Last news in Fakti

26 Януари, 2018 16:00 5 110 25

Кой счупи по-зрелищно тъпомера - Мюфтийството или Синода?

  • истанбулска конвенция-
  • църква-
  • дебат

Английската думичка gender значи идвала от Йемен – и един мармот завива шоколада в станиол

Кой счупи по-зрелищно тъпомера - Мюфтийството или Синода? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виждали ли сте как деца правят пакости? Едното направи нещо абсурдно и точно си помислите, че няма как да станете свидетел на по-невероятно изпълнение, когато абсурдното на втора степен ви се сервира – по всички правила на сервитьорството.

Точно същата сценка разиграха Светият синод и Главно мюфтийство. Тамън синодът блесна с молитви против и подготвена анатема за бъдеще в България с Истанбулската конвенция, и мюфтийството пробва да го надмине. Направо даже го отнесе като бръмбар – сламка, като куцо пиле – домат, като цунами – японско крайбрежие.

Това пише за сайта „Актуално“ Ивайло Ачев.

Да не си помислите нещо, че мюфтийството е решило да подкрепи конвенцията, защото православната църква е против? Гарван-гарвану око не вади, все пак. Но мюфтийството определено разби с аргументите си църквата.

Първо – конвенцията била на ЕС. Конвенцията е на Съвета на Европа, той няма нищо общо с Европейския съюз. Съветът на Европа се състои от 47 държави, а целта е да има по-тясна интеграция между тях. Но сигурно това не го пише в нито един превод на Корана - няколко са, за незнаещите, може и за незнаещите от Мюфтийството.

Второ – жената била в робско положение, преди да се появи исляма. Тук вече спокойно можете да престанете да четете. Тези работи като пребиване с камъни сигурно някой друг ги е въвел, а не шериата (ислямското право).

Трето – семействата на българските мюсюлмани се управляват от съпрузите т.е. и от двете половинки, като традициите в семейните отношения били загадъчни и не се променели през социализма и Прехода, защото голямата част от мъжката половина на мюсюлманските семейства била изселена в различни села и градове. Тук излиза, че традициите са това, което са, защото много мюсюлмански семейства са били разделени?!?!?! Може би това е помогнало да няма кой да бие жените - или пък мъжете, според това в кое семейство кой е по-силен.

И последно, но не по важност - "джендър" било значело ритуал по обрязване на женски полов орган в Йемен. Това го казали учени, но мюфтийството услужливо забравя да уточни имената им. Английската думичка gender значи идвала от Йемен – и един мармот завива шоколада в станиол.

При всички тези щуротии, с какво право който и да е, имащ капка разум, ще повярва на Главно мюфтийство в мотивите му против Истанбулската конвенция? Каквото сам си направиш, друг не може да ти го направи. Включително и Аллах!

п.п. Колкото до страховете от Истанбулската конвенция - още през 2016 година в България беше приет Закон за равнопоставеността между мъжете и жените. В чл. 2, т. 5, пише следното: "Преодоляване на стереотипите, основани на пола". По закон България вече е поела ангажимент да прави това, което се иска и в Истанбулската конвенция. С конвенцията, обаче, се искат и по-силни мерки за защита срещу насилието върху жени!

п.п. И понеже след публикуването на материала има доста въпроси с какво Светият синод се състезава с Главно мюфтийство по темата - ето пример в духа на семантиката що е то "джендър". Митрополит Гавриил, предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, "откри", че коренът бил същият като на "джендем" т.е. ад. Незнайно защо не коментира, че коренът на "бетър" (бел. ред. - better т.е. по-добър) е същият като на "бетер" ...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коментар

    53 8 Отговор
    написаното на г-н Ачев няма нищо общо със същността на проблема.
    Вероятно се опитва да размие нещата.
  • 2 Грос

    50 11 Отговор
    Не видях кой е автора на статията, но със сигурност е гей/ка. Що се отнася до истамбулката конвекция, то това е поредният Троянски кон на ерДухан - под предлог да се защитят жените от насилие се цели да се наложат гейски разбирания за семейството. Целта е ясна - след две / три поколения Европа съвсем да се разложи и башибузука от босвора триумфално без съпротива да постигне хилядолетната си мечта - власт на Европа и постепенно в целия свят.

    Коментиран от #19

  • 3 Българин

    15 51 Отговор
    Истината е проста - решението за или против ратификацията е политическо. Конвенцията е подписана от всички държави с изключение на Русия и България. Който има поне няколко мозъчни гънки може да събере две и две и да се сети че Москва натисна църквата и раздуха изкуствен скандал само и само за да насажда противопоставяне в България .
    Другото е излишно лалане и чесане на езиците за наивници ...
    От край време е ясно че като в Кремъл пръднат тука нашите русофили се изхождат ...

