2 Април, 2021 19:05 11 683 44

Кулминацията на саботажа срещу референдума на Слави Трифонов

  • слави трифонов-
  • референдум-
  • хронология

14 юни 2017 г. ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за промяната на Изборния кодекс по отношение на въвеждане на мажоритарна система

Кулминацията на саботажа срещу референдума на Слави Трифонов - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

11 май 2017 г. Сигнал за бомба отлага заседанието на ВАС по делото за референдума.

Вечерта гост в предаването на Слави Трифонов е председателят на парламентарната група на ГЕРБ – Цветан Цветанов. На въпроса на водещия как така с партия ГЕРБ са се оказали „от едната страна на барикадата“, Цветан Цветанов отговоря: „Два милиона и половина български граждани, когато дадат гласа си за промяна, надали има български политик, който би могъл да отстои.“ На друг въпрос на Трифонов - дали позицията на ГЕРБ не е театър, Цветанов отговаря: „Не“. „Това, което се случи на референдума, смятам, че политиците нямат право да го коментират“, допълва Цветанов.

30 май 2017 г. Петчленен състав на ВАС окончателно решава, че референдумът не е задължителен. ВАС потвърждава решението на тричленния състав, с което бе постановено към преброените от ЦИК гласове да се добавят 492. Така, според решението 11 505 гласа не достигат, за да бъде референдумът задължителен. Окончателните резултати според ЦИК са следните: 3 489 080 българи участват в референдума. За мажоритарен вот в два тура са обявяват 2 509 955. За задължително гласуване на избори и референдуми се обявяват 2 158 908. А за намаляване на държавната субсидия на партиите на 1 лев гласуват 2 516 957.

7 юни 2017 г. Парламентът започва обсъждането на мажоритарния изборен кодекс.

13 юни 2017 г. С 12 на 10 гласа правната комисия В НС приема промените в Изборния кодекс, с които пропорционалната избирателна система се заменя с мажоритарна в два тура. Против гласуват ОП, БСП и „Воля“. Изненадваща е подкрепата на ДПС за законопроекта. В дебатите депутатът Хамид Хамид заявява, че ДПС не е взела окончателно решение за законопроекта, но той ще се опита да убеди колегите си да подкрепят мажоритарния вот. „Чуват се гласове, че нека един път ДПС да подходи откъм партийния си интерес. Има неща, които ни харесват, има и неща, които не ни харесват - длъжни сме да опитаме и тази система. Затова ние ще подкрепим законопроекта на първо четене с г-н Цонев (Йордан Цонев, ДПС, също член на правната комисия)“, заявява Хамид Хамид.

14 юни 2017 г. ДПС няма да подкрепи ГЕРБ за промяната на Изборния кодекс по отношение на въвеждане на мажоритарна система. Позицията на партията се е променила за един ден след разгорещени дебати в парламентарната група. Това обяснява зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Корнелия Нинова обявява, че БСП ще внесе свой законопроект – за смесена избирателна система. Свой законопроект за избирателна система обявява, че ще внесе и Веселин Марешки от Воля. (До ден днешен законопроекти на БСП и "Воля" за нова избирателна система не са внасяни официално и не са гласувани в зала).

На тази дата Централната избирателна комисия уведомява официално Народното събрание за оконачателните резултати от националния референдум. По закон, в тримесечен срок НС трябва да гласува решение дали приема резултатите от референдума и дали да започне процедура по законодателни промени, свързани с резултатите.

15 юни 2017 г. Депутатите с 121 гласа отхвърлят законопроекта за мажоритарна система в два тура. Против законопроекта гласуват БСП, ДПС и ОП. След гласуването, в писмо до медиите Слави Трифонов заявява: „На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една-единствена цел – собственото си благо." Трифонов завършва писмото си с две поговорки: "Каквото повикало - такова се обадило" и "На зла круша – зъл прът".

По закон мажоритарна избирателна система може да се обсъжда в НС отново след 3 месеца, след направени съществени промени спрямо отхвърления законопроект за мажоритарна система.

14 септември 2017 г. Народното събрание нарушава закона, след като не взима решение за резултатите от референдума в тяхната цялост в този последен ден от законовия срок.

25 септември 2017 г. Слави Трифонов създава своя лична страница във фейсбук и обявява, че започва търсене на морални и качествени българи, които да заменят сегашната политическа класа.

6 ноември 2017 г. Навършва се една година от референдума. В медиите почти не се говори за това.

23 октомври 2017 г. Министерството на финансите публикува законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г. Чл. 65 от законопроекта предлага да се запази размерът на държавната субсидия за партиите, който е 11 лева на получен глас. Слави Трифонов реагира пръв с гневен пост във фейсбук.

