4 Февруари, 2018 06:31 1 764 25

Насилието над жени: Несъстоялият се дебат

  • истанбулска конвенция

Какво би променила Истанбулската конвенция?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от месец най-обсъжданата тема в България е ратификацията на Истанбулската конвенция. Партии, религиозни общности, активисти с опълченски плам се противопоставиха на ратифицирането ѝ, анатеми и молитви бяха използвани в развихрилата се битка „за“ и „против“.

Това анализира Солидарна България.

Покрай споровете за превода на новото понятие „джендър“ и разпалването на страха да не би да ни „превземат иранските травестити“, с влагането и на допълнителен подтекст в мястото, на което конвенцията е подписана, съвсем в миманса останаха причината за нейното създаване и основните ѝ цели.

Непрочетената от заклеймилото я мнозинство, Конвенция на Съвета на Европа за превенция над жени и домашно насилие всъщност се опитва да систематизира всички форми на насилие над жени и деца, включително и срещу стереотипните роли, които господстват в държавите, към които е отправено посланието на конвенцията. При запознаване с текста на конвенцията непредубеденият читател неминуемо би си задал въпроси доколко нашето законодателство е достатъчно ефективно за толкова значимия проблем на българското общество, каквото е насилието над жени и деца.

Сдружение „Солидарна България“ намира за наложително дебатите да се върнат върху реално заложените цели на конвенцията. Затова ще опишем част от мерките, които тя предвижда да бъдат въведени, след като държавата я ратифицира:

1. Конвенцията предвижда приелата я страна да създаде убежища за жените и децата, пострадали от домашно насилие. Досега българската държава няма участие в създадените приюти за жертви, поради което те са крайно недостатъчно и разчитат изцяло на неправителствени организации. Според нератифицирания текст, се предвижда също така психологическа помощ за децата, свидетели на насилие. Малко от възмутените граждани знаят, че повечето служители в Агенцията за закрила на детето и работещи в подчинените им институции не са психолози и нямат професионалната подготовка да работят с деца.

2. Конвенцията задължава държавата да изплаща присъденото обезщетение на жертвите на домашно насилие, претърпели тежка телесна повреда или увреждане на здравословното им състояние, а тя на свой ред с всички инструменти, с които разполага, следва да търси изплатените пари от насилника. Сега в най-добрия случай за жертвата на насилие остава моралната утеха, че насилникът е осъден, но и горчивината, че не може да обезщети страданията си – физически и психически.

3. Конвенцията предвижда оценка на риска и координация на органите, които са сезирани за системно насилие. Съгласно действащата уредба, ако в момента лице е обект на преследване от вманиачен насилник, то трябва да подава жалби в различни РПУ или съдилища, тъй като заплахите може да се отправят не само на едно място. Докато органите разследват всеки отделен акт на насилие и вземат мерки срещу него, случаят може да приключи фатално за жертвата.

4. В случай, че прокурор, който е сезиран многократно за заплаха за живота на жена, преследвана от съпруга си, отговори, че заплахата не е достатъчна причина държавата да я защити и последва смъртта ѝ (както се случи с убитата през август 2017 г. майка на две деца Елена Василева), единствената възможност да му се потърси отговорност е в прерогативите на главния прокурор. Ако конвенцията бъде ратифицирана, това ще се промени, тъй като там е предвидена възможност да се вземат мерки срещу органите, неизпълнили задълженията си за предприемане на необходимите защитни и превантивни мерки в рамките на своите правомощия.

5. Според нашето законодателство, ако насилник, който е осъден примерно в Гърция, продължи да върши същото у нас, съдът ще приеме, че е с кристално чисто досие. Конвенцията променя тази несправедливост като задължава съда при определяне на присъдата да вземе предвид съдебното минало на подсъдимия и в други държави.

