20 Февруари, 2018 19:00 3 381 11

Забравените жертви на Донбас

  • донбас-
  • украйна-
  • източна украйна-
  • сепаратисти
Забравените жертви на Донбас - 1
Любов Конопатская, снимка: Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гробът на Сергей е в гробището на запустялото село Широкая дача из степите на Източна Украйна. Сергей загинал през лятото на 2014 година при боевете за Иловайск, водени между украинските части и проруските сепаратисти. В тези боеве загинали стотици украински войници. Много други попаднали в плен. Само ден преди да бъде убит, Любов Конопатская разговаряла със сина си по телефона. Това бил и последният им разговор.

В търсене на сина

Майката така и не узнала нищо от армейското командване. След период на неизвестност тя се свързала с негови другари, оцелели от битката при Иловайск, както и с доброволци, които издирвали безследно изчезнали войници. Едните разказвали, че Сергей е бил ранен и изпратен в болницата в Кривой рог. Другите твърдели, че е бил пленен. Любов Конопатская заминала за Кривой рог, но и там не открила сина си. Постепенно майката загубила надеждата, че синът ѝ е жив, а когато ѝ предали обгорелия му мобилен телефон и били взети ДНК-проби, окончателно се убедила, че е мъртъв.

По време на боевете в Донбас през 2014 година голяма част от украинските войници загиват в региони, които по-късно преминават под контрола на проруските сепаратисти. Украинските войници нямат идентификационни значки, а това затруднява разпознаването на често пъти обгорелите тела. Много от участниците в боевете освен това са доброволци, затова министерството на отбраната не разполага с никакви данни за тях.

В плен на сепаратистите?

В една скромна хотелска стая Виктория Маркина разглежда сватбените си снимки. Жилището, в което е живяла преди, отдавна е необитаемо. Виктория бавно разлиства страниците на фотоалбума, напомнящи за миналите щастливи времена. Мъжът ѝ Андрей работил в един от заводите в Кривой рог. През 2014 година го мобилизирали и изпратили на фронта в Донбас. Виктория останала сама с двете деца. Андрей изчезнал безследно по време на боевете за Иловайск. При последния им телефонен разговор, по време на отстъплението на украинските войски, Виктория чувала и стрелба. "Усещах, че той се обажда, за да се прости с мен. Чувах как до него двама негови другари също се опитват да позвънят на свои близки. Казах му, че не трябва да се прощава и че неговите другари трябва да ни гостуват, когато свърши всичко", разказва Виктория.

Първоначално тя смятала, че мъжът ѝ е загинал, но няколко дни по-късно в новинарската емисия на самопровъзгласилата се „Донецка Народна Република“ показали пленени украински войници. Сред тях бил и Андрей. И Виктория тръгнала да търси съпруга си. Това се оказало истинско ходене по мъките. Опитали се дори да я изнудват за пари. Жената се опитала да получи помощ от украинските власти, но била поразена от бездушието и липсата на състрадание, с които се сблъскала. "Един от офицерите на СБУ (Службата за безопасност на Украйна) ми каза: Тук имаме камион с тела на загинали. Идете и си изберете едно от тях", разказва Виктория.

Тя се запознала и с други жени, чиито мъже са изчезнали безследно в Донбас. Заедно създали група във Фейсбук и организират протестни акции с цел да принудят правителството в Киев да издири изчезналите войници в Източна Украйна. Жените от групата поддържат постоянен контакт и взаимно се подкрепят. Това дава сили и на Виктория да продължи търсенето. "Винаги ще вярвам, че мъжът ми е жив", казва тя.

Излъганото доверие

Елена Сухак седи в читалнята на библиотеката в Одеса и държи в ръце голяма снимка на сина си. Откакто той е изчезнал безследно в Донбас, тя не престава да го търси. Обръщала се е към украински доброволци, давала дори подкупи на бойци, воюващи на страната на сепаратистите. Накрая ѝ казали, че синът е взет в плен. Елена е убедена, че принуждават сина ѝ да работи в някоя мина в Луганск. "Отговорност за неговата съдба носят украинските власти. Безкрайно съм разочарована. Ние поверихме на правителството най-скъпото, което имаме, но властите не правят всичко, което би било по силите им, за да освободят нашите деца", казва тя с горчивина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кумчо Вълчо

    24 11 Отговор
    Алоооооо само украинци ли са загинали??????????????????????????????Много едностранно разглеждате проблема май?????????????????