23 ноември 2017 г. Партия „Воля“ на Веселин Марешки предлага субсидията за партиите да бъде намалена на 1 лев, но...само за извънпарламентарните партии. Партиите, които са в Парламента да продължат да получават по 11 лева на получен глас, предлага Марешки. Бюджетната комисия в НС приема скандалното предложение. Впоследстие обаче Марешки оттегля предложението си.

30 октомври 2017 г. Народното събрание заседава до 3 часа след полунощ, за да дебатира и гласува законопроекта за държавния бюджет за 2018 г. С 103 гласа „за“, 8 „против“ и 37 „въздържал се“ НС гласува субсидията за партиите и през 2018 г. да остане 11 лева на глас.

През деня финансовият министър Владислав Горанов дава брифинг и заявява: „Аз не съм сигурен, че ако се намали субсидията за политическите партии демокрацията ще укрепне, напротив – има аргументи за обратното.“

Цветан Цветанов също коментира запазването на размера на субсидиите: „...Това е тема, която трябва действително да бъде дискутирана, за да се вземе правилното решение, защото ако погледнем реално как се финансират кампаниите на участниците в парламентарни, президентски, местни избори, много по-добре е да извадим от зависимост партиите или участниците в този процес. (...) Смятам, че ние сме политически партии, които са на България, политици, които работим за България и смятам, че по-добре е държавата да осигури необходимия финансов ресурс за субсидии, отколкото определени бизнесмени или кръгове да финансират една кампания...“


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говорит Москва

    17 41 Отговор
    Другари - Славко наш !

    Коментиран от #40

  • 2 Така е

    36 14 Отговор
    Няма го народа измря и избяга. Събери тия умни глави да ги изберем пък да видим от проба глава не боли а и на къде по зле от това положение. Тия изпразнени х.....йове в парламента не ни бръснат за слива . И който има умни коментари от сорта ба първия да следи простата хронология и факти а когато фактите говорят знаете . Пък какъвто ще да е Скави на който ще да е слуга всичко което пише е вярно и бройката гласувала ЗА ба референдума и думите на Ц.Ц в предаването и всички ку...венски номерца които въртяха и продължават и как ни се изплюха в сурите като си оставиха 11те лева субсидия и я гласуваха по тъмно мишките и така. Който има малко останал акъл в главата и следи събитията и хронологията нещата трябва да са му ясни а който не не искам и да го коментирам безмислено е

    Коментиран от #19

  • 3 Тръмп

    21 27 Отговор
    Бареков пасти да яде,а Слави боб с чушки да тъга!:):):)
  • 4 Тръмп

    15 11 Отговор
    Ръгай чушки в боба,Ма!:):):)
  • 5 Кумчо Вълчо

    39 49 Отговор
    А бе какво ни занимавате с простотиите на слави.
  • 6 БОКО

    35 42 Отговор
    КОЙ СИ ТИ ,ЧЕ ЩЕ ИЗБИРАШ ПОЛИТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ НА БЪЛГАРИЯ!Оня дето продаваше мартеници или оня с вишото от обсерваторията в Рожен или онзи всезнайко ,който без екипа от сценаристи не може и един виц да каже!Жалко и смешно е в едно общество самоиронизиращи се "комици" да избират политици!

    Коментиран от #31

  • 7 ЕЗТЕЗТ

    23 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Простащината е главното покушение срещу България.
    Колко показателна е следващата статия. Като епизод 5. И май така трябва да свиршат напъните за народното внимание, защото се нагледахме на месии.
  • 8 Шаран БГ

    28 3 Отговор
    Заметено ли е всичко под чергата? Статуквото запазено ли е ?
    Браво! Паметник на Н.В Р Плевнелиев - олицетворение на българската политическа мисъл, гения на родното дебелоочие. Все си мислех, че по-велик политик от оня от Веселиново няма да се намери.... Ама българска майка юнашка - не знаеш какво може още да роди......
  • 9 оня с коня

    37 15 Отговор
    Борисов е комунист и син на комунист, а плюе децата на комунистите!!!
    Те това е истински комунист!!!

    Коментиран от #20

  • 10 Санди

    23 30 Отговор
    ИТН на Слави Трифонов ще получи над 20 % от гласовете на 04.04.21. Много
    голям е електоратът му, колкото и да го омаловажават агенциите.

    Коментиран от #21

  • 11 Запомнете

    33 26 Отговор
    Слави е жесток, алчен сребролюбец, по прост и Бойко, по голяма мутра, не познава бащинството и е арогантен! Патерица на Бойко и по - лошо негово копие.

    Коментиран от #14, #15, #17

  • 12 Летописец

    40 6 Отговор
    Референдум имаше. И беше за българо-руския проект АЕЦ Белене. С огромно мнозинство хората казаха ДА на Белене . И то като нормална, държавна АЕЦ.