6. Ако съпруга, дъщеря или майка постъпи в Спешна помощ за нанесена ѝ средна телесна повреда, нито лекарите, нито полицаите могат да сезират прокуратурата за извършено престъпление, защото то се преследва само по сигнал на жертвата. А тя често е в материална и психологическа зависимост от насилника. В резултат децата в семейството свикват с насилието, увеличава се агресията в училище, а по-нататък – издевателствата от деца над деца и възрастни. Конвенцията дава възможност да се промени този ред като предложението е преследването на насилника да продължи, независимо от неподаването на сигнал или оттеглянето му от страна на жертвата.

7. Конвенцията предвижда да се предоставят различни услуги на жертвите на насилие, независимо от това дали са подали сигнал и дали ще свидетелстват срещу насилника си. Това е особено важно за жертвите, защото понякога в средата им насилието се приема за нещо нормално и те често не осъзнават, че спрямо тях се извършва такова. Услугите включват: правни и психологически консултации, финансова подкрепа, настаняване в жилище, образование, обучение и помощ при намиране на работа.

8. Конвенцията предвижда при присъждане на родителските права задължително да се вземат предвид предишни присъди за насилие, а не това да става по преценка на съдията, която е субективна. Конвенцията задължава и при определяне на вината на насилници като утежняващи обстоятелства да се отчитат присъди за същото престъпление.

9. Предвижда се криминализация на умишленото многократно заплашително поведение. Такъв текст в Наказателния кодекс отсъства, като жертвите на такова поведение са принудени за всеки акт за насилие да сезират прокуратурата или МВР поотделно.

10. За първи път се криминализира сексуалното насилие, извършвано от бивши/настоящи съпрузи. За необходимостта на такъв текст е достатъчно да посочим изказването на лидера на „Атака“, който се възмути от предложената промяна, защото според него мъжете затова се женят за жените си.

Използваният от противниците на конвенцията аргумент, че „нашето законодателство и така е добро“ е несъстоятелен, за което говорят статистиките с жертви на домашно насилие и криминалните хроники. За абсурдността на твърдението е красноречив и фактът, че партии, които се обявиха против международния документ, същевременно заявиха готовност да предложат законодателни промени, които да отразят мерките, заложени в конвенцията. Следователно дори те не отричат нуждата от законови промени, макар медийните им изяви да са съсредоточени не върху борбата с насилието, а върху извличането на дивиденти от ситуацията. Дефицитът на политически смисъл не пожали и базовите човешки права, които бяха пожертвани в името на трупането на рейтинг.

Дебатът защо продължава безнаказаното насилие над жени и деца, какви са причините и как с ратифицирането на конвенцията това може да се промени, всъщност не се състоя. Заиграването с незнанието и страховете на хората лишава бъдещите Елена, Виола, Айшегюл, Милена, Симона, Катя, Соня, Даниела, Хюлня, Дореми и др. от закрила и спасение. А те може би са вашите майки, сестри, дъщери, приятелки или съседки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САП

    27 4 Отговор
    Проблема с конвенцията не е нежеланието за защита на жените и децата от насилие. Виждал съм го и искам те да бъдат защитени от насилие.

    Проблема на конвенцията е, че под претекст да защитим децата и жените се вкарват неща които не им е мястото в нея. Особено с лозунга "ако сте против значи искате да биете жените и децата ".

    В нея се прокарват ултрафеминиски утопии.

    На хората отдавна им е писнало от разни експерименти и утопии. 40 години живяхме в експеременталната утопия социализъм, последва я експеримента преход. Сега поредния джендър експеримент. Стига експерименти феминиски дами и господа западняци ПИСНА НИ.

    Правете си експериментите у ВАС и след 20 години ни кажете какви са резултатите, и тогава ще решим дали да приемем тази поредна джендър утопия.