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Алмайти

    34 1 Отговор
    Като прочетете цялата Библия ще ви станат ясни много неща!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Различен

    47 6 Отговор
    Алоооу!
    АФтора, след като имаме приет закон през 2016 година, за равнопоставеността на половете, защо ни е да подписваме тази конвенция??
    Или викаш да се намираме на работа??
    Не така Йезуитски и от към гъза!
    Типична за джендър обработка на простолюдието!
  • 7 БГБГ

    48 8 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Не петни името БЪЛГАРИН.Над 10 страни не са ратифицирали конвенцията.А ние си имаме за тази цел КОНСТИТУЦИЯ,ЗАКОН ЗА ДОМАШНО НАСИЛИЕ.ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ДЕТЕТО.НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС.Стига сме се КЛАНЯЛИ НА РАЗНИ ЛИБЕРСТИ ОТ ЕВРОПА. ТА НИЕ ИМАМЕ НАД 1300г ИСРОРИЯ.
  • 8 падналия ангел

    31 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ама мнооо си зле! България подписа ИК миналата година. Общо 45 държави е подписаха, но само 27 са я ратифицирали! За справка Уикипедия!
  • 9 Анонимен

    31 1 Отговор
    Само едно нещо не можах да разбера. Като приемем конвенцията ще бъде ли върнато смъртното наказание за убийците на жени и деца.
  • 10 САП

    23 5 Отговор
    Оригиналния произход на думата джендър за мен от албания. Там съществуват така наречените жени "заклети девственици". Думата за тях на албански звучи точно, като ДЖЕНДАР.

    Поради кръвните вражди много често се е случвало в един род да се избият мъжете и момчетата. И тогава момиче от семейството се е обявяло за момче и е изпълнявало социалните и законови функции на мъж в семейство. Не е имало право да ражда и др.

    Това момче (родено момиче) не е със сменена сексуална ориентация. Това си е буквално социален пол.

    Отиваш обвяваш се за мъж или жена пред закона и той те приема за такъв. Без значение за половете белези.

    С обявяването на подобно нещо адвокатите се опитват да решат много съществуващи проблеми без да адаптират законодателството.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 факт

    12 2 Отговор
    ПСИХОФАШИЗЪМ
  • 14 радев

    9 3 Отговор
    СОДОМОГОМОРИЗЪМ
  • 15 Хомсексуалност и философия

    15 3 Отговор
    Добре. България била приела закон за равноправието на мъжете и жените. Ще го потърсим и ще прочетем, но този закон си е български. Не може някакъв н=външен чичка, сменил си пола, да дойде и да казва ратифицирахте една конвенция и сте длъжни да казвате на децата, че не са мъже и жени. Така че това са две различни неща. Българския закон го правим ние (добър или лош). Конвенцията не я правим ние и определно има подводни камъни, заради които утре ще има изтъпления над децата ни от всякакви секти и безкруполни обратни. Друго нещо, което е също важно. Защо този закон за равенство не се прилага? Бойко къде спи и не подюри МВР да си върши работата? Защо е затънал в зависимости и а им каза нещо, а ще го уволнят. Така че конвенцията няма да реши никакъв проблем в България, но ще вкара изчадията в живота ни. Не я искаме в този вид. Независимо от БСП с безмисления референдум (ако са печени да подкрепят Слави, но не са), нито синода, ако е сгрешил в превода на една дума. Все пак четохме текста и там има доста неуточнени понятия и подводни камъни.
  • 16 Децата на България

    19 5 Отговор
    При следващия дебат предлагам хора, на които децата не са в България да нямат думата. Цецка и Нинова, Данаилов и много други са си спасили децата в чужбина, а искат нашите да станат плячка на извратени секти и обратни. Хайде стига!
  • 17 Голям прос

    23 3 Отговор
    Абе, аланкоолу, като сме приели закон за равнопоставеност между половете, за к'ъв ни натискат ония пе'ераси от Брюксел за конвенцията?
  • 18 Бат Саше

    14 2 Отговор
    Убийството на блудници с камъни е човешко изобретение, далееееч преди дори идеята за Ислям да се роди. Нали и Исус спасил една. Малко и авторът се изцепва като мюфтийството...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 йьйь

    3 0 Отговор
    а за насилието над мъже -има ли нещо
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 аве фюрер

    1 0 Отговор
    А кой " гений на психичното разстройство написа статията ???
  • 25 росен

    1 1 Отговор
    И Малта е подписала тази конвенция и вчера министър-председателя и се ожени за дългогодишния си приятел.