    Но турско-щатската власт в София пренебрегна Референдума.
  • 13 Христо Соколов

    26 25 Отговор
    Има Такъв Народ! Победа! Да изметем герб!

    Коментиран от #38

  • 14 ПОБЕДА

    27 20 Отговор

    До коментар #11 от "Запомнете":

    Бойко е духовно - интелектуален примат жаден за власт.
    Слави си е супер , поне че е чел книги , стотици книги повече от Боко. Още преди 15 години помня , че той трудно спи , беше го казал и затова , чете , а Боко?? Бандит жаден за власт!
    ДА, НА ИМА ТАКЪВ НАРОД! ТРЕПЕЛИТЕ ЛИ?!

    Коментиран от #42

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ПОБЕДА

    13 20 Отговор
    СЛАВИ Е НА ХОД , ПЪК ЩЕ ГО СВАЛИМ АКО НЕ СЛУША !

    Коментиран от #22

  • 17 99999

    18 7 Отговор

    До коментар #11 от "Запомнете":

    Точен коментар! Интелегентните хора ще го разберат! Десет книги повече от Винету не значи нищо.
  • 18 пфу

    17 10 Отговор
    Айде престанете да ни го навирате в очите тоя Славун бе.Ни видяхме нещо от програмата му,ни чухме дума от него.Толкова ли за тъпи ни мисли да гласуваме за абсолютно непознати хора дето и едно мъц не казаха??????????Трябва да сме много тъпи за да гласуваме за хората на тоя.Още една областна структура се отказа от него.Хора,гласувайте умно!!!!
  • 19 уйчо

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "Така е":

    Не,изобщо и не си помислям да пробвам да гласувам за тоя.
  • 20 бай Стефан

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "оня с коня":

    То по ония години,ако не си комунист,или син на комунист,не те допускат никъде.Така че насила се пишехме комунисти.А що интелигенция вкараха по затворите,с що народ се изгавриха....не ми се връща назад в годините.
  • 21 уйчо

    15 6 Отговор

    До коментар #10 от "Санди":

    Много грешиш.И я като си толкова сигурен ми кажи нещо от програмата му?Само 1,2 неща?Нещо да чу да се говори за това?Наложи пълна цензура на всички да си мълчат,иначе жална им майка.Или греша?

    Коментиран от #24

  • 22 Исус Христос

    19 4 Отговор

    До коментар #16 от "ПОБЕДА":

    Не експериментирайте с България!Мислете с главите си!Ако гласувате за ИТН,не давате власт на Слави,а на тия покрай него,сътрапезници дето ще го използват за ракета носител, а и никой ни ги знае,ни сме ги чули дали могат да говорят!!!!!!!
  • 23 кольо

    12 6 Отговор
    Да живее Чалгария . Има такава държава - няма такъв народ !
  • 24 Не,не грешиш...

    19 9 Отговор

    До коментар #21 от "уйчо":

    Чалгара само със злобният си вид отблъсква хората,отделно авторитарното му държане. Обаче днес факти се скъсват да го побликуват или по точно това което са му написали от ред колегията. Жалки хора.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 НАРОДА ИЗБИРА

    7 21 Отговор
    ГЛАС НАРОДЕН, ГЛАС БОЖИ. БОРИСОВ-4.
  • 27 име

    12 5 Отговор
    само с такива облъчвания не става, мутро. трябва действия и дебати. ти отсъстваш. мутро, нямаш място в НС.

    Коментиран от #33

  • 28 Стършел

    10 9 Отговор
    За съжаление чалгаря може би ще влезе, но ще го сравняваме по "любов" с доган и бареков след изтрезняването!
  • 29 Бат Вальо

    11 6 Отговор
    Наборе ... чалгата носи пари и опросточаване ... дръж се за патериците и не се прави на мъж ...

    Коментиран от #36

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Флоранс Найтингел

    6 2 Отговор
    Пак от същото.
  • 33 Дааа

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "име":

    ТОЙ БУЦИ СЕ ЯВИ НА ВСИЧКИ ДЕБАТИ .ТЪПАНАР
  • 34 Непримирим

    10 6 Отговор
    Който и да е, само да се махне гадната мутра Боко и шайката му.
  • 35 Всички знаем

    9 5 Отговор
    РЕферендума мина, бяха фалшифицирани хиляди бюлетини и се оказа, че не достигали едва 1000, но това беше пълна фалшификация на Бойко .

