са от вчера в бизнеса със заведения, почнаха да изпращат проверяващи в моите заведения, да пускат интриги срещу мен, както и да крадат персонала ми. Аз имах система за обучение и създавах свой персонал, който обучавах и по този начин изграждах перфектен колектив. Такива неща Петър Христов никога не направи, въпреки че е най-силният в града. Нито една проверка не ми е изпращал. Винаги се е отнасял коректно и почтено към моето семейство. И това може да го потвърди майка му, леля Монка, с която много добре се познавам. Може да го потвърди брат му Димитър, както и хората от най-близкото му обкръжение. Бяхме в перфектни отношения и аз не мога да преживея лесно това обвинение.

И още нещо - то започва да се тиражира твърде често в медиите и много ми напомня как се случи всичко с така наречените "Килъри". Първо медийна атака, после скалъпено обвинение, после подходящи обвинители, които намират подходящи лъжесвидетели, които са криминално проявени и с километрични досиета и са зависими от полиция и прокуратура, после се намират подходящи съдилища и съдии, които да ме осъдят и ето ме тук, осъден до живот без да имам вина. А поръчителите ми се бият в гърдите, че са разкрили голямо престъпление. Голям пиар за моя сметка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    8 1 Отговор
    Невинни, как така бря.
  • 2 Рамбо Силек

    8 2 Отговор
    И тоя и умрелия...от един дол дренки..