Last news in Fakti

3 Февруари, 2018 16:00 3 897 20

Внезапно и задружно оглупяхме

  • истанбулска конвенция-
  • права-
  • деца

Неотдавна се състоя премиерата на филма на Адела Пеева „Да живее България“

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Еничари ходят, мамо, от село на село… И, ходейки така, стигнали до Стара Загора, където връчили на децата едни анкетни карти, в които ги питали за недопустими неща, например дали носят суичъри, поли и панталони и в какви тоалетни предпочитат да пишкат.

Това пише Веселина Седларска за сайта "Редута".

Денят ми започна с това плашило (д-р Николай Михайлов по „Бългериа он еър“ посочи Стара Загора като първи видим пример на невидимата опасност, надвиснала над българския народ), завърши със същото плашило с въпрос на Поли Златарева в „Още от деня“, а през останалото време бе запълнен с ужаса на родители, че в Стара Загора е започнало превръщането на децата в джендъри.

Неотдавна се състоя премиерата на филма на Адела Пеева „Да живее България“. По-голямата част от него беше заснета в Стара Загора. Там 14-годишен ученик обясни, че ромите нямат право да празнуват Трети март, защото не са българи. Съучениците му кимаха утвърдително, а в очите им имаше страх, че ако не се съгласят с него, чака ги тормоз. Строени във факелно шествие ученици крещяха „Свободен! Социален! Национален!“ Друг ученик обясняваше, че евреите трябва да бъдат преследвани, защото иначе пускали корени. Показана бе фейсбук страницата му, в която имаше снимки на Хитлер, както и снимка на пещ в концлагер, от която виси човешка ръка. „Е да, ама еврейска“, каза ученикът. Баща му обяви, че се гордее с него, играел в театрална група. Шеф в театъра похвали „тези“ момчета. Учителки определиха момчето с нацистките схващания за ромите, като надраснал съучениците си.

Някой да се притесни от този филм? Някой да се разтревожи, че е започнал процес, който най-много напомня фашизъм? Макар тогава да ставаше дума за лица, които видяхме, думи, които чухме, а не както сега за анкетна карта, която никой не е виждал.

Как да не ти се прииска да видиш такава опасна анкетна карта. Попитах образователното министерство защо са я скрили, защо са я свалили от сайта си. Казаха, че не са я сваляли, защото никога не е била на сайта им. Попитах ги защо я попълват деца. Казаха, че анкетата се попълва от учител или директор, не от ученици. Поисках анкетната карта. Дадоха ми я.

Конкурсът „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“ се провежда, оказа се, пета година. Анкетната карта за участие в него е съставена от два раздела. Първи: Равнопоставеност (на ученици, учители и родители) в образователния процес и в извънкласните дейности. Колкото и да е досадно, ще изброя въпросите от анкетата. Училището има ли разписана цялостна политика за осигуряване на равнопоставеност, защита от дискриминация и толерантност към различията? Какви проблеми и теми, свързани с равнопоставеността в училищна среда са били част от квалификацията на учителите през последните 5 г. и в какви обучения са били покрити? Участва ли училището в проекти и програми, свързани с равнопоставеност, недискриминация, толерантност към различията, глобално образование? Училището включва ли родителите в дейности и инициативи, свързани с темата за равнопоставеността. Втората част от анкетата се нарича „Липса на насилие“, а там въпросите са: Училището има ли разписана действаща система за превенция и намеса при насилие и тормоз, включително насилие, основано на пола и сексуален тормоз, с която да са запознати всички ученици, учители и родители? Училището има ли механизъм за реакция при прояви на дискриминация и изключване по различни признаци, включително на основата на пола? Училището има ли специалисти, които са обучени да правят оценка на училищната среда във връзка с насилието и тормоза между децата? Училището разполага ли със специалист (психолог, педагогически съветник или друг специалист), който е пряко ангажиран с разрешаване на конфликти между децата? Училището включва ли родителите в училищни дейности и инициативи, свързани с превенция на насилието и тормоза между децата.