    Единствената причина да съм против конвенцията е прокарването, чрез нея на политиката на джендър утопията.
  • 2 no name no face no number

    11 3 Отговор
    .Еврогейропа
  • 3 юрист

    21 1 Отговор
    А сега да развенчаем ЛЪЖИТЕ в твърденията от статията:
    1.“...Публикувано във факти.бг: 1. Конвенцията предвижда приелата я страна да създаде убежища за жените и децата, пострадали от домашно насилие...“ ЛЪЖА! ИК предвижда позитивна дискриминация спрямо ВСЯКО ЛИЦЕ, което твърди, че е жена от социалният пол.Т.е. убежищата ще са за ВСЯКО ЛИЦЕ, което твърди, че е жена, независимо от биологичният му пол и поради собствените му МИСЛОВНИ самовъзприятия като “жена“ е претърпяло насилие.
    2. “...Публикувано във факти.бг: 2. Конвенцията задължава държавата да изплаща присъденото обезщетение на жертвите на домашно насилие, претърпели тежка телесна повреда или увреждане на здравословното им състояние..“ ЛЪЖА! Тези жертви И В МОМЕНТА могат да търсят парично обезщетение на осн. чл.45 от ЗЗД, но не от държавата, а от насрещната страна, причинила им насилието- това се нарича генерален деликт. Точно тази правна фигура е НЕПРОМЕНЕНА от над 67 ГОДИНИ в бг. законодателство и съществува в него от... 1950 г.! Защо държавата да е длъжна да плаща за това, че дадено лице е станало алкохолик и системно нанася побой над други лица?! Държавата е осигурила ВСИЧКИ правни рамки, така, че да даде ШАНС да един гражданин да НЕ става алкохолик и да НЕ пребива биологични жени и деца!
  • 4 юрист

    17 1 Отговор
    Също така- по т.2 - всеки колега- адвокат ще ви каже, че и в момента в рамките на едно наказателно производство, всяко пострадало лице ИМА правната възможност да инициира гражданско производство по чл.45 от ЗЗД , срещу извършителя на ЛТП, СТП и ТТП/ лека, средна и тежка телесна повреда/, като в края на гражданското производство може да иска от съда издаване на ИЛ/ изпълнителен лист/ и след снабдяването му с него, да си търси парите от обезщетението от извършителя на деянието чрез заповедно производство, а в последствие- и чрез принудително изпълнение с участието на ЧСИ.
    3.По т. 6 “...Публикувано във факти.бг: Конвенцията дава възможност да се промени този ред като предложението е преследването на насилника да продължи, независимо от неподаването на сигнал или оттеглянето му от страна на жертвата....“ И как тази мярка ще попречи на един насилник да не оказва повече домашно насилие над пострадалото лице? КАК, след като те живеят в 1 домакинство и след като с тази клауза НЕ СЕ ПРЕМАХВА зависимостта на пострадалото лице от извършителя на деянието? Какъв е ПРАВНИЯТ СМИСЪЛ от нея? Какво точно променя тя в отношенията на зависимост между пострадало лице и извършител, а?
  • 5 юрист

    16 2 Отговор
    По т.5 - съдът може да приеме, че лицето е осъждано в друга държава за същото престъпление, само съгласно ПРАВНИТЕ ПРИНЦИПИ на наказателното право в Р. България! Къде отивате да пипате ОСНОВНИТЕ ПРАВНИ ПРИНЦИПИ на българската наказателноправна теория, без да са ви известни ПРИЧИНИТЕ за съществуването им? Я си прочетете първите 8 члена от НК , отидете за правна консултация при колега- пеналист и получете ОБЕКТИВНИ обяснения за смехотворността на желаните от вас промени! Напр.- защо българският съд да зачита постановената присъда в друга държава за насилие, а да не зачита постановената присъда в друга държава за убийство, напр.,м?
  • 6 юрист

    15 2 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: 8. Конвенцията предвижда при присъждане на родителските права задължително да се вземат предвид предишни присъди за насилие, а не това да става по преценка на съдията, която е субективна...“ А с това направо избихте рибата:) Неуки хорица, СЪДИЯТА Е ЗАДЪЛЖЕН ОТ НАД 2 ЗАКОНА- ЗСВ и КРБ, да формира вътрешно убеждение по даден казус, с който е сезиран! А противно на вашите очаквания, думите “ вътрешно убеждение“ НЕ ЗНАЧАТ СУБЕКТИВНО ЛИЧНО МНЕНИЕ, а мнение , формирано САМО въз основа на приетите и допуснатите доказателства в един съдебен процес! Нарушаване на този ПРАВЕН ПРИНЦИП е абсолютно основание за обжалване на постановеното съдебно решение / съдебна присъда, на втора инстанция, от недоволната страна! Сега разбирате ли колко СМЕШНИ И НЕСЪСТОЯТЕЛНИ са “великите защитни клаузи“ от ИК от гледна точка специално на българското наказателно право и процес?
  • 7 не на ИК