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 gggw

    2 5 Отговор
    ам слави що не пита хората дали искат да са в НАТО?
  • 38 Събуди се народе

    1 2 Отговор

    До коментар #13 от "Христо Соколов":

    Ей българи не забравяйте ЗАВЕТА НА ХАН КУБРАТ за снопа с пръчките.... Както лятото на протеста бяхте единни без разлики в цвят, идеал и партия, бяхте на площада с едничката цел ОСТАВКА И СЪД на бай Т0ЛУП и каскет КАРЕНИН така и сега за да се постигне тази цел трябва да се подкрепи и да се гласува за най голямата опозиционна партия способна да гътне ШАЙКАТА в случая БСП(добра или лоша), която да победи на изборите ГЕРП и да състави коалиционно правителство с ясна и кратка цел..... СВАЛЯНЕ И РЕВИЗИЯ НА МУТРЕНСКОТО УПРАВЛЕНИЕ на ТОЛУПА и КАСКЕТА....пък после кой от къде е...
    Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
    Тоя ПЕЗЕВЕНК бай0ня много ви обича разединени и така се крепи 12 год.
    Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението и гласуването с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП, ДОГАНЯ и КАСКЕТЯ ..... иначе Тиквун ще е вечен!!!
    Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!
  • 39 ТИ ДА ВИДИШ

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Всички знаем":

    Слави Трифонов е събирателен образ човек-партия от вида на Жорж Ганчев, Яне Янев, Бареков, Сидеров Марешки, абе ПАТЕРИЦИ на бай0ня .....или тя танцува едно лято!!!!!
  • 40 ОТВОРЕНО ПИСМО

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Говорит Москва":

    От областния координатор и членовете на структурата за град и област Благоевград подготвила, организирала, популяризирала, подкрепяла и защитавала идеите на референдума, подготвян от 2015 и проведен през 2016 година, както и участвали в учредяването на ПП Няма такава държава и ПП Има такъв народ!

    ДО СЛАВИ ТРИФОНОВ:
    ЗАЩО НИ НАБУТАХТЕ „ДЯСНАТА РЪКА“ НА ХРИСТО БИСЕРОВ?!

    УЧАСТВАЛИ СМЕ В ЕДНА ГОЛЯМА ЗАБЛУДА С РЕФЕРЕНДУМА ВИ, КАТО ТРАМПЛИН ЗА ЗАДКУЛИСНО ВКАРВАНЕ В ПОЛИТИКАТА НА ХОРА, КОИТО ИНАЧЕ НЕ ОТГОВАРЯТ НА ПРОПАГАНДИРАНИТЕ ОТ ВАС ИДЕИ!
  • 41 Вожда

    2 0 Отговор
    Ако виждаш, че някой краде от народните пари, ще гласуваш ли за него?... Ако се съмняваш, че някой краде от народните пари ще гласуваш ли за него?

    Коментиран от #43

  • 42 Маргинал

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ПОБЕДА":

    И аз и ти сме жадни за власт ама никои не стои зад нас
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ОПИТВАМ СЕ ДА РАЗБЕРА , КОЯ Е ГЛАВНАТА ПРИЧИНА , СЛАВИ ДА ЗАХАПЕ ТАКАВА ГОЛЯМА АМБИЦИЯ .
    В НЯКОИ ХОРА НАИСТИНА ВИРЕЕ ЧУВСТВОТО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ .
    НО В СЛУЧАЯ , ТОВА НЕ Е ТАКА .
    АКО БЕШЕ ЖАДЕН ЗА КРЪВ, ЩЕШЕ ДА ИЗБЕРЕ , ЖЕСТОК СПОРТ . И ТОВА НЕ Е .
    ОТКРИВАМ , ЧЕ ВЪЗРОЖДЕНСКИТЕ НИ ПЕСНИ , СА ТОЛКОЗ БОЖЕСТВЕНИ , ЧЕ УЧИНДОЛЕЦЪТ СЕ Е САМОНАПОМПАЛ .
    НО ИМА РАЗМИНАВАНЕ ЗА ВРЕМЕ И ОБСТОЯТЕЛСТВА .
    В НАЦИЯТА НИ НЯМА ЖЕЛАНИЕ ЗА БРАТОУБИЙСТВЕНИ КРЪВОПРОЛИТИЯ .
    НОВИЯТ ЛЕВСКИ / РОСЕН МИЛЕНОВ / , НЕ ОРГАНИЗИРА РЕВ . КОМИТЕТИ , А ПРОТЕСТИ ПРОТИВ ВРЕДНИ ПОЛИТИКИ , С НИЩОЖНО КПД .
    В ТОЗИ СМИСЪЛ ПАРТИЙНИЯТ РЕВОЛЮЦИОННИЯТ ПАТОС НА СЛАВИ , ЩЕ УГАСНЕ КАТО КЛЕЧКА КИБРИТ .
    ВЪВ ВСИЧКИ НАС ЩЕ ОСТАНЕ УСЕЩАНЕТО ЗА БАРУТ , ЗАРЕДЕНО В РЕВ . ПЕСНИ .