Това е „страховитата, подмолната“ анкетна карта – не открих в нея въпроси нито за облекло, нито за тоалетни, нито за трети пол, нито каквото и да било по-опасно от наистина опасните неща, които се случват в училище и които понякога завършват със смърт на дете. Всички знаем такива случаи на агресия. Всички знаем, че сутеньорите набират работничките си още в училищните дворове. Всички знаем, че всяко училище си има дилър. Но това като че ли не ни притеснява толкова, колкото една безобидна анкетна карта, която се попълва от училища, решили да участват в конкурса на фондация „Джендър“. Ето я причината, фондацията се казва „Джендър“. Колко души в България знаят какво е джендър?

Не мога да го кажа по-кратко – джендър е социалната дефиниция на мъжа и жената. Жената е слабият пол, жените са по-емоционални, жената трябва да стои в кухнята и да готви – това са джендър стереотипи. Стереотипи, основани на пола. Мъжът не бива да плаче, мъжът е отговорен за финансовата издръжка на семейство и т.н. са също стереотипни джендър дефиниции. Когато е прието за една и съща работа жените да получават по-малко – това е джендър проблем. Когато в една болница отказват на мъж да работи на онази позиция, която наричаме медицинска сестра – това също е джендър проблем.

Световната здравна организация дава на джендър следното определение: социално конструираните характеристики на мъжа и жената. И пояснява: “Хората се раждат като мъже или жени и са възпитавани в съответните норми на поведение – включително как трябва да общуват с хората от същия или противоположния пол в домакинството, общността и на работното място.“ Нещо от това да ви изглежда притеснително? В документите на ЕС нещата са още по-прости и ясни – там джендър се употребява единствено в контекста на равнопоставеност на половете, жените са равни на мъжете по права.

Какво обаче е джендърът в кошмарите на хора, които чуха тази дума за първи път покрай Истанбулската конвенция? Това е чудовище с неустановен пол, ни жена, ни мъж, а може би и двете или пък нещо трето, което е насила съшито като чудовището на Франкенщайн от частите на нещо, което се нарича джендър идеология и което Европа насочва към нас, за да унищожи българския род. Внезапно и колективно много хора започнаха да вярват, че целта на Европа е полът на децата да не се определя при раждането, а те сами да си го избират като пораснат. Даден беше пример от Англия, в който родители не записали пола на детето – е, в Англия също има луди хора.

Какво да кажа, за да не прозвучи обидно. Не бяхме ли втората по интелигентност нация в света, как така успяхме внезапно и задружно да оглупеем, че и да озвереем. Гледам всеки човек, който се хваща на лъжата, че някой може да влезе в детските градини, в училищата и да направи децата различни от това, което природата вече е направила. Гледам страховете, че децата са застрашени, защото някой е решил да прави от тях обратното на това, което те са. И се чудя каква може да е причината. Не е една, две са възможните причини за подобно оглупяване – или невежество, или изгода.

Или сме глупави, или някой получава пари, за да ни прави глупави? За да се уверите в първата част на това изречение, напишете в търсачката „Истанбулска конвенция“ и прочетете страхотиите, на които ни обричала тя, изразени от загрижени българи. За да се уверите във втората част, напишете в търсачката „Стамбульская конвенция“ – ще намерите оригиналите на същите страхотии, които кресливите представят за свои лични тревоги. Не, битката не е за децата. Децата ще си бъдат такива, каквито са родени и трябва да си много невеж, за да не го знаеш. Битката е за територията ни.

