Last news in Fakti

5 Февруари, 2018 00:00 2 661 9

Покаяние - Февруари 2018

  • свобода бъчварова-
  • комунисти-
  • фашисти

Вярно е, че насилието в България не започва след 1944 година

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Четири години преди да умре, Свобода Бъчварова завърши огромната си трилогия (общо към 2000 страници) „По особено жесток и мъчителен начин“. Тя беше от ултракомунистическо семейство – баща ѝ Тодор Ангелов-Божаната е интербригадист, участник в Съпротивата в Белгия, посмъртно произведен в полковник от белгийската армия, а майка ѝ Саша Маркова е обвинител в Народния съд.

Това пише в профила си във Фейсбук Георги Даскалов.

Самата Свобода Бъчварова е завършила естетика в Ленинград. Написала е прекрасни романи, които ще останат – „Литургия за Илинден“, „Земя за прицел“, сценарист е на едни от най-хубавите български филми – „Мера според мера“, „Опасен чар“, „На всеки километър“.

В „По особено жесток и мъчителен начин“, който всъщност е цитат от Наказателния кодекс и който и на самия мен отдавна ми се е струвал подходящ за заглавие на роман, Свобода Бъчварова е разказала родовата си история и най-вече живота на своя баща. Но заедно с това и страданията на България в продължение на близо половин век.

Книгата започва с борбите в Македония и Винишката афера, навремето прочула се с жестоките изтезания, на които са подложени членовете на ВМРО. Разказва се за зверски заклания министър-председател Стамболийски, за погромите по време на септемврийския метеж и завършва със смъртта на Божаната в нацистки затвор в Белгия.

Пътят на Свобода Бъчварова се отличава от този на повечето чеда на правоверни комунисти. Вместо да затвърди вярата ѝ в пролетарската революция, пребиваването й в Съветския съюз я кара да почва да се съмнява, за да стигне през последната третина от живота си до горчиво отрицание на комунизма.

Но намери сили да не се отрече от баща си и майка си. „Не исках да изглеждам като един духовен Павлик Морозов“, пише тя.

Но заедно с това – „Какво татко е знаел за грозната съветска действителност и за криминалното въплъщение на своите идеали? Доколко е вярвал и служил на лъжите на Партията? Доколко той е мамел не само себе си, но и мен, и много други?.

Мисля си, че България щеше да е по-добра, ако повече български комунисти можеха да мислят като Свобода Бъчварова.

Вярно е, че насилието в България не започва след 1944 г.. Дотогава са убити трима министър-председатели и множество други политически дейци. През 1945 г. комунистите убиват четвъртия – Богдан Филов, а петият убит премиер е Андрей Луканов, вече в наши дни.

Но при комунизма насилието доби масовост и институционалност. И не само убитите, насилието беше върху всички. Насилие, страх и разврат.

Не мога да кажа как е било в царска България, но в НРБ беше така. Смачкването на днешните българи стана тогава.

Не деля жертвите на „наши“ и „ваши“, макар прадядо ми Иван Даскалов да е изкарал 9 години в комунистически затвор без вина – само защото му се свидело да се раздели с мелницата.

Но си мисля, че няма да стигнем до единението, ако една част от нацията продължава да отрича или да оправдава убийствата.

Няма спасение без покаяние. И Свобода Бъчварова ни научи на това.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българофил

    18 0 Отговор
    Винаги първо е покаянието, след това е прошката! Катарзис! Страдание, което води до очистване, пречистване!

    Коментиран от #3

  • 2 амгймгймгйчгйчгйчгймгймгйгмйг

    17 3 Отговор
    КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМА, ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА .....ЦИОНИЗМА. ....

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Чеко Зарзавата

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българофил":

    Зелевата чорба бие махмурлука и сваля промилите- факт! Обаче Промилите правят НОВИНИТЕ ))) отново - ФАКТ!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Антикомунист

    7 4 Отговор
    Комуниста е Антихрист и не подлежи на хуманизация,нито изпитва чувства!Покаяние от Дявола не чакай,няма да има!:)
  • 6 Снайпериста

    9 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 7 Брат ми

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "амгймгймгйчгйчгйчгймгймгйгмйг":

    Абсолютно вярно.
  • 8 Шаран БГ

    8 7 Отговор
    "Не мога да кажа как е било в царска България.."
    Добре поне,че не се опитва да пише лъжи и за тогавашната "прелестна" България.
    Тъй като не е било "комунистическо" в царска България, всичко е било "по мед и масло "
    Само до 18-та година реки от кръв са текли по бойните полета. В името на н.в. Кобурга. След Освобождението от турско и т.н. "мирни години" са изпълнени с политически пристрастия и убийства до ВСВ. В тях военни години за масовите убийства и над мирното население помагат и сегашните "наши приятели" - САЩ и Англия.
    Вярно е - при комунизма насилието добива също " масовост и институционалност" ! И са се опитвали да го крият......
    Жалкото е, че и СЕГА Е НАСИЛИЕ, СТРАХ И РАЗВРАТ! Под друга форма! Но чрез всички медии се насажда и внедрява до оглупяване сред народа!! И всички отговорни хора в страната вдигат ръце и ..... "Олеле, защо има насилие и сред децата?"
    Не само Божаната е жертва на фашистките изроди. Но техните паметници в западна Европа са под закрила. Нашите се поругават, защото са на "мандраджии" !?
    Интересно партизано, маки и прочие антифашисти в Европата,трева ли са пасли, докато воюват срещу германците ??
    Кое е първо и кое второ ? Без престъпление - няма покаяние! Без чистосърдечно покаяние - няма прошка !! Първо е престъплението! И за съжаление - него първото , като че ли трябва да го има. Така великолепно е устроено най-мъдрото и мислещо създание на Земята
  • 9 до шаран бг

    5 2 Отговор
    Ти сам разбра ли какво си написал,или просто реши да се правиш на умен?