    Коментиран от #4

  • 2 ЕЕЕ

    24 7 Отговор
    Tъжно за загиналите, но така е обикновените плащат сметката на ФАЩ и терористите от Европа.... опълченците просто не искат да приемат фашизма на Европа и Сащ. Дойче Веле естествено пак ближе америкаснки дупета.... Бог да прости жертвите и от двете страни!

    Коментиран от #3

  • 3 OMG WTF

    10 15 Отговор

    До коментар #2 от "ЕЕЕ":

    Ама чакай сега, нали уж руските роби не вярвате на Дойче веле и не го четете?!? Обърках се вече.
  • 4 Голем смях

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "Кумчо Вълчо":

    Ами в Украйна разглеждат проблема със загиналите украинци.В Сирия със загиналите сирийци,а в Бантустан за бантустанци.И от време на време за някой умрял вагнеровец.То май не е някой ,а бая умрели вагнеровци.Дето ги е срам и страх да се нарекат руснаци.
  • 5 стоян георгиев

    12 19 Отговор
    една напълно безсмислена воина в която русия нападна наи-близкия и народ и дори няма доблестта да си го признае.при иловаиск жертвите бяха толкова големи щото руската армия навлезе вероломно от русия и обгради украинските доброволци ,които преследваха паравоенните части пак дошли от русия.така украинците поаднаха в капан,но наи-лошото стана когато руснаците ги излъгаха че им отварят коридор да се изтеглят ,щом украинските части влязоха в този коридор бяха атакувани и буквално разстреляни от руската армия.тогава се е обадило и тва момче на маика си ,усещаики че е в смъртоносен капан.именно в този мним коридор загина огромна група украински доброволци ,събрани набързо в добороволчески отряди.путин с този си акт обърна наи-близкия си народ против русия.

    Коментиран от #9

  • 6 no name no face no number

    21 8 Отговор
    Русия не е нападала никой, защитиха си базата от НАТО. И аз да бях президент на Русия и аз щях да направя същото. Въпреки, че нашествениците спирка нямат.По договор НАТО НЕ трябваше да се разширява на изток. Но САЩ погазиха редица договори. Но каквото и да правят Русия ще оцелее независима
  • 7 до стоян

    15 7 Отговор
    А бе Стояне,много ги знаеш тия работи,голям специалист,бе!
    Ти да не си бил там,а?Я си признай!
    На Украина има гражданска война и Русия не е нападала и няма намерение да напада някого.Това го има само в простата ти глава и в главите на соросоидите,които ти плащат да разнасяш подобни дивотии по форумите!Напъните ти да плюеш Русия не са много успешни и не знам защо ти дават грошове,като няма никаква полза от тебе.

    Коментиран от #8, #10

  • 8 no name no face no number

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "до стоян":

    Много си прав
  • 9 Иван

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    Прав си но тука има толкова гумени глави, които поради пропагандата и липса на мозък, самоотъждествявайки се с Русия се радват на това и се чувстват значими, така че няма да те разберат. Питам се ако на България се наложи да си защитава територията, колко такива ще станат доброволци. По-скоро николко...
  • 10 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "до стоян":

    много ги знам и съм голям специалист!!!!виж как позна!ти обаче също ги знаеш ,но си голям лъжец!!!!!а за грошовете също не ми прехвърляи топката.те вярно рублите станаха грошове в последно време:))))!!!!!ако обаче искаш да ми опонираш може да пробваш .ще ти покажа нагледно колко съм специалист и ти колко лъжкаш!само опонираи конкретно .всичко описано от мен е станало точно както съм го описла ти може да го оспориш!
  • 11 Насо

    0 1 Отговор
    Да поискат сметка от правителството в Киев,-защо по дяволите не иска мир,ами постоянно поддържа война,като напада Донбас? В Украйна се извършиха не една и две насилствени мобилизации!