Снимката е от споменатия по-горе филм, наистина опасното за децата ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 юрист

    31 8 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: Не мога да го кажа по-кратко – джендър е социалната дефиниция на мъжа и жената...“ ЛЪЖА! ТОВА Е ЕДНА ОТ СОЦИАЛНИТЕ РОЛИ НА МЪЖА И ЖЕНАТА В ОБЩЕСТВОТО! ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ, КОЕТО ИЗВЪРШВАТ МЪЖЪТ ИЛИ ЖЕНАТА ПО ВРЕМЕ НА ОБИЧАЙНИЯТ СИ БИТ, СЕ НАРИЧА “СОЦИАЛНА РОЛЯ“, ВСЯКО!!! СОЦИАЛНАТА РОЛЯ НА СОБСТВЕНИК НА НЕДВИЖИМ ИМОТ НАПРИМЕР, ПРИЕМА ВСЕКИ МЪЖ/ ЖЕНА, КОИТО СИ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ ЗА ИМОТА СЪГЛАСНО ЗМДТ! ТОВА СЪЩО Е СОЦИАЛНА РОЛЯ! СОЦИАЛНА РОЛЯ Е И КОГАТО ЧОВЕК КАРА МПС И Е В РОЛЯТА НА УЧАСТНИК В ДВИЖЕНИЕТО! Какво се правите, че не разбирате, а? КОГА Е НАЧАЛНИЯТ МОМЕНТ НА ВЪЗНИКВАНЕ НА СОЦИАЛНАТА РОЛЯ НА МЪЖЪТ И ЖЕНАТА- НЕ Е ЛИ С РАЖДАНЕТО ИМ С ОБОСОБЕН БИОЛОГИЧЕН ПОЛ- МЪЖ ИЛИ ЖЕНА? ЗАЩО ИЗКЛЮЧВАТЕ БИОЛОГИЧНИЯТ ПОЛ ОТ ВАШЕТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ? АКО НЕ СЪЩЕСТВУВА ЖИВОРОДЕНО ЧОВЕШКО БЕБЕ- А ТО 100% СЕ РАЖДА С БИОЛОГИЧНИЯТ СИ ПОЛ- МЪЖ ИЛИ ЖЕНА, КАКВА СОЦИАЛНА РОЛЯ МОЖЕ НЕРОДЕНОТО И НЕСЪЩЕСТВУВАЩО СЪЩЕСТВО ДА ИГРАЕ В ЧОВЕШКОТО ОБЩЕСТВО?! ДЖЕНДЪР ИДЕОЛОГИЯТА Е ТОТАЛИТАРНА АНТИХУМАННА ИДЕОЛОГИЯ, ЕДИН ОТ ВАРИАНТИТЕ НА НАУЧНИЯТ КОМУНИЗЪМ, А НАШАТА КОНСТИТУЦИЯ ЗАБРАНЯВА КОЯТО И ДА Е ИДЕОЛОГИЯ ДА СЕ ОБЯВЯВА ЗА ДЪРЖАВНА ИДЕОЛОГИЯ НА Р. БЪЛГАРИЯ!
  • 2 юрист

