Last news in Fakti

6 Февруари, 2018 11:00 2 406 13

Човекът, който прокопа тунел под Берлинската стена

  • берлинска стена-
  • берлин-
  • карл-волфганг холцапфел

Преди 10 315 дни пада Берлинската стена. Точно толкова дълго обаче тя е разделяла града. Правени са много опити стената да бъде преодоляна. Един от помощниците на бегълците, берлинчанинът Карл-В. Холцапфел, си спомня

Човекът, който прокопа тунел под Берлинската стена - 1
Снимка: C.-W. Holzapfel
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 13 август 1961 е завършен строежът на Берлинската стена. От този ден нататък тя окончателно разделя Източен от Западен Берлин. Всички, които са искали да избягат на Запад, вече са били наясно, че ще им трябват много смелост, фантазия и късмет, за да се прехвърлят отвъд нея. Защото стената с всички заграждения и т.нар ивица на смъртта, в която граничарите на ГДР са стреляли без предупреждение, е била замислена като непреодолимо препятствие. Нужни са били изключително находчиви методи, за да се заблудят граничарите и охранителната техника.

Част от бегълците са ползвали приятели или професионални помощници от Запада, за да преодолеят стената. Други са предприемали опити да я прехвърлят с помощта на летателни устройства, трети – да прокопаят тунели под нея. Предполага се, че под Берлинската стена са съществували общо 75 тунела. Не всички от тях са известни. Съвсем наскоро един археолог откри входа на един подобен тунел. Това откритие хвърли светлина върху историята на един човек, чиято ангажирана съпротива срещу режима в ГДР и стената започнала с прокопаването на въпросния тунел, водещ на изток.

Тунел към свободата

"Тъй като почвата беше много глинеста, бяха необходими големи усилия, за да се копае надълбоко. Понякога се чувствах доста потиснат, защото имах чувството, че изобщо не напредвам", спомня си Карл-Волфганг Холцапфел.

През 1963 г. Холцапфел е едва 19-годишен. С група свои приятели той решава да прокопае тунел от един изоставен склад в квартал Вединг на Западен Берлин към източната част на града. Целта е била да стигнат до едно мазе, намирало се на 80 метра източно от стената. През този тунел е трябвало да избяга приятелят на Холцапфел Герхард Вайнщайн, чиято дъщеричка по онова време живеела в Западен Берлин.

След като в продължение на четири месеца групата приятели неуморно дълбаела земята под Берлинската стена, работата им била разкрита от ЩАЗИ. Вайнщайн и други 20 души, които имали намерение да избягат с него на Запад, били задържани. Холцапфел така и никога не узнал каква е била по-нататъшната съдба на тези хора. Все пак усилията не отишли съвсем напразно. 73-годишният днес Холцапфел казва:

"Все пак показахме, че винаги ще има хора, които се изправят срещу неправдата и търсят начини да я преодолеят", казва мъжът.

Битка, продължила близо 30 години

Неуспешната акция за прокопаване на тунел не го обезсърчила. Битката му срещу стената продължава близо три десетилетия. „По онова време се заклех, че ще продължавам да се боря срещу тази неправда, докато съм жив и докато не я видя да падне", спомня си берлинчанинът.

През 1965 Холцапфел е задържан заради участието си в мирна протестна демонстрация край граничния пункт "Чекпойнт Чарли". В продължение на девет месеца той се намира в прословутия затвор на ЩАЗИ в Берлин-Хоеншьонхузен. Но и това не го накарало да се откаже от битката. След като излязъл на свобода продължил да протестира – убеден, че някой ден все пак ще дочака да види Германия обединена.

По повод 28-мата годишнина от издигането на стената Холцапфел предприема акция на символичен протест, с която искал да покаже, че не приема безумното разделение на един град: обвил тялото си с германския национален флаг, а през кръста си преметнал широка бяла лента, символизираща стената. На граничния пункт "Чекпойнт Чарли" легнал на земята: половината му тяло се намирало в Източен Берлин, другата половина – в Западен. С това искал да покаже, че Берлин е едно неделимо цяло, също както тялото на един човек.