    22 2 Отговор
    Защо тази конвенция разделя престъпленията в зависимост от пола?
    Това не е ли дискриминация?
    Вече имаме закони за малцинствата,за хомосексуалистите,сега пък за жените и джендърите.После закони за мъжете,после за хетеросексуалните хора и т.н. и т.н...пълна простотия!

    Законите не трябва ли да са еднакво приложими за цялото общество независимо от пол, раса, социално положение,нация, религия и т.н.?!!
  • 8 юрист

    14 2 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: 10. За първи път се криминализира сексуалното насилие, извършвано от бивши/настоящи съпрузи...“ И кому е нужно това, след като В МОМЕНТА престъпният състав УМИШЛЕНО е оставен с по-широка формулировка относно извършителя на престъплението, за да може да се обхване ВСЯКО физическо лице, което е извършило сексуално насилие- и съпруг, и бивш съпруг, и приятел, и гадже, и баща, и чичо, и братовчед и т.н.? Защо сега УМИШЛЕНО СТЕСНЯВАТЕ приложното поле, м? Кого ползва това- насилника или пострадалото лице? Толкова сте смешни, че няма накъде! Социолози тръгнали да рутят основните правни принципи в наказателното право, при това- без да са и юристи, а не само социолози- е , няма друг такъв НЕПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ!
  • 9 Хайде без демагогия

    10 0 Отговор
    Искам да се приеме ЗАКОН въобще против насилието. Училища, детски градини, болници, семейства с дебили - въобще адресите са много, където се случват тези престъпления. Културата в отношенията между хората е на много ниско равнище. ЗАЩО?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 юрист

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хайде без демагогия":

    “...Публикувано във факти.бг: Културата в отношенията между хората е на много ниско равнище. ЗАЩО?..“ Защото в България дълго време господстваше мутренската идеология- ЗА ТОВА! След като някои от днешните родители се възхищаваха на МУТРАТА илия павлов, това няма как да не рефлектира върху възпитанието на техните деца- днешните тинейджъри или днешните 20 годишни младежи! Това обаче не означава, че в МНОЗИНСТВОТО СИ българите възприемаме насилническите методи в отношенията помежду си! Аз пък питам- ЗАЩО трябва да връщаме българското наказателно право над 120 години назад във времето посредством ИК? Кому е нужно това? На Съвета на Европа, на ЕС или ползва най- вече глбти, понеже те ще имат положителна дискриминация при ратификацията на ИК? И В МОМЕНТА глбти СА ЗАЩИТЕНИ като ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ГРАЖДАНИ от нашето законодателство! За НК няма никакво значение дали един човек е глбти, или е хетеро- той си носи на общо основание наказателна отговорност като ГРАЖДАНИН/ ГРАЖДАНКА НА Р. БЪЛГАРИЯ, за извършените от него престъпни деяния! Чрез ратификацията на ИК глбти на практика получават ПОВЕЧЕ ПРАВА от всички останали граждани на Р. България и това се нарича позитивна дискриминация, и то е ЗАБРАНЕНО от нашата конституция и по-специално- чл.6 ал.2 от нея. Тогава?

    Коментиран от #20

  • 11 джендър

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хайде без демагогия":

    Ама то има такива закони. Конституцията и Наказателният кодекс на Република България. Отделно конвенцията за Защита на човешките права.
    Конвенцията е страшна по три причини. Първо държавата губи суверенитет. GREVIO е над всички закони.
    Второ - въпреки, че съм жена ще го призная - дава ужасни инструменти за терор на жените и всички, които се "чувстват" жени над мъжете. По тази конвенция една жена може да съди всеки мъж за абсолютно всичко, стига да каже, че неговите действия са насилия. Защото и психическото насилие е насилие. А това е хлъзгаво понятие. Аз мога да съдя един мъж, че диша неправилно. И ще докажа, че това ми причинява психологически тормоз.
    И трето - иска да наложи едно безполово общество, в което всеки да си избира пола.
    Като се замисля - дори фашизма ми изглежда по-безопасен.