    16 7 Отговор
    “...Публикувано във факти.бг: За да се уверите във втората част, напишете в търсачката „Стамбульская конвенция“ – ще намерите оригиналите на същите страхотии, които кресливите представят за свои лични тревоги....“ Така лииии, наглеци?! Ха сега намерете НА РУСКИ ЕЗИК този ЛИЧНО МОЙ систематичен анализ на правни норми - защото аз съм бвългарски адвокат, а не руски олгински трол- да видят всички лъжите ви, съшите с бели конци! ПИТАМ- чл.3 буква в, чл.4 пар. 3, чл.12 пар. 1 , чл.14 пар. 1, чл.60 пар.1 , чл.61 пар. 1 от ИК, т.43, т.53, т.87. т.313 от Обяснителния доклад за ИК ВЛИЗАТ ЛИ В ПРЯКО ПРОТИВОРЕЧИЕ с чл. 6 ал.2, чл.46 ал.1 , чл.5. , чл.33 ал.1 , чл. 32 ал.1, чл. 38 , чл. 11 ал.1 и ал.2 , чл.57 ал.1 и ал.2 и чл.58 от КРБ и чл. 14 ал.6 от Закон за КС във вр. с Решение № 14 от 10 ноември 1992 г. по к.д. № 14/92 г. за тълкуване на чл. 6 , ал. 2 от Конституцията (Обн., ДВ, бр. 93 от 17 ноември 1992 г.) и чл.3 и чл. 4 ал.2 и ал.3 от Закон за международните договори на Р.България И ПРАВНИТЕ ОСНОВАНИЯ чл. 2 букви “b“, “c“ и “d“, чл. 3 буква “b“, “d“ и “е“, чл.4, чл.5 и чл.6 от КОНВЕНЦИЯ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ГЕНОЦИД във вр. с чл. 416, 417 и чл.419 от НК ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЛИ ЗАКОННО ОСНОВАНИЕ ДА СЕ ТЪРСИ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ЗАГОВОР ЗА ГЕНОЦИД И/ИЛИ ПРОВЕЖДАНЕ НА ГЕНОЦИД ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА Р. БЪЛГАРИЯ СПРЯМО ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИТЕ ГРАЖДАНИ В Р. България? Ха да видим как ще намерите на РУСКИ ЕЗИК този мой систематичен анализ! ЛЪЖЦИ И
  • 3 Кирков

    29 7 Отговор
    Някои наистина може и да са оглупели а някои и наистина са на амбразурата в защита на Конвенцията като в тази статия ! Нима ще пишат че и изповеданията и то не едно са глупави та взеха отрицателна позиция ?Нима ще пишат че и тия които в Университета се изказаха против и които са юристи и такива колективи и те са глупави? Та нима не са глупави защитниците на подобни мерзости ? И ако наистина борбата беше само да защитата на жени и деца нямаше да премахнат три четири члена и да успокоят и е Европа и България а то не е така !Те държат точно на тези членове за да могат да си прокарат мерзостите с тях или казано -на една каца с мед и стига и капка катран но народа се събуди и това им е мъката на някои !
  • 4 гмймгймгймгйймгймгйтйтч тчтэ

    10 15 Отговор
    КУМУНИЗМА, КАПИТАЛИЗМА, ФАШИЗМА И ВСЯКА ДРУГА КЛИЗМА СА ПРОИЗВОДНИ НА. ......ЦИОНИЗМА. . . . . ФАКТ .....ТИКВАТА, СОРОС, ХИТЛЕР, СТАЛИН, ЧЪРЧИЛ, ЕРДОГАН, ПУТИН, ЛЕНИН , ТРОЦКИ, ШУМЕН КАБЕЛАРОВ, ЦЕЦО ШЕСТЕ АПАРТАМЕНТА, ПРОФЕСОРА БРОЯЩ СЪС СМЕТАЛОТО ГЛАСОВЕТЕ ПРИ ИЗБОРИ , РОТШИЛД, РОКФЕЛЕР,И ДРУГИ МУШМОРОЦИ С ЧЕРНИ ФИЗИОНОМИИ И КРИВИ ГЛАВИ
    ...СА ЧИФУТИ. ....ФАКТ. ....
  • 5 НАТО ВЕЦ

    37 4 Отговор
    "Браво" Веселина. "Браво" Седларска. Заслужи "сребърниците" от чичко Шорош.
  • 6 Да погледнем дефиницията

    14 0 Отговор
    В ИК: “gender” shall mean the socially constructed roles, behaviours, activities and attributes that a given society considers appropriate for women and men (“gender” трябва да означава социално конструирани роли, поведения, дейности и характеристики, които дадено общество разглежда подходящи за жените и мъжете) а също и споменаването на "sexual orientation, gender identity" (сексуална ориентация и идентификация по gender, т.е. дали момче се мисли за момиче и т.н.. Тези дефиниции са добри за научна конференция, но не и законов документ. Примерно, не е казано колко общества има в България? Може ли аз да имам няколко социални роли: любящ баща в къщи и помагач на жена ми; дебил в градския транспорт и сексуален насилник в службата. Ки са приетите роли и т.н. Всичко това не е ясно при въвеждането на ИК. А тези понятия стават задължителни, след това ще трябва да се реализират в училище, където фондациите, които живеят от това, ще извършат своето извратено дело, т.к. няма държава да ни защити от тях. А интерпретациите са произволно много.
  • 7 име