Част от историята

Само три месеца по-късно - на 9 ноември 1989 – Берлинската стена пада. Почти целят следващ ден Холцапфел прекарал на площад „Потсдамер плац", където хората от Изток и от Запад празнували заедно. „Сълзи на радост се стичаха по лицето ми без да мога да ги спра. Не бях преживявал нищо по-хубаво. Този миг бе просто уникален", спомня си мъжът.

Тунелът за бягство, прокопан едно време от Холцапфел, ще бъде запазен и превърнат в официален музей, посветен на историята на Берлинската стена. „Този тунел не е само част от моята собствена история, той е част от историята на Берлин изобщо", казва Холцапфел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха-ха-хаааа....

    4 4 Отговор
    Кой бе Мустафа Сандал ли или Таркан Гюбек???
  • 2 Старгейт

    9 8 Отговор
    Прокопал тунел за да ходи да си облича поличка и да се представя за пепеляшка от другата страна.
  • 3 Kcaniba

    14 2 Отговор
    Другари защо никой не се е опитвал да избяга от Запад на Изток? Защо картечниците на източногерманските граничари са били насочени на Изток??? Може ли отговори?????

    Коментиран от #4

  • 4 и ТЕ ТАКА

    4 6 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Бегайте,бегайте и не се връщайте.
  • 5 Гайтан Веждьо Войвода

    13 10 Отговор
    Хич не им беше зле на източните шваби,храна,облекло,квартири,курорти,бира и пр.,при минимален "социалистически"(разбирай никакъв)труд!Ресторантите пълни,най скъпото блюдо15 марки(1м.=0.27лв),превъзходен коняк литър17м.,най скъпият 34,обувки,детско и пр.!Е караха Трабантцидесите си,но редовно с тях идваха на морето,нямаха вид на гладни!А сега ядат хурката щото фашагите достатъчно ги подхраниха отначало,но вече искат работа,а нашите не са свикнали!Сега,ако имат възможност биха повикали В.Симеонов да им построи нова стена,но късно е чадо,мандалото хлопна!!

    Коментиран от #6, #12

  • 6 OMG WTF

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Гайтан Веждьо Войвода":

    Като им е било толкова добре, защо са бягали на Запад с риск за живота си?
  • 7 Географ

    5 3 Отговор
    И Аспарух някога е тръгнал на Запад! Това е неговият завет!
  • 8 Гайтан Веждьо Войвода

    11 4 Отговор
    До ОМG WTF Не споря,но такива бяха годините хората мислеха,че там е рай,искаха коли,пари,лъскав живот,но видяхме накрая,Западът се оказа обран бостан,цигания и пр.Също съм бягал през чешкополската граница към полските пристанища,канал,пари,попаднахме в плен,тъмница бой!Тогава даваха азил,политически и животът уреден,затова бягаха!Също тогава САЩ за мене беше кумир,веех знамена(още ги имам),по якета,дънки и пр.,но сега съм разочарован!В руските филми поне негри нямаше!
  • 9 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Колко евра му е пенсията на г-н Холцапфел, моля ???
  • 10 Георг Георгиев

    1 1 Отговор
    Втора ръка коли , дрехи и проститутки от Изтока в изобилие имаше там отатъка-красота!
  • 11 народ

    4 3 Отговор
    Всички млади по време на социализма превъзнасяха запада,заблудени от пропагандата и всеки искаше да бяга там.Но истината се оказа съвсем друга и това го разбрахме чак сега.Просто пропагандната машина на запада работеше на големи обороти,а младите искаха да имат всичко и веднага и да живеят богато.Колко сме били заблудени!
    Тогава живеехме за да работим,а сега работим за да живеем!

    Коментиран от #13

  • 12 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гайтан Веждьо Войвода":

    Имаше ! То и тук в България имаше всичко но НЕ ЗА ВСИЧКИ!!!
  • 13 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "народ":

    Тогава може да сме били заблудени . Но сега знаем със сигурност че на запад се живее и работи много по -добре !!! ЕДИН МИЛИОН И ПОЛОВИНА БЪЛГАРИ ТО ПРАВЯТ! НА ИЗТОК НИКОЙ НЕ ОТИВА !!!