    Коментиран от #12

  • 12 юрист

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "джендър":

    “...Публикувано във факти.бг: Второ - въпреки, че съм жена ще го призная - дава ужасни инструменти за терор на жените и всички, които се "чувстват" жени над мъжете....“ И аз съм жена и в качеството си на български адвокат, споделям 100% Вашето мнение. Хората сме различни- някои са с нормално правосъзнание, при други то е занижено. Не трябва да има позитивна дискриминация, за да не се реализира злоупотребата с права. Не може да един човек сутринта да му кефне, че си е мъж с мъжки биологичен пол и в това си качество е вписан като наследник на наследодателя Х в Удостоверение за наследници, да се изявава като наследник на даден наследствен недвижим имот и да черпи права от това правно положение, а следобяд да му кефне, че се чувства жена и да ползва правната защита и правата на жена по ИК. Точно това се нарича “злоупотреба с права“ и е възможно само при глбти, а не при хетеросексуалните хора. Щом има и други хора, които мислят като мен, значи и другите хора, при това- без да са юристи- виждат и разбират отлично възможността за злоупотреба с права от страна на някои глбти!
  • 13 Аристотел

    11 1 Отговор
    Възхищавам се на всички интелигентни жени,които са против Конвенцията защото са осъзнали,че тя използва жените за прокарване на безумни парадигми,като Жената е просто социална роля,а не биологично определение!Целувки и Любов за истинските жени,другото си го имат природно и от Бога!:)
  • 14 Има и челили я

    6 0 Отговор
    Четохме я и виждаме две страни: първо, защита на жените и децата, където ако някой я набие, то има къде да отиде; второ, въвеждане на ново понятие "джендър", където проблемът не е в превода, а съдържанието. Дефиницията на понятието "джендър" не е издържано юридически. То е добро за научна конференция, но не и за законодателството. Хората са срещу втората част на конвенцията. Махнете и я останалата част е ок.
  • 15 Кумчо Вълчо

    11 0 Отговор
    Венци Венци, с какъв акъл се хвърли в дълбокото като не можеш да плуваш.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ма какво сега

    10 1 Отговор
    И какво сте показали снимка на това детенце, всички сме против насилието, но тази извратена конвенция няма да го спре ни най-малко, а напротив!!! Всички видяхме каква е целта й и зад какво име се крие!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Румяна Костова

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Колкото джендър организациите защитиха битите и изнасилени жени и деца от мюсюлмани в цяла Европа,броят на които непрекъснато расте и се укрива от медиите.А насилниците се готвят за нови подвизи.Ето,,либерали,колко ви работи тази конвенция.Защитете си първо жените в Европа и като се справите, след 20-50 години,елате да леете сълзи да нашите жени тук.
  • 21 стоян георгиев

    1 7 Отговор
    как па не взехте да я прочетете тая конвенция бе?само смърдене против нея от хора дето не са я чели.в нея няма ни джендъри ни третополови ни нищо,а само превенции срещу домашното насилие над жени и деца.нежеланието да се подпише въпросната конвенция ни слага до страни като иемен и борунди.

    Коментиран от #22

  • 22 Zax

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Ами прочетохме я. Да вземете да я прочетете и вие поддръжничите че да разберете какво поддържате и за какво ви плащат!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 помисли си

    3 1 Отговор
    господин Михайлов , не те ли е страх от "природата"в някакво бъдеще , защото си явно атеист.
    Вероятно си чел някаква друга конвенция.
    Тази не е за българите.
  • 25 Патето Яки

    0 1 Отговор
    Нужна е конвенция за защита на децата от разбеснели жени насилници.