    22 0 Отговор
    много е нахална упоритостта , с която ни обясняват , че черното не точно такова. било нещо друго . и за това е тази конвенция. мъжът не е бил точно мъж и жената не е точно такава. то бива изопачаване , но толкова силно .
  • 8 аве фюрер

    17 1 Отговор
    Много си неграмотничка Седларска ,за да коментираш и интерпретираш , такива сложни за ограниченият ти плосък мозък термини, като фашизъм . Хора като теб са за съжаление , такива като теб единствено могат да словоблудстват в някое платено изданийце и нищо повече .
  • 9 юрист

    19 1 Отговор
    Веселина Седларска е родена през 1954 г. в Стралджа. Завършва гимназията с преподаване на английски език в Пловдив, а след това журналистика в Софийския университет. Специализира журналистика в САЩ.************ Сега разбирам защо г-жа авторката на тази статия си въобразява, че българите внезапно сме “оглупели“...Г-жа седларска , колко Ви платиха глбти нпо-тата, за да напишете по поръчка този материал? 500 лева или 400 лева? И понеже някой си е прикачил епитета “остро перо“ на платените ви поръчкови статии, ми е много интересно в какъв вид ще излезете от един публичен диспут с мен- сдъвкана и изплюта или с вид на победител...

    Коментиран от #10

  • 10 Познаващ автора

    5 14 Отговор

    До коментар #9 от "юрист":

    Госпожо, юрист, от Вашите коментари лъха страхотна неудовлетвореност от живота и от самата Вас.Моля Ви не ни облъчвайте повече!

    Коментиран от #12, #13

  • 11 соросоидни кърлежи

    19 0 Отговор
    Какви примери само дава седларска, за цигани,за евреи, все жертви за лоши българи.Много подло това вмъкване, някак си иска да върже от кол и въже теми, по пътя към най гнусното, тя иска да ни пробута така наречените европейски ценности, които в последни години настървено предлагат на обикновени хора страни неща, обаче някак си вътрешно чувство им подсказва да отхвърлят тези прелести.За това платена армия на така наречения елит, бесен.Всеки ден ни захранват с идиотщини , разбираемо -платено в аванс ,трябва да се отработи...Публикувано във факти.бг: Или сме глупави, или някой получава пари, за да ни прави глупави? Браво седларска, погледни в огледало и ще видиш кой получава пари...
  • 12 юрист

    18 0 Отговор

    До коментар #10 от "Познаващ автора":

    Не Ви облъчвам, а ИЗИСКВАМ ИЗВИНЕНИЕ от авторката на статията за всеки човек, обиден от нея! Написах точно това, което мисля за нея и НЯМА да променя мнението си! Точно ТАЗИ да се гаври със Стара Загора и с гражданите в социалната им роля на родители на деца- ученици, без да й е известно Старозагорското клане от 1877г., би звучало саркастично, ако не беше страшно. Имам конституционното право да напиша мнението си и го пиша, въпреки Вашето нежелание. Вие познавате авторката, а аз познавам историята на родният си град и упражнявам юридическа професия. Злобният пасквил на авторката е платена глбти публикация във вид на публична защита на джендър идеологията, разработена и развита от незадоволената лесбийка бътлър. Така, че- Вие нямате право да ме принуждавате да се автоцензурирам, защото- за разлика от авторката- на мен никой не ми плаща, за да защитавам една или друга кауза и аз не получавам хонорари с цел писмената защита на джендър идеологията чрез ратификацията на ИК.
  • 13 юрист

