1 Февруари, 2018 10:00 2 418 10

Русия: Докладът на САЩ е смехотворен

  • русия-
  • владимир путин-
  • доклад

Първоначално в Русия се усещаше напрежение, а днес се чуват подигравки

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В понеделник американското финансово министерство представи подробен доклад за руските олигарси и висши държавни служители, класирани според състоянието и близостта им до Кремъл. Докладът беше предвиден в закон, приет от Конгреса през лятото на 2017 - като отговор на руските действия в Украйна и като реакция на руската намеса в американските президентски избори през 2016.

Очакваше се, че в т.нар. "Доклад Кремъл" ще бъдат разкрити и връзките на въпросните руснаци с някои ключови браншове на американската икономика и евентуални случаи на корупция.

Правозащитници и олигарси

Публикуваният от Вашингтон списък съдържа общо 210 имена. Сред тях са всички членове на правителството, начело с премиера Дмитрий Медведев, сътрудници на президентската институция, както и близо 100 олигарси, чието състояние, по преценки на Вашингтон, надхвърля 1 милиард долара. Част от въпросните лица вече са засегнати от предишни американски санкции.

Изненадващо е, че в списъка фигурират и председателят на президентския Съвет по човешките права Михаил Федотов, както и пълномощничката на президента по въпросите на правата на децата Анна Кузнецова. "Списъкът явно е бил съставен въз основа на телефонния указател на президентската администрация", заяви саркастично Федотов. "Никога не съм предполагал, че подобни списъци биха могли да се изготвят по подобен формален и безсмислен начин", каза той пред Дойче Веле. "Пълномощничката по човешките права Татяна Москалкова не е включена в списъка на американците, вероятно защото се намира в друг телефонен справочник", иронично отбеляза Федотов. Той казва, че няма от какво да се притеснява, тъй като не разполага с авоари или имоти в САЩ.

Нов в списъка е и Евгений Касперски - основателят на руската фирма, която предлага антивирусни софтуери. В последно време на държавните институции в САЩ бе забранено да ползват нейни програми, тъй като американските власти подозират, че руските тайни служби използват продуктите на Касперски за шпионаж.

Списък, удобен за Путин

"Докладът Кремъл" беше замислен от Конгреса като основание за бъдещи санкции. Неясно обаче остава дали наистина ще се стигне до тях. Американското правителство съобщи в понеделник, че от негова гледна точка засега не са необходими допълнителни санкции, тъй като и от досегашните мерки руската оръжейна индустрия например е отчела загуби за милиарди.

Сред специалистите докладът на Вашингтон предизвиква смесени реакции. Андерс Аслунд от вашингтонския мозъчен тръст "The Atlantic Council" заяви пред Дойче Веле, че списъкът не отговаря на описаните в закона критерии. Накратко Аслунд описва доклада така: "В него има прекалено много имена; има и грешни имена; а някои хора от вътрешния кръг около Путин не са включени в него".

Андерс Аслунд обвинява правителството на Тръмп, че едва ли не отслабва американските санкции срещу Русия. Първоначалният замисъл е бил да вбие клин между представителите на руския елит. А един списък, в който има прекалено много имена, според Аслунд, помага на Путин, защото му дава възможност да твърди, че "всички са били взети на мушка".

Нови санкции няма да има?

Руският опозиционен деец и бивш министър-председател Михаил Касянов смята, че списъкът е предупредителен сигнал, отправен към руските елити, които по всяко време могат да станат обект на нови санкции. "Това е сигнал, който означава: Наблюдаваме ви, следим действията ви под лупа", каза Касянов пред Дойче Веле. Дори и да не съдържа нови санкции, списъкът представлява "удар по реномето на руските политици и бизнесмени", твърди опозиционерът и добавя, че западните банки сега много ще внимават дали да си сътрудничат с тях. "Някои от тях биха могли дори да закрият определени банкови сметки", казва Касянов.

Опасността, която произлиза от този доклад, е следната: Русия би могла да се превърне в "токсична страна" - страна, с която е рисковано да се прави бизнес, предупреждава Александър Баунов от московският Център "Карнеги".

Неясно засега остава какво пише в засекретената част от доклада. Иън Бремър, експерт по външнополитически въпроси и ръководител на американската консултантска фирма "Eurasia Group", смята, че тя съдържа "детайли за корупционни връзки". Експертът обаче смята, че засега САЩ няма да обявява нови санкции срещу Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    6 30 Отговор
    Мдааа, Русия е токсична страна! Много точно!

    Коментиран от #2

  • 2 Мдаааа

    21 5 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    А някои хора са със силно промити мозъци...
  • 3 Наблюдател

    5 21 Отговор
    Напоследък на Путин и руснаците все им е смешно. Но най-добре се смее този, който се смее последен. Поживем, увидим!

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Антисоросоид

    21 3 Отговор
    какви безмозъчни коментари писани от наркозависими соросоидни джендари
  • 6 Кики

    3 13 Отговор
    Абе Путин колко е висок без токовете за един приятел питам?

    Коментиран от #8

  • 7 Тръмп

    3 13 Отговор
    Путинофилите рязко намаляха!
  • 8 Гост

    2 11 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    Колкото един гном!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гого

    1 0 Отговор
    Недейте така!Толкова милиони долара се хвърлиха за съставянето на този списък!Пък сега се оказа,че имената са взети от телефонния указател на Кремъл!
    Може ли да подценявате труда на американците!
    Ами те толкова са се мъчили да преписват!Това са 200 имена,а 201 добавиха и Евгений Касперски.Как така ще създава антиамерикански антивирусни програми.Това да не му е бащиния?
    Пък и името му е сложно за писане,та им трябваха 2 дни да го напишат.
    НЕ СЕ НВАПЪВАЙТЕ ТОЛКОВА,ЧЕ МОЖЕТЕ ДА СТАНЕТЕ И ВИЕ ТОКСИЧНИ.ТОГАВА КАКВО ЩЕ ВИ ПРАВИМ ТАКИВА?