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Познаващ автора":

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B5 Старозагорското клане е историческо събитие от 19 до 21 юли 1877 г., включващо избиване на българското население и опожаряването на град Стара Загора от османската редовна армия, включваща 48 хилядния албански корпус на Сюлейман паша с участието на черкези, командвани от Дай Ахмед....С навлизането си в града, (тогава с население около 25 500, най-големият български град) войниците на Сюлейман паша избиват 14 500 българи от града и селата южно от града, а други 10 000, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Османската държава. Значителен брой българи са избити и в старозагорските села и по пътя им към Стара Загора. Само в църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души. Изколват и събралите се в „Св. Богородица“ и „Св. Николай“. Храмовете са обстрелвани с артилерия и изгорени. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история и един от най-трагичните моменти за Третата българска държава. Градът е изгорен до основи и обезлюден. Малкото останали живи се спасяват с бягство в Северна България, където престояват до пролетта на 1878 г. Много от тях не се завръщат повече в Стара Загора. Дори много тогавашни съвременници смятат, че повече на това място няма да съществува град.“ Авторът на статията УМИШЛЕНО пише“...Публикувано във факти.бг: Еничари ходят, мамо, от село
  • 14 юрист

    10 1 Отговор
    “...Науката по дефиниция е търсене на физически доказателства за неща, които са неизвестни или още не са определени, и отхвърляне на суеверията и грешните схващания в полза на проверимите факти. Когато науката дава отговор, той е универсален. Хората не воюват заради този отговор, а се обединяват около него...“ Дан Браун. Поради описаната причина, неуважаема г-жо автор на статията, Вие НЕ МОЖЕТЕ да пресъздадете НАУЧНАТА ОСНОВА на термина “социален пол“, използван в ИК, просто , защото такава НАУЧНА ОСНОВА НЕ СЪЩЕСТВУВА в определението за “социален пол“ в ИК. Този термин е изцяло мисловна конструкция- като например символът “въздушни кули“ в символизмът като литературно течение. Целият мисловен конструкт е основан на синкретизма на човешката мисъл, но ИЗВЪН научната и биологичната му основа, което го прави просто едно извратено интелектуално упражнение на извратения лесбийски ум на бътлър и нищо повече. Твърдя това не просто като юрист, а и в качеството си на хетеросексуална жена от женски биологичен пол, на която й е писнало всякакви девиации да се представят за постмодернистични нови утопично философски теоретични авангарди..
  • 15 Чекист

    8 1 Отговор
    Госпожо Седларска, спомнете си съдбата на интелектуалците по времето на Хитлер.
  • 16 ха ха ха

    6 0 Отговор
    Абе тука всякаква паплач ли може да се изказва? Ми да дръпна и аз една реч?
  • 17 ууууууу

    15 0 Отговор
    Алчни за пари хора се продават на чужди идеи и хора! Вие не сте българи - вие сте измет!
  • 18 Я изкарай Гано

    3 0 Отговор
    Мани ги тея Жендаре, да са съблачат Кугарете!
  • 19 Я изкарай Гано

    5 0 Отговор
    Заради една Мис България, какви дебати се разгоряха в обществото! Чак на Винету му се клатят краката...
  • 20 онзи

    0 0 Отговор
    Поради начина на живот,броя на импотентните се увеличава бързо. Тези комплексирани хора,търсят начин да оправдаят непълноценноста си,като измислят всевъзможни теории и полове,за да се чувстват социално значими и съизмерими с останалите. Истината е казана от Природата и никой не е по-мъдър от нея. Женското и мъжкото начало,са основата на зения свят. Всичко друго са изключения и не променят основните природни закони. Можем да приемем тези изключения,но не и да променяме останалите. Социалният статус на двата пола е толкова изравнен,че вече незнам кой има по-голяма